Űrkutatás

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Luthero

Well-Known Member
2010. április 25.
1 717
2 506
113
Csak úgy.

19642399_1937124779875533_8866614230969345754_n.jpg

19466692_1937124899875521_4354214254451915693_o.jpg

sirdavegd

Well-Known Member
2016. január 5.
1 269
2 090
113
Indiaiak és európaiak jövőbeli tervei után egy kis japán:
Sikeresen lezaljottak a 2020-ban debütáló H3 rakéta második, hidrogén hajtású hajtóművének első tesztjei. Az előző két kollégához hasonlóan itt is az alábbi irányokat követik:
- korábban már kiforrott, megbízható platformot próbálják néhol olcsósítani
- nagyobb teherbírás (több műhold geostacioner pályára tolásával az egy tonnára eső költségeket csökkenteni)
- flexibilis kialakítás többféle fairing és szilárd hajtóanyagú fokozat illesztésével (szóval a gyenge főhajtómű = rugalmasság)
- gyorsabb felkészítés küldetésre: Ariane esetében is elérték az elmúlt 2 hónapban a 4 fellövést
- hidrogén mint hajtóanyag (hideg)

Ez a konvencionális megközelítés erősen eltér a kereskedelmi cégekétől (SpaceX, Blue Origin):
- megbízhatóság az még nagyon nincs
- meretnövekedés stimmel
- olcsósítás újrahasznosított első fokozattal
- flexibilitásra nincs szükség az újrahasznosítás miatt, ha kényeskedsz ott a gyári fokozat, ha meg olcsó kell, akkor az 1. 2. 3. körös paci
- gyors fellövés: SpaceX múlt hétvégén felhajított két rakétányi cuccot az égre és 2-án már megy is a következő adag:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Mondhatjuk persze, hogy erősen feltorlódtak a negyed éves szünet miatt 2016 végén.
- kerozin illetve metán alapú üzemanyag mert olcsóbb és kapható más bolygón is

Kérdések persze vannak:
- bővül-e a műhold/szonda piac a jövőben ennyi kapacitáshoz? (elvileg így is többlet van)
- beindul-e legalább robotos szinten a "zűrmeghódíccsa (TM)", hogy ne csak LEO és GTO pályákon idetlenkedjünk
- ISS után hogyan működik majd a Deep Space Gateway program, ha működik?
- lesz-e turizmus?
Megannyi kínzó kérdés, amit már feltettünk az áprilisi közgázszemle cikkben is, de azóta rengeteg, eddig pozitív irányú változas történt amerikai fronton. A leendő angol nyelvű cikkben már inkább európai szempontból elemezném a brutális elmaradásunkat, ha a szerzőtárs végre lefordítaná angolra az eddigi cikket (nem mintha én nem tudnám megtenni, vagy ráértem volna, csak gondoltam adok masnak is a kenyérből...).

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 771
113
Hamarosan élő közvetítés a fellövésről

• Tetszik
Reactions: sirdavegd

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 771
113
Itt meg a FB közvetítés

yangwenli

Well-Known Member
2015. június 19.
1 225
2 785
113
A megnott kapacitasokra lesz majd valasz a turizmus. A turista osztaly az lesz, hogy fent majd te lokod ki az ablakon az indiai muholdat :p
De egyebbkent nem biztos, hogy befizetnek olyan jaratra ami mar 14x fel lett love es a tervezett elettartam 15 :p
Jo-jo tudom, a 15-dik jarattal mar csak konzerveket lonek fel az ISS-re. . .

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 771
113
Itt a fellövés (22 percnél látható)

• Tetszik

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 771
113
Ahogy olvasom a második fokozattal lehetett valami baj. Az év végére terveztek ey holdmissziót, gondolom az most el fog csúszni.

panoz

Well-Known Member
2011. szeptember 3.
1 460
141
63
Ahogy olvasom a második fokozattal lehetett valami baj. Az év végére terveztek ey holdmissziót, gondolom az most el fog csúszni.
Azt láttam a közvetítésen hogy a 2. fokozat furán működött, de azt betudtam a minősíthetetlen képminőségnek. Meg elég hamar le is kapcsolt.

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 771
113
Hivatalosan is megerősítették, hogy valami elromlott

• Tetszik

sirdavegd

Well-Known Member
2016. január 5.
1 269
2 090
113
Nem tudjátok, hogyan érhető el online a Haditechnika folyóirat elektronikusan? (ott a könyvtár 10 percre, de vasárnap is van meghát oda be kell menni stb) Találtam két ontopic cikket, amit meg lehetne nezni:

Arany László (2016): Az XCOR Aerospace Repülési- és Űrhajózási Vállalat és a Lynx űrrepülőgép. HADITECHNIKA 50:(6) pp. 35-39. (2016)
Arany László (2017): A Golden Spike űrhajózási magánvállalat. HADITECHNIKA 51:(1) pp. 39-43. (2017)

(2009 óta gyűlölettel használom, de most jöttem rá, hogy az mtmt.hu adatbázisban nem csak szerzők neve, de a cím alapján is lehet keresni)

sirdavegd

Well-Known Member
2016. január 5.
1 269
2 090
113
Éjjel lett volna egy Falcon9 GTO pályára fellövés, de T-10 mádodpercnél a fedélzeti számítógép leállította a folyamat. Még jó, hogy aludtam :rolleyes: