9K33 Osza / 9K33 Osa / SA-8 Gecko (Szovjetunió)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
8 888
23 594
113
skorost-na-shosse-80-km-ch.jpg

zrk-stilet-sozdannyj-na-osnove-osy.jpg

pervaya-modifikaciya-osy.jpg

zenitnye-kompleksy-na-parade.jpg
 
 • Tetszik
Reactions: fishbed and zsolti
T

Törölt tag 2361

Guest
T

Törölt tag 1945

Guest
T

Törölt tag 2361

Guest
A videó lényege nem jött át.
Ha a felderítés megoldható, akkor a kis drónokat egy 50 éves légvédelmi rendszer is lazán lelövi.
A probléma az, hogy a Osza AKM SzoC-át nem erre találták ki..
nekem tovabb is ketsegeim vannak.

itt egy masik eset, ez mar mashogy sult el.

Two Armenian surface-to-air missile systems (SAM) trying to shoot down incoming Azerbaijani aerial threat but fail, as a Harop kamikaze drone comes out of the sky to destroy one of the systems. Either they were trying to shoot down bait drones or Azerb. was applying EW.

 
M

molnibalage

Guest
nekem tovabb is ketsegeim vannak.

itt egy masik eset, ez mar mashogy sult el.

Two Armenian surface-to-air missile systems (SAM) trying to shoot down incoming Azerbaijani aerial threat but fail, as a Harop kamikaze drone comes out of the sky to destroy one of the systems. Either they were trying to shoot down bait drones or Azerb. was applying EW.

Ebből a videóból semmit nem lehet megállapítani az égvilágon.
 
 • Tetszik
Reactions: ghostrider
M

molnibalage

Guest
szepen latszik hogy tuzeltek vmire, es utana vmi csapast is kapot.
szerintem a leirt scenario valos lehet.
A videó alapján nekem az is belefér, hogy már zuhanó cél mellett ment el a műszaki hibás rakéta és a drón robbanását látom.
Értékelhetetlen a videó.
A fentin viszont látni, hogy mire tüzel és mit csap el. Az ér is valamit.
 
T

Törölt tag 2361

Guest
Megnezve tobbszor a videot, nekem tovabb is ketsegeim vannak.

Nem lehetseges hogy a videon egy TOR van?

Mivel a videon, a kepernyon a kockas a celmegjelolo van mint ami a kepen is.
Az oszanak tudatommal masmien a kepernyon a celmegjelolo (4 csik ami egy keresztet kepeznek).

torm2_ispyitali_v_boyu-iaz9qtez-1554467161.t.jpg
 
M

molnibalage

Guest
Le van írva....
Az An-2 azért kellett hogy fel tudják deríteni a helyzetét.
Miután megvolt,kicsapták.
Kétségeim vannak...
A mai EO rendszerek mellett egy An-2-est lazán megkülönböztetsz egy dróntól 15 km távolságban is. Szerintem. Ergo nem tüzelsz rá.
Ez a kép csak parasztvakítás. A "nagy titok" annyi, hogy a SzoC az Oszán vadászgép ellen tud kb. 40 km-et. Ez mondjuk legyen 3 m2,
Akkor egy tized m2-es drón ellen megy ennyit... 16 km.

11baf5dad92c587d5781881c8a5a5941.png
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
11 659
28 425
113
Ez egy eredeti, modernizáció nélküli 9K33M2 OSzA-AK kezelőpult, még a fekete/fehér Karát kamerával, és képernyővel a jobb oldalon.

Akkor ez már '80-as évek. (Ha fekete-fehér a kamera, akkor megtévesztett a kék szín.) Gondolhattam volna, hogy szimulátorból van.