9K33 Osza / 9K33 Osa / SA-8 Gecko (Szovjetunió)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
25 802
63 480
113

A lengyel Żądło légvédelmi rendszer lelőtt egy orosz UAV-t...​


2023. január 19


Az ukrán hadsereg a lengyel Żądło légvédelmi rakétarendszer segítségével lelőtt egy orosz drónt.

Ukrajna légvédelme eltalálta az Orlan-10 felderítő drónt.


A támadáshoz az "Osza" légvédelmi rendszer lengyel modernizációját használták, amely Lengyelországban az Osza-AKM-P1 Żądło elnevezést kapta.

Ezek a lengyelek által továbbfejlesztett komplexumok passzív célzó és kereső optoelektronikai állomásokkal rendelkeznek.

Lehetővé teszik a célpontok keresését és tüzelését radar használata nélkül, ami így nem leplezi le a komplexumot.

Az ilyen átadott rendszerek számát nem nevezték meg, de ismert, hogy 2021-ben Lengyelországban 64 darab volt szolgálatban.

Lengyelország az 1980-as évek elején kapta meg ezeket a légvédelmi rakétarendszereket a Szovjetuniótól.

Tavaly október 11-én pedig Valerij Zaluzsnyij azt írta , hogy Ukrajnában már működnek ezek a lengyel légvédelmi rendszerek.

2001-ben a lengyel Wojskowe Zakłady Uzbenia SA modernizációs csomagot fejlesztett ki az elavult szovjet Osza-AK komplexumokhoz. A komplexumok korszerűsítése 2005-ben kezdődött Osza-AKM-P1 Żądło (Osza-Р) elnevezéssel.

5bb634a723d75cfc.jpg
Lengyel légvédelmi rendszer, Osza-P. Fotó nyílt forrásból

A korszerűsítés során a radarberendezés jelentős változásokon ment keresztül: részben új elemi bázisra került. A megfigyelőállomás rádióelektronikai zavaró hatásaival szembeni védelme megnőtt. Légi célpontok észlelésére tervezték. A légvédelmi rendszert új jelzőeszközökkel és korszerű légi helyzetjelző monitorokkal is megerősítették.

A modernizált Osza-P légvédelmi rendszer harci potenciálját növelő jelentős változás a passzív optikai-elektronikus állomás volt.

Osa-AKM-P1 Żądło a kezelőülésből
Osza-AKM-P1 Żądło a kezelőülésből

Hőkamerával ellátott televíziós irányzékból és lézeres távolságmérőből áll. A modernizált komplexumban megjelent egy új, digitális jelfeldolgozással ellátott légvédelmi rakétairányító állomás vevő, amely lehetővé tette a pontosság és a sérülés valószínűségének javítását.

 
 • Tetszik
Reactions: bel and gacsat