9K33 Osza / 9K33 Osa / SA-8 Gecko (Szovjetunió)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 1945

Guest
Akkor ez már '80-as évek. (Ha fekete-fehér a kamera, akkor megtévesztett a kék szín.) Gondolhattam volna, hogy szimulátorból van.

Az eredeti fekete/fehér képernyő árnyalata is kékes volt.

9-33-2-flv-snapshot-00-34-2013-05-17-16-10-32.jpg
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Amúgy nagyon hasonló a kezelőpanele, mindegyik eredeti modernizálatlan verziónak, legegyszerűbb az indító indikátor alapján megkülönböztetni őket:

OLYMPUS-DIGITAL-CAMERA.jpg

Az 1975-ben rendszerbeállított 9K33M2 OSzA-AK indítóindikátora

AKM.jpg

Az 1980-ban rendszerbeállított 9K33M3 OSzA-AKM indítóindikátora (M3-as rakétatípus visszajelzésére extra lámpák lettek beépítve, illetve megváltozott az indikátorok sorrendje)
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 306
113
Kétségeim vannak...
A mai EO rendszerek mellett egy An-2-est lazán megkülönböztetsz egy dróntól 15 km távolságban is. Szerintem. Ergo nem tüzelsz rá.
Ez a kép csak parasztvakítás. A "nagy titok" annyi, hogy a SzoC az Oszán vadászgép ellen tud kb. 40 km-et. Ez mondjuk legyen 3 m2,
Akkor egy tized m2-es drón ellen megy ennyit... 16 km.

11baf5dad92c587d5781881c8a5a5941.png
Egy gépet,régit-olcsót beáldoztak hogy lyukat üssenek a légvédelmen.
Ellenséges gépre,főleg amiből ugrani lehet,mindenhol lőnek ha látják.
Nemtudom hogy ott,milyen terepviszonyok voltak. Lehet a 16 km-re sem látott, ha hegyek közé volt telepítve.
Szerintem ez egy sima taktikai "becsalizás" volt. Tudták hogy van ott valami,de nem találták. Így meglett.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 758
80 806
113
A CSOF TGY-seinek szolgálatában Ukrajnában

 
W

Wilson

Guest
Sahed 136 drón megsemmisítése Ukrajnában az Osza kezelői 3000 m távolságban észlelték az iráni drónt és a rakéta 2800 m távolságban találta el

 
 • Tetszik
Reactions: Negan

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 758
80 806
113
Az Osza légvédelmi komplexum lelőtt egy ukrán Szu-25-öt. A légi célpont belépett a légvédelmi rendszer megsemmisítésének zónájába, és az orosz hadsereg pozícióit támadta volna.