1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

9K720 Iszkander (SS-26 "Stone")

Diskurzus a(z) 'Ballisztikus és taktikai nukleáris, biológiai és v' témában - Jeno által indítva @ 2013. január 6..

 1. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Egyetlen felelős katonai vezető sem mond ilyet.
  Sima orosz állhír, tele van ilyenekkel a net.
   
 2. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Igy van. Ezzel én is egyet értek, és mondom, szinte biztos vagyok benne, hogy a halott kéz rendszere sem teljesen automatikus.
   
 3. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Biztos vagyok benne hogy bármelyik oldal legénysége ha lehetősége lenne egy válaszcsapásra akár ilyen körülmények közt is, kitárazna.
  Most gondold már végig, otthon van adott esetben a családod, asszony, gyerekek, akár testvéreid, szüleid, barátaid, elporladtak a másik fél első csapásában, TE ott vagy hivatásosként, akinek amúgy is ez az élethivatása, és

  1. bosszút állsz a családodért, barátaidért, hazádért,
  2. leszarod hogy elhalt mindenki és elpusztult minden amit szerettél, inkább áthajózol máshová(ami mondjuk nem menne simán, mert kb. levadásznának azonnal, mivel ŐK nem tudják hogy te inkább a helyett hogy bosszút állnál, cimbizni meg Floridába költözni szeretnél)

  Na melyik a reális szerinted?
   
 4. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Az 500 és 5000 km közötti Európába telepített ballisztikus rakéták a maguk pár perces repülési idejükkel tipikus első csapás fegyverek. Azelőtt radírozhatnák le az orosz ICBMeket, mielőtt azokat elindíthatnák. Az egész a reakcióidőről szól.
   
 5. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

  A"halott kéz" egy rendszer (volt) amely, ha jól olvastam akkor került volna használatra, ha lefejezik a vezetést és bizonyos feltételek fennállnak (ezeket mérték tudtommal - pld. sugárszenyezettség, atomcsapás stb.) akkor egy rakéta elrepült volna a maradék orosz silóknak parancsot adni a támadásra. De a silokban emberek ültek (a kezelők) akiknek a szokásos indítási procedurával kellett volna a rakétákat indítani.
   
  blitzkrieg likes this.
 6. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

  A parancsot ha igaz több frekvencián rádión küldték volna.. Nem tudom,hogy ez EMP esetén működőképes lett-e volna.. Bár a csöves rádiók, meg amelyeket megfelelő védelemmel láttak el, azok elvileg túlélték volna..
   
 7. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

  Egyébként Ukrajnában van egy stratégiai rakétamúzeum. Ott elmondják az egész halott kéz rendszer működését.
   
 8. Celebra

  Celebra Well-Known Member


  Teljes fimet nemtalálom
   
  fip7 likes this.
 9. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Így van, ugyan ezt írtam én is korábban.
  Pontosan ezért van értük elég nagy hiszti.
   
 10. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Szibériában lévő mobil ICBM?SSBN?Plusz a rádióaktiv kiszóródást a futóáramlatok körbevinnék az egész északi féltakén.
  Vagy ahogy annó mondut:
  -Mit csinálsz,ha atomvillanást látsz?
  -Jol megnézzed,ugysem látsz többet olyat...
  Azt az ökröt meg,aki kirobbantja megtisztelik a Wanheda cimmel,amit a sugárbetegség ki nem nyirja
   
  blitzkrieg likes this.
 11. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Nem azt mondtam, hogy egy jól sikerült első csapás után biztos hogy nem lesz semmi válasz, hanem azt hogy magam részéről biztos vagyok benne, hogy messze nem olyan súlyos károkat okozna eme válaszcsapás, ha váratlanul ki tudják ütni a kommunikációt, vezetési törzseket/rendszereket, és nem koordináltan zajlana le.


  Ahogy leírtam korábban, ha dűlőre akarnám vinni a dolgot, biztosan úgy próbálnék bevinni egy megsemmisítő erejű csapást az ellenfél érzékeny pontjaira, hogy lehetőleg a legkevesebb előkészület kelljen hozzá, és így váratlanul meg tudjam indítani - márpedig ha felszáll a B-1/2/52 flotta nagy része, elkezdik felhalmozni az F-22-t/F-35 öt és a tankereket/Awacs flottát közel az oroszokhoz az nem az - s így a lehető legkevesebb idejük legyen akár észrevenni azt hogy támadás alatt állnak.Az ICBM-ek meg fél órát repülnek a célig átlagban, nem 10 percet. Marha nagy különbség.

  Az egész B-2 koncepció amúgy erre épült, tipikusan első csapásra alkalmas bombázónak fejlesztették, szóval lehet itt paranoiásnak beállítani az oroszokat azért, hogy fáznak a gondolattól hogy az USA most felmondja a közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta egyezményt, meg ott vannak az AEGIS Ashore rendszerek már közel a határaikhoz, de meg kell csak nézni egy tükör szituációban mennyire voltak megengedőek és nyugodtak az amcsik, mikor csak szóba került Kuba...
   
 12. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Az oroszok kezdték a szárazföldi inditású CM felevenitésével,hát ne csodálkozzanak az ami válaszon.
  Még mindig.Nem valószinű,hogy az elsőcsapás minden orosz fegyvert kiiktat,ergo lenne válaszcsapás is.Egy néhány Mt-ás töltet LA-re,és a nyugat futóáramlás beteriti az egész továbbiakban (radióaktivan)egybesült államokat.Plusz az ipari zónák elszabadult anyagai.Egy megapoliszt ért támadás rádióaktiv kiszóródása nagyságrendel nagyobb,mint a sivatagi kisérleti robbantásoké.Plusz az ami elsőcsapát végrehajtó töltetek radióaktivitása.Hány töltetet is kéne eldurrantani,hogy 99%os biztonsággal kiiktassák az orosz stratégiai erőt?500?1500?
  Az atomfegyverek a béke legjobb őrei,alighanem
   
  Masztiff and blitzkrieg like this.
 13. Fade

  Fade Well-Known Member

  Egy jól sikerült első csapás után 2db Borej/Ohio kitáraz. Top 100+ Orosz/US város nincs többé. Az Orosz/US civilizácó lényegében megszünt létezni. Ha ez akárkinek nem súlyos akkor nem tudom mi az.

  Nem mellesleg az US/Orosz atomarzenál töredéke Francia, Kínai, Angol, India is simán összehozza a MADet.
   
  Masztiff and blitzkrieg like this.
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  Egész konkrétan a franciák szerint akkora arzenálla amivel két Franciaországyni területet le lehet tartolni bárkit el lehet rettenteni...Szóval ebből is látszik,hogy lehetetlen úgy kiütni egymást a két nagynak,hogy ne tudjanak visszalőni úgy,hogy mindent vigyenek magukkal.
   
 15. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Nyilván teljesen azt elérni hogy ne tudjanak visszalőni, nem lehetséges. Innentől már csak annyi a kérdés, hogy a valóságban mennyi és milyen hatékonyságú ABM rendszer van egy egy félnél. Na ezek a rendszerek ebben biztos lehet bárki, azok a rendszerek amiről az ide írkáló open source forrásokból hatalmax lexikális tudást felhalmozó tagoknak sem lesz halvány lila gőze sem.
  S ebben az esetben viszont már döntő lehet, hogy egy jól sikerült váratlanul bevitt első csapás után "csak" egy francia méretűre olvadt választ kéne megfogni, vagy az eredeti oroszt egy ne adj isten US ABM rendszernek, mondjuk a LEO-n telepített általunk nem ismert eszközeikkel kiegészítve az ismert ABM megoldásaiknak...

  Akármennyire is ŐRÜLTSÉG szerintem is egy atomháborúba belekezdeni bármelyik félnek, azt azért látni kell, hogy a B-2 és még nem egy fegyver kifejezetten egy első csapás hatékony meglépésére lett tervezve, és építve.
  Okkal.
   
 16. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Én egyik félről sem tudnám elképzelni, hogy bármilyen racionális indok miatt is megindítana egy ilyen támadást. Ha jól is sül el az egész, akkor is el fog nála pukkanni pár atom, az meg több tízmillió halottal járna. Nem látok semmiféle hasznot arra, hogy megérje ezt a pár tízmillió halottat bevállalni.
  Persze, tudom, hogy a két világháborút is bevállalták, de mindkettőt úgy indították el, hogy biztosak voltak abban, hogy gyors és kevésbé fájó lesz a győzelem, miután meg már kitört és rájöttek, hogy nagyon is fájdalmas, már nem lehetett abbahagyni. Ha akkoriban is lett volna atomfegyver mindkét oldalon, nem tör ki egyik sem.

  De játszunk el a gondolattal: milyen haszna lenne, annak, hogy pl. az USA elpusztítaná az oroszokat?
  Mondjuk megszerezné az orosz nyersanyagokat? Ki termelné ki őket, ha az orosz lakosság elporladt? Szibériába költöznének az amerikaiak? Vagy a túlélő oroszokat rabszolgaként vinnék oda? De még ha sikerülne is a zavartalan termelés, mi értelme lenne? Úgyse lenne túl nagy kereslet, hisz zuhanórepülésben lenne a világgazdaság. Mire helyrejönne minden, már megjelenne Kína, akinek szintén kellene az üresen maradt Szibéria. Akkor elkezdenének velük is egy atomháborút? Nabumm ismét pár tízmillió amerikai minusz, csak hogy megvédje az előző atomháború nyerességeit. És ezt lehetne folytatni a végtelenségig (vagy amíg elfogyna az utolsó amerikai is), hisz mindig lenne újabb feltörekvő hatalom.
  Ugyanez orosz félről is állna. Ők sem nyernének semmit ha az USA-t kiütnék, sőt jól megszívnák, hisz a nyugati kereslet hiányában a hajukra kenhetnék a nyersanyagaikat.
   
  Masztiff likes this.
 17. misinator

  misinator Well-Known Member

 18. luperator

  luperator Well-Known Member

  gacsat and fip7 like this.
 19. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Az előző hozzászólásokban többen annyira elméleti és hipotetikus dolgokat írtak le, amelyek a gyakorlati megvalósíthatóságot figyelmen kívül hagyták.
  1. Egy nukleáris fegyverekkel megindítandó csapást sok minden megelőz. Nem úgy kezdődik, hogy Szergej, vagy Joe hirtelen ötlettől vezérelve úgy gondolja, hogy kéne egy kis balhé és parancsot ad a bevetésre. Az eszkalálódás folyamatos, a készültségi szinteket hozzá igazítják. Hiába rövid az előkészítési-indítási ideje a közepes hatótávolságú fegyvereknek, azokat "megfelelő helyzetbe" kell hozni. A készültségi szinteket a felderítés adatai alapján emelik és a megfelelő intézkedéseket ennek megfelelően teszik meg. A vezetési és kommunikációs rendszereket úgy építik ki (dublirozás, titkosítás, tartalék rendszerek, stb.), hogy egy csapással ne lehessen megsemmisíteni!
  2. Hol vetnék be ezen fegyvereket és igazán kinek lenne ez érdekben?
  Oroszország (Oo.) - Európa, vagy Oo. - Ázsia viszonylatban. Tehát Oo.-nak semmilyen érdeke nem fűződik a szerződés felmondására Oo.- USA relációban. Nem véletlenül van a NATO, amelyik egyre jobban megközelíti Oo. határait. Az USA általa hatalmas helyzeti előnyt élvez Oo.-al szemben. Feláldozhat bárkit, a szövetségeseit??? is beleértve. Tehát ezen kategóriájú nukleáris fegyverek megléte alapvetően az USA érdeke. (Az ukrán balhé sem csak úgy magától lett.)
  3. Ezen taktikai nukleáris fegyverek rögtön stratégiai fegyverek lennének, tehát felborítanák az egyensúlyt.
  4. Az, hogy ki mit mond és nyilatkozik, az egy dolog. A lényeg, hogy ki mit tesz! (Rodolfo mondta: ne a kezemet nézzétek, mert csalok.)
  5. Most megint elérkeztünk sajnos ahhoz a ponthoz, hogy mindenki szárazon tartja a puskaport.
   
  sidewinder12, fishbed and svajcibeka like this.
 20. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Kzben már kibujt a szög a zsákbol.Amik a kinaiakat is be akarják hozni az egyezmény hatája alá.
   
  gacsat and svajcibeka like this.

Ezen oldal megosztása