Nem nagyon értem, hogy miért jön elő egyre több topikban, hogy "depedig ez is fosrakéta"... Ebben az esetben sem tudom elképzelni, hogy totál retardált minden döntéshozó, és arra veri ki, hogy de jól néz ki "kecskepásztorokat" ledarálni A-10-essel...
Az addig rendben van, hogy sok feladatra már vannak ésszerűbb gépek, ésszerűbb konfigurációkkal, de nyílván azért vannak még ott az A-10-es is, mert vannak olyan szituk, amikor egyszerűen ez a legmegfelelőbb a feladatra. Pl. tereptől függően -sok- mozgó és/vagy kis célok ellen sok esetben az A-10-esek lehetnek a legjobb megoldás.
Az más kérdés, hogy a flotta nagy mértékben csökkenthető, pont azért, mert valóban sok feladat kiváltható jobban, ráadásul más, univerzálisabb gépekkel, illetve masszív szovjet támadás sincs kilátásban...
Az addig rendben van, hogy sok feladatra már vannak ésszerűbb gépek, ésszerűbb konfigurációkkal, de nyílván azért vannak még ott az A-10-es is, mert vannak olyan szituk, amikor egyszerűen ez a legmegfelelőbb a feladatra. Pl. tereptől függően -sok- mozgó és/vagy kis célok ellen sok esetben az A-10-esek lehetnek a legjobb megoldás.
Az más kérdés, hogy a flotta nagy mértékben csökkenthető, pont azért, mert valóban sok feladat kiváltható jobban, ráadásul más, univerzálisabb gépekkel, illetve masszív szovjet támadás sincs kilátásban...
))
Az én szemléletemben meg egy Szu-25/A10C pont hogy a harci heliket váltja ki. Szerintem azoknak nincs igazán létjogosultságuk, egy lényegesen nagyobb mozgékonyságú, nagyobb hatósugarú, és több terhet vinni képes alacsony támogató géppel szemben. Az SDB, JDAM, ismétlem, kiváló fegyverek, csak én nem hiszem el, hogy költséghatékonyak, attól még, hogy az US kifizeti, mert van rá politikai akarat, még nem biztos hogy ez a leglogikusabb lépés. A másik dolog, hogy ez az SDB azért biztos nagyon pontos, de azért egy optikailag azonosított ellenséges gépuskafészket szerintem Gau-8 al még mindig nagyobb eséllyel szednek szét, collateral damage-nélkül, mint az SDB-vel, 5 km magasból, és 10km távolból oldva. Én a helikopterek helyett/mellett képzelem el az A10 funkcióját...
. S igen, szerintem is EZ a CAS, nem a JDAM.