A-50 Shmel , Mainstay / A-100 Premjer (Berjev)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
7 399
34 255
113
Amúgy nem értem teljesen ezt az orosz AWACS pótlás közüli szenvedést. Ha konkrétan már Észak-Koreának sikerül kínai segítséggel kifosnia magából egy félig saját légtérellenőrzőt az Air Koryo egyik kukázott Il-76-osát felhasználva, akkor egyszerűen nem hiszem el, hogy Grísának ne sikerülne ez

Inkább arra tudok gondolni, hogy koncepciózusan lehetett nem egy kurva nagy gixer az A-100-al és inkább beszántva az eddigieket - vagy annak eredményeit felhasználva - tiszta lapról kezdik az ukrajnai tapasztalatokat felhasználva

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
49 550
88 981
113
Amúgy nem értem teljesen ezt az orosz AWACS pótlás közüli szenvedést. Ha konkrétan már Észak-Koreának sikerül kínai segítséggel kifosnia magából egy félig saját légtérellenőrzőt az Air Koryo egyik kukázott Il-76-osát felhasználva, akkor egyszerűen nem hiszem el, hogy Grísának ne sikerülne ez

Inkább arra tudok gondolni, hogy koncepciózusan lehetett nem egy kurva nagy gixer az A-100-al és inkább beszántva az eddigieket - vagy annak eredményeit felhasználva - tiszta lapról kezdik az ukrajnai tapasztalatokat felhasználva
2024.nov.20. - Az A-100-ról utoljára megjelent anyagból :

Новейший российский самолет дальнего радиолокационного обзора и наведения (ДРЛОиУ) А-100 «Премьер» в связке с зенитным ракетным комплексом С-400 мог бы существенно помочь российским военным в уничтожении западных ракет. Однако срок сдачи новинки сдвинулся вправо из-за большой технической сложности и потребности в импортозамещении части оборудования, отметил военный эксперт Сергей Маржецкий.

A legújabb orosz légtérellenőrző-felderítő repülőgép, az A-100 "Premier" az S-400 légvédelmi rakétarendszerrel együtt jelentősen segítheti az orosz hadsereget a nyugati rakéták megsemmisítésében. Az új termék határidejét azonban kitolták a magas műszaki bonyolultsága és a felszerelések egy részének import-helyettesítésének szükségessége miatt – jegyezte meg Szergej Marzsetszkij katonai szakértő.

Megj.: Nyilvánvaló, hogy idővel megoldják a problémákat. Viszont az orosz hadseregnek még "tegnap" kellett volna a gép.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 248
65 239
113
Inkább arra tudok gondolni, hogy koncepciózusan lehetett nem egy kurva nagy gixer az A-100-al

Ez a tányéros koncepció szerintem elég elavult.
"Csík" PESA vagy AESA radart kellene használniuk civil elektronikai bázison.
És egy Szuperjet méretű gép is megfelelő lenne nekik ehhez.
Pl.:
iu

A Superjet gyorsabb és nagyobb hatótávolságú lenne ennél, szóval még optimálisabb is.
Az IL-76-ra a mai elektronika mellet nincs szükség, túlméretes szerintem.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 585
88 751
113

Az van, hogy nem képesek önállóan létrehozni egy 21. szazadi AWACS-ot.

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 613
19 597
113
Nem éppen ! Nézd csak Kína is az Y-20-ra építi azt a radart !

KJ-3000
107100_xiankj3000_356552.jpg

az A-100-al és inkább beszántva az eddigieket - vagy annak eredményeit felhasználva - tiszta lapról kezdik az ukrajnai tapasztalatokat felhasználva

Na ugyan ezt a propi szöveget nyomta mind a "szíriai tapasztalatok alapján"
Már akkor kritikát kaptak ! és megjelent a TGP az orosz légierőnél ? hát hogyne !

• Tetszik
Reactions: endre

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 577
17 778
113
Pl.:
iu

A Superjet gyorsabb és nagyobb hatótávolságú lenne ennél, szóval még optimálisabb is.
Nem jobb, mert előre és hátra van egy szögtartomány, amerre nem lát. Emiatt repkednek az ilyen gépek párban, hogy a racetracken repülve egyiknek mindig irányba nézzen a lokátora.
A diszkoszba meg teszel 3 AESA radarat és megvan a 360 fok.
Turboprop nem optimális, mert kisebb a szolgálati csúcsmagassága, valamint a cirkálási sebessége. A kisebb test meg kevés üzemanyag, kevesebbet lehet stationon, több oda-vissza út - több gép kell a végére, költségben kb. ugyanoda jutsz.

Az orosznak az MC-21 bázisán kéne baromi gyorsan létrehozni valamit, amivel végre megszabadulnának a felső szárny és T vezérsík minden kínjától.

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
7 399
34 255
113
Az orosznak az MC-21 bázisán kéne baromi gyorsan létrehozni valamit, amivel végre megszabadulnának a felső szárny és T vezérsík minden kínjától.
Vagy akár az egyik nyitott égboltos Tu-214ON-t átkalapálni ha már meglévő sárkánnyal akarnak dolgozni. Sőt, lehet a VKSz még jobban benne is lenne egy Tu-214 alapú AWACS-ban, miután akkor az már úgyis a "bevált" PSz-90 hajtóművel repül

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
49 550
88 981
113
Vagy akár az egyik nyitott égboltos Tu-214ON-t átkalapálni ha már meglévő sárkánnyal akarnak dolgozni. Sőt, lehet a VKSz még jobban benne is lenne egy Tu-214 alapú AWACS-ban, miután akkor az már úgyis a "bevált" PSz-90 hajtóművel repül
Szerintem is a Tu-214 "nyitott égbolt"(mivel már nem használják) gép átalakítása lenne a legjobb megoldás.

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 644
6 206
113
"A legújabb orosz légtérellenőrző-felderítő repülőgép, az A-100 "Premier" az S-400 légvédelmi rakétarendszerrel együtt jelentősen segítheti az orosz hadsereget a nyugati rakéták megsemmisítésében. Az új termék határidejét azonban kitolták a magas műszaki bonyolultsága és a felszerelések egy részének import-helyettesítésének szükségessége miatt – jegyezte meg Szergej Marzsetszkij katonai szakértő.
"
.
Ez szintiszta üres propaganda.

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 644
6 206
113
.
.
Szerintem nem a repülőgép a fő bajuk, hanem a radar, és a kellő számitástechnika a légtérellenőrzéshez. Az orosz a 90-2010 közötti időszakban dolgoztak le az elektronikai lemaradásukból, de valószinűleg kevéssé saját tudásbázisból, saját alapkutatással és gyártásból tették, mint inkább beszerezték külföldről az alkatrészeket. Mivel ez most kiesett, gondban vannak a fejlesztéseik.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 585
88 751
113
.
.
Szerintem nem a repülőgép a fő bajuk, hanem a radar, és a kellő számitástechnika a légtérellenőrzéshez. Az orosz a 90-2010 közötti időszakban dolgoztak le az elektronikai lemaradásukból, de valószinűleg kevéssé saját tudásbázisból, saját alapkutatással és gyártásból tették, mint inkább beszerezték külföldről az alkatrészeket. Mivel ez most kiesett, gondban vannak a fejlesztéseik.
Biztosan nem a repülő a baj, az IL-76 40+ éve repül.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
49 550
88 981
113
.
Ez szintiszta üres propaganda.
Az a propaganda, hogy beismeri , hogy nem tudják helyettesíteni a nyugati alkatrészeket-elektronikát ?

Erről már írtam. Nem kell 6x ugyanzt leírni. :)

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
7 399
34 255
113
Biztosan nem a repülő a baj, az IL-76 40+ éve repül.
Annyiban azért van benne logika, hogy a VTO-nak - teherszállító ága a VKSz-nek - is eléggé szüksége lesz lassan az Il-76 flotta cseréjére/megújítására, miközben a Ruszlan utód még a kanyarban sincs, és nem is lesz amíg nincs kész a PD-35. Így viszont még nagyobb a nyomás a szállító flotta gerincén és kiindulva az Aviasztar-SzP gyártási volumeneiből, nem fognak az ellen ágállni, ha az alap sárkány gyártását iinkább lepasszolják Kazanyba, aztán annyival több 76MD-90A jut szállítónak

ZsoltHun

Well-Known Member
2018. október 26.
986
2 755
93
Annak mennyi értelme lenne, hogy elengedni az IL-76 platformot és inkább az IL-96-ból csinálni orosz E-3-as gépet.?
Széles(?) törzs, négy hajtómű. Ala egy Boing 707.

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 625
2 072
113
Pl.:
iu

Nem a tanyer a lenyeg hanem a benne levo antennak (is) . Ameddig aerodinamikailag menedzselheto a dolog addig tokmindegymilyen alaku csak hozza az elvarasokat.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 585
88 751
113
Annak mennyi értelme lenne, hogy elengedni az IL-76 platformot és inkább az IL-96-ból csinálni orosz E-3-as gépet.?
Széles(?) törzs, négy hajtómű. Ala egy Boing 707.
Akkor nulláról kéne kezdeni a radardóm aerodinamikai integrációját és a gép szerkezeti megerősítését. Pont azért maradtak az IL-76-nál mert ott ezt a munkát meg lehetett spórolni ami idő és ami fontosabb, pénz megtakarítást is jelent.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 585
88 751
113
Pl.:
iu

Ehhez GaAs technológia kell, hogy ilyen kis radarokkal is megfelelő teljesítményed legyen.

ZsoltHun

Well-Known Member
2018. október 26.
986
2 755
93
Akkor nulláról kéne kezdeni a radardóm aerodinamikai integrációját és a gép szerkezeti megerősítését. Pont azért maradtak az IL-76-nál mert ott ezt a munkát meg lehetett spórolni ami idő és ami fontosabb, pénz megtakarítást is jelent.
Amennyi pénzt már elcsesztek erre... :confused:
1988-ban repült először a 96-os, már akkor kellett volna kezdeni fejleszteni.
Utólag könnyű okosnak lenni :)

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 625
2 072
113
Pl.:
iu

Az osszes altalam ismert AESA PESA radar 95-98% ban civil elektronikat tartalmaz. A fenmarado par szazalek is olyan egyedi dolog ami igazabol nem egy nehezen beszerezheto valami. Az AESA radarok legnehezebb resze nem a hardver hanem a vezerloszoftver elkeszitese. Elso repfedelzeti AESA radar hrdermegjelenese az oroszoknal MAKSZ 1993. Mukodo repfedelzeti AESA radar SZU-57 cca 2020 kornyeke. Ennyibe tartott ezt a szoftvert kiizadni mert semmi koze akarcsak a PESA radarokhoz.

• Tetszik
Reactions: nyugger and Roni