1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A Csatahajók múltja, és esetleges jövője

Diskurzus a(z) 'Egyéb haditengerészettel kapcsolatos témák' témában - fip7 által indítva @ 2017. május 31..

?

Szerintetek lesznek-e újra csatahajó osztályba tartozó hadihajók?

 1. Igen

  16,5%
 2. Nem

  56,3%
 3. A repülőgép hordozó a jelen és a jövő

  14,6%
 4. A Zumwalt-é és az LCS osztályú hajóké a jövő

  12,6%
 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ennek értelmes része ma a legkorszerűbb AB romboló... A műholdas rész mission impossible a LEO pálya korlátai miatt.
   
  sirdavegd likes this.
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az AEGIS AB ellen mérve igen. Egy OHP féle régebbi hajó ellen viszont elég jó. Ezért mondom huszadjára amit... Az USA ellen izmozni esélytelen, akkor meg minek. Minden más ellen a régi Udaloy és Szovre sem rossz, de az újabb osztály OHP méretben olyan, hogy maga álá fos tőleg minden.
   
 3. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Valami koncentralt iszonyat sugarteljesitmenyu koherens mikrohullamu (mezer) impulzus fegyver kene egy szexi trimaran yachtnak alcazott szerkezetre, ami szepen bevarja a kikototol par merfoldre az ott barati tartozkodasabol epp tavozo repulogephordozot es ravillant parszor, de ugy istenesen. Az aceltest szikrazik, a legenyseg kipukkad, a kerozin berobban, a tengerviz felforr, a reaktor meg kiugrik a helyerol. Ez a perverz jovo...
   
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Meg energetikai képtelenség. Ekkora hatáshoz teljesítmény kell. Nagy.
   
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  Modern hajói vannak elég sok államnak nem csak az amerikaiaknak.Sőt nagyon kevés állam miatt bonyolódna bárki is háborúba az oroszokkal.
   
 6. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  Uhh.. Ez a jelenet kezd abszurddá válni :D Majd szóljatok, ha már a plazmaágyúnál, meg az energiapajzsnál tartunk... :D:D:D
   
  2ndt and sirdavegd like this.
 7. sirdavegd

  sirdavegd Well-Known Member

  Tehát építenél egy nagy, nyitott ajtajú atommeghajtású mikrosütőt?
  De utána ne felejtsd el fehér macskát cirógatva felhívni skypeon a US Navyt 1 milliárt trilliárd kvadrilliárd yent követelve :) :)
   
  2ndt likes this.
 8. sirdavegd

  sirdavegd Well-Known Member

  Geostacionárius pályára amúgy nem lehet felderítő optikával szerelt műholdat rakni? Oké, LEO 300 km, GEO meg 35 786 km szóval optikailag kicsit bonyolultabb. Akkor már olcsóbb néhány UAV-t köröztetni nagy magasságban.
   
 9. ZeiG

  ZeiG Active Member

  A csatahajó lényege, hogy a lehető legnagyobb (tüzérségi) tűzerőt olyan páncélzattal ötvözze, amelyet minden ellenséges tűzerőnek ki lehet tenni, és így képessé váljon a tengeri csaták megnyerésére. Erre a koncepcióra épültek már a XVIII. századi sorhajók is, majd a technikai fejlődés révén a modern csatahajók a Dreadnought-tól az Iowa-ig.

  A csatahajó-koncepció azért vesztette értelmét, mert a pusztán felszíni hajókkal megvívott tengeri csaták is rég eltűntek a hadviselés színpadáról. A hagyományos haditengerészeti tüzérség jó ideje összezsugorodott, szinte eltűnt, mert a nagy kaliberű tüzérségnél általában sokkal hatékonyabb csapásmérési lehetőséget biztosítanak a repülőgépek és a rakétafegyverek. Eközben a páncélozás ugyanígy fölöslegesség vált, hiszen hatótávolságban, pontosságban és pusztítóerőben akkorát fejlődött a különböző fegyvernemek tűzereje, hogy a nagyméretű dolgok páncélozása egyszerűen teljesen reménytelenné lett.

  Rakétahordozásra sem értelmes dolog csatahajó-léptékben gondolkodni, mert számtalan felszíni és felszín alatti típus van, amely régóta ezt teszi, az egyik olcsóbban, a másik rejtettebben, a harmadik rugalmasabban, mint tenné azt egy 30-40 ezer tonnás kolosszus. Lehetne persze építeni egy rakétás, robotrepülőgépes, ágyús, railgunos, lézeres overkill pusztító halálcsillag szuperhajót, de minek? Milyen konfliktusban lenne egy ilyennek haszna? Milyen ellenség ellen és kinek lenne ez ideális fegyver? Egyébként is, az ilyen nagyfokú erőkoncentráció kiemelt célponttá tenné a hajót, aminek hatékony védelmére tucatnyi kisebb egységet kellene vezényelni. Az US Navy számára teljesen fölösleges pénzpocsékolás lenne, a többi haditengerészet számára meg egyenesen pénzügyi- és nem mellesleg doktrinális öngyilkosság, mert minden erőforrásuk rámenne egy olyan hajóra, ami ugyan nem igazán jó semmire, viszont a fél flottát a védelmére kell összevonni. Szomáli kalózok ellen nyilván fölösleges ilyet építeni, az USA ellen nyilván édeskevés, ugyanakkor még a másodrangú haditengerészetek (és légierők) is jó eséllyel küldenék a tenger fenekére.

  Létjogosultsága szerintem talán olyan "ágyúnaszádoknak" lehetne, amelyek hót egyszerű, lecsupaszított, páncélozatlan ágyúplatformok lennének tucatnyi nagy kaliberű, nagy lőtávolságú, hagyományos löveggel. Efféle bárkák bizonyos esetekben talán a haditengerészeti légierőtől hatékonyabban vehetnének tűz alá ellenséges partszakaszokat és talán a cirkálóktól, rombolóktól hatékonyabban, a hordozóktól pedig olcsóbban ijesztgethetnének gyengébb országokat. De ez is erősen kérdéses elmélet, amit csak azért gondoltam ki, mert sok elavult fegyverhez hasonlóan a csatahajókat is nagyon kedvelem. :D
   
  sirdavegd likes this.
 10. ZeiG

  ZeiG Active Member

  Torpedóhálók is legyenek rajta! Meg legalább egy zászlóalj tengerészgyalogos! :D
   
  sirdavegd likes this.
 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Kicsit? Totál felejtős. A geostac műholdak kb. több km-es felbontást tudnak és legfeljebb időjárás megfigyelők IR tartományban a felhőkhöz. Felderítő hold LEO pályán van és 300 km alatt is akár. Nem tudszegy pontot folyamatosan megfigyelni még akkor sem, ha tucatnyi műholdad van. Vagy akkor a világ többi részéről 0 adatod lesz.
   
  sirdavegd likes this.
 12. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  De lehet. A kínaiak pár éve állítottak pályára egy ilyet, de ők ezzel a Dél-Kínai tenger tartják szemmel, meg a parközeli vizeiket.
   
 13. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

 14. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

  Léteznek más műholdak is, amelyek egy adott terület felett vannak pályán. Az oroszok már az 50-es évek végén műholddal továbbították a TV adásokat Szibériai területekre, és nem több tucat műholdat használtak, hanem egy terület felett voltak folyamatosan, ha ez működik, akkor felderatő műhold esetén is működik. Ja az III. öbölháború idején úgy emlékszem, hogy az amerikaiak is bocsájtottak fel, felderítő műholdakat, kifejezetten Irak fölé, de azok viszont tudtommal egymást követték, tehát nem egy terület felett voltak.
   
  fishbed likes this.
 15. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  1200 méteres felbontással legfeljebb hajók farvizét látod, ha mázlid van... Mert a hossza valóban annyi, de a keresztirányú jellemző mérete meg más. Ez sanszosan időjárásmegfigyelő hold lehet.

  Azért picit gondolkozzunk már... 400 km-es pályán levő hold, oldaról rálátás esetén 600 km-es céltáv is lehet, 2 méteres felbontás. Na, akkor ezt az ívmásodperces felbontást számold ki 36 ezer km-re.

  Csodák nincsenek. Ezen felül van időjárás és éjszaka is...
   
  sirdavegd likes this.
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Juj...

  A Molnija pályával meg lehet csinálni, hogy egy terület felett van sokan és a másik oldalán a Földnek keveset. Ez TV adásra jó, hiszen a távolság nem annyira faktor, mint optikai felbontás esetén.
   
 18. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Kétszer is átolvastam a cikket, de ezzel az adattal nem találkoztam.
  Az van benne, hogy nappal a felbontása 50 méter és éjszaka infrával 400 méter vagy 1200 láb.

  Gaofen 4’s staring imager can spot objects as small as 50 meters (164 feet), a resolution that allows the satellite to see an oil tanker steaming across the ocean, according to Li Guo, Gaofen 4’s chief designer, in a story published by Xinhua.

  At night, an infrared camera aboard Gaofen 4 can capture less detailed imagery with a resolution of about 400 meters, or 1,300 feet.
   
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Számolgassunk már egy picit...
  tang A = 0.05/36000 ---> A = 0.0000795 fok ---> Ez 0,28 ívmásodperc.

  Átlagos LEO pályán levő hold tegyük fel, hogy pont lefelé néz. Kb. 1 méteres felbontás 300 km-ről.
  tang B = 0.001/300 ---> A = 0.000190 fok ---> Ez 0,68 ívmásodperc.

  Hogy mitől lett mágikus módon a legdurvább nyugati holdakhoz képest ilyen fasza felbontása, arra kíváncsi lennék.
  Ezen felül a bibi az, hogy a hajóknál csak a hossz főméret nagyobb ennél, szélesség a CV-t leszámítva messze 50 méter alatt van és a farvíznél is a hossz ekkora.

  Engedtessék meg a szkepticizmus... Nem vágom, hogy a keskeny hajó és favíz hullámot hogyan szedik ki a zajból, mert a Shannot törvényt nem tudja senki meghágni...
   
 20. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Passz...
  Beírtam a keresőbe, hogy Gaofen 4 spacecraft és ilyen cikkek vannak róla.
  http://www.popsci.com/gaofen-4-worl...s-chinas-great-leap-forward-into-space#page-6
  http://space.skyrocket.de/doc_sdat/gf-4.htm
  https://chinaspacereport.com/spacecraft/gaofen/
  A paki fórumon meg van egy egész topik számára
  https://defence.pk/pdf/threads/gaof...ellite-continues-chinas-leap-in-space.436720/
   

Ezen oldal megosztása