Azért a szakmaiság szembeköpésének vannak egészen durva szintjei:
Legutóbb meghallgattam Somkuti atomfegyveres előadását. Hát az felért egy lelki béltükrözéssel.
Úgy előadast tartani hogy valaki a fúzió és fissziót is keveri, nem tud kilotonnát és megatonnát átváltani ráadasul az atomfegyverek alkalmazasáról se tud semmit az azért bátor.
Nna igen, nem véletlen pöcsmörögtem el tavaly egy hónapot, amikor a stratégiai és taktikai atomfegyverekről meg az orosz nukleáris doktrínáról csináltam a saját videómat. Ugyanez igaz az ukrán atomprogramra is, csak abba az elhúzódó vágás miatt beleszart Trump megválasztása, aztán jóval szarabbul teljesített, mint lehetett volna.
Nem a kollégát akarom védeni, de kiindulva a feltöltési menetrendjéből ő a mennyiség a minőség felett elvet alkalmazva napi szinten rak ki egy-egy videót. Ha törik, ha szakad. Havi szinten bevétel szempontjából ez jobban jön ki, mivel bár az egy videóra eső megtekintések - és bevétel - száma alacsonyabb, ám miután ezek összeadódnak 30 nap alatt, így végső soron a hó végi elszámolásban többet kapsz, mintha pl heti szinten posztolnál egy nagyobb elérésű videót.
Ez viszont azt jelenti, hogy nem tudsz úgy elmélyülni az adott témában, a videó felületesebb lesz, hibák szinte biztosan lesznek benne, és utómunkáról ne is álmodj, mert másnapra ki kell mennie a videónak. Nincs színes-szagos illusztráció, nincs utólagos ellenőrzés - lásd most épp a Leo 1 motorkódját basztam el MB838 helyett MB338-ra -, nincs az, hogy akkor most fél órát elpöcsölsz egy 20 másodperces szegmenssel, ahova mondjuk a Nozs reaktív páncéllal felszerelt kilőtt Leopard 1A5 harctéri videót keresed ki a 8 millió Telegram üzenet közül. Tömegtermelés vs manufakturális kisipari munka gyakorlatilag.
Persze megvan erre mind a kereslet, mind a kínálat, de saját magamból kiindulva én nem ez a kategória vagyok és nem tudnék tömegtermelni. Persze ennek megvan az a hátulütője, hogy kevesebb videó, kisebb bevétellel, kiismerhetetlen upload schedule mellett - most is csúsztatom a meglévő késésemen túl legalább 2 napot, mert tévém és Ultrahangom is lesz, meg mellette elviszi a nézettséget az űrrepülés -, de legalább büszke vagyok arra, amit kirakok és 5 év múlva is teljes mellszélességgel tudom vállalni.
Youtube tendenciákat nézve megint én hugyozok szembe az árral, mert ha megnézitek általánosságban nagyrészt mindenki más is inkább a mennyiségre megy rá a maximalista kisipari munka helyett, de ez van.
Másrészt meg ami a szerepléseket illeti, ugyanez igaz erre, avagy aki napi szinten akár többször megy egyik helyről a másikra nyilatkozni, az óhatatlanul felületesebb lesz, mintha csak tudomisén heti 2-3-szor történik ez. Nincs úgy idő felkészülni, elmélyülni, jön egy sample text sablon szöveg oszt szoszi. Meg egy idő után ismétli is magát az ember, mert annyi új nem történik, mint amennyit nyilatkozna, és eljutunk a sztorizgatós nem mondok semmit 30 perc alatt típusú nyilatkozatokig.