1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A II. világháború

Diskurzus a(z) 'Hadtörténelem' témában - joker által indítva @ 2015. június 22..

 1. honved

  honved Well-Known Member

  Ugyanez megörökítve, egy Tamiya makettben....

  [​IMG]
   
  rejsz felügyelő likes this.
 2. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Csak kérdem, hogy Honnan tudja ennyire részletesen a blogger X tengeri csata lefolyását,hozzáférhetok a hajónaplók már, Esetleg fent vannak a neten?
  Nem cseszegetés, mert szeretem olvasni..
   
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  Azok szerintem vagy 30 éve hozzáférhetőek.
   
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  N+1 könyvben megjelentek ezek levéltári források alapján. Az, hogy itthon szegényes az irodalom nem jelenti azt, hogy kint is az.
   
 5. Pórul járt Párduc. A lövegpajzsáról lepattanva egyenesen a test felső páncélzatán keresztül hatolt be a lövedék.
  [​IMG]
   
  fip7, anonim999, wankel and 4 others like this.
 6. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  G Párducnál ezért kapott a blende also része vastagítást.
   
 7. neptun892

  neptun892 Well-Known Member

 8. wankel

  wankel Well-Known Member

  yangwenli, zsolti, fishbed and 7 others like this.
 9. neptun892

  neptun892 Well-Known Member

  Rotten878 likes this.
 10. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Me 110-esből építette bele a Daimler Benz próbáképpen 44 májusában (lsd. DB Versuchsnr. 1018105428. ;)

  Igazából nem dobtak tőle hatást, a Spitet különben is jól ismerték, inkább a hűtő rendszer érdekelte őket hogy milyen hatásfokkal dolgozik (relatíve jó), teljesítményben az erősebb motor persze segített, de az akkori sorozatgyártású Me 109-től azonos motorteljesítmény mellett sebességben valamivel elmaradt. Az emelkedese sokkal jobb volt, viszont ezt a teljes fegyverzet és lőszer javadalmazás (kb. 300 kilóval könnyebb géppel) kiépítése mellett mérték így ez sem különösebb csoda.
   
  antigonosz likes this.
 11. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Sebesség és emelkedőképesség mért adatai, az eredeti Merlin 45-el és a beépített DB 605-el, 30 perces teljesítményen (Steig und Kampleistung), 1310 PS névleges teljesítmény mellett (vész teljesítmény 1475 PS) :

  [​IMG]

  [​IMG]
   
 12. Roni

  Roni Well-Known Member

 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  Elképesztőek ezek a számok.

  "Az utolsó Királytigrisek

  1945. április 19. Berlintől keletre.
  A környéken az s.SS.PzAbt.503 9 db Királytigrise.

  Parancsnokok:
  SS-Obersturmführer Karl Brommann

  Körner egysége:
  SS-Hauptscharführer Karl Körner
  SS-Hauptscharführer Harrer
  + 1 nem ismert parancsnok

  Müller egysége:
  SS-Obersturmführer Johann Müller
  SS-Unterscharführer Georg Diers
  SS-Untersturmführer Oskar Schäfer
  + 2 nem ismert parancsnok

  1945. április 19-én a kora reggeli órákban két darab a s.SS-Pz.Abt.503-asokhoz tartozó Királytigris haladt keresztül Strausberggtől észak-keletre lévő kis falun Klosterdorfon.
  A harckocsik elfoglalták a tüzelőállásukat a környék legmagasabb pontján és a lövegeket Prädikow-Grunow irányába állították.

  A 314-es toronyszámú Királytigrist Georg Diers parancsnokolta, a lövész Wolf-Dieter Kothe, a töltő Alex Sommer, a vezető Willi Kenkel, és a rádiós Bodo Harms volt) a másik harckocsiparancsnok Karl Brommann volt. Az első szovjet támadás észak-keletről érkezett. A németek a kedvező pozíciójukból fakadóan, könnyen megakasztották az előrenyomulást, Diers 13 szovjet harckocsit lőtt ki.

  Ezzel egy időben Müller egysége tankjaikkal Grunlow közelében várták a szovjeteket. Az első tankok amiket gyalogság is támogatott reggel 10:00 óra magasságában tűntek fel Ihlow és Grunlow között mindössze 400 méterre a német harckocsiktól. A királytigrisek habozás nélkül tüzet nyitottak. A heves harcok közepette kezdtek kifogyni a munícióból így pozíciójukat feladva Müllerék csatlakoztak Grunow és Klosterdorf között Körner egységéhez. A páncélosok közel 70 szovjet tankot semmisítettek meg. A dimbes dombos terepet kihasználva több szovjet tankos is fedezékbe tudott menekülni a könyörtelen 88 mm-es lövegek elől. A kilőtt tankok miatt hamarosan átláthatatlan fekete füst lepte be a környéket. A szovjet gyalogság teljesen elvesztette a tájékozódóképességét, ráadásul a német géppuskák is végig tűz alatt tartották őket, így hatalmas veszteségeket elszenvedve kényszerültek visszavonulni. Körner és egysége utasítást kapott, hogy azonnal indítson ellentámadást Bollersdorf közelében, és nyújtson támogatást azt ott harcoló alakulatoknak. Müller addig tartotta a pozícióját.

  Délután 13:00 óra magasságában Körner Bollersdorf felé vezető úton bele is botlik a szovjetekbe akik éppen a következő támadásra készítik fel a tankjaikat. Az úton 11 darab IS-2 es típusú nehéz tankot, a falu mellett további 100-120 darab T-34/85-ös harckocsit sorakoztattak fel. Körner kilőtte az első és az utolsó tankot, így a többi tank a torlasz miatt nem tudott megfordulni a keskeny úton, az IS-2-esek hosszú lövegei pedig elakadtak. Körner mind a 39 lövedékét ellőtte, ami a 39 kilőtt tankot jelentett. Harrer 25 tankot semmisített meg. Miután teljesen kifogytak a munícióból az egység visszatért Müllerékhez. Délután négy óra körül Müller tankja és az egységéből még egy harckocsi, megsemmisül egy heves Katyusha támadásban. A megmaradt tankok visszavonulnak Werneuchen. Körnerhez 17:00 órakor csatlakozik Schäfer parancsnok. A négy királytigris egy szovjet támadás során megsemmisít újabb 30 darab tankot, és körülbelül 1000 katonát a gyalogság soraiból. A következő napon Körner és egysége egészen Altlandsbergig kényszerül visszavonulni. Egy nappal később április 21-én már Berlin külvárosában folynak a harcok. Körnerhez csatlakozik Gerhard Feige parancsnok. Ketten együtt további 17 szovjet tankot semmisítenek meg. A két Tiger II már egészen Neuköllnig vonul vissza amikor Feige harckocsijának tornya találatot kap és a parancsnok meghal a robbanásban. Körner április 29-én megkapja Vaskereszt Lovagkeresztjét. A ceremónia után egyből visszatér a még mindig harcoló egységéhez akiket valahol Charlottenburg közelében talál meg.

  A s.SS-Pz.Abt.503-nak ekkor már csak 2 Királytigrise volt Berlinben. Az egyik éppen Georg Diers SS-Unterscharführeré. Április 30-án Diers tankjával éppen a Reichstaghoz tart, amikor Kroll Operához közel szovjet harckocsikba ütközik. Összesen 39 darab T-34/85 és IS-2-es tankot semmisít meg. Délután Hitler öngyilkosságot követ el. A körbezárt német katonák megkísérelnek egy utolsó áttörést az orosz ostromgyűrűn, és minden még működő járművet összeszednek köztük Diers Királytigrisét is. A csapatban sok magas rangú német katona köztük Martin Bormann is ott van. Az akció nem sokkal éjfél után indul, a katonák a Friedrichstraße állomáson át akartak kitörni, a heves harcokban azonban sokan meghalnak. Diers tankjával egy német aknára fut, és megállnak. A mozgásképtelen járművet elhagyva megpróbálnak eljutni az amerikai vonalakig, de tervük kudarcba fullad és szovjet hadifogságba esnek kivéve a töltőjüket Alex Sommert (has lövést kapott és eltűntnek nyilvánítottak). A fogolytáborból végül 1949-ben szabadultak.

  Karl Körner, Georg Diers, Oskar Schäfer, Karl Brommann is túlélte a háborút."

  Link:
   
  fip7, fishbed, alfa74 and 1 other person like this.
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Fogalmazzunk úgy, hogy kétségeim vannak az esettel kapcsolatban.

  Ilyen találati arány csak a mesében van. Már az is nehezen jön ki, hogy a gránátok mennyisége és kilőtt harckocsik hogyan találkozik. Mert a teljes javadalmazásból nem volt mint pct. lőszer. A két hk-ban ehhez összesen nem volt elég lőszer, amit az első esetnél is előadtak.

  Az biztos, hogy ilyen egyedi esetekben sok veszteség lehet, de kb. annyira fair ezeket az eseteket nézni, mintha egy M1A2 küzdene meg T-55A ellen. Kb. ennyire volt egy súlycsoportban Tiger II és más. Nem fejlettség, tűzerő és védelem szempontjából.
   
  jani22 and Ooorky like this.
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ezeket a harcokat nem úgy kell elképzelni,hogy kigördültek,amijük volt ellőtték és mentek haz.Ha volt egy nagyon jól védhető terpeszakasz akkor azt megpróbálták tartani amihez elengedhetetlen az utánpótlás megszervezése is(többek közt a lőszer és üzemanyag de főleg az utóbbi mert nagyon iszákos volt Királytigris).Ami pedig a lőszerkészletet illeti ennyire a háború végén simán elképzelhető,hogy csak páncéltörőt málháztak mert nagyon kevés tankjuk volt a németeknek így nem engedhették meg azt a luxust,hogy harckocsin kívül másra is lőjenek velük.

  A találatiarány meg elképesztően magas volt már a Tigris I-nek is nemhogy a potosabb Tigris II-nek.A magyar wiki a Tigris I-ről nagyon pontos érdemes elolvasni a találati arányokat. https://hu.wikipedia.org/wiki/Panzerkampfwagen_VI#A_páncéltörő_lőszerek_tulajdonságai
   
  fip7, fishbed and Ocses like this.
 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Úgy már kijönne a matek. Csak az meg azért veszélyes, mert anélkül gyalogságot nem támogatva kitörni szinte reménytelen.
   
 17. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem nagyon álltak meg az ellensges katonák a KT-vel szemben ha nem volt mellettük harckocsi vagy légierő(annyit tudtak tenni,hogy visszahúzódtak és vártak a tüzérségre).Akkoriban a gyalogság páncéltörő képességemai szemmel nézve nem létezett.
   
 18. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  [​IMG]
   
  molnibalage likes this.
 19. dudi

  dudi Well-Known Member

  50-100 méteres gyakorlati lőtávval és ez is német ;) .
   
 20. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Talán még annyi se, viszont ahogyan rengeteg német karóra is volt a Vörös Hadsereg katonáinál, a Panzerfaustot is előszeretettel gyűjtötték (és emlékeim szerint amcsi Bazookából is kaptak). Gondolom olyan szintű általános gyalogsági Panzerfaust fertőzöttség valszeg nem volt mint a németeknél a háború végén, hogy szinte boldog boldogtalan azzal rohangált és lőttek vele mindenre (épületharcoknál pl. előszeretettel használták giga puskagránátnak), de tény hogy 44/45-ben már egyetlen harckocsi sem engedhette meg magának hogy berongyoljon csak úgy a gyalogság közé.

  Már nem német :)

  [​IMG]
   

Ezen oldal megosztása