A II. világháború (1939 - 1945)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 376
86 461
113
Olyan,van,hogyha leváltják a parancsnokot akkor mást hoznak a helyére de az nem ugyan az mint amikor offenzíva közepén szívrohamot kapa a parancsnok.Ilyen esetben pont a szituáció(offenzíva kellós közepe)okán nem szerencsés egy külsőt odavinni.Sokkal okosabb egy olyan emberre bízni aki képben van az egész hadsereggel tokkal vonóval.Na pont a törzsfőnök az aki képbem van ilyenkor vagy a parancsnok helyettes ha a kettő nem ugyan az.

• Tetszik
Reactions: Loken and endre

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 678
14 641
113
Ez az értesülés honnan származik? Milyen forrásból?
Hogyan nézett ki ez a felosztási terv? Budapest pl. melyik országhoz került volna?
Én is csak ennyit tudok. Drábik egyik előadásában hangzott el, ott mondta a forrásokat is, de már nem találtam meg. Nagyon meggyőzően hangzott, különben nem tettem volna be.

Loki19

Well-Known Member
2019. március 21.
259
343
63
Olyan,van,hogyha leváltják a parancsnokot akkor mást hoznak a helyére de az nem ugyan az mint amikor offenzíva közepén szívrohamot kapa a parancsnok.Ilyen esetben pont a szituáció(offenzíva kellós közepe)okán nem szerencsés egy külsőt odavinni.Sokkal okosabb egy olyan emberre bízni aki képben van az egész hadsereggel tokkal vonóval.Na pont a törzsfőnök az aki képbem van ilyenkor vagy a parancsnok helyettes ha a kettő nem ugyan az.

Jellemzően ideglenes jelleggel elő szokott fordulni ilyen, állandó most nem jut eszembe, de persze nem ismerem minden német hds. történetét :) De Paulus kapcsán lényegtelen, mert kinevezése előtt már rég nem a 6.hds-nél szolgált, így értelemszerűen semmit nem tudott a hadseregről és második ember sem volt ott. Mint írtam, R. külön kérésére nevezték ki ide.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 376
86 461
113
Jellemzően ideglenes jelleggel elő szokott fordulni ilyen, állandó most nem jut eszembe, de persze nem ismerem minden német hds. történetét :) De Paulus kapcsán lényegtelen, mert kinevezése előtt már rég nem a 6.hds-nél szolgált, így értelemszerűen semmit nem tudott a hadseregről és második ember sem volt ott. Mint írtam, R. külön kérésére nevezték ki ide.
Az a rég azért nem olyan sok idő.De még ezzel együtt is ő volt legjobban képben a 6. hadsereggel hisz évekig ott volt törzsfőnök és mint ilyen végig harcolta Lengyelországot és a nyugati hadjáratot a 6.hadsereggel.Ez egy offenzíva kellős közepén nagyon komoly érv.Ilyenformán nem meglepő a kinevezése.Az,hogy maradt már más lapra tartozik.

Igazából Paulus nem volt egy semmirekellő hülye aki csak a kapcsolataiból élt.Nagyon magasan kvalifikált törzstiszt volt nem véletlen vezetett az uta a 6.hadseregtől egyenesen az OKH törzsfőnöki székébe és nem véletlen kellett neki megtervezni a Brbarossát.

• Tetszik
Reactions: Loken

Loki19

Well-Known Member
2019. március 21.
259
343
63
Bármilyen furcsa, Magyarország puszta létét lehet, sztálin mentette meg. Csörcsil egyik hülye ötletében Magyarországot teljes egészében felosztották volna a kedves szomszédok között. Akkor sztálin akkorát baszott az asztalon levő térképre, hogy lezuhant a szamovár. "Nem hagyhatom, hogy egy ezer éves, ilyen nagy múltú nemzetet csak így letöröljenek a térképről!"
Később azzal magyarázta, hogy meg akarta mutatni ennek a felfuvalkodott hólyag Csörcsilnek, hogy ő is van olyan művelt, mint ő, és a történelmet még jobban is ismeri.

Drábik... Ha ez nem mese, akkor megeszem a nemlétező kalapom :)
Szerintem keveri Churchill Dunai-föderációs tervével. ami Bécs központú lett volna, de magyar határkiigazítással - a javunkra -, felosztásról meg szó sem volt soha sem nála, sem a briteknél általában. Sztálin minden föderációs tervet - mivel a szovjet befolyás gyengülését látta bennük - élből lesöpört, minket meg különösen nem kedvelt, már csak ezért is kizárt a fenti megnyilvánulása.
Eden 44-ben még külügyminiszterként előrevetítette a sorsunkat: "Magyarországot nagyon nem szeretik az oroszok, a csehek és mások. Nehéz idők várnak rá"

Bleroka

Well-Known Member
2019. március 16.
364
1 066
93
Ez az értesülés honnan származik? Milyen forrásból?
Hogyan nézett ki ez a felosztási terv? Budapest pl. melyik országhoz került volna?

Találtam egy remek cikket,amiben azt irják Churchill
"az egykori Osztrák-Magyar Monarchia valamiféle reinkarnációjaként elképzelt, Bajorországból, Ausztriából és Magyarországból álló államszövetség tervét az amerikai elnök és külügyi vezetés mereven elutasította"

https://www.origo.hu/tudomany/20191...san-jott-letre-a-hirhedt-cedulaegyezmeny.html

Ami pedig Magyarország Sztálin általi megmentését illeti,a lezuhanó szamovárnál erös gyanú ébredetem bennem hog abból egy szó sem igaz.
Mégis ki a franc ivott volna teát a két alkesz közül?:)

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 376
86 461
113
Találtam egy remek cikket,amiben azt irják Churchill
"az egykori Osztrák-Magyar Monarchia valamiféle reinkarnációjaként elképzelt, Bajorországból, Ausztriából és Magyarországból álló államszövetség tervét az amerikai elnök és külügyi vezetés mereven elutasította"

https://www.origo.hu/tudomany/20191...san-jott-letre-a-hirhedt-cedulaegyezmeny.html

Ami pedig Magyarország Sztálin általi megmentését illeti,a lezuhanó szamovárnál erös gyanú ébredetem bennem hog abból egy szó sem igaz.
Mégis ki a franc ivott volna teát a két alkesz közül?:)

Whiskyvel meg vodkával is el lehet készíteni a teát!
Bár én sem hiszem,hogy Sztálin ilyet mondott volna.

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
917
5 296
93
Én is csak ennyit tudok. Drábik egyik előadásában hangzott el, ott mondta a forrásokat is, de már nem találtam meg. Nagyon meggyőzően hangzott, különben nem tettem volna be.

Szerintem ez egy minden alapot nélkülöző kitaláció. Talán a kommunisták terjesztették el, hogy valahogy javítsák a baráti Szovjetunió renoméját.

Az igazság ezzel szemben az, hogy mind a brit, mind az amerikai külügy hajlott a háború utáni magyar határok etnikai alapon történő, tehát Magyarország javára szolgáló kiigazítására. Éppen Sztálin volt az, aki ettől teljesen elzárkózott és még a legminimálisabb, magyar érdeket figyelembe vevő határmódosításra sem volt hajlandó. Jól példázza ezt a Kárpátalja határmenti, magyarlakta sávjának esete is.

Ami Churchill ötleteit illeti, Magyarországra vonatkozólag azt tartotta volna üdvözítőnek, ha hazánk egy Bécs központú, bajor-oszták-magyar konföderáció része lesz, az egykori Osztrák-Magyar Monarchia részleges feltámasztásaként. 1943. szeptember 5-én Churchill így írt Edennek: "Az Osztrák-Magyar Birodalom avatatlan kezek általi elpusztítása az egyik legsúlyosabb hiba volt, ami az előző háború után történt."

Bővebben (sőt, kimerítően) pl. itt:
http://www.epa.hu/00000/00036/00029/pdf/05.pdf

Loki19

Well-Known Member
2019. március 21.
259
343
63
Az a rég azért nem olyan sok idő.De még ezzel együtt is ő volt legjobban képben a 6. hadsereggel hisz évekig ott volt törzsfőnök és mint ilyen végig harcolta Lengyelországot és a nyugati hadjáratot a 6.hadsereggel.Ez egy offenzíva kellős közepén nagyon komoly érv.Ilyenformán nem meglepő a kinevezése.Az,hogy maradt már más lapra tartozik.

Igazából Paulus nem volt egy semmirekellő hülye aki csak a kapcsolataiból élt.Nagyon magasan kvalifikált törzstiszt volt nem véletlen vezetett az uta a 6.hadseregtől egyenesen az OKH törzsfőnöki székébe és nem véletlen kellett neki megtervezni a Brbarossát.

A vh-ban 1,5 év sok. Ahogy a nyugati hadszíntér, ahol Paulus még a 6. hds-nél volt, alapvetően különbözött a szovjettől, úgy a Szu-béli 6.hds-nek sem volt szinte semmi köze a nyugatihoz. Mind a hadtestek, mind a hadosztályok teljesen kicserélődtek, gyakorlatilag semmivel nem volt nagyobb rálátása a 6. hadseregre, mint bármely másikra. Egy számára idegen hadszíntér, szinte teljesen idegen hadseregének élére került. Ahogy már írtam kizárólag R. személyes kötődése döntött a kinevezésekor, ha nem is évekig - csak szűk egy évig - volt alárendeltje neki, és gondolom jó beosztottnak tartotta.
Egyébként Paulus megítélésében egyetértünk.

M

molnibalage

Guest
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: Bleroka and migfun
R

rejsz felügyelő

Guest
Ardelt Waffentrager Berlinben, 1945.
5ea3e4d767eb269dc53d162419035cac953dac65.jpg

Pak 40 amint épp egy T-34 harckocsin ér el találatot.
24c8c9fd4c8f32995fc861745758e55593e32602.jpg

Sturmtiger lövés közben. Brutál. :cool:
14b51a9ea6e1f07756d8c11c777eadcc5030b9ee.gifv

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 691
19 023
113

T

Törölt tag

Guest
Amerikai balfaszkodás, avagy miért ne kezdj háborút kipróbálatlan fegyverrel, a gyártó igéreteiben vakon bízva.

M

molnibalage

Guest
Amerikai balfaszkodás, avagy miért ne kezdj háborút kipróbálatlan fegyverrel, a gyártó igéreteiben vakon bízva.

A német torpedók is szarok voltak a II. vh idején. Még Dönitz is mondott olyasmit, hogy még senki nem kezdett háborúban annyira vacak fegyverzettel.

• Tetszik
Reactions: endre