Én úgy látom, hogy alapvetően a partra szállást kritizálók nem látják át annak stratégiai jelentőségét.
Egyszerűen taktikai oldalról nézik, kb. így:
1. Partra szállás, utána Anglia elfoglalása = siker
2. Partra szállás, lemészárolják a sereget= kudarc
Ez így nagyon egyértelműnek tűnik, DE most nézzük meg inkább stratégiai szemszögből, az én szemszögemből:
1. Part szállás, utána Anglia elfoglalása bármekkora vesztesség árán=siker
2. Partra szállás, a földi erők 1 hónapon belüli megsemmisülése, közben kivéreztetett angol légierő és felmorzsolt Angol hadiflotta= siker.
3. Partra szállás, a földi erők 2 héten belüli fölmorzsolódása, komoly angol légierős vesztességek és jelentős vesztességeket szenvedő angol hadiflotta= siker
4. Kudarcba fulladt partra szállás, ki se jutunk a partra de komoly angol vadászgép vesztességek és számottevő angol hajó pusztulása=siker
5. Meg sem próbált partra szállás, sértetlen angol szárazföldi erők, angol légierő ott ütközik meg velünk ahol akar és az angol flottát nem tudjuk csatára késztetni így az védheti a konvojokat miközben mi meg nem jutunk ki az óceánra= kudarc.
És még pár dolgot kiemelnék, hogy még érthetőbb legyen:
1. Egy komoly hadihajót 5 évig építenek, egy béna rombolót legalább 1 évig. Egy komoly repülőgépet akkoriban 0.5 éven belül simán összeraktak. Melyiket könnyebb pótolni?
2. Kevesebb angol hajó kevesebb konvojt kísér, így kevesebb német tengeralattjáró semmisül meg, így hatékonyabb a tengeralattjáró háború. Vagyis gazdaságilag rosszabb helyzetbe kerül Anglia, és így a D napra sem lett volna esély.
3. Ha az angol flotta sok egységet veszít nem tud olyan intenzíven jelen lenni a Földközi tengeren és kevésbé tudja tartani az ázsiai gyarmatait.
4. Egy 1941 utáni Bismarck-Tirpitz kötelék nagyobb eséllyel jut ki az óceánra, illetve kisebb eséllyel éri őket komoly vízfelszíni támadás.
5. A német szárazföldi erők alig vesztettek volna embert a partra szállással, a német flottának lett volna esélye arra, hogy végre hasznos legyen a légi erő pedig így is úgy is komoly vesztességeket szenvedett volna a partra szállás nélkül is.
Vagyis német oldalról a partra szállás nem járt volna valódi kockázattal szerintem, viszont ott készteti harcra az angolokat ahol a németek azt akarják.
Ezek a dolgok mind mind benne vannak egy ilyen partra szállásban!
Szívemből beszéltél.