Egy pontosan 79 éve történt parádés történetet osztanék meg. Talán többen nem ismerik. A visszaemlékezésben olvasható, Erwin Bachmann SS Obersturmführer Lovagkeresztjének története:
Előre mentem Sauerwein motorjának oldalkocsijában. Herlisheim bejáratánál találkoztam a 3. kompanie két Párducával, Mühlbradt Unterscharführer velük volt. Megtudtam, hogy amerikai tankok vannak a városban. Ki akartam cserkészni magam. A két Párducnak fedezetet kellett adnia és követnie kellett.
A motorkerékpárral az útelágazáshoz mentem, megálltam, és utasítottam a Párducokat, hogy biztosítsanak egy-egy utat. Gyalog mentem előre a jobb oldali úton, hogy tovább cserkészzek. Körülbelül 50 méter után, amikor elértem az út kanyarulatát, egy Sherman tüzet nyitott. Visszarohantam a motorhoz, felvettem egy panzerfaust, és elértem egy házat, aminek ablakából a főutcát láttam, amin átlós ÁN futott. Két Shermant megpillantottam az utcán. Az egyiket 30 m-es távolságból kiütöttem a panzerfaustomal. Aztán visszarohantam a fedezetet adó Párducaimhoz, és döntést hoztam a cselekvési tervről.
Gyorsan tájékoztattam a két páncélosparancsnokot: A 2-es páncélos továbbra is fedezte az utat a jobb oldalon: előrehúzódott a kanyarban, és tüzet nyitott, amikor az 1-es páncélos elindult. Az 1-es páncélosnak (Mühlbradt), velem együtt, fel kellett hajtania az út bal oldalára, a torony 3 órán és azonnal tüzet nyitott, amikor elérte az útkereszteződést. Minden a terv szerint ment. A két páncélos legénysége elsőrendű módon működött együtt. A 2-es páncélos tüzet nyitott, míg az 1-es páncélos berohant az útkereszteződésbe és kilőtte az első Shermant. Több amerikai tankot kilőtt és fehér zászló jelent meg.
Leállítottam a tüzet és elindultam előre. Egy amerikai tiszt felajánlotta, hogy megadja magát. Megkértem, hogy az emberei tegyék le előttem a fegyvereiket. Amikor hatvan amerikai letette a fegyverét, húsz német katona érkezett, akik amerikai fogságban voltak. Megkérdeztem az amerikaiakat, hogy ők a kilőtt tankok legénysége-e? Az amerikai tiszt elmagyarázta, hogy ők azoknak a harckocsiknak a legénységei, amelyek nem lőttek ki, és az úttól balra lévő farmra mutattak, ahol négy Sherman ült, fegyvereiket az út felé fordítva. Azt mondta, a többi tank egy kicsit lejjebb van. Ez meglepetés volt számunkra. Nyugodtnak kellett maradnunk. Gyors intézkedést követeltem. Előreléptettem az amerikai harckocsivezetőket és megparancsoltam nekik, hogy az egyik felfegyverzett német katona kíséretében hajtsák a Shermanokat Offendorfba. Jobban éreztem magam, amikor a harckocsioszlop elindult. Tájékoztattam az Abteilungot Offendorfban, erősítést kértem, hogy jöjjenek Herlisheimbe, és vegyék fel a további negyvennyolc foglyot. Összesen tizenkét zsákmányolt Sherman tank és hatvan fogoly volt. A saját két Pantheremet bevetettem Herlisheim széléig. Így a két Párducom kilenc kilövést ért el. Miután megérkezett az erősítés, visszaparancsoltak az offendorfi Abteilung parancsnokságra.
1945 elején 24 évesen egy oldalkocsis motor, egy panzerfaust és két Panther segítségével 9 kilőtt Sherman, 12 zsákmányolt, 60 amerikai fogoly és 20 kiszabadított német… elég komoly volt a kisgyerek! Túlélte a háborút és 2010-ben távozott el.
A 12 zsákmányolt Sherman német személyzettel harcolt tovább.