neked van igazad. az árpádvonal nem vált be. a háborút elvesztettük nem sikerült elérni hogy németország elöbb bukjon mint mi és nem sikerült elérnie hogy jó feltételekke kiugorjunk a háborúból.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Én erről nem is tudok/akarok vitatkozni. Sosem számoltam, de valahol a sokszáz-ezer fölött lehet az általam olvasott könyvek, tanulmányok-cikkek-levéltári források száma, amelyekben a közkatonáktól a tábornokokig mindenki egyöntetűen beszámol a kiképzési problémákról, ki még a háború előtt-alatt a katonai szakfolyóiratokban, ki a különböző tapasztalati jelentésekben, harctudósításokban, ki a naplójában, a háború utáni memoárjában stb. vs Szittya aki szerint ez nem így volt. Nem a személyének szól, hogy a két oldal állításai közül melyiket tudom szakmailag komolyan venni...Elég csak beleolvasni az Árpad-vonal c. könyvbe.
Egész pontosan a 13 fős golyószórós rajból 5 főt kötött le a golyószóró (1 fő irányzó, 3 fő lőszeres és egy szerelékes).Folytatva az előzőt a 20-as évek végén az ellenőrzés lazulásával megindulnak a különböző átalakítások és az azzal járó viták. Mivel az állománytábla változásoknál úgyis tervezek némi indoklást is, itt inkább azokról írnék amik nem valósultak meg, pedig nagyon kellett volna...
Talán a legnagyobb és állandó polémia a gpu. kérdés volt. Két kibékíthetetlen tábor volt, a diktátum által is előírt zlj-on belüli gpu. század (szd) hívei, ill. akik a puskás századokon belüli gpu. szakasz (sz) beállítását szorgalmazták. Nagyon tanulságosak a pro és kontra érvek, számomra a sz. mellett érvelőké sokkal meggyőzőbbek, leginkább azért, mert a szd. hívei jellemzően olyan körülmények és feltételek teljesülése mellett tudtak meggyőző érveket hozni, amik aztán a gyakorlatban nem valósultak meg. Mégis utóbbiak "győztek".
A golyószórók beállítását is komoly viták kísérték. Nem a legyen-e a rajoknál, hanem hogy mennyinél-mennyi. Már említettem a technikai-képzési elmaradásunk ellensúlyozására előtérbe került "faji jelleg"-ünkből következő magyar virtusra alapozott "rámenős" támadásaink erőltetését, aminek az alapja a "lökőerő", melyet a fenti eljárás hirdetői a puskás csatároktól - értsd puskás, puskás gyalogos, lövész stb. - várták. Az ő szó szerint feladatuk a szuronyos puskával való lerohanás-áttörés. A golyószóró rajba állítása azonban a raj 30-40%-át a kezelése céljából lekötötte, így a "mélypont" idején a 200 fő körüli századokban 36 puskás csatár szolgált. Természetesen a raj- és szakaszparancsnokok, a helyetteseik ill. szükség esetén akár a lőszeresek is bevethetőek voltak e célból, de még így is 70-80 emberről beszélhetünk teljes feltöltöttség és rendelkezésre állás esetén. Így aztán ment is a vita, nagyobb létszámú rajok, tisztán puskás rajok, vagy fordítva a tűzerővel pótolni a lökőerőt, még több sorozatlövő kézifegyver beállításával. Végül mint látni fogjuk az utóbbiak "győztek" de megkésve, nem kellő mennyiségű-minőségű fegyvert adva a csapatoknak.
Tkp. ide kapcsolódik az öntöltő puskák-géppisztolyok rendszeresítése is. Az ellenérvek szinte ugyanazok voltak mint a golyószóróknál, csökken a lökőerő, lőszerpazarlás, túlságosan speciális és nem általános célú fegyverek stb. A gpi-t leginkább speciális alakulatok ill. egyéb fegyvernemek kiegészítő fegyverének tartották, pl. rohamharcászat ill. páncélosok, tüzérek, csapattisztek önvédelmi, csapatcsendőrök stb. fegyverének. A teljes tévútra csak a szovjet hadszíntéren döbbennek rá, akkor meg már érdemi javulást nem tudnak elérni.
A korábban említett az I.vh végén még megoldhatónak tűnő lég- és páncélosok elleni védelem is zsákutca volt. A nehézpuskák teljesen használhatatlannak bizonyultak a páncélosok ellen, és még 1944-ben is csak 3,7 cm-es pct. ágyúkat tudtunk beállítani zlj. szintre, egyedül ezredszinten jelentek meg modernebb-nagyobb lövegek, már ha... A kézi páncéltörők szintén későn jöttek. Itt egyértelműen az eszköz hiányzott, a szándék megvolt a fejlesztésekre. A légvédelem még ennyit sem produkált, különösen a géppuskák voltak teljesen alkalmatlanok a célra, mint látni fogjuk ki is vonják őket.
Következményeiben nagyon súlyos volt az árkász csapatok kis száma, ill a gyalogság szinte teljes eszközhiánya, amivel a legalapvetőbb állásépítési feladatokat el tudták volna látni, a Donnál meg is lesz az "eredménye". Ez viszont egyértelműen koncepcióhiba volt, objektív okai nem voltak a hiányosságainknak.
Végül a legsúlyosabb probléma: a gépesítés teljes hiánya. A lóvontatás drága, rengeteg embert lefoglaló, hatalmas vonulási oszlopokat eredményező, minden szempontból teljesen elavult megoldás volt. De nem tudtunk gépesíteni, sem a hazai ipar, sem az export - itt inkább a szándék és eladó hibádzott, nem a pénz - nem tudta megoldani a kérdést. Gyakorlatilag ezredszinttől lefele mindvégig maradt a ló.
Persze ezen problémák jelentős része korántsem okozott volna akkora gondot, ha az eredeti elképzelések szerint a Honvédség egyetlen nagy erőkifejtésben, egyszerre egy - lehetőleg külső vagy belső okból éppen válságban lévő - kisantant hds.-et támad be, de ha ezek "rendben" vannak, vagy a szovjetek ellen, már az ismert következményekhez vezettek.
Már sokadszorra írom - erről szólt a debil szintű Suzukis példa is - nincs olyan, hogy "egész pontosan így nézett ki" egy raj, szakasz stb. a H.-korban, csak olyan, hogy a 19xx-ben, vagy 19xx-19xx között, így állt fel. Amit írsz az kb. az 1933-1938-as szervezet.Egész pontosan a 13 fős golyószórós rajból 5 főt kötött le a golyószóró (1 fő irányzó, 3 fő lőszeres és egy szerelékes).
Egy szakasz a szakasztörzsön felül 3 rajból állt amiből 1 raj golyószórós és 2 raj puskás (szintén 13 fő) volt.
A puskás század 4 ilyen szakaszból állt.
A 1938-ra annyit változott a helyzet,hogy a 31M golyószóró rendszeresítése feleslegessé tette a szerelékest a rajokban, így a 13 fős golyószórós rajból csak 4 főt kötött le a golyószóró.Törekvés volt arra,hogy minden raj golyószórós legyen de 1938-ban ez még biztosan nem valósult meg így marad a 2 puskás és 1 golyószórós raj felállás a szakaszoknál. A századok vonatkozásában pedig megjelent a nehézfegyver szakasz ahol géppuskák és páncéltörő puska/puskák voktak.
Már sokadszorra írom - erről szólt a debil szintű Suzukis példa is - nincs olyan, hogy "egész pontosan így nézett ki" egy raj, szakasz stb. a H.-korban, csak olyan, hogy a 19xx-ben, vagy 19xx-19xx között, így állt fel. Amit írsz az kb. az 1933-1938-as szervezet.
Azt nem értem, hogy jön ide a 38-ra változott helyzet, mert a 31M gsz. ahogy a neve is utal rá, már jó ideje rendszerben volt, így akkor már rég feleslegesnek kellett volna lennie a szerelékesnek, a gyalogsági rajoknál 4+1 fő kellett a működtetéséhez, majd jön, hogy ez mikor-miért változik meg, bár már utaltam rá korábban.
"A századok vonatkozásában pedig megjelent a nehézfegyver szakasz ahol géppuskák és páncéltörő puska/puskák voktak." Most már tényleg jönnek majd a szervezési ismertetők, addig már bírd ki, hogy nem írsz ilyeneket, mert ebből konkrétan semmi sem helyes. Nehézfegyverszakasz felállítása még odébb volt, gpu. egyébként sem került oda, még jó, hogy az előző hsz-ban írtam erről
Nem a 20-as évekről beszélek, hanem általában a H.-korról.A 20-as évekről beszélsz.Ahol nem írtam évszámot az arra vonatkozik értelemszerűen.
Hogy jön ide 38 és miért pont 38?Írtam már: arra van dokumentumom.Tehát addigra biztosan 1+3 fő kezelte a golyószórót.
Lehet,hogy már 33-ban is ez volt ott ahol megjelent a 31M golyószóró, de nem egyik napról a masikra koptak ki a Madsenek amikhez viszont kellett a külön szerelékes.
Arról régebben írtam,hogy a géppuskák, hogyan kerültek a századokba(a géppuskás századból erősítették meg a puskás századokat).A megerősítésként megjelent géppuskás alegységek a nehézfegyver szakaszokban kerültek alkalmazásra vagy a század alapszervezetétől külön, de akkor a géppuskás századból parancsnok is áthelyezesre került aki az adott geppuskás megerősítő alegyseget koordinálta.
Én arra következtettem arra,hogy a 20-as évekről írsz,de ezekszerint tévesen.Nem a 20-as évekről beszélek, hanem általában a H.-korról.
A működtetés és kezelés nem ugyanaz. Tehát maga a kezelő volt egyben a szerelékes is. Mellette volt 3 lőszeres és jött előbb opcionálisan majd rendszeresítve 5. emberként a málhásállat vezető. Őt majd "kigolyózzák" a rajból. Ezért írtam átlag 30-40%-ot, nyilván nem kezdtem egyenként minden évben-minden hadrend szerint kiszámolgatni
"Arról régebben írtam,hogy a géppuskák, hogyan kerültek a századokba(a géppuskás századból erősítették meg a puskás századokat)." Röviden sehogy. Az hogy megerősítésül oda vezénylik őket, az még nem azt jelenti hogy szervezetileg oda tartoznának. Ha éppen légi- vagy páncélostámogatást kaptak az sem lett a század része... Márpedig arról volt szó, hogy nézzük meg, hogy nézett ki a korban a gyalogság szervezete, külön hangsúlyozva - általad- hogy nem a gyakorlatban, hanem a szabályzatok szerint. Így újfent csak ismételni tudom, nem volt olyan nehéz/gépszakasz a puskás századokban amelybe szervezetileg gpu. tartozott volna.
Érdekesség a 31M gsz-hoz, hogy pl. a kerékpáros alakulatoknál marad a külön szerelékes, persze ott mások voltak a szállíthatósági viszonyok.Én arra következtettem arra,hogy a 20-as évekről írsz,de ezekszerint tévesen.
A Madsen golyószóróhoz ahogyan írtam is külön volt szerelékes (még létszamcsökkent raj esetén is valamelyik lőszerest kellett elhagyni!!!).A 31M golyószóróval tűnt el a szerelékes mint külön beosztás és lett az irányzó a szerelékes.
Való igaz,hogy nem lett a század szervezetének papíron része a megerősítés, hisz ezért megerősítés a neve. Viszont szabályzat szerint alkalmazható megerősítesként géppuskás alegység a puskás századokban (de pl aknavető nem vagy csak nagyon kivételes esetben és csak támadásban). Tehát nem szokásjog, hanem szabályzat szerinti eljárás. Emiatt tartom helyénvalónak megemlíteni a géppuskás megerősítő alegységet ebben a kontextusban egyertelművé téve,hogy mint megerősítő erő van jelen.
Minden alkalommal odaírtam,hogy géppuskás megerősítest kaphatnak.Érdekesség a 31M gsz-hoz, hogy pl. a kerékpáros alakulatoknál marad a külön szerelékes, persze ott mások voltak a szállíthatósági viszonyok.
A megerősítés kapcsán nem baj, hogy hozzáteszed, csak nem látom értelmét belekeverni a szervezeti részbe a megerősítés kérdéskörét, mert egyrészt ez is változott sőt a harctéren eleve gyakran szükségszerű volt, másrészt teljes káoszhoz vezetne a hadrendeknél, mert pl már egy szakasz a szabályzat szerint 1938-ban megerősíthető volt pl. pct. ágyúval is. Nem véletlen, hogy kereken 0 olyan korabeli vagy mai szakmunkával találkoztam, amely említené a szervezési táblák ismertetésénél, nagyon félrevinné a témát.
Ha ez valóban így lett volna, akkor az egész beszélgetés - vita nem volt, mert tkp. egyetértettünk - le sem zajlik. Innen indultunk, arra reagáltam, hogy ezt írtad: "1938-ban (...) marad a 2 puskás és 1 golyószórós raj felállás a szakaszoknál. A századok vonatkozásában pedig megjelent a nehézfegyver szakasz ahol géppuskák és páncéltörő puska/puskák voktak."Minden alkalommal odaírtam,hogy géppuskás megerősítest kaphatnak.
Úgy gondolom,hogy elég egyértelművé tettem, hogy nem organikus részei a puskás századnak. Az ok pedig mint már írtam az az, hogy ez szabályzat szinten lefektetett dolog nem pedig tapasztalati.Biztos te is találkoztál nem egy visszaemlékezéssel ahol vagy konkrétan vagy a sorok közt leírták,hogy bizony-bizony szembe kellett menni a szabályzatokkal, ha jót akartak maguknak.
Ajánlom a beásott harckocsik szerelmeseinek.
Hát azért ez ebben a formában...Ajánlom a beásott harckocsik szerelmeseinek.
Ajánlom a beásott harckocsik szerelmeseinek.
Nem azt mondtam,hogy hull down, hanem azt,hogy beásás.Hát azért ez ebben a formában...
kb. ezt mutatta be legfeljebb az előadás, de igazából ez egymondatos valami volt a végén és ennyi...
- hull down nem = beásás...
- ha szutyok hk-d van, akkor teljesen mindegy, hogy beásod vagy sem...