A II. világháború magyar vonatkozású katonai eseményei

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
17 407
23 345
113
egy bárány dénes tüzérszázadost találtam de ő akkor még kisgyerek se vólt amikor a botondok gurultak.
de bizos hogy vólt rufótörés. sőt defekt is.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
8 019
12 395
113
egy bárány dénes tüzérszázadost találtam de ő akkor még kisgyerek se vólt amikor a botondok gurultak.
de bizos hogy vólt rufótörés. sőt defekt is.
Hoztam, a 18. oldalon írja
Tudom, bár nem világos hogy jön ez ide.
Aki valóban tudta, hogy miként vált be, az egyértelműen leírta, hogy nem megfelelően.
ld: Bárány Dénes tüzérszázados háborús naplója. 1942. Doni hadjárat. HL TGY 3430
Nekem ennyi bőven elég, a többi csak maximum vágyódás.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
17 407
23 345
113
azért a viszonyok sem vóltak semmik más nemtiudom hoyg teljasített. "az állandó hófúvások miatt járhatatlanok az utak, pedig rendszeresen takarítják őket" meg szétkopott alkatrészek. mindenesetre a botondra több dícséret jött mint szidás. az meg hogy a botond is elhaszálodott igazából nem csoda minden elhasználódik. ez az első komolyabb hiba gyüjtemény a botondról amit olvasok. de mint belenéztem itt is teherszállításra is befogták amire nem való. mert csapatszálítónak tervezték és rendszeresítették.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
5 584
10 664
113
A Panzer IV Ausf F2-esét 1942-ben szerették volna megvenni, a Panzer V. Ausf A-ét pedig 44-ben... A TAS-hoz kellett volna...

A sok "német-csodára-várás" alatt kétszer megcsinálhatták volna:
  1. a licenszben gyártott Bofors 80 mm-es, erre a célra is nagyon jó légvédelmi ágyúból kialakítva,
  2. vagy a 10,5-es tábori (tarack-)ágyúból, ha kidolgozzák erre az kaliberre is a hosszabb cső gyártását, ami (jóval) hosszabb csövet folyamatosan gyártották Mo-on a 80 mm-es Bofors esetében.
  3. Tehát a gyártástechnológia bármelyik gyorsabb, megvalósítható megoldáshoz rendelkezésre állott !!!

Ez "tökölés" fertőzte meg napjaink egyszemélyes hazai döntés-hozatalát is, mint ahogy a lovastengerész "példaképét"... :eek:
Az az elb@szott, "hiba-ismétlős" történelem! :mad:

.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
8 019
12 395
113
A sok "német-csodára-várás" alatt kétszer megcsinálhatták volna:
a licenszben gyártott Bofors 80 mm-es nagyon jó légvédelmi ágyúból,
a 10,5-es tábori (tarack-)ágyúból, ha kidolgozzák erre az kaliberre is a hosszabb cső gyártását, ami (jóval) hosszabb csövet folyamatosan gyártották Mo-on a 80 mm-es Bofors esetében. Tehát a gyártástechnológia alapja rendelkezésre állott!!!

Ez "tökölés" fertőzte meg napjaink egyszemélyes hazai döntés-hozatalát is, mint ahogy a lovastengerész "példaképét"... :eek:
Az az elb@szott, "hiba-ismétlős" történelem! :mad:

.
Sokáig úgy sem gyárthatták volna > hadiüzemek német megrendelésekre befogva

Loki19

Well-Known Member
2019. március 21.
259
342
63
Összességében nagyon rendben van, persze Számvébertől ez el is várható. Előadónak is nagyon jó, riportalanynak talán kevésbé, mert - különösen a riport első felében - nem mindig sikerül a kérdésekre releváns választ adni.
Néhány megjegyzés:
  • magyar golyószórók tárassága mint elavultság vs. heveder nehezen értelmezhető, mert az ebben a szerepkörben is használt német (könnyű) gpu.-kat leszámítva minden hds. jellemzően táras golyószórókat használt.
  • bár a pontos számokra nem emlékszem - utánanézni meg lusta vagyok :) - de azt kizártnak tartom, hogy a német vs. magyar gy.ho.-ok tgk. állománya azonos lett volna.
  • nem tudom mit akar még kutatni a foglyok kapcsán, jó pár éve publikálták a szovjet forrásokat. Febr. elején 31 ezer feletti fogoly van nyilvántartva, hogy mennyien nem jutottak el eddig az soha nem fog kiderülni. Ellenben azt sajnos tudjuk, hogy a vélhetően tovább gyarapodás ellenére a hónap végére már csak 11 ezren élnek, az év végére meg alig több mint 3 ezren...

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
40 743
57 470
113
Összességében nagyon rendben van, persze Számvébertől ez el is várható. Előadónak is nagyon jó, riportalanynak talán kevésbé, mert - különösen a riport első felében - nem mindig sikerül a kérdésekre releváns választ adni.
Néhány megjegyzés:
  • magyar golyószórók tárassága mint elavultság vs. heveder nehezen értelmezhető, mert az ebben a szerepkörben is használt német (könnyű) gpu.-kat leszámítva minden hds. jellemzően táras golyószórókat használt.
  • bár a pontos számokra nem emlékszem - utánanézni meg lusta vagyok :) - de azt kizártnak tartom, hogy a német vs. magyar gy.ho.-ok tgk. állománya azonos lett volna.
  • nem tudom mit akar még kutatni a foglyok kapcsán, jó pár éve publikálták a szovjet forrásokat. Febr. elején 31 ezer feletti fogoly van nyilvántartva, hogy mennyien nem jutottak el eddig az soha nem fog kiderülni. Ellenben azt sajnos tudjuk, hogy a vélhetően tovább gyarapodás ellenére a hónap végére már csak 11 ezren élnek, az év végére meg alig több mint 3 ezren...
25 lőszeres volt a 31M golyószóró tárkapacitása ami a többi kortárs golyószóróval összehasonlítva kevés.
Meg az csehszlovák/angol Brenhez is volt 30 és 100 lőszeres tár.

Nincs értelme egy gyaloghadosztálynak sok teherautót adni, mert akkor csak állnának, hisz a logisztika 30-40-el mocorogna a harcolók meg 5km/h-val.

Fundin

Well-Known Member
2019. június 22.
483
1 859
93
Nem tudja valaki, hogy opel blitz teherautókat kapott e már ekkor a Honvédség ? A múltkori @SirHiggins el folytatott beszélgetés utóhatásaként ránéznék milyen teherautót utált a Dédnagyapám. A tüzérségnél szolgált náluk azért nem volt ritkaság a teherautó. Ha jól tudom a gyalogságnak főleg a lóvontatás jutott.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
1 681
8 861
113
Nem tudja valaki, hogy opel blitz teherautókat kapott e már ekkor a Honvédség ? A múltkori @SirHiggins el folytatott beszélgetés utóhatásaként ránéznék milyen teherautót utált a Dédnagyapám. A tüzérségnél szolgált náluk azért nem volt ritkaság a teherautó. Ha jól tudom a gyalogságnak főleg a lóvontatás jutott.

1942-ben 100 darabot kaptunk az igert 400-bol.

Loki19

Well-Known Member
2019. március 21.
259
342
63
25 lőszeres volt a 31M golyószóró tárkapacitása ami a többi kortárs golyószóróval összehasonlítva kevés.
Meg az csehszlovák/angol Brenhez is volt 30 és 100 lőszeres tár.

Nincs értelme egy gyaloghadosztálynak sok teherautót adni, mert akkor csak állnának, hisz a logisztika 30-40-el mocorogna a harcolók meg 5km/h-val.
Jó, de akkor mondja azt, hogy - elsősorban a szovjethez képest - kicsi a tárkapacitása, de ne azt, hogy elavult, mert nem hevederes. Egyébként a BAR 20 lőszeres volt, a Madsen 25-30-40. A Bren dobtárat csak spéci feladatokra kapott, egyébként a jellemzően használt 30-as tárba 27-28 töltényt raktak - hosszútávra csak 20-at -, így a S. 25-ös tára, amit egyébként 43-ban 30-ra növeltek nem kirívóan gyenge.
Amit a tgk-ról írsz, az egy kicsit - nagyon - leegyszerűsített elképzelése annak, minek kell, mire használnak egy gy.ho-nál tgk-t, ill. mitől jobb egy szekérrel szemben.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
40 743
57 470
113
Jó, de akkor mondja azt, hogy - elsősorban a szovjethez képest - kicsi a tárkapacitása, de ne azt, hogy elavult, mert nem hevederes. Egyébként a BAR 20 lőszeres volt, a Madsen 25-30-40. A Bren dobtárat csak spéci feladatokra kapott, egyébként a jellemzően használt 30-as tárba 27-28 töltényt raktak - hosszútávra csak 20-at -, így a S. 25-ös tára, amit egyébként 43-ban 30-ra növeltek nem kirívóan gyenge.
Amit a tgk-ról írsz, az egy kicsit - nagyon - leegyszerűsített elképzelése annak, minek kell, mire használnak egy gy.ho-nál tgk-it, ill. mitől jobb egy szekérrel szemben.
Amúgy de, az MG34 pláne az MG42 minden azt megelőző golyószórót/géppuskát (akkoriban mást jelentett a két kategória közt a különbseg mint ma) egy csapásra tragikusan elavultá tett.

• Tetszik
Reactions: reich_und_roll

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
1 681
8 861
113
Na igen a németek ígérgetni nagyon tudtak, de még a gyártásban lévő cuccainkat is inkább elvitték maguknak, nemhogy hoztak adtak volna nekünk. Csak pajzsnak használtak és a végén megtalálták a hülye magyar zelenszkijt.

Itt azert megjegyeznem, hogy kaptunk egy reszuk helyett mast. Azt nem tudom mind az elmaradt 300-at mas tipusokkal valtottak-e ki vagy sem, de peldaul kaptunk 100 darab cseh Praga RV-t, aztan kaptunk meg Polski Fiatot, Ursust… de igen, osszesegeben a nemetek altal megigert dolgoknak a java soha nem erkezett meg a honvedekhez.

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
2 936
9 222
113
Itt azert megjegyeznem, hogy kaptunk egy reszuk helyett mast. Azt nem tudom mind az elmaradt 300-at mas tipusokkal valtottak-e ki vagy sem, de peldaul kaptunk 100 darab cseh Praga RV-t, aztan kaptunk meg Polski Fiatot, Ursust… de igen, osszesegeben a nemetek altal megigert dolgoknak a java soha nem erkezett meg a honvedekhez.
pont annyit adtak, ahogy Kastály Robi fogalmaz homeopátiás mennyiségeket. Csak nehogy kiváljunk a harcvonalból.