A II. világháború magyar vonatkozású katonai eseményei

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 310
113
Ha érdekel a téma és kedveled a szerzőt, miért ne szereznéd be?

Ungváry szerintem elég alaposan, elég részletesen és elég nyersen ír a háborúról, nem kendőzi el egyik érintett fél disznóságait sem. Budapest ostromában pl. idézi egy Logodi utcában lakó nő naplóját abban a külön fejezetben, amit a fosztogatásoknak és a nemi erőszakoknak szentel:

"Egy hétig nem tudtam írni. Ez a hét olyan volt, mint a pokol! Kimondhatatlan hogy miken mentünk keresztül. Ha most hallunk egy oroszt, remeg a térdünk. Összekulcsoljuk kezeinket és kérjük a jó Istent, adja hogy tovább menjen. Semmink sincs! Ruha, fehérnemű, élelem, ital, mindent elvittek. Éjjel-nappal talpon voltunk és remegtünk. A héthetes ostrom egy játék volt ehhez a háromhetes kínszenvedéshez képest, amit az ostrom után kellett végigszenvednünk."

Sok hasonló idézet van még itt (is), számos gyomorforgató konkrétummal, ijesztően magas számadatokkal, és nincs a fejezetben sem felmentés, sem magyarázkodás, sem bagatellizáció vagy áldozathibáztatás. Mint Ungváry írja, a Vörös Hadsereg katonáinak viselkedése, az esetenként elképzelhetetlen bestialitás többet ártott a szovjetekről kialakuló képnek, mint a valaha kitalált legvadabb náci propaganda.

Ungvárynál az a problematikus, hogy sokszor nyilatkozik meg napi politikai témákban. Mivel ezt baloldali-liberális narratívával teszi, így még a történészként megfogalmazott megállapításaiban is ez visszhangzik (vagy ezt véli felfedezni bennük az ember).

Például a kitöréssel kapcsolatban többek között azt is többször megfogalmazta, hogy az teljesen értelmetlen, mondhatni ostoba akció volt, mivel az abban részt vevő tízezernyi katonából mindössze százas nagyságrendben jutottak csak el a német-magyar vonalakhoz. Ezt azzal állítja párhuzamba, hogy a hadifogságba esettek közül sokkal nagyobb arányban tértek végül élve haza a katonák. Szerintem ez a megállapítás alapvetően hibás, hiszen a várban rekedt katonáknak semmiféle információja nem lehetett arról, hogy milyen arányban, milyen esélyekkel élhetik túl akár a kitörési kísérletet, akár a megadást. Azt tudhatták, hogy kifejezetten rosszak az esélyeik, de érthető módon többségük inkább választotta, hogy saját kezébe vegye a sorsát és tegye próbára szerencséjét, mint azt, hogy feltartott kezekkel az első felbukkanó szovjet fegyveresekre bízza az életét. Különösen úgy, hogy ekkor már ismertek voltak a szovjetek embertelen módszerei, barbár kilengései.

Sztálingrád kapcsán aligha mondhatna effélét Ungváry, hiszen az ott fogságba ejtett 91 ezer német katona közül végül csupán 6 ezer tért haza élve, sokuk bő 10 év után.
Megvásároltam. Már csak azért is, mert a kitörésről nem nagyon van szerintem ilyen munka a placcon.
Illetve a Budapest Ostroma c. 8.kiadást is - nem is tudtam, hogy hiányzik a könyvtáramból :D
Először ezt fogom, utána a kitörésest.
Aztán meg kb 10x -re nekifutok Kamen Nevenkin művének...
 
  • Imádom
Reactions: Catles

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 689
13 353
113
Viszont egy raktárat lazán rábízhatnak.
Amit majd szépen fel fog gyújtani a visszavonuló magyar bakák szeme látára, miközben a raktár tele van minden jóval.
Ez történt a Don-kayarban.

A Don-kanyar veszteségeit megtriplázó Magyar Királyi Logisztikai Rémálomnak lett következménye?

...lehet, de nekem "nincs meg"! Valaki?

.
 

AchtungPanzer

Well-Known Member
2020. február 9.
219
967
93
Valaki olvasta Ungváry, Utak a senkiföldjén -Kitörés c. könyvét?


Jó?
Megvegyem?

köszi
Szia, nekem meg van és olvastam is. Jó történetek vannak benne, bár Ungváry látásmódjával, történelmi helyzetértékelésével általában nem tudok azonosulni ( ezt le is vívtam már egyszer vele egy másik fórumon ) , de jó könyveket rak össze, ezt adom Neki. Több könyve is megtalálható a polcomon. Összegezve : ajánlom .... :)
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 815
20 960
113
Az egyik kedvenc magyar fotom a haboruból. Honved MG42-vel.
B6Q9U0r.jpg
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 202
113

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 310
113
Ungváry Budapest ostroma c. könyvéhez van ugyebár egy térkép melléklet.
Ahhoz egy kis adalék:

edit: bocs. Mégsem ehhez van. Csak megegyeznek a térképjelek.
Akkor milyen térkép :/