1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A második világháború magyar vonatkozású katonai eseményei

Diskurzus a(z) 'Magyar hadtörténelem' témában - Terminator által indítva @ 2013. szeptember 7..

 1. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

 2. borisz

  borisz Well-Known Member

 3. Magyar páncélos induló szövege. A zenéjét nem leltem.
  [​IMG]
   
  megazez and szuvorov like this.
 4. megazez

  megazez Well-Known Member

  Zene nincs ugyan ez alatt se, de itt az ének:
   
  rejsz felügyelő and szuvorov like this.
 5. Celebra

  Celebra Well-Known Member

 6. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Ez az általam ismert legjobb páncélos induló.
   
 7. Loki19

  Loki19 Member

  Sajnos a lelkesedés és bátorság nem állt arányban a felszerelés és képzettség fokával, az induló szerzője a páncélosok bevetésének első napjaiban hősi halált halt:

  „ …elõrenyomulásunk során jelzést kaptunk, hogy T–34-esek cirkálnak az elõttünk emelkedõ domb túlsó oldalán. A mûút a domb aljában vezetett. A 3. közepes század kapta a parancsot a harckocsik megtámadására. Páncélosaink legyezõszerûen széthúzódtak már az innensõ lejtõn. Mátyus (Mátyássy) századparancsnok (…) hibázott, mikor csaknem valamennyi tankját a nyílt fennsíkra vezényelte.(…) A két T–34-es a domb pereme mögött keresztbe vezetõ úton állott, ahol az kisebb bevágáson haladt át. Ezért csupán csak a tornyuk látszott. Derékig mellvédként óvta õket maga a domb. Az egyiknek nyitva volt a felsõ ajtaja, a kocsiparancsnok távcsõvel figyelte a Turánokat.(…)
  A Turánok egyszerre nyitották meg a tüzet (…) Bár a lövések találtak, nem tettek kárt a derékig fedezett orosz kocsikban, mert lepattogtak róluk. A szovjet tiszt még csak nem is húzódott vissza a toronyba. (…) Az oroszok elsõ lövése a mellettem elõretörõ Mérey hadnagy kocsiját találta el. Robbanás nélkül szaladt keresztül rajta. A találatnak olyan hangja volt, mintha üres üveget csaptak volna valami kõhöz.(…) A töltõlövészt megölte az elsõ találat. A hadnagy menekülés helyett a halott lövészt félrenyomva maga tüzelt tovább. Mint a kukorica pattogatásakor a szemek, olyan ártalmatlanul pattogtak lövedékeink az orosz kocsiról. A nyomjelzõ lövedékek valóságos tûzijátékot rendeztek a két T–34-es körül, de kárt nem tettek bennük. Mérey hadnagy kocsija viszont pillanatok alatt további két találatot kapott és szétrobbant. Egy percen belül már másik négy harckocsink is füstölt. (…) Úgy tûnt, a két tank megsemmisíti az egész századot. A századparancsnok végre visszarendelte a megtámadottakat, hogy mentse, ami még menthetõ. Ekkor váratlanul hatalmas robbanással a levegõbe repült a szovjet parancsnoki kocsi tornya. A másik gyorsan elhajtott.(…) Az történt, hogy a visszavonuló Turánokra még mindig tüzelõ T–34-eseket a mûút árkában becserkészteegy honvéd, akinek sikerült kézigránátot dobnia a nyitott tetejû kocsiba. (…) Tettéhez halált megvetõ vakmerõség kellett. Ha a toronyban álló szovjet katona meglátta volna, sorsa biztos halál. Végzete azonban így is beteljesedett, mert a robbanás széttépte õt magát is.”
   
  alfa74, antigonosz, zsolti and 6 others like this.
 8. honved

  honved Well-Known Member

  Egy ritka fotó, elvileg létezett és nem montázs.

  [​IMG]

  [​IMG]
   
 9. imike

  imike Well-Known Member  A Turán kezelői tudták, hogy nincs esélyük:

  https://tortenelem.blogstar.hu/2017/12/24/legendas-magyar-fegyverek-ii-resz-a-turan-harckocsi/46339/
  „Ez a levelem egyelőre búcsúzás is, most IV. 3-án indulunk ki az orosz harctérre - ha addig fönt valaki nem jön rá, hogy ezek a kocsik egy-két bevetésnél többet nem bírnak ki. Mi már leszámoltunk sok mindennel, s így nyugodt lélekkel megyünk ki a kb. 90%-os pusztulásba”

  A Páncélos induló szerzője, az alig húszesztendős vitéz Mérey Zsolt hadnagy, a 3. páncélosezred egyik 40 M. Turán harckocsijának parancsnoka írta e sorokat szüleinek. Nem tévedett: ő és tankjának teljes személyzete bő két hét múlva a járműben égett el: egy T-34-es szovjet páncélosból kilőtt lövedék okozta a halálukat Nadvorna mellett.
   
  anonim999, blitzkrieg, Loki19 and 2 others like this.
 10. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  Nem vitázni akarok, de Zrínyi I-ből csak prototípus volt ami egy légitámadásnál megsemmisült. (löveg gondok végett, ahogy Turan III-ból is).
  Persze a fotón nem derül ki, melyik Zrínyi verzió van...
  Amúgy ez mi? Szálasi röppentyű?
   
 11. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  A 40M Turan 40mm-is löveggel rendelkezett. Esélye sem volt, főleg ha 85mm-is T-34/43-al találkozott.
   
  blitzkrieg likes this.
 12. Loki19

  Loki19 Member

  Szemtől szemben egy T 34/85 valóban elsöprő fölényben volt, de azért számos feladatra még ekkor is megfelelt, időnként sikereket is elértek. Később megvívnak még Sherman-okkal is - vegyes eredményekkel -, de a harci kedv hamar elfogy, Ha hihetünk a visszaemlékezőnek előfordult, hogy 10-12 T 34-es támadásakor a velük szemben álló 20 Turán legénysége szimplán kimenekült a hk-kból...

  Nem csoda, hogy ilyen hivatalos értékelések születtek a harcok után:
  „…mindenek elõtt meg kell állapítani, hogy a mai páncélelhárítás és hk-k mellett a mi Turán hk-jaink nemcsak korszerûtlenek, hanem elavultak. Ilyen pc. vastagság, ilyen pc. minõség és ilyen pc. átütõképesség mellett a Turán hk-val önállóan támadni nagy tömegben bûn. A Turán hk. bõséges pc. elhárítófegyver kíséretében kizárólag kísérõ feladatokra alkalmas, nagyon óvatos vezetés mellet.”
  „A Turán hk. nem a mi hadmûveleti területeinkre való harceszköz, mert a sarat, a puha altalajt nem bírja, de fegyverzeténél és páncélzatánál fogva már korszerûtlen is, messze elmarad ellenfelei mögött.”

  És egy memoár:
  „Nem bírták a sarat, a homokot, és ha két napig nem voltak karbantartva, akkor a motor már felmondta a szolgálatot. A páncélzat gyenge és sok volt benne a foszfor. Ezért is égtek olyan gyönyörûen a kilõtt Turánok.”
   
  alfa74, antigonosz and blitzkrieg like this.
 13. megazez

  megazez Well-Known Member

  Szerintem a Lidérc lesz, eleinte levegő-levegő rakéta volt de későbbiekben "betubusolva" föld-föld rakétaként használták, hasonló a buzogányhoz csak nem olyan nagy a feje.
   
 14. Persze de ez az ismert körülmények miatt volt így, ilyen lehetőségeink voltak.
  Létezett de nem a rajzon látható Zrínyi I (hiszen abból csak egy protó volt és meg is semmisült szerintem bombázásban), hanem Zrínyi II alvázon, a rakétavető pedig 150mm-es Nebelwerfer, két részre bontva. Valamelyik régi Haditechnika számban írtak róla.
  Érdekességképpen: a nehéznek nevezett Turán már 75mm-es löveggel készült, az átlagos harctávolságon elegendő volt a páncélátütő képessége a T-34 teste ellen. Ezt az ágyút az FK M 18 jelű tábori lövegből alakíttattuk át a Boforssal.
   
  blitzkrieg and Hegylakó like this.
 15. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  Akkor meglett a felépítmény...

  A nehéz Turan ami Turan 43M néven futott 75mm-es löveggel sem volt tömm, minta egy Panzer IVD.
  Az elégséges átütő erőt nem a Zrinyi II (105mm-es) lövege érte el? Mert ott valóban voltak T-34 elleni sikereik.
   
 16. " A Turán II főlövege a Monarchia idejéből megmaradt, 76,6 mm-es Böhler-löveg átalakításából létrehozott 75 mm-es 41.M L/25 harckocsiágyú volt. A löveget -10° és +30° fok között lehetett függőlegesen mozgatni, a lövedékek sebessége 450 m/s volt. A tűzgyorsaság 12 lövés/perc, a lőszerjavadalom pedig 55 darab gránát volt, amit 42/36.M páncélgránátból (APHEBC-T), 42/38.M repeszgránátból (HE) és 42.M páncélrobbantó gránátból (HEAT-T) állítottak össze. Páncélátütő képessége 60°-os találati szög esetén, 42/36.M páncélgránáttal 100 méteren 56 mm, 500 méteren 51 mm, 1000 méteren 45 mm volt. A harckocsi 42.M páncélrobbantó gránáttal 70 mm páncélzat átütésére volt képes 60°-os becsapódási szög esetén, 90°-nál viszont 90 mm-t volt képes átütni. "
  https://forum.warthunder.com/index.php?/topic/252288-magyar-harckocsik-a-ii-világháborúban/
  Úgy emlékszem a T-34 testpáncélja szemből 45mm 60°-ban döntve, tehát átlagos távon (5-600méter) elegendő volt az átütése hagyományos páncéltörő lőszerrel, kumulatívval meg pláne.
  A Zrínyi tarackja kumulatív (vagy akkori nevén páncélrobbantó) lövedékkel eredményes volt a szovjet harckocsikkal szemben, csak az osztott töltet miatt alacsony volt a tűzgyorsasága.
  Érdekes hogy úttörők voltunk a kumulatív/EFP töltetekkel kapcsolatban, a leggyakoribb lövegeknél alkalmaztuk harcban is.
   
  alfa74, anonim999, blitzkrieg and 2 others like this.
 17. imike

  imike Well-Known Member

  Sosem értettem, hogy a Turan I. helyett miért nem inkább több Nimród-ot gyártottak.

  A Turán Magyar változatának a prototípusa 1941 Júniusra készült el (a sorozatgyártás ugyan elkezdődött 1940 októberében, de eközben derültek ki a hibák, ami miatt sok dolgot át Kellett tervezni, több mint 200 módosítást csináltak) és 1941 Szeptemberben rendeltek belőle az eredeti 230 mellé még 309-et, de ez utóbbióból csak 55 készült el, mert rájöttek, hogy a 40 mm-es löveg nem ér semmit.
  A Nimród első széria példányát 1941 Októberében vehették át a csapatok.

  A Turán I és a Nimród is 40 mm-es, de a Turán I. harckocsi ágyúja az M1940 40 mm-es páncéltörő ágyú átalakított példánya, max lőtávolsága 5900 meter, míg a Nimród 40 mm-es Bofors-ának a max lőtávolsága 8500 meter (mégiscsak egy légvédelmi ágyú az alapja).

  A futóműve is a Nimródnak a jobb, és megbízhatóbb, a páncélzata is jobb, mégis míg Nimródból 135 készült, csak Turán I.-ből kétszer annyi 230+55 db. (Az az 55 elvileg 40 mm-es Turán II., szinte ugyanaz).

  A Nimródot elvileg eleve "páncélvadásznak" szánta a Magyar Honvédség

  Az Oroszok amikor zsákmányoltak Nimródot, elismeréssel nyilatkoztak róla, hogy milyen jó, hogy földi és légi célok ellen is lehet használni.
   
  antigonosz likes this.
 18. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  A Nimród a Toldi alapjaira épült, nem volt önvédelmi fegyvere. Az alap Toldinak volt, viszont a Toldi I egy 20mm-es pánvéltörő puskát vitt, mint főfegyver.
  A futóműve azért nem volt a legjobb, bár Nimródban kapott egy plusz görgőt a hossz végett. A Toldi páncélvédelme nagyon gyenge volt és amire a 40mm-es páncéltörő ágyut és 35mm páncélt kapott, mint Toldi III, már 44-et írtunk és a Bp-i harcokban be is vetették őket jobb híján. A Nimródból szerintem is jó lett volna több, de páncélvadászként már 42-ben sem jeleskedett.
  A Turan program nem a svéd könnyű Landswek harckocsi alapjaira épült, hanem egy cseh PZIV-hez hasonló kategóriájú prototípusra.
  A szlovák-magyar kis-háborúban zsákmányolt Panzer 35t (még nem német típusjelzéssel, bocsi de emlékezetből így könnyebb) gépekhez akartunk alkatrészeket, amiket csak a lícensz megvásárlásával adtak ki. Nagyjából a PZ35t- PZ38t vonal továbbfejlesztett változata lett aTuran. A cseh változat 260 le motorral és 47mm-es hk ágyuval volt szerelve +2 géppuska.
  A 40mm-es magyar hk ágyu állítólag a csőhossz miatt jobb volt, mint a német 37mm-es ami akkoriban főfegyver volt a PZIII típuson is. A 2db gebauer gyorstüzelő pedig igencsak komoly volt önvédelemnek szerintem. Az orosz HK-ik KV, T-34, JS sorozat teljesen más dimenziók.
  Szerintem ami elgondolkodtató lehetett volna a Turánoknál, az a PZIII-nál is alkalmazott 50mm-es hosszú csövű löveg, bár 44-re azok is elavultak a fejlődés végett.

  Összefoglalva az egyik egy könnyű HK alapokra épített, a másik egy PZIII-IV kategóriájú alapokra épített eszköz. A landswerk HK amikor meg lett véve jó volt, mert a Carden Loyd könnyű Hk-ját és a PZI-et tesztelték, meg talán a V3 Staslauer féle páncélost. De a T34 még a PzIV-nek is sok volt. A gondolatmenetedből én inkább egy Turan alvázra épített Nimródban gondolkodtam volna.
   
  blitzkrieg likes this.
 19. Loki19

  Loki19 Member


  Több vizsgálat is volt a harctéren, az egyik szerint a nehéz Turán 600, a közepes 400 méterről ki tudta lőni a T-34-est, kérdés persze hol és milyen lövedékkel. Egy másik szerint a közepes Turán csak 20 !!! méterről oldalról a lánctalpaknál tudta kilőni a T-34-est.
  A végső értékelés egyértelmű volt:
  „Annak ellenére, hogy Turán hk.-nak is sikerült kilõnie több T-34-et, ez nem jelenti azt, hogy a Turán vetélytársa a T-34-nek. Ma, amikor a németek P IV. kocsikat is csak a második lépcsõben alkalmaznak, gyenge pc. védettségük miatt, Turán hk.-t még inkább vétek az elg. pct. rendszerének prédájául az elsõ vonalban bevetni. A Turán hk. csak erõs pc. védelem mellett komoly hk-k mögött,
  vagy a gyalogság támogatására, azzal együtt kerülhet alkalmazásra, lényegileg mint páncél alatt mozgó gyalogsági nehézfegyver.”
   
  svajcibeka and blitzkrieg like this.
 20. Loki19

  Loki19 Member

  A Nimród nem alternatívája a Turánnak. Az egyik egy magas felépítményű, nyitott tornyú pcv.-lgv. páncélos, a másik meg egy klasszikus hk. Harckocsink 1941-ben gyakorlatilag nem volt. A Toldi még felderítő páncélosnak is gyenge volt, így valamit rendszerbe kellett állítani. A Nimród nem tudta volna átvenni a feladatait, sőt a Donnál kiderült, hogy pcv. feladatra sem igen alkalmas már, lgv. páncélosként azonban valóban jól teljesített.
   

Ezen oldal megosztása