1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. Robur

  Robur Well-Known Member

 2. Loken

  Loken Well-Known Member

  http://www.origo.hu/itthon/20180516-orban-az-orszag-megvedese-a-mi-feladatunk.html
  "A kormányfő szavai szerint erős Magyarország nem létezhet erős hadsereg nélkül. Az a nemzet, amely nem tudja megvédeni az országát, nem is érdemli meg azt - tette hozzá. Orbán Viktor azt is hangsúlyozta, hogy az elmúlt két kormányzati ciklus sikeres alkotmányozási, nemzetpolitikai, gazdasági és családpolitikai fordulata utána most kezdődő ciklus kiemelt fontosságú nemzeti feladata a nemzetbiztonság megerősítése."

  Na már odafönt is kezdik kapisgálni...ha már Orbán is kimondja.
  Jó hogy mindenféle gitt-egyletnek tagja vagyunk, de ha kenyértörésre kerül a sor akkor csak abban bízhatunk igazán milyen erős és modern a mi hadseregünk és légierőnk abban a pillanatban.

  "Az új vezérkari főnöktől, Korom Ferenctől - aki a leendő honvédelmi minisztert, Benkő Tibor vezérezredest váltja a poszton - Orbán Viktor a mai kor kihívásainak megfelelően újjászervezett, modern, ütőképes, hazája iránt elkötelezett hadsereget kért, amely bármely más nemzet fegyveres erejével felveszi a versenyt."

  A kérdés most már csak az, hogy mit és milyen gyorsan akarnak megtenni azért, hogy ez végre megvalósuljon...a Zrínyi 2026 valóban ezt váltja majd valóra?
  Valóban van ennek a tervnek a megvalósulására a (2017-es indulástól számítva) még további 8 évünk, vagy a világtörténelem megint a nyakunkra fog lépni, és ott állunk majd egy soron következő konfliktus közepén (szokás szerint) korszerűtlen, kis létszámú, hadsereggel...kiszolgáltatva.
   
  szuvorov, kaktusz, sirdavegd and 6 others like this.
 3. Nagy Csaba

  Nagy Csaba Well-Known Member

  endre, sirdavegd and antigonosz like this.
 4. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  A határőrizet honvédelemnek számít? Mert a lovak a határra mennek, olyan helyekre, ahova a terepjáró is nehezen menne el.
   
  borisz likes this.
 5. Siedonn

  Siedonn Active Member


  Mint említettem a szándék lehet nemes, csak az rohadt pénz... Az ami nincs, de ha mégis van akkor fontosabb pár stadion bel és külföldön mint az egészségügy, oktatás (amire végül s nincs szükség, hülyéket csak így lehet "termelni"). Ilyen hangzatos "ígéretek" már elhangzottak máskor is, csak amikor tényleg költeni kellett akkor nem volt miből. Gondolom lesz új ruha, bakancs, pár díszkard a kirakat egységek szinten tartása oszt jónapot. A nincsből rohadtul nem lehet költekezni, ez a nagy baj. Amíg a költségvetés fő szempontja a kötelező minimális ellátás (nem minőségi!) biztosítása, addig máshonnan elvonni se nagy lehet pénzt a HM javára. Továbbá szerintem a valóság és saját vélemény elmondása nem hazaárulás. Sokszor inkább úgy érzem, a haza - egészen pontosan a képviselői és a hülyék tömege - árulja el a polgárait.

  Itt is van az első fejlesztés. Sajnos a MUTYIZÁS miatt a dupla pénz is csak max 1/3os fejlesztési lehetőséget biztosítana nálunk :(

  http://hvg.hu/itthon/20180516_327_millioert_vesz_kardokat_a_honvedseg
   
  Celebra and sirdavegd like this.
 6. Siedonn

  Siedonn Active Member

  Még egy dolog, 300 tiszt. Vicc. Nem abból van így is rohadt nagy vízfej, s (harcoló) állományból meg hiány?
   
  sirdavegd and Nagy Csaba like this.
 7. Nagy Csaba

  Nagy Csaba Well-Known Member

  Azért van két-három apró gubanc.....
  - a jelzett lovas szakasz az tartalékos lesz
  - a kerítés mentén meg végig van kiépített földút, amihez nem kell ló
  - nekem ez olyan Magyarkodós dolognak tűnik (reklám), aminek tényleges katonai (nem határőrizeti, mert az a belügyminisztérium feladata lenne !!!!) hozadéka nincs
   
 8. Siedonn

  Siedonn Active Member

  Ez is max szinten tartás, nem fejlesztés. Lehet forgatni a szavakat, de ez tény.
   
 9. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Ne a tisztek legyenek már az ellenségek!
  Be kell látni, hogy van nem kevés olyan beosztás amit nem tud ellátni más. Repülő/helikopter pilóták, etc. etc.
  Nem az a baj hogy jönnek új tisztek, hanem az hogy tisztesből altisztből nincs elég.
   
  Loken, sirdavegd, endre and 3 others like this.
 10. Siedonn

  Siedonn Active Member

  Félreérted, nem ellenség. Mondjuk ha 300 öreget elküldenek a 300 fiatal még jó is lehet. :) S nem is azokra a tisztekre gondoltam, akiket említettél. A régi főtisztekre (bocs, ha már leépítették őket, mint vízfejet s én lemaradtam erről), akik tudomásom szerint aránytalanul sokan vannak.

  https://mno.hu/belfold/letszamhiany-a-honvedsegnel-1318734
   
 11. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Jó lenne ha ismét e mellé lennének kellő számú új megfogalmazás szerint közkatonák is. Motiváló bérezéssel.
   
  Nagy Csaba and sirdavegd like this.
 12. Siedonn

  Siedonn Active Member

  Erről beszéltem:

  "
  Mindenesetre a 2018. évi költségvetés az igazság pillanata, mert az látszik, hogy a vízfej létszáma tovább nőtt. A minisztériumnál és a háttérintézményeknél dolgozók összességében 143 fővel lesznek többen, míg a vezérkarnál 980 fős a növekedés. Sőt emelkedni fog a HM EI Zrt. 7 ezres létszáma is, hiszen a már említett 197, összesen mintegy 27 milliárd forintba kerülő lőtér miatt szükség lesz az azokat működtető és rendben tartó emberekre, akik valószínűleg a zrt. állományában tevékenykednek majd.

  Ennek a létszámstruktúrának épp a fordítottjára lenne szükség, arra, hogy az irányító vízfej minél kisebb legyen, és ezzel együtt a csapatok állománya bővüljön. De ez a változtatási szándék sem a honvédelmi vezetés, sem a kormányzat részéről nem látszik, így felmerül az szerintem, hogy a fejlesztésre betervezett sok-sok milliárd forintot majd pótcselekvésre és egy olyan torz struktúrára költik, ami szivacsként minden forintot képes magába szívni.

  A jövő évi büdzsében a honvédséget érintően a bérekre 173 milliárd forintot terveztek be (2017 – 153 milliárd), a dologi kiadásokra 142 milliárdot fognak fordítani (2017 – 139 milliárd). Ezek mellett felhalmozásként 70 milliárd szerepel (2017 – 45 milliárd), a fejezeti kezelésre pedig 44 milliárd forintot szánnak (2017 – 17 milliárd). Ez utóbbiban található a migrációs problémák című fejezet, amelyre 25 milliárd forintot akarnak költeni.
  "
   
  Nagy Csaba, sirdavegd, endre and 3 others like this.
 13. honved

  honved Well-Known Member

  A haderő fejlesztési program meghirdetése óta lassan 2 év telt el. Azonban legyünk tárgyilagosak. Nagyjából a 2017. évet vehetjük a kezdő lépésnek. Nézzük mi az amit vettünk, felújítottunk, vagy elkezdtük az elmúlt másfél évben a beszerzést és felújítást illetően. Helikoptereket újítottunk fel, szállítókat, talán 4 db ??? Elkezdődött a harci helikopterek felújítása .8 db. Új terepjárók kerültek be, Toyota márkából. Busz, százas nagyságrendben lett rendelve. 350 db Suzuki Vitara, szintén érkezett, már ebben az évben, ez igaz. Megkezdődött az egyenruhacsere. Katonák tudnák hogyan is zajlik épp. Szerződést kötöttünk 200.000 db Cseh kézifegyver hazai gyártására a Honvédségnek. Gripenek, talán, de ezt nem tudjuk biztosan, tudnak már talán bombázni is. Felállt két új katonai szervezet. Létszámban, elvileg kicsit erősödött a Honvédség, bár nyilván kevés ami van és sok a hiány. Érzékelhető illetményemelés volt a múlt évben. Vettünk 2 Airbus repülőgépet. Zlin gépek érkeztek Szolnokra. Nagyobb mennyiségben szereztünk be új katonai mentőket. Felállt egy új tartalékos rendszer, ami nem túl sikeres lehet, de több a semminél. Kaptak is Brit egyenruhát és terepjárókat, kis mennyiségben. Elvileg, de ezt megint az érintettek tudnák erősíteni, vagy cáfolni, több laktanya, bázis felújítása is napirenden lehet. Nagyjából ennyi, ami kapásból beugrott az elmúlt másfél évről, így hirtelen. Tegye hozzá aki még tud mást, egyebet. Lehet hogy még kihagytam dolgokat, passz. Mindenesetre azt állítani, hogy semmi nem történik a Zrínyi 2026 terv alatt, azért az túlzás lenne. Majd a történések eldöntik az elkövetkező években, hogy mire megyünk a meghirdetett katonai fejlesztőprogrammal. Mindenesetre a legfelsőbb hadúr, a miniszterelnök, teljes mellszélességgel a fejlesztés mellé állt. Ez a lényeg, szerintem hogy próbáljuk hinni, nem csak egy blöff az egész.
   
 14. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Természetesen. Ez égető szükség.
   
 15. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Vettünk 300 kardot is! :)
   
 16. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  A "legfelsőbb hadurnak" nem érdeke egy valóban profi,ténylegessen erős nemzeti hadsereg.Veszélyes lenne az általa kiépitett államra.Nem véletlen,hogy Erdogán lefejezte a törk hadsereget,ugyanezért.Csak nálunk rosszabb a helyzet,mert csak tintanyalóseregünk van.Biztossan nem akar ezen változtatni,neki ez az inkább az állami bürokrácia részét képező,tőle függő iróasztalhuszártömeg kell.Egy valóban profi,intézményrendszerében is profi haderő visszahatna az államra,ami nem tetszene neki.Nem lehetne ennyit lopni.Az eddigi beszerzések jol mutatják a pprioritásokat.Buszok,irasztalhuszárló vitara,kardok,és épitkezések amikből primán lehet lopni.Nameg üres propaganda,de az viszont profin előadva.
   
 17. MuldR

  MuldR Well-Known Member

  Komolyan már megint ez a zindeksz stílusú hozzánemértő fikanyáladzás.

  A VB Sword az Berbekucz Viktor fegyverkovács boltja. Ő már 10+ éve amikor haditornáztam is név volt a szakmában. Jó minőséget csinált, nem olcsón, de a fő piaca németország volt. Ottani szinthez ő olcsó és nagyon jó minőség.
  Csak egy díszes szablya tok kerül 20-50 000 Ft-ba. Akkor a kard ára még benne sincs. Ő "battle ready" kardokat gyárt 4-5 mm vastag 51 CRV4 szénacélból 50-52 Rockwell keményre edzve. Konkrétan ezekkel vertük egymást és bírják. Ha kiélezik, a tisztek nyugodtan nyakazhatnak vele. 109 200 ft teljessen jó ár egy ilyen szetért, pláne ha ki is van díszítve.

  Amit a hvgsek linkeltek az egy ST50 acélból készült díszkard. Konkrétan egyetlen edzést sem bírna ki. De ilyen minőségű kardal találkoztam párral. Kilötyögősödik a keresztvasnál, szétesik a markolat és ha ütni mersz vele, törik/csorbul.

  Szégyen lenne ha ilyet adnánk A tisztjeinknek avatásra.
  (a szeretett USAban 400-800 USD egy battle ready szablya)
   
 18. krisss

  krisss Well-Known Member

  A hadnagy a legkevésbé feltöltött állománykategória amúgy.
   
 19. Terminator

  Terminator Well-Known Member  Iskolások lepték el a Szentgyörgyi Dezső Repülőbázist...
   
  blitzkrieg likes this.
 20. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  :):D:D
   

Ezen oldal megosztása