1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. rudi

  rudi Well-Known Member

  Gondolom ez a hagyományos lőszerekkel végrehajtott lövészetre vonatkozik.
  Egy PGK kit ára cca. $20 ezer és ezzel általában egy lövés - egy találat az arány. (Német teszt: PZH2000 - DM111 lőszer - tíz lövés - 27 km = mind a tíz 5 m-en belül volt a célhoz (!!) )
   
 2. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Arrol nem beszélve,hogy van már olyan orrgyújtó helyére illeszthető herkentyű,amitvel végfázis irányitásúvá alakitható a sima HE gránát is.Ha a légellenálás miatt 20-30%ot leveszek,akkor is 50-60km távban pontcélmegsemmisitési képesség.Azonkivűl a gránáttestnek nem muszály sima HEnak lennie.Lehet az kazettás is,ami ellensúlyozhatja a CEPet.Na persze csak azoknak,ki nem irtak alá mindenféle lüke egyezményeket
   
 3. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Ja,hogy a PGK kitt pontosan ilyen.Van belőle izraeli változat is.
   
  rudi likes this.
 4. dudi

  dudi Well-Known Member

  Villázásnak hívják a módszert és igen ez idő de ez idő volt mindig is.Egyébként képzett emberekkl mondjuk 5-6 lövésből meg van.
  A nemirányított fegyver a lőtáv növekedésével veszít a hatékonyságból a szórás miatt.De ha messzebb lősz mint aaz ellenség ez nem baj mert ő nem ér el téged.Közelmenni jó de azt ne felejtsd el,hogy azt azért nem lehet mindig kivitelezni.
   
 5. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Magyar katonai szimulációs projektet fogadott el az Európai Unió
  https://magyarnemzet.hu/belfold/mag...rojektet-fogadott-el-az-europai-unio-7488626/
  Az első magyar projektjavaslatot fogadták el az Európai Unió védelmi célú Állandó Strukturált Együttműködésének (PESCO) keretében.

  A közleményben Maróth Gáspár kormánybiztost idézve azt írták: az Integrált Európai Összhaderőnemi Többcélú Kiképzési és Szimulációs Központ (Eurosim) projekt célja egy európai uniós többnemzeti, összhaderőnemi műveletek leképezésére alkalmas szimulációs rendszer kialakítása a tagországok haderőinek közös kiképzése és gyakoroltatása érdekében.

  Hozzátette: a szimulációs rendszer alappillére olyan információbiztonsági követelményeket kielégítő adatkapcsolat, amely biztosítja az egymástól távol telepített szimulátorok valós idejű összekapcsolását. A megvalósítás és a nemzetközi együttműködés koordinációja érdekében Magyarországon várpalotai székhellyel alakítják ki a program gerincéül szolgáló helyi, nemzeti szintű szimulációs központot. A képesség megteremtése nagymértékben hozzájárulhat a közös európai haderő létrehozására irányuló törekvések sikeréhez – tette hozzá.

  A magyar projektjavaslatot német és lengyel támogatással nyújtották be, emellett Franciaország és Szlovénia részvételi szándékát, Görögország, Hollandia és Lettország pedig megfigyelői érdeklődését jelezte.
   
  svajcibeka, anonim999, zeal and 3 others like this.
 6. rejsz felügyelő

  rejsz felügyelő Well-Known Member

  Egy ilyen M1156 vagy hasonló gyújtó ár-érték arányban elég jó, de azért messze nem olyan pontosak mint a kifejezetten irányítottnak tervezett lövedékek.
  Idézet a wikiről:
  A conventional unguided M549A1 155 mm artillery projectile has a circular error probability (CEP) of 267 m (876 ft) at its maximum range, meaning that half of the rounds can be expected to land within 267 meters of their intended target. This has made unguided artillery dangerous to use in close combat for fear of friendly fire and collateral damage. The M982 Excalibur was fielded as a guided shell that effectively hit within 6 m (20 ft) of a target, but the Army developed the XM1156 as a cheaper alternative. The PGK fuse can be screwed onto existing M549A1 and M795 projectiles, be fired from M109A6 Paladin and M777A2 Howitzer artillery systems, and hits within 50 m (160 ft) of the target at any range.[6][7]
   
 7. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 8. rudi

  rudi Well-Known Member

  ld.: német teszt
   
 9. rejsz felügyelő

  rejsz felügyelő Well-Known Member

  És mi okozza a kettő közötti különbséget? Eddig a legtöbb helyen azt olvastam hogy több 10 méter egy ilyen gyújtónak a CEP-je. Az általam bemásolt wikis cikk is ezt írja, mi az oka az iylen mértékű különbségnek. ugye a wiki szerint Paladinból meg M777-ből lőttek vele.
   
 10. rudi

  rudi Well-Known Member

  Szerintem azért mert a gyártó - ATK - ennyit garantál.
  Amúgy sok helyen úgy làttam leírva hogy >50 m

  Szerintem azért csak 50 m-t garantál mert ez egy GPS vezérlésű eszköz, kicsi szàrnyakkal egy nehéz gránáton....bizonyára vannak korlátai.
  Viszont ahhoz hogy a célleküzdés költsége összemérhető legyen az Excaliburral (~$ 150 ezer) ahhoz 6-7 lövést kellene leadni a PGK-val...
   
 11. Centurio

  Centurio Well-Known Member

  Ízelítő a Hirtenberger-portfolióból

  "A szlovákiai Záhorie lőterén ma éleslövészettel egybekötött bemutatót tartott a magyar állam által nemrégiben megvásárolt osztrák Hirtenberger Defence Systems aknavetőgyár. Makacsul zuhogó esőben, meghívott vendégek előtt vizsgáztak a cég aknagránátjai, 60 milliméteres Commando aknavetője, tűzvezetési megoldásai, valamint - leglátványosabb elemként - a ST Engineeringgel közös 120 milliméteres SRAMS (Super Rapid Advanced Mortar System) Mk II félautomata aknavető rendszere."

   
  Kurfürst, Kishuszár, arcas and 10 others like this.
 12. blogen

  blogen Well-Known Member

  Szóval a SRAMS miatt vettük meg. Alakul a zászlóaljtüzérség? De mi lesz a platform?
   
 13. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  IS!
  És tulajdonképpen bármi lehet az alapja.
   
  svajcibeka likes this.
 14. rudi

  rudi Well-Known Member

  Majd valaki próbálja már meg elmagyarázni miért jobb egy ilyen elöltöltős SRAMS MkII aknavető mint mondjuk egy hátul töltős NEMO?
  Én annyit látok hogy:
  - a tűzgyorsasága mindkét rendszernek magas
  viszont
  - a NEMO beépíthető egy teljesen zárt toronyba;
  - a NEMO csőemelkedése 0-80 fok között bármi lehet (közvetlen tüzelésre is alkalmas);
   
 15. borisz

  borisz Well-Known Member

  Ha egy-két lövéssel eléred, hogy az ellen kereket oldjon, azzal is bőven beljebb vagy!
  Egyébként műtárgyak rombolásához is teljesen jó lehet, még akkor is, ha mondjuk 15-20 lövést kell leadj. Nem a légierőt terheled, és nem is diverzáns csapatokat kell bejuttass.
  A tüzérségi radar meg... jó, mérje be. Ha a saját tüzérségünk 60 km-re van a fronttól, akármivel azt nem fogják eltalálni, mert jó eséllyel el sem lőnek odáig, vagy a mi tüzérségünk vált TÁSt addig.
   
 16. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Szep, szep... de mit fog ebbol rendszeresiteni a Honvedseg? Mindent?
   
 17. megazez

  megazez Well-Known Member

  Szerintem bizakodásra ad okot, hogy vettünk egy egész céget.
   
  Kishuszár, arcas, Ocses and 8 others like this.
 18. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  arcas, anonim999, Centurio and 4 others like this.
 19. Gaudi

  Gaudi Well-Known Member

 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez valójában azt jelenti, hogy értékes hadianyagot pazaroltál arra, hogy odébb megy a cél, de ha ez nem elnyomás támadáskor, akkor ez kb. elpazarolt lőszer.

  Felvázoltam a szórást. Egy kisebb városrészt tudsz vele eltalálni megbízhatóan 30 km felett.

  Ki jelöli meg a célt a lövegtől 60-70 km-re a célt? Ha nem drón vagy heli vagy replőgép, akkor mélységi felderítők. Az meg kvázi az...

  Valahogy mindig pislogok, akár SAM, akár tüzérségről van szó. Lehet szép nagy köröket rajzolgatni, de a reakció időt is tessék már mellé tenni...
  És ez a fő baj. Ha nagyon sok idő van reagálni, akkor ez nem pusztítás, legfeljebb kiszámított kockázat vagy elnyomás.
  Ezért álltak át a repcsik is a közepes magasságra. Mert a MANPAD-ra reagálás rohadt nehéz vagy MAWS nélkül szinte lehetetlen is. Az kiszámított kockázat, hogy mennek magasan és, ha kell, akkor süllyednek és eltűnnek és aztán kitalálják, hogy mit vállaljanak fel.

  Egy olyan tüzérség, ami ellő 60-70 km-re, de pontatlanul az valójában nem komoly fenyegetés. Szerintem. 20 km-en? Ott az. Mert a pontosított tűzzel rohadt gyorsan és pontosan árasztanak el PGM nélkül is.

  Anno volt linkelve egy anyag, hogy a jenki JTAC milyen védőtávolságokkal kell, hogy dolgozzon. Tüzérségnél a min távolság asszem 400 yard táján volt. Ha annál közelebb van a cél, akkor nincs arty support...
   

Ezen oldal megosztása