Ez valójában azt jelenti, hogy értékes hadianyagot pazaroltál arra, hogy odébb megy a cél, de ha ez nem elnyomás támadáskor, akkor ez kb. elpazarolt lőszer.
Olyan felvetéseket cáfolsz, amik fel sem lettek vetve. Millió és egy olyan szituáció lehet, amikor bőven elég lehet ez is. Például valahol egy kisebb támadást megakaszt, visszavonulásra késztet, vagy arra, hogy feladjanak ott valamilyen állást. De azzal is beljebb lehetünk, ha csak lefog valamit, és a mieink tudnak valamit mozogni.
Akkor még mindig a nem irányított lövedékek. Jó, van szórás. De az a "kisebb városrész" kb a Fővárosi Állatkert mérete. Vagy a Belvárosban Duna, Erzsébet-híd, Kis Körút József A. utca. Te sem szívesen sétálnál ott, ha közben pont erre a területre pottyanna percenként néhány 155-ös. Meg kit nyugtatnál meg vele, hogy "durván 200*400 méteres a CEP, no para!" Főleg, ha nem városban vagy.Felvázoltam a szórást. Egy kisebb városrészt tudsz vele eltalálni megbízhatóan 30 km felett.
Ki jelöli meg a célt a lövegtől 60-70 km-re a célt? Ha nem drón vagy heli vagy replőgép, akkor mélységi felderítők. Az meg kvázi az...
Létesítményt miért kéne megjelölni? Az fix helyen van. És úgy tudtam, hogy irányítatlan lőszerről beszélünk. Akkor eleve nem kell megjelöljék, elég egy figyelő is valahol. Ha viszont irányított lövedéket lövünk, és jelölünk itt, akkor a fenti ellenvetés sántít, mert a csapatok a fronton tudnának jelölni, és akkor nem 6 focipályányi szórással számolunk.
Valahogy mindig pislogok, akár SAM, akár tüzérségről van szó. Lehet szép nagy köröket rajzolgatni, de a reakció időt is tessék már mellé tenni...
És ez a fő baj. Ha nagyon sok idő van reagálni, akkor ez nem pusztítás, legfeljebb kiszámított kockázat vagy elnyomás.
Ezért álltak át a repcsik is a közepes magasságra. Mert a MANPAD-ra reagálás rohadt nehéz vagy MAWS nélkül szinte lehetetlen is. Az kiszámított kockázat, hogy mennek magasan és, ha kell, akkor süllyednek és eltűnnek és aztán kitalálják, hogy mit vállaljanak fel.
Én meg visszapislogok, hogy mit nem értesz. Miféle reakcióidő? Eltolják a raktárat? Beburkolják az akármilyen létesítményt? Felszedik a hidat, csomópontot? Vagy orvul felhagyják az állásukat és addig sem lőnek? Kiszámított kockázat szemüveg nélkül Airsoftozni is, mert jobban látsz, és csak minden N. lövés talál, fejre meg még annyi sem, a szemed meg jóval kisebb.
Egy olyan tüzérség, ami ellő 60-70 km-re, de pontatlanul az valójában nem komoly fenyegetés. Szerintem. 20 km-en? Ott az. Mert a pontosított tűzzel rohadt gyorsan és pontosan árasztanak el PGM nélkül is.
Anno volt linkelve egy anyag, hogy a jenki JTAC milyen védőtávolságokkal kell, hogy dolgozzon. Tüzérségnél a min távolság asszem 400 yard táján volt. Ha annál közelebb van a cél, akkor nincs arty support...
Ha van egy eszközünk, ami el tud lőni 60-70 km-re is, az szerintem komolyabb, mint ha csak 40-re tudna. Azt meg mérlegelni kell, hogy mi éri meg jobban. Egyik végén a légicsapás pgm-el, másik végén nagyobb távolságra tüzérséggel irányítatlan lőszerrel. Valahol ott van még a mátrixban a diverzáns akció, meg hogy Mészáros megveszi az egészet. Vagy lőhetünk valamilyen irányított tüzérségi lövedékkel is. (A rakétát meg fel se hozzuk.) Mi van, ha valamit, példának okáért egy nagyobb transzformátor állomást 50 lövésből találunk el úgy, hogy legalábbis hosszabb időre kiessen a munkából? Szerintem olcsóbb, mint egy Gripent ezért reptetni. Vagy ha időérzékenyebb valami, akkor menjen rá irányított lövedék.
Lehet hogy rosszul értelmezted, én nem azt írtam, hogy ez aztán minden bajra orvosság lesz, hanem azt, hogy jóval több, mint a semmi. Mérlegelni kell, hogy az okozott kár, pusztítás vagy zavarás megér-e 3-10-15-50 tüzérségi lövedék árát, illetve akarjuk-e közvetlenül az esővonal mögé tolni a tüzérséget?