1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. Pela

  Pela New Member

  Luperátor: Szlovákiának nem lesznek harckocsizói,sem pedig harcihelikopterei meg talán a logisztikában jobbak vagyunk, de az is igaz,hogy nekik még van tüzérségük,ami azért nagyon nem mindegy..

   

  Mellesleg én valami hasonlóképpen szerelném fel a Honvédséget:

  Légierő:

  Kecskemét:14 Gripen,(ha már megvan).8 F-16

  Pápa: 8 F-16,  12 C-130:  2 légiutántöltésre, 2db zavarásra,1 VIP és 7db (3 állomás helye Szolnok lenne, az ejtőernyősök miatt.)szállítási,ejtőernyősökkel végrehajtandó feladatok elvégzésére, bombázásra. Ez így nem tudom mennyire lehetséges a C-130-asok kapcsán. De ha nagyon költeni akarnánk rá akkor  +2 Spectre. Természetesen bérszállításokat is végezhetne vele a HM.

  Szolnok:10 AH-1, 10 Mi-35, 10 AH-6. 10 S-70, 6 Mi-171,2 Mi-26, 3 C-130

  Légvédelem: Radarok építése.. Zengő ..stb, nem völgybe.. nem síkvidékre.

  A hordozókat,indítókat,mobil radarállomást valami Rába platformra, (ezekhez semmit sem értek, még a típusokat sem tudom :D)

  Ja igen és esetleg Gepárd a Mistral helyet..

   

  Logisztikusok: Kommondor,Rába.

  Harkocsizók: Leo2A7 kb 70db

  Tüzérek: Szintén valami Rába platformnak örülnék, de ha nincs akkor is önjáró lövegeket.

  Esetleg 80-100 Panzerhaubitze 2000

  IFV-kből kb 60 db Német Puma (ha képes úszni),

  Vegyvédelem:Kommondor,Rába.

  Műszakiak: Nem tudom.. Szállításra Rába platform,Krazok maradhatnának, új tolóhajók.

  Tűzszerészek: Kommondor,+ a jelenlegi VW-ek.

   

  Személyi felszerelés : Normális,jó minőségű hazai ruházat. Pisztoly: G-17,G-18,  Gépkarabély: AMD-65,AK 63D, G36, Mesterlövészpuskák : Gepárd M6,SZÉP(?), esetleg még : Mp7 Remington shotgunok,rakéták,gránátokról nem tudok szinte semmit. Bár nem hiszem,hogy az az RPG olyan rossz lenne. Jó minőségű rádiókat.

   

  A HM felépítése (ezred,zászlóalj.. stb nem tudom,hogy mitől melyik)

  MH 1. Légtérellenőrző,légvédelmi, légi-szállítási, és beavatkozó repülőezred. (Hülye neve lett tudom :D)

  Repterek: Pápa,Kecskemét,Szolnok.

  Bázisok: Győr,Veszéprém

  Feladatok: Légtérellenőrzés,Légtérvédelem,Légi-szállítás,Légi-beavatkozás.Légi támogatás. Légijárművek javítás,karbantartása.

   

  MH. 2 Egészségügyi ezred

  Bázisok: Budapest (Honvédkórház),kitelepülő mobil parancsnokságok.

  Eszközök: Kommondor páncélozott sebesült szállító járművek, igényelhető légimentésre : S-70,Mi-171.

  Feladat: A sérült katonák harctérről való kimentése, egészségügyi ellátásban való részesítése.  A harcvonal mögött kitelepített "kórház", a sebesültek szállítása,ellátása.

   

  MH 3. Szárazföldi védelmi és műszaki ezred

  Alárendelt: Vegyvédelem,Műszakiak,Tűzszerészek.

  Parancsnokság: Székesfehérvár,Szentes.

  Feladat: Gondolom egyértelmű..

   

  MH. 4 Vegyes harcászati ezred

  Alárendelt: Logisztikusok,Harckocsizók,Tüzérek,Különleges műveleti század,Katonai rendészek.

  Különleges műveleti század saját eszközei: AH-6.

   

  Természetesen összedolgozna mindenki,viszont az AH-6 helikopterek elsődlegesen a különleges műveleti századot támogatnák,illetve a C-130-asokból dobnák őket, ha ejtőernyős ugrással kell célba juttatni őket.

   

  Várom a kritikákat, hogy túl drága és hogy mekkora baromságokat hordtam össze. (Tényleg csak "alap" szinten konyítok valamit hozzá főleg ilyen téren..)
   
 2. hiryu

  hiryu New Member

  T.Pela.

  eleolvasva a hozzászólást le kéne szokni az  FPS-ről és a szimulártorokról. Elolvasni néhány tanulmányt és vagy szakcikket.

  /Sajnálom a Grepárd, Szép és Komondor ++ a magyar fejlesztés olyan szókapcsolat, amitől beindulok mint Bika a meglengetett vörös posztótól. Szorosan jön utána az ejtőernyős./

  Aki pedig Szlovákiával példálózik, nézzen rá kérem először a térképre. Földrajzi ÉS geopolitikai helyzetkép...

  Bár más fórumon valki már kifejtette nekem, hogy milyen jól működnének a hagyományos partizánok a Nagyalföldön, ha mindenki tarthatna otthon sörétest....

  De Hírcsárdába talán ne menjünk át...
   
 3. luperator

  luperator Active Member

  Pela, ebben igazad van, no de az ezeréves turulmadár sem repül sokkal magasabban, szimplán csak erre akartam utalni.

  Mint másik laikus, akkor már egy típus és maradjon Gripen + esetleg drónok. Kelet-Magyarországra nem szántál sok bázist. Eladnád Debrecent? :D

  Műszaki hátteret, javítóbázist igénylő technika lehetőleg legyen azonos származású vagy ha nagyon jók akarnánk lenni, egy platformra épüljenek a változatok. Spectre? Akkor inkább MC-27J, de ezt inkább bíznám a Gripenekre/drónokra és a harcihelikopterekre.

  Viszont ha a páncélos haderőnem így leépülőben van a környéken, csak beérnénk azzal a B1 Centurionnal. /Más kérdés, hogy egyesek szerint a modern harckocsit az ilyen eszközök "szerencsével" képesek kilőni./
   
 4. Hans

  Hans New Member

  pela:
  " 10 AH-1, 10 Mi-35, 10 AH-6.
  10 S-70, 6 Mi-171,2 Mi-26, 3 C-130"
  Miből? Nem sok ez? 10 Mi35 + 10 S70i + 10 Mi171 tökéletesen jó lenne! A Mi26-ot miből itatnánk? Iszik az keményen! A Cobra minek a Mi35 mellé? Két típus egy azonos feladatra?
  Másik, 12 db Herky? Ekkora országnak? 4 db C27J és 2 db B737/A319 nem optimálisabb?
  Harmadik, 14 Griff mellé minek 8 Falcon?
  Ha már bővítenéd a HuAF-ot, akkor nem értelmesebb +Gripen, mint még egy tipus? Logisztikailag és pénzügyileg is "furcsa" lenne!

  ui: a Gepárd nem "mesterlővész puska", hanem romboló (anti-material).
  a Szép M1, meg ahogy hallom k*rva drága és nem egy nagy eresztés.
  Mitöbb, Dudiékat kihagytad! Patria AMV / Pandur ll féle kéne nekik, nem a vaskutya.
   
 5. hiryu

  hiryu New Member

  viszont ha a páncélos haderőnem így leépülőben van a környéken, csak beérnénk azzal a B1 Centurionnal. /Más kérdés, hogy egyesek szerint a modern harckocsit az ilyen eszközök “szerencsével” képesek kilőni./

  namégeccer: gyorsismertető.

  http://fegyverlabor.com/822_a-meg-se-szuletett-harckocsi-generacio.html

  http://www.szrfk.hu/rtk/kulonszamok/2008_cikkek/Hegedus_Erno.pdf  4. pont és környéke.

  ha valakinek megnyitja: filléres technika eredménye, ezután nyomuljon harctéren a páncélvadásszal.

  http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=47891574&t=9010902

  itt pedig néhány szó arról ami nekünk szintén nincs...

  http://193.224.76.4/download/konyvtar/digitgy/20013/vitaanya/szendy.html

   

   

   

   

   
   
 6. erdifefe3

  erdifefe3 New Member

  Hosszabban hogy mi kellene.

  Eloszor is ket repulobazis,egy Kecskemeten es egy Papan, 16-16 Gripennel.A jelenleginel tobb repult oraval,tobb gyakorlatozassal. Tovabba Kecskemeten a szallitogep flotta 6 geppel ami lenne C-27J Spartan .Ennel tobb vagy nagyobb szallitogep nem kellene.

  Szolnokon a helikopterbazis, 24 szallitohelikopter,ami lenne AW 139M .Ennyi szallitohelikopter szerintem elegendo lenne a honvedseg igenyeinek illetve szukseg eseten bevetni katasztrofahelyzetben. Tovabba 12 harcihelikopter ami lenne AW129. Ennel tobb nem kellene.Azert az AW termekei mert ha egy gyartotol veszunk cuccokat vagy egy orszag gyartoitol akkor olcsobban lehet megkapni.Gondolva a koltseghatekonysagra.

  Emellett a legvedelmet Gyor helyett athelyeznem erre a harom legibazisra,evvel is novelve a hatekonysagot,illetve a diszlokaciok letszamanak csokkentesevel penzt lehet megtakaritani.

  Tovabba a kub okat es mistralokat lecserelnem modern Pantsir S1 legvedelmi egysegekre.Bazisonkent 6 jarmu illetve kiszolgalo egysegek.Ez 18 Pantsir S1 .

  Tovabba letrehozni egy valoban osszhaderonemi parancsnoksagot Veszpremben ,mert jelenleg az csak papiron van meg Szekesfehervaron.Veszpremben van a legiiranyitasi kozpont tovabba a radarezred,ezert tennem Szekesfehervar helyett ide a OHP-t a legiero centralizalt honvedsegben.

  Nalam ez lenne a Honvedseg alapja,egy eros legiero,eros legvedelemmel.Hogy miert? Azert mert gondoljunk bele,amit itt nagyon sokan leirtak ,es amivel senki nem szamol, hogy a szarazfoldi egysegeket jelentosen felduzzasztani illetve tobb szaz mindenfele fajta harcjarmuvel valo felfegyverzese ,illetve modern,nagy mennyisegu tuzerseg felallitasa megis mit inditana el itt a Karpat medenceben.

  Fegyverkezesi versenyt. A kornyezo orszagok nem neznek olbe tett kezzel hogy ha Magyarorszag elkezdene fegyverkezni.Es jozanul gondolkodva belathatjuk hogy egy ilyen versenynek a vegen nem mi kerulnenk ki gyoztesen.A vegen joval nagyobb hatranyban lennenk a szomszedokhoz kepest,mint amilyen helyzetben  (aranyos)  vagyunk jelenleg.Ne higgyuk azt hogyha mi elkezdunk fegyverkezni akkor csak mindenki a szomszedban ulne es tatott szajjal nezne..Sokan irtak hogy miket es mennyi kellene hogy meg tudjuk vedeni az orszagot.Es a problema evvel ott van hogy azt hisszuk hogyha felallitanank tobb gepesitett dandart eros tamogato tuzerseggel,meg eros panceltoro kepesseggel, akkor az eleg lenne az orszag megvedesere a jelenlegi helyzetben,figyelembe veve hogy milye van a szomszedos allamoknak.Igen eleg lenne.Csak amivel itt nagyon nem szamolnak nagyon sokan az az hogyha mi fegyverkezunk akkor a szomszedok is fognak es nemcsak nezni ki a fejukbol hogy mi a helyzet.Es szerintem nem arulok el titkot ha azt irom hogy a vegen ,amikor mi azt hisszuk hogy most aztan siman meg tudjuk vedeni az orszagot,a vegen a rideg valosag az az lenne hogy a fegyverkezesi verseny nem a mi javunkra dolt el,magyaran a jelentos fegyverkezes ellenere is joval nagyobb hatranyban lennenk ahhoz kepest mint amilyen helyzetben vagyunk most osszehasonlitva a hadsereget a szomszedos orszagokeval.

  A legiero dominanciajanak megteremtese viszont  nem inditana be fegyverkezesi versenyt a tersegben, hiszen egy ilyen hadsereg a szarazfoldi egysegek kisebb letszama miatt semmilyen szarazfoldi tamadasra nem alkalmas,ezaltal egyik szomszedos orszag sem kezdene el orulten fegyverkezni.. Viszont egy ilyen hadero kivaloan megfelel  egy olyan kicsi es rossz foldrajzi helyzetben levo orszag megvedesere, mint amilyen Magyarorszag.

  Ezert favorizalnam a legiero jelentosebb megerositeset,viszont  csak olyan  mertekben amit meg azert elbirna az orszag.Egy dolog teny,olyan meretu es felszereltsegu hadsereget fenntartani ami barmelyik szomszed ellen vagy szomszedos orszagok ellen kepes lenne hatekonyan megvedeni Magyarorszagot,hat egy ilyen meretu es felszereltsegu hadsereget nem birna eltartani az orszag.Vagy eppenseggel el tudna tartani csak akkor meg az etkezes nem ugy nezne ki hogy bemegyunk  a Tesco ba es veszunk amit akarunk,hanem az allam hatarozna meg hogy kinek mennyi a napi adagja.Most aki ezt akarja az allitson fel 40-50 ezres hadsereget.

  Szarazfoldi egysegeket figyelembe veve. Szolnokon megtartanam a kulonleges muveleti egysegeket, osszevonva a konnyu vegyes zaszloaljal, igy letrehozva a helikopteres kepesseggel osszekapcsolva egy amolyan elit egyseget akik barhol barmikor bevethetoek.

  Emellett pedig egy loveszdandar Tatan, egy loveszdandar pedig ket diszlokacioban , Debrecenben es Hodmezovasarhelyen szetosztva. Amit pedig mindenfelekepp megtennek,hogy a jelenleg az orszag sok reszen  szolgalo egysegeket,mint peldaul  hiradoezred,muszaki ezred,vezetestamogato ezred,logisztikai ezred,vegyivedelmi zaszloalj szetosztanam a ket dandar kozott, azert mert ezek az ezredek csak papiron azok,a valosagban nagyjabol zaszloalj szintu egysegek.Ezert szetosztanam oket a dandarok kozott,evvel is erositven azokat,mert akkor megfelelnenek annak amire a dandar valojaban ki lett talalva,hogy onalloan tudjon hadszinteren operalni,es ne kelljen kulonfele egysegekre varni amig azok osszesereglenek az orszag minden pontjarol.

  Ezaltal a dandarok harcerteke es hatekonysaga  none,illetve egy dolog,az orszag kis merete es kis hadserege semmiben nem indokolja azt ami jelenleg van hogy a hadsereg rengeteg diszlokacioban van szetosztva.Semmi nem indokolja.Osszevonnam az egysegeket,ezaltal is rengeteg penzt megsporolvan.

  Fegyverzet teren a dandarjainknak lenne olasz gyartmanyu Freccia IFV, RABA uzemben gyartva licenszben.Mindenfele variansban.Tovabba elsorendu fontossagu lenne a panceltoro kepesseg. IFV re felrakva,gyalogsagi egysegeknel, illetve  az sem lenne hulyeseg ha amolyan szingapuri mintara ilyen linkelt jellegu gyorsan mozgo panceltorovel felszerelt egysegeket allitanank szolgalatba.

  http://www.army-technology.com/projects/spider_light_strike/

  A harckocsikat es a tuzerseget viszont elhagynam (ezert le leszek ugatva).Es ahogy irtam elsosorban a panceltoro kepesseget erositenem.Kornet vagy az izraeli Spike rendszer elemeivel,helikoptereken, IFV ken, gyalogsagnal.

  Tovabba elsorendu szempont lenne a diszlokaciok osszevonasa,evvel rengeteg penzt lehetne megsporolni,tovabba a laktanyak eladasabol tobbtizmilliardos beveteleket eszkozolni,illetve a kesobbiekben ezen diszlokacoikat nem kellene finanszirozni szoval megintcsak penzmegtakaritas.Az altalam vazolt honvedseg lenne kb.21000 fo.Ami a jelenleginel kisebb letszamu de sokkal hatekonyabb lenne attol ami most van,es kepes lenne arra amire egy honvedsegnek kepesnek kell lennie.Megvedeni az orszagot. A vizfej meg nemlete pedig megintcsak sokmilliardos megtakaritas,ugyanis azon egyenek fizetese 2,5 szer nagyobb mint a katonake.Miert gondolom azt hogy egy ilyen letszamu hadsereg meg tudja vedeni az orszagot,elsosorban azert mert az altalam leirt honvedseg legiereje meg a kornyezo orszagokat egyutt veve is erosebb lenne,nem inditana be fegyverkezesi versenyt,ergo egy kisletszamu de eros es modern panceltoro kepesseggel felszerelhadsereg pedig boven elegendo lenne az ellen a technika ellen amilye a szomszedos orszagoknak van.Es mivel nem inditunk be fegyverkezesi versenyt ebbol kifolyolag  ezen panceltoro kepesseg illetve overkill legiero kepes lenne megvedeni az orszagot barmelyik szomszedunk ellen.

  Ami pedig egy ilyen jellegu technika finanszirozhatosagat illeti meg lehetne oldani,a leirtak miatt.Kevesebb diszlokacio,hatterintezmenyek osszevonasa,vizfej megszuntetese,korrupcio,burokracia felszamolasa.

  A tartalekos rendszerhez meg talan az osztrak minta a legjobb.Kisletszamu allando hadsereg sorozottakkal kiegeszitve.Igy allandoan fenntarthato lenne a polgari lakossag hozzaertese a honvedelemhez,avval ellentetben ami itt nalunk eppen kialakitanak tartalekosi rendszer alatt.Ennek ilyen oregfiuk valogatottja feelingje van.Sok haszna viszont nincs.Se erdemben se hatekonysagban nem noveli az orszag vedelmi kepessegei.

  Amit en letrehoznek az olyan rendszer amiben mondjuk ketevente 3000 fo kerulne kikepzesre.Sokan mondjak hogy enni ember nem jonne ossze,viszont en azt mondom hogy egy modern honvedseg kialakitasa mellett, foleg a fiatalok koreben lehetne nepszeru a tartalekosi rendszer megfelelo penzbeli juttatasok fejeben.

  Es megegyszer talan a legfontosabb szerintem,egy legiero centralizalt honvedseg kialakitasa nem inditana el fegyverkezesi versenyt avval a nagyletszamu szarazfoldi hadsereggel ellentetben amit sokan leirtak.
   
 7. hiryu

  hiryu New Member

  Hogy is írta pár napja molni? Igaz ő radarok miatt szólt:  "Hát hiába beszélek?"

   
   
 8. reaper

  reaper New Member

  erdifefe3 az ötleteid jók, de a MBTk és a tüzérség teljes elhagyása szerintem nem túl jó ötlet. Kellene azért egy kicsi de hatékony tüzérség, és egy ezrednyi modern páncélos.
   
 9. hiryu

  hiryu New Member

  Ezert favorizalnam a legiero jelentosebb megerositeset,viszont  csak olyan  mertekben amit meg azert elbirna az orszag

   

  Douhet Return.... Rendezi George Lucas.

  Tegyük fel összetűzünk pirézekkel. 10 év múlva.  Na most ha nem hüjjék...akkor ők beszereznek valami jobbfajta tüzijátékrakétát precíz vezérléssel, megfelelő robbanófejjel. Aztán integetnek neki és Xszáz kilométerről elküldik hazai légibázisunk kifutópályára-  egy-két szép nagy lyuk, oszt jónapot.  Egyéb ötleteket is adjak a piréz vezérkarnak? Ha még tagjai vagyunk a NATO-nak szerencsénk van. Ha nem, akkor rábactunk, nem kicsit nagyon.  Lehet pld lufit kötözni az hős esernyősökre, ...hátha jó irányba viszi őket a széll.

  Ja, azoknak akik túl sokat nézték az Elit alakulatot.... mikor vetettek be utoljára nagyobb ejtőernyős köteléket, és, hol milyen célpontra.?... 2003 Irak, ha jól emléxem H'1 reptér, lényegében akkor amikor már ellenállás/ellenséges légvédelem zéró...

  Páncéltörőtrakéta-fanoknak: milyen távolságból képesek pusztítani az ellenséget, milyen a védettségük etc?

  undsoweiter...
   
 10. erdifefe3

  erdifefe3 New Member

  hiryu leirnad esetleg magyarul is? Utana pedig vazold fel legyszives az elkepzeleseidet a Magyar hadero fejlesztesi iranyairol.

  Koszonom.
   
 11. erdifefe3

  erdifefe3 New Member

  hiryu

  Mondjuk aki semmibe veszi a honvedseget,az nem tudom hogy miert van itt ebben a forumban es irkal hozzaszolasokat.De remelem elarulod.
   
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  <a title="Hans profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/hans/">Hans</a>

  Helikopter kell nekünk nem APC!!!!!Légi szállítású az alakulat!!!
   
 13. Pela

  Pela New Member

  hiryu: Én mondtam,hogy nem nagyon értek hozzá, a típusokat bizalmi alapon választottam.

  luperator : Hát gondolkoztam, nem mertem beleírni mert a bázisokra nem nagyon emlékszem Kelet-Magyarországon, mivel sorkatona sem voltam, hivatásoshoz meg nyegle vagyok ezért nem fogom annyira tudni a dolgokat :D

  Hans: A Mi-35 tudtommal ugyanúgy túlnyomásos és ugyanúgy képes teherszállításra és személyeket is tud szállítani. A túlnyomás miatta is írtam,meg a szállítható személyzet miatt.  Nem tudom,hogy az AH-1 mennyivel modernebb de gondolom van rajta irányított rakéta illetve az kisebb célpont. A 35-ös elég nagy égi áldást képes zúdítani fedezőtűz gyanánt, az S-70i is elég jó, támogatónak illetve olyan teher szállítására amit lehetőleg nem függve kéne szállítani,meg a sebesült szállításra is alkalmazni lehetne akárcsak a 171-et csak azt több sebesült szállítására illetve nagyobb teher szállítására.  A 2 Mi26-os pedig bérszállításra mehetne pl más országok kibérelhetnék nehézszállítónak pl katasztrófa idején. (De igen tényleg túlzásba estem :D...) Az AH-6-os pedig közvetlenül a KM-eket támogatná. A Herculeseket azért mert szintén lehetne bérszállításra alkalmazni illetve a saját csapatok mobilitásának gyorsítására is jó lenne, ez mellett ejtőernyősöket és bombákat is képes "dobálni". F16-ot szintén azért választottam,mert egy nagyon jó gép. A Gripeneket meg már nem selejtezném le.. Logisztikailag és pénzügyileg tényleg nagyon "furcsa" lenne, de simán kiképezhető lenne szerintem az állomány.  Én nem erőltetném a Gripent, vagy ha igen akkor is Link16 és egyéb más finomsággal. Az általad említett 2 típust is néztem, de nem tudom valahogy a németekre jobban esküszöm. :)   De ezek szerint tévedek.       A túlzások megvoltak de hát háborúra kell készülni..
   
 14. hiryu

  hiryu New Member

  Köszönöm.  Magyar Honvétséggel kapcsolatos állásfoglalásomat már többször megfogalmaztam: sóval behinteni, és felszántani. Aztán talán lehet kezdeni valamit.

  - itt kétféle variációt olvastam a nálam sokkal kevésbé cinikus, elfásult kommentelőktől:

  1. kéne ez meg az, mert jót olvastam róla. Centauro, Ah-1z, Apache, Mi-35.mittoménmi.

   

   

  ja. csak azok sajnos nem lelkesedéssel üzemelnek,  vannak költségeik, etc...ráadásul jórészt komoly összegeket igényel, hogy kompatibilisek legyenek egymással...

  Érdeklődöknek javaslom, nézzenek utána a magyar Mig-29-ek mennyire lettek NATO-kompatibilisek, mennyi pénzért... na meg hogy mire jók,  és máris  itt a második típusú hozzászólás:

  2, legyen ilyen meg olyan alakulat, itt és itt, mert csak...

  Először talán el kéne dönteni: vállaljuk hogy szövetségi rendszer része vagyunk, és ahhoz integrálódunk, annyira komolyan, ha jönnének a pirézek,  ne csak azt mondják:  " na végre, valaki megszabadította tőlünk a ezeket a hunokat, hanem tegyenek is valamit..

  Vagy elő lehet állni egy dicsőmagyarhonvédállahargitán magánszámmal, de akkor 30-50 éven belül itt nem lesz  Magyarország.

   

  Tehát először eldönteni, MIT akarunk,  addig felesleges arról agyalni, hogyan.

  Várható példa:  a helikopterbeszerzés, olasz típussal,  echte ungarische pályázat után.  Még nem teljesen kiforrott, reklámja jó, csak épp használja deszant/harci helkopternek annak a nénikéje, aki kitalálta hogy ráragasztja a ezt a címkét is.

  /Vajon miért vásárolt Afganisztán etc mostanában fapadosabb, egyszerűbben üzemeltethető orosz technikát?/

  Centauro detto.  Ez a "kerekes izék  kiváltják a nagy ágyuval a nehézpáncélost" ötlet pld azt hiszem falludzsai esetek után csúnyán bebukott....

  A Rába jelenleg képtelen legyártani kellő számú megfelelő alvázat/járművet. látszatprojektek futnak csak. Magyar kézifegyverfejlesztés detto. Komondor népszédítés- Usa ha jól emléxem épp leállítja a MRAP projekteket...

  Megmaradt vontatott lövegekről azt regélik, képesek lennének maximális töltettel lőni. Egyszer. Többször nem.

  Szóval amit javasolni tudok: nem pávatáncot járni, akkor talán leesne valami katonai segély nagy testvértől. Ha igen, azt felhasználni, időt nyerni. utána kis lépésekben, fontossági sorrendben fejleszteni.

  Reménykedni a csodában, hogy egyszer végre olyan vezetőket választ Pató Pál népe, akik tudják hogy mit csinálnak, és itt nem a személyes haszonszerzésre gondolok. Utána el lehet gondolkodni,  hogyan tovább. Vagy kiadni az egész munkát  valamelyik Blackwater típusú cégnek, lehet olcsóbb lenne.

   

   

   
   
 15. luperator

  luperator Active Member

  Amikor a hozzászólók sorait olvasod, lehet nem tűnik fel, de vannak, akik igen is tudják mit beszélnek és miért. Elég, ha benézel a kvízjátékos topikba és szembesülsz vele. /Egy-két google keresés után rádöbbenek, hogy ez nem nekem való. :D/

  A szövetségi rendszerről, annak bizonyos sajátosságairól némi történelemmel meghintve volt már szó. Nagyjából olyan, mint a kvízjáték említése fentebb, kicsik ott nem játszanak. Ez mindig is így volt. S ha megnézed, egyre inkább a természeti erőforrásokért megy minden, s remélhetjük, hogy itt nincs semmi vagy szép szóval odaadjuk. /Felnagyítva és összeesküvés-elmélet, de nem tartom lehetetlennek./

  A gond, hogy a MIT már nagyjából 20 éve megvan, de a hogyan úgy változik, mint az időjárás. Élő példa a helikopterek beszerzése most, de ennek is lehet örülni, hogy lesznek és talán nem hungarikumként vonul ez is a történelem könyvekbe. Habár úgy tűnik, hogy totál debilek dolgoznak a HM-ben és a tisztelt kormányban, valamennyi sütnivalójuk azonban néha napján akad, így a Blackwater téma maradjon csak illúzió.
   
 16. hiryu

  hiryu New Member

  Dióhéj: a korlátozottan felfegyverezhető kis kapacitású szállítóhelikopter NEM harci helikopter.

  Nem normál szállító. Tehát minek?
   
 17. Batka

  Batka New Member

  Kedves Fiúk!

  A HTKA szervere gondolom jól tűri a biteket, úgyhogy semmi probléma, ha valaki az álmait ideönti elénk...de!

  Illene figyelembe venni, hogy a magyar honvédelmi költségvetés 2016-ig biztos, hogy nem fog emelkedni, inkább reálértéken csökkenni fog, sőt, lehet, hogy nominálértéken is!

  Ezután ígéret van rá, vissza fogják adni, majd kiderül, hogy ez mennyit ér. Ha tényleg visszaadják a honvédség keretét, akkor évenként lassan fog emelkedni a költségvetés, mondjuk évi 20Mrd forinttal, így 2020-ra lehet, hogy lesz 340Mrd, de aligha valószínű, hogy akár 2028-ra 400 Mrd fölé menne.  (Persze jósolni nehéz, főleg ha a jövőről van szó, úgyhogy ezeket az okos számításokat gyorsan fölülírhatja mondjuk egy hiperinfláció...)

  Megalapozott hadseregfejlesztési terv 12-14 év, tehát jó esetben ~2016-tól 2030-ig tartana.

  Ha valaki komolyan akar beszélgetni a Honvédség fejlesztéséről, gondoljon ki 12-14 éves fejlesztési tervet!

  Vegye figyelembe, hogy ez alatt az időszak alatt 300-400Mrd Ft áll rendelkezésre évente a HM és a MH mindenféle kiadására.

  (300Mrd Ft 200-as USD-vel 1,5Mrd USD; 220-as USD-vel 1,36MrdUSD - az árfolyamot is figyelembe kell venni vagy meg kell adni az összehasonlíthatósághoz!)

  Meg kell adni, hogy a költségvetésen belül milyen arányt képvisel a beszerzés. A költségvetés optimális arányai: ~40% bérkiadás, ~30% üzemeltetési kiadás, ~30% beszerzés, de ez ma messze nincs így! Ha a 2020-ra feltételezett 340Mrd Ft-ból ~90Mrd beszerzésre lenne fordítható már verhetnénk a seggünket a földhöz örömünkben!

  Ennek megfelelően egy 14 éves programban beszerzésre fordítható 1372-1568 Mrd Ft közötti összeg (évi átlag 350Mrd-os, illetve 400Mrd-os honvédelmi költségvetést és 28%-os beszerzési arányt feltételezve).

  Dollárban (220-as árfolyamnál) 6,23-7,12Mrd vagy (200-as árfolyamnál) 6,86-7,84Mrd a 14 éves beszerzési keret! Legfeljebb ennyit engedhet meg Magyarország.

  Az új beszerzéseknél ki kell térni az üzemeltetés költségeire. A Griff programnál a gépek lízingjével egyező összeg a megvásárolt üzemeltetési támogatás 10 évre. Nagyjából minden nyugati beszerzésnél lehet úgy számolni, hogy az üzemeltetés tíz évre megegyezik a vételárral. Keleti beszerzésnél a vételár sokszor alacsonyabb, de az üzemeltetés drágább, ami főleg hosszú távon komoly tétel lehet!

  Figyelembe kell venni, hogy a beszerzési keret minden beszerzésre vonatkozik, a mindenféle aprószaroktól kezdve a harcászati ballisztikus rakétáig... Tehát nem lehet az utolsó fillérig elkölteni nagy darab vasakra.

  A szervezeti struktúrát is meghatározza a költségvetés. Nem nagyon van lehetőség a HM létszámát 25-28 ezer fő fölé emelni. Épeszű tartalékos rendszerrel lehet ezen valamit segíteni, ami legjobb esetben ~10 ezer főt tehet ki. (Ez nyilván a komolyság talaján maradva nem levitézlett nyugdíjasokat kellene jelentsen, hanem a dudiknak kellene  az aktív szolgálatuk befejezése után tartalékos szolgálatot vállalni, nyilván valamekkora fizetésért, illetve eleve így írnának alá).

  Igazán kíváncsi vagyok, hogy vállalja-e valaki a fórum Nagybecsű Közönségéből a kihívást, hogy -akár vázlatos- fejlesztési programot írjon a fenti feltételekkel, dokumentálva (hivatkozásokat odaírva vagy megjelölve ahol becslés van stb)?!

  Ugyanis ebből még talán tanulhatnánk is és nem a levegőbe beszélnénk, meg el egymás mellett...

  UFF!

   

   
   
 18. danielblack

  danielblack Guest

  Batkával egyet értek. Ha a jelenlegi kormány marad, akkor az nem fog gdp 2%-ot haderőre fordítani. Így valóban csak lassú építkezést lehetne véghezvinni. Azonban, ha előretörne a jobbik akkor nem kizárt, hogy teljesítik az igéretüket, azaz a 2%-ot. Én a listámat a 2%-ra alapoztam. De ha csak a jelenlegi kormány elképzeléseivel számolunk, amiket tegyük fel betartanak, akkor sincs veszve minden mert, külön forrás néha-néha rendelkezésre állhat, mint jelen esetben a helikopter beszerzésnél... :)

   
   
 19. Batka

  Batka New Member

  Ne csalj! :)

  Egyébként jobban járna a HM, ha évente megkapná az itt szereplő maximálisan "fölhasználható" összeget (400Mrd Ft), mert az biztonságosabb tervezést tenne lehetővé és összegszerűen is nagyobb, mintha kegyelemből tíz évente kapna 600-800M dollárnyi forintot egy-egy projektre...

  Nem számolhatsz GDP 2%-kal, mert egyrészt nem kötelező, csak ajánlás és mások se tartják be, illetve idehaza csak komolyabb háború esetén adnának ennyit...  a Jobbik pedig nem fog kormányra kerülni.
   
 20. geza

  geza New Member

  20 évre előre csak azok látnak akik keverik a paklit (Usa,  és védelmi vállalatai, az ottani kémek ..)

  Tehát én csak a közeljövőre nézve jegyezném meg  - hogy :

  Légierő +6 NG ,ha olasz kközi megállapodás akkor +8 AMX lehetőség szerint upgradelve fele trainer, -im memoriam F-35 - )

  Látom tankságot senki se szeretné feledni , jelen pillanatban especiell az Aselsan 2A4T tűnik a legértelmesebb ábrázatúnak , a ?Diehl Def.  után   ami  viszont egy többlépcsős megoldás.  

  Tüzérség:  pl.Rába +155ös Tata/Rheinmetall -ba az lenne énszámomra a pláne hogy legalább egy kis szériáig jussanak el , aztán elő lehetne időbe venni. Amúgy a realitások talaján kevés számba Pzh2000 oder "rakétavetők". Kiegészítve ami  korábban is említve volt Amos120av.-Gvozgyikán,kereken? 

  többi dolog alaposabban ki lett tárgyalva /szállítogép is lehet olasz ésvagy használt/ ...a lehetőség magát adja. A tüzérség dolgot pedig már a szoci éra alatt is igérgették hogy rehabilitálásra kerül ,ha más nem is ld. Wikipedia avagy a HM szócsöve ...

  toronykomplexumot pedig szerelnek ugye tőlünk délre  horváto.-ba (csak fakultative említem:)

  Sok szerencsét mindehhez! :d vagy tudjaisten!
   

Ezen oldal megosztása