1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. Batka

  Batka New Member

  A hadtested állhat dandárokból is meg hadosztályokból is. Vagy éppen vegyesen, ízlés szerint.

  Most nálunk éppen a dandár a divat. Vannak rá érvek, hogy miért jó és nincs is vele semmi probléma, ha tényleg lenne mondjuk két dandár erejű alakulata a MH-nek, nem csak papíron...
   
 2. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Kedves Dudi.

  Nem állítottam, hogy a légtér védelme másodrendű, de egy jól felszerelt szárazföldi alakulat kellene hogy rendelkezzen csapatlégvédelemmel amivel ki lehet iktatni a támadó repülő eszközöket (ha a honi légvédelem nem intézi el előbb). Amúgy a romboló puskák elsődlegesen arra lettek kifejlesztve, hogy diverzáns alakulatok átszivárogva a földön álló rep. eszközöket kivonják egy időre a forgalomból.

  A reptereket pedig egy kis/közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával is üzemképtelenné lehet tenni.

  Fontos az ütős légierő de nem mindenható. A gripen pedig vadászbombázó és nem csatarepülő v. harci helikopter ami elsődlegesen mozgó/beásott szárazföldi fegyverzetek kiiktatására lett kifejlesztve.

  A valóság nem egy számítógépes játék ahol örök élettel rendelkezel, ott visszalőnek.

  A modern harckocsik már infravörös besugárzásjelzővel rendelkeznek és azonnali ködfüggönyt képeznek az ilyen fejjel rendelkező rakéták ellen. A legtöbb pedig ilyen. Valamint képesek az ágyúval alacsonyan repülő helikoptereket is támadni. Sehol nem állt le a fejlődés.

  Szerintem hazánknak szüksége lenne (nem csak papíron) legalább 2 gépesített és 1 könnyű lövész, 1 harckocsi és 1 vegyes tüzérdandárra - ami a szárazföldi harcoló alakulatokat illeti. Ezekben lennének élő és tartalék zászlóaljak/osztályok. Ennyi kell egy háború elkezdéséhez.

  A légierőt pedig a feljebb említett okok miatt elszórtan kellene elhelyezni az országban és lehetőleg a megőrizni a harci helikopter képességünket mely nem helyettesíthető még semmivel.

  Ja, és hozzáértő, felelősségteljes vezérkart, akik nem a magas nyugdíj ellenében bólogatnak minden hülyeségre, és próbálják bemagyarázni hogy milyen fasza a Honvédség.
   
 3. luperator

  luperator Active Member

  Ijasz

  Nem rosszak a gondolataid, de akkora prioritást nem élvezett senkinél a repülőtechnika a szárazföldivel szemben. Inkább arra utalt mindenki, hogy kell még. Másik topikból idézve egy Dunántúl méretű országot 22 repülőgép véd (Svájc), ettől függetlenül nem valószínű, hogy itthon bővítve lennének. Ami viszont tényleg szomorú, hogy minősített időszak esetén maradna a Mistral, ami védje a repülőteret?

  Ha már Svájcra utaltam, az ország földrajzát elnézve igen, szükség lenne egy ütőképes(ebb) haderőre. Ami az alakulatok számát és elhelyezkedését illeti, nálam okosabbak kifejtették már, mit hova és hogyan kellene és az eszközök is adva lennének. Minap láttam a híradóban, hogy a kormány és a TATA együttműködési megállapodást kötött, rögtön eszembe jutott a teherautójukra szerelt Bofors löveg, tanulmányozhatnák a Rába szakemberei.

  Bizonyos helyzetek kivételével tartom az álláspontom, hogy a lánctalpas technika helyett elég a gumikerekű, főleg ha relatív kis méretű haderőről beszélünk, aminek gyorsan el kellene jutnia az ország bármely részébe. Azt hiszem, anno valamely technikánál ezért is kerül sor kivonásra, mert sokkalta több és összetettebb karbantartást igényelnek, mint kerekes változataik.

  Ami a beszerzéseket illeti s ami fentebb is szóba került, az utolsó pillanatban dobták be, hogy lesz új helikopter és lehet pályázni a jelenlegi technika fenntartására. Valami olyasmit hallottam az idén,hogy maradt pénz a kasszában, talán azért húzták azt a pályázatot is eddig? Ha helikoptert veszünk, amit gyanítom le tudtak volna nyomni az emberek torkán, ha akarják (nincs pénz) akkor valahogy gondolom megoldódik a szállítóflotta sorsa is. Míg az előbbit lehet indokolni azzal, hogy "katasztrófavédelmi" célokra kell, utóbbi hiánya a nemzetközi szervezetek felé tett felajánlásokat tenné komolytalanná. Jó példa erre az egyik cikkben említett cseh Airbus beszerzés, amik ha nem saját szállításokat végeznek, akkor bérszállítanak velük.  Ehhez mérten a Mangusta-ról tett nyilatkozat már tényleg sci-fi kategória, mert kell, de a szállítógépeket se Herendi porcelánért adják. Max jó sokért. :D
   
 4. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  A Rábákra  sokféle fegyverzetet lehetne telepíteni, pl a Nexter Caesar egy elég modern eszköz hasonló platformon. Én is a gumikerekes járművekre voksolok kivétel a harckocsi zászlóaljak v. dandárok alá rendelt tüzérségi eszközök. Hasonló körülmények között kell tartani velük a mozgások ütemét. Talán tudják a gumikerekesek is, de ha nem, az ne akkor derüljön ki amikor használni kell őket.

  Mindenre úgysem jut pénz, jobb helye van a zsebekben. Addig a maximumot kellene kihozni a meglévő eszközökből és nem hagyni rozsdásodni. Jelenleg a fegyverzetünk használhatatlan roncshalmaz, kivéve talán a missziós feladatokhoz. A haza védelmére nem elég 4 db T-72, 12 db D-20. A légierőnek legalább van 14 gripen, nem elég de legalább van. A földön meg íjak és légpuskák. Ez szomorít el igazán.

  Jó, hogy Svájcot említetted. Ha gebasz van oda menekülnek politikusaink, mi maradjunk és védjük a Hazát ezekkel a ...

   

   

  .
   
 5. desertfox

  desertfox New Member

  Dudi: Gondolkoztam szerkezeti reformon a krémem ( magasrangú tisztek , adminisztrativ )
  Mi van hogyha a krém a jelenlegi sereghez sok és támadható politikailag, de mint te is mondtad egy esetleges vészhelyezetben úgy is csak a sorozott állománnyal együtt tudja megvédeni csak az országot a sereg , és akkor sokat érnek a tisztek akik , nem tapasztalatlanok és arra a létszámra nem tűnik már soknak. Vélemény ?
   
 6. Pela

  Pela New Member

  Ijasz: Ezt ne úgy vedd,hogy CSAK  légierő kell és már minden megvan oldva, szerintem is a légifölény nagyon jelentős,hisz úgy tudnak csapást mérni,hogy az ellenséges földi egységek nem igazán tudnak kárt okozni, illetve a felderítőképesség ami nagyon jelentős lehet,de ahhoz ,hogy ezt fenn tudjuk tartani kellenek a szárazföldi erők is. Mivel sokat nem ér egyik repülő sem ha szórja az égi áldást de közben 2km-rel odébb "bemászik" a repülési zónába pár légvédelmi,mert ugye nincs szárazföldi erő aki őket feltartóztatná, vagy éppen űzné. Ha most Romániáról vagy Szlovákiáról beszélnénk úgy,hogy mi nyomolunk be akkor a terepviszonyok eléggé megszivatnák a légierőt,mivel a hegységben a sűrű erődben könnyebb elbújtatni egy légvédelmi csapatot,mint egy sík vidéken, talán a hegyvidéken a földiradarjai is jóval korlátoltabbak a gépeknek. Meg ugye,hogy kilőjjék a gépet nem mindig kell egyből besugározni..         Nem vagyok szakértő továbbra is fenntartom..  Nem tudom,hogy a szárazföldi erőink mennyire vannak például ilyen terepen történő harcérintkezésre felkészítve. A másik nagyobb probléma még a humánforrás lehet, most őszintén nyegle a korosztályom én sem vagyok olyan brutál erős. Sokan szeretnénk a sorkatonaságot újra, ami azért jelentős alap lehetne  a MH-nek,a másik,hogy hiányzik a hazafiasság, a hazaszeretet. Nem akarok lenéző lenne, de nem tudok (általában :emós) lényekre emberként tekinteni,aki ha megütik nem üt vissza, csak áll mint egy ... aztán had csináljanak vele amit akarnak, a másik meg a szar Magyarország szájbacsapós emberek, nekik olyan pofont adnék...           tehát nincs sem megfelelő kondíciójú fiatalság,sem pedig hazaszeretet az emberekben. Valljuk be nagyon sokan vannak akik háború esetén elhagynák az országot,mert "...fontosabb rongy élete,mint a haza becsülete..."
   
 7. hiryu

  hiryu New Member

   

  Csak az első mondat:  utánanéztél csak az utóbbi háborúkban az ellenséges erők pusztításában mekkora szerepet kapott a légierő? nem, nem ők nyerték meg.

  Hogy a csudába akarsz csapást mérni, ha azt sem tudod hová?  Ha nem is tudod irányítani ezeket a csapásokat?

   

  Rába alvázra telepített önjáró löveg?  Nincs olyan ami elbírná. Vagy cakazértismertmagyar alapon fejlesszünk ki egyet? Na és azt a hosszú csövet honnét szednénk rá? Azt nem lehet vízvezetékcsőből összetákolni. Honnét lenne informatikai háttere?

  És kérem, senki ne jöjjön a szuperpontos önirányító lövedékek témával, mert abból lenne pár javadalmazásnyi, oszt jónapot. Ugyanis drága.

   

  Sűrű erdőben elbújtatni a légvédelmi csapatot...Indíts rakétát a tölgyfa alól... Na mewg félek beleakadna a radar az ágakba...

  em akarok lenéző lenne, de nem tudok (általában :emós) lényekre emberként tekinteni,aki ha megütik nem üt vissza, csak áll mint egy … aztán had csináljanak vele amit akarnak, a másik meg a szar Magyarország szájbacsapós emberek, nekik olyan pofont adnék…           tehát nincs sem megfelelő kondíciójú fiatalság,sem pedig hazaszeretet az emberekben. Valljuk be nagyon sokan vannak akik háború esetén elhagynák az országot,mert “…fontosabb rongy élete,mint a haza becsülete…”

   

  Jó, kopipészt igenmagyar oldalról már megy.

  Tudod Lenin elvtárs azt mondta: Tanulni, tanulni, tanulni.

  Ha sértődés forogna fenn, van egy tanmese:

  Az egyszeri cowboy-t megkérdezik, minek ült bele a kaktuszba?

  - Mert akkor jó ötletnek tűnt....

  Mi a tanulság?

  Gondolkodj, mielőtt cselekszel.
   
 8. dudi

  dudi Well-Known Member

  <a title="ijasz profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/ijasz/">ijasz</a>

  "A valóság nem egy számítógépes játék ahol örök élettel rendelkezel, ott visszalőnek."

  Köszönöm,hogy felnyitottad a szemem!Ha ezt nem mondod akkor azt hiszem,hogy ha meglőnek akkor csak bevérzik a szemem de pár másodperc alatt elmúlik mint a CoD-ban vagy ha átmegyek egy hullán akkor automatikusan elveszem a lőszerét és hasonlók.

  A tapasztalatok azt mutatják,hogy a légierő bizony döntő fontosságú.Egy kazettás bombának fejleszthetsz füstöt nem nagyon fogja érdekelni.
   
 9. luperator

  luperator Active Member

  Hiryu

  Csak az első mondat:  utánanéztél csak az utóbbi háborúkban az ellenséges erők pusztításában mekkora szerepet kapott a légierő? nem, nem ők nyerték meg.

  Te utánanéztél? Volt egyáltalán a közelmúltban két, hasonlóan fejlett hadsereg között háború, ahol ez megmutatkozhatott? Nem emlékszem. De senki nem mondta, hogy szárazföldi haderő nem kell.

  Hogy a csudába akarsz csapást mérni, ha azt sem tudod hová?  Ha nem is tudod irányítani ezeket a csapásokat?

  Erre vannak a konténerek. (Pl. LITENING) és a JTAC képesség.

  Rába alvázra telepített önjáró löveg?

  Mitől ne lehetne megvalósítható? Mi vagy te, gépészmérnök?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Haubits_FH77 pl ez üzemel továbbfejlesztve az Archer rendszerben, szóval, talán akadna pár darab, mivel ez sem mai gyerek.

  Ami az utalást illeti a terepviszonyokra, nem a legjobb kép, de szemléletes és lusta voltam tovább keresni:

  http://www.dharmaboutique.com/uploaded_images/P1010439-725973.JPG

  Én értettem mire gondol, ha Te nem, az a Te bajod. A turbómagyarságtól egyedül Te szenvedsz, de ellentétes pólussal.

   
   
 10. Pela

  Pela New Member

  hiryu annyira örülök,hogy csak kötözködni tudsz ;)

  Mellesleg nem tudom,hogy mennyire hallottál arról,hogy a sűrű fenyőerdőkben is vannak kisebb puszták, ahova simán lehetne telepíteni minden gond nélkül..
   
 11. desertfox

  desertfox New Member

  Csatlakozok , kötözködni könnyű ezzel az erővel nincs esélyünk sétáljunk ki a térre a és lőjük fejbe magunkat.
  Te kezded ..... :D
   
 12. danielblack

  danielblack Guest

  Én is ezt írtam a múltkor. Ha eljön a sorozás ideje akkor szükség van azokra a tisztekre. És még a jelenlegi honvédelmi vezetés szerint sincs feltöltve a harcoló állomány, azaz szerintük kb. 4-5 ezer embert kellene kiképzeni a harcoló csapatokhoz, csak éppenséggel, nincs rá keret egyelőre. Szóval +5k katonával már nem is lenne olyan nagy az a vízfej. Sokan meg elfelejtik, hogy a logisztikára is szükség van.
   
 13. Luthero

  Luthero Well-Known Member

  @danielblack @desertfox
  Ha már vízfejről (krémes) van szó . Én azért nem szívesen lennék egy minisztériumi alosztály vezető, személyzetis...STB  beosztottja egy komolyabb helyzetben.  És ti?
   
 14. danielblack

  danielblack Guest

  Hát nem kizárt, hogy elszabadulna a pokol ott is :-D
   
 15. desertfox

  desertfox New Member

  <a title="danielblack profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/danielblack/">danielblack</a>: Nem láttam sorry , de akkor szerinted is van értelme a mostani struktúrának.  Örülök mert Én vallom hogy van értelem a hadvezetésbe , nm hiszem hogy teljesen értelmetlen hülyék gyülekezete.
   
 16. danielblack

  danielblack Guest

  Szerintem a vezetés így van jól ahogy van. Akiket kellett azokat már kiszelektálták onnan. Innentől a harci állományt kell felduzzasztani. Ha feltöltődött a 8 ezres tartalékos rendszer, akkor már nem is lesz olyan rossz az arány. ;-)
   
 17. dudi

  dudi Well-Known Member

  <a title="danielblack profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/danielblack/">danielblack</a>

  Fúú téged jól átvertek.

  <a title="danielblack profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/danielblack/">danielblack</a> Desertfox

  Azok akiket ti vízfejnek hívtok a soha nem fognak csapatokat vezetni mert a minisztériumban vagy ÖHP-n vannak.Ha nagy besorozás lenne háború miatt akkor ugyan úgy soroznának be volt tiszteket csapatokat vezetni de azok akiket ti vízfejnek hívtok ugyan azt csinálnák mint most.Amúgy az alakulatoknál is van ilyen jelenség.
   
 18. hiryu

  hiryu New Member

  Ez így éhgyomorra sok..holnap szétszedem.

   
   
 19. desertfox

  desertfox New Member

  <a title="Luthero profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/luthero/">Luthero</a> Én esküszöm kipróbálnám :)  Persze biztos vannak szar napok és szar dolgok. Az is rossz lehet ha te akarsz változtatni és a többiek mondjuk nem.... fúrnának próbálnának valahogy elkaszálni, persze itt jönne ha főnök lennél akik fúrnak csitt csatt hamar rendet raknék aki nem veled, az ellened.... :D
   
 20. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Kíváncsi lennék milyen a katona/civil arány a fórumon. Szükséges az egészséges fegyvernemi sovinizmus de kulturált formában. Mi még tanultunk általános harcászatot is, így tudom, hogy a hadi gépezetben minek hol a helye, mik a lehetőségei. Minden ágazatra egyformán szükség van. Hiba leírni, háttérbe szorítani bármely fegyvernemet.

  Egy biztos, ha netán az ellenség betörne hazánk területére nem a Mig-29-es akarja megerőszakolni a női társadalmat. Talán nem bombázóval kellene leszedni róluk a szabadcsapatok "katonáit".

  A lövész katona az alap. Minden más gyakorlatilag az ő védelmét és előrejutását kell hogy szolgálja. Kicsit ki van sarkítva de nagyjából igaz. Ha oly sokan értenek a légierőhöz és bíznak a mindenhatóságában akkor lehet csatlakozni hogy belülről is megtapasztalják, hogy működik. Kiábrándító lesz ott is a helyzet. Hiába hozzuk fel a legmodernebb technikát érvelésként, a Magyar Honvédség fejlesztési lehetőségei korlátozottak, leginkább politikai/emberi tényezők miatt.

  Elég lenne a lengyel mintát megnézni és követni. Ők tanultak a történelmükből.

  Leginkább egy háborúban derül ki, mit mulasztottak megtenni békeidőben, valamint mindig mások a körülmények, ahol a harcot meg kell vívni. Felértékelődhet bármely fegyvernem szerepe, míg másokra kevésbé lesz igény. Ezért kell rendelkezni minden területen megfelelő technikával, kiképzett állománnyal. Két, közel azonos képességű ellenfél között a szervezettség és és az állomány képzettsége döntő fontosságú. A "krém" munkájára is szükség van. A fegyveres harcot az állomány igen kis %-a vívja. Nagyobb részük szerel/javít, szállít mentesít, telepít, épít, az irodákban dekkol a gép előtt, kiképez, elemez...
   

Ezen oldal megosztása