1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. honved

  honved Well-Known Member

  Nálunk akkoriban esténként, vonatozás ment, a körletben. Lapos kúszás az ágyak alatt, körbe a helyiségben, pizsamában. Minden ágy alatt megálló, a vonat útvonalán. A delikvens bemondta, épp hol jár. Aztán kúszott tovább. Na mondanom sem kell, aki nyírségi volt, az kúszott eleget, még hazaért Szombathelyről. :) Kis zrikák voltak ezek, mindenki röhögött rajt, még az is aki kúszott, mert valami bakit csinált előtte, ez volt a bünti. Persze voltak más dolgok is, mint a kanalazás, meg egyebek, de hozzá tartozott a feelinghez ez ott és akkor. :)
   
  Kukorica János, antigonosz and szpg9 like this.
 2. tomsinner

  tomsinner Well-Known Member

  Csak felszínesen érintve a honvédség témáját. Miskolcon lesz valami program, ezt írják róla:
  "Idén először mutatkozik be az MVK telephelyén a Magyar Honvédség, akik technikai és járműbemutatóval várják az érdeklődőket. Az érdeklődők idén is részt vehetnek a rendkívül népszerű telephely látogatáson: ezen bemutatjuk közlekedési vállalatunk „életét”, a villamos-és autóbusz javító csarnok napi munkáját, amelyhez„szakmai idegenvezetés" társul."
  http://www.mvkzrt.hu/aktualis/120-eves-villamoskozlekedes-miskolcon
  Erről tud valaki valamit? (Korábban valaki írta innen, hogy szintén megfordul alkalomadtán Miskolcon).
   
 3. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  99 áprilisában mikor beléptünk a Natoba, Tatán volt egy ünnepség, Orbán Viktor+ egyéb fejesek. Vagy 2 hétig glancoltuk az alakuló teret a tribün előtt. Füveket a betonból kiszedni , stb stb, talán még a füvet is zöldre festették. Na akkor arra az egy napra hoztak Pestről vagy honnét boci tarka ruhát. Addig még a tisztek is zöldbe jártak,párnak volt csak boci terep. Csak annak jutott a sorosok közül aki szoliban volt ,vagy a glicerinnel kikent és felsorakozott technika mellett állt. A többieknek tilos volt elhagyni a körletet. Utána beszedték hogy visszaviszik őket. De aztán nem vitték és a szolg vezek jó pénzért eladták (valami 12000 rémlik egy gatya + zubbony kombóért) amennyit tudtak, meg cserélte akinek volt korábban de kopott. Jó kis üzletek mentek ott a századok szolg vezei közt, az egyik adott 30 gázálarcot+táskát (valami hivatalosan megsemmisített készletből volt, xarok voltak de egyben voltak) 50 APA ingért a másiknak ,meg ilyenek.
   
 4. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Ja, ez volt igen, jó poros lett tőle az ember.
   
 5. krisss

  krisss Well-Known Member

  Tippre currusos busz :D
   
 6. szpg9

  szpg9 Guest

  T Honvéd, én már ezt az egész visszaemlékezősdit be akartam fejezni, de sajnos én sem akkor, sem ma nem tudok röhögni azon, amikor jöttünk vissza szabadságról és Forstopper őrmester volt a kapu ügyeletes. Mindenkitől, nagy találékonysággal kobozta el a bevinni kívánt szeszt, aztán megitta. Mikor én és még páran, aztán a teljesen bebaszott altiszt mindenkinek a halántékához tette a PA-63-ad szolgálati pisztolyát, és azt kérdezte, valljuk be hová dugtuk a szeszt. Azért ez akkor is és most is durva volt. Violtam én is ezzel a fazonnal kapuőrségben, mikor jöttek vissza a honvédek, megkédezték tőle, (a kapu előtti őrbódéban őrködtem), kogy ki a kapuügyeletes? Mondtam, erre mindenki azt mondta, na akkor tesvér igyuk meg közösen ami nálam van. Többre már nem emlékszem, mert az AMD-re kuporodva találtak rám a többiek és jártunk egész éjjel rókázni az őrmesterrel, aki szintén nem tudta, hogy mi történik körülötte.... de bízni nem lehetett semmiben, mert, amikor állítólag elkurvult az asszonya éjjel a pisztolyával lövöldözve rohangált a városban, hogy agyonlövi az asszonyt. Na erre került tiszti fogdába egy darabig... Szóval az igen nagy baj, hogy ilyen alapokra építkezik a hadsereg, és csak az ünnepi beszédekben alapozunk az 1848-49-es, 56-os, vagy éppen a Don-kanyart megjárt hősökre, meg István király seregére, stb... (bocsánat, ha valakit kihagytam..9. Van egy volt Bp-i minisztériumi tiszt ismerősöm, aki masszív alkoholista, már ugyan nyugdíjas, de kétszer vették el a jogsiját ittas vezetésért, kiesett a saját háza erkélyéről részegen, de azt mondta, ezzel nincsen egyedül... Egyébként nem voltam és nem is vagyok pacifista, a háborút, a katonáságot az emberiség valós viselkedése részének tartom, de amiről eddig írtam az nem honvédelm, hanem színtiszta korrupció és cél nélküli szadizmus.. Ne higgye bárki, hogy akik egy ilyen közegben szocializálódtak, azok egycsapásra NATO kompatibilisek lesznek. Néhány oldallal előőbb azt írta valaki közületek, hogy a MH újjászervezése ott indul, hogy ki kell hogy kezdődjön, kirúgnak mindenkit ales fölött... Egyet is értenék, csak nálom a (politikai) akaratot a tényleg ütőképes, felelős haderő megszervezésére... Csak szlogenek vannak, mint pld.: magyarország jobban teljesít, mi dolgozunk, Ők lopnak, stb... De ez csak egy hecckampány része.. Ma Magyarországon (igaz még fegyver nélkül, mert az már nincsen sok), de a politikai elit ugyanúgy egymás ellen kűzd, mint Szíriában az Al-kaida, SAA, ISID, FSA, stb... A demokráciában, ha itt lenne, konszenzusnak kellene lenni a honvédelem kérdéseiben, mert azok mindenképpen hosszútáv, választási ciklusokon átívelő projektek... Hát ezt a konszenzust sem látom, sem ebben a témában, de másban sem...
   
 7. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Gondolom ezek a fószerek most luxusnyugdíjasok (ha persze nem vitte el őke a májcirózis) és keményen osszák az észt a környezetüknek hazafiasságból.
   
  sirdavegd, Pocok75, misinator and 6 others like this.
 8. honved

  honved Well-Known Member

  Semmi gond megértlek. Mint írtam, ennyire durva dolgokra Szombathely vonatkozásában nem emlékezem. Enyhébb fokozat volt ott ezek szerint durvaságban. A pia elkobzásból nálam 2 emlék maradt meg onnan. :) Az egyik 87-88 karácsony, szilveszter előtti. Egyik dandársorakozón 2 asztalt megtöltöttek a teli piás üvegek. Urbán Lajos ezds. akkori dandár pk., parancsot adott a felsorakozott dandár előtt az italok földre történő kiöntésére. Mondanom sem kell, az ünnepekre laktanyában maradt, vagy 3.000 katona könnyeivel küszködött a látványtól. :( A másik ilyesmi, Gulyás nevezetű törzsőrmester esete, aki kapuügyeletet általában hétvégén igyekezett vállalni. Ilyenkor házi parancsot adott a vele szolgálatban lévő sorállományú katonáknak, hogy minden kimaradásról, szabadságról, eltávról, visszaérkezőt megmotozni. A talált alkohol tartalmú italt elkobozni. Amit becsületére legyen mondva, a kiérdemesült törm., megosztott a vele szolgálatban lévőkkel. Reggelre általában, az 1-es kapun szolgálatban lévők, furcsán kinézve, erősen ittas állapotban tisztelegtek, a laktanyába, szolgálatba érkező hivatásosoknak. :)
  Olyan fegyvres incidens nem jut ezsembe, mint amit Te írtál. Azonban volt egy vasárnap délelőtti látogatáskor, nyáron, az egyik őrtoronyban szolgálatban klévő katona, több rövid sorozatot leadott, a CSMO ( CSAPAT MŰVELŐDÉSI OTTHON ) tetejére. Mint kiderült szerelmi bánata volt és nem tudta mit tesz. Szerencsére nem történt nagyobb baj. A másik történet, a már említett 87-88 szilveszter éjjelén történt. Persze a nyilvános piakiöntés ellenére, sok ital jutott be, elsősorban a kommendáns buszsofőrnek hála. Aki minden este, az utolsó tiszti buszjárat ürítése után , visszatéréskor az egyik kocsmában, beszerezte az árut. Osztozva a hasznon a kocsmárossal. Nos, az említett szilveszter éjjelén, emlékeim szerint, több kézigránát robbanás is történt. A feld, zlj. körleteinél, ablakon át távoztak, az említett, kibiztosított harceszközök. Amit petárdának gondolt, az ünnep alkalmával néhány fiú. Sérülés ekkor sem volt. Viszont az ügyeletes tiszt, piszkosul be volt tojva, hogy ebből nagy baja lesz, mivel nem tudta tartatni a rendet. Nem lett.
  Ominózus esemény volt még, egy önjáró tarack látogatása, a laktanyai gyakorlótér menti falu, egyik családi házában. Szó szerint. Történt hogy a önjáró tüzérek aktuális kiképzési napjának végén, az önjárókat nem vitték be a laktanyába. Kint maarsdt 2 fő az őrzésükre, sorkatona. Gondoltak egy merészet, ha már ott maradtak, meglátogatják a gyak. tér túl oldalán lévő falu kocsmáját. Az egyik ment el, de kettő üres gázálarctáskával. Sörrel megpakolva tért vissza. Persze hogy mindkettő berúgott. Minek következtében, az egyikük gondolt egyet, beindított egy önjáró tarackot. Elindult vele a gyakorló téren, úgy éjjel, tök részegen, egymaga. Nem tudott megállni, elhagyva a gyak. teret, berontott Söpte település falu szél házaihoz. Letarolt több kiskertet, majd derékszögben nekirohant az egyik háznak. Ebből kifolyólag, a páncéltesten túlnyúló 122 mm-es lövegcső csőszájféke, hatalmas robajjal, falon keresztül, berongyolt, az említett ház nagyszobájába. Ahol egy nyugdíjas házaspár, ágyban fekve, tv-t nézett. Személyi sérülés szerencsére itt sem történt. Lelki, annál nagyobb, a nyugdíjasok érintettségével. Anyagi kár, még nagyobb. Na itt már nem mentek el szó nélkül a történet mellett, kapott a srác 3 évet.
  Elnézést a többségtől ,ezekért az off hozzászólásokért, csak kijött belőlem ahogy eszembe jutottak dolgok. Ígérem, a továbbiakban nem kanyarítom el a topicot. :)
  Egyébként, ha minden ilyen jellegű emlékemet összeszedném és leírnám, lehet terjedelemben ott lenne 5 kötet Háború és Béke. :) Nem teszem.
   
 9. honved

  honved Well-Known Member

  Bocs nem a lövegcső ment be, hanem az egész önjáró.
   
 10. joker

  joker Well-Known Member

  Egész más látvány és élmény a kettő. :D
   
  honved and alfa74 like this.
 11. tomsinner

  tomsinner Well-Known Member

  Nem szállhatnak fel a magyar Gripenek
  [​IMG]

  A 2015-ös kecskeméti esethez kísértetiesen hasonlító történt ma egy magyar Gripennel. A szerencsén múlott, hogy ezúttal nem lett drága géptörés és pilóta súlyos sérülésével végződő katapultálás a végkifejlet.
  https://mno.hu/kulfold/nem-repulhetnek-a-magyar-gripenek-2404722
   
 12. Kukorica János

  Kukorica János Well-Known Member

  miért sajnos és mik azok az őrült célok?
   
  tomsinner likes this.
 13. svajcibeka

  svajcibeka Well-Known Member

  Tisztelt mindenki.Volna egy ötletem,mi lenne ha csinálnátok egy külön topikot az ilyen és hasonló storyknak.Másnem a saját és mások szorakoztatására v elborzasztására.Szerintem aki volt/van katona annak van vagy lenne mit mesélni.
   
  danielblack, Luthero, honved and 3 others like this.
 14. Kukorica János

  Kukorica János Well-Known Member

  én nagyon szeretem az ilyen katona sztorikat sajnos én már nem voltam katona :(:( tőlünk elvették ezeket, meg a laposkúszásokat :(:( De apukámék és nagybátyámék is mindig telitorokból röhögve mesélik a történeteiket a román hadseregben eltöltött évekről :D
   
  antigonosz likes this.
 15. blogen

  blogen Well-Known Member

  Szuperhatalmi státusz. Valójában az erőforrások talán elegendőek lettek volna, ha megfelelően használja fel őket. Viszont ahhoz professzionálisabb haderő kellett volna. Az átlag német katona meglehetősen rosszul volt felfegyverezve és ellátva az átlag angolhoz vagy franciához képest. Az élcsapatok teljesítménye bámulatos lehetett, de összességében a német hadserő színvonalán nagyobb esélye volt kelet felé terjeszkedni, mint teljesen legyőzni a nyugatot.
   
 16. Kukorica János

  Kukorica János Well-Known Member

  várj ezt ne itt folytassuk le, mert tökön leszünk rúgva :D
   
 17. Laci1970

  Laci1970 Well-Known Member

  Van olyan topic cím, hogy régi katonai történetek vagy ez történt velem mikor katona voltam? Nincs? Akkor csináljatok legyetek szívesek! :))))
   
 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  milstory blogra tessék elküldeni ezeket.
   
  sirdavegd and honved like this.
 19. szpg9

  szpg9 Guest

  Ha nem látnád, éppen az előzőekben fejlesztettük a honvédséget. más nemigen tehető és a hivatalos helyeken is ezt teszik...
   
 20. honved

  honved Well-Known Member

  Egyetértek, nem is akartam ilyesmit többet írni. :) Inkább foglalkozzunk itt a topic témájával.
   

Ezen oldal megosztása