Azt hiszem honvédelem.hu kép volt egy nyári gyakorlatról. Az egyik orosz gumis volt, a másik egy sűrűbb mintas.A sima 80-as és 80/A más gumival van szerelve, lehet azt láttad.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Azt hiszem honvédelem.hu kép volt egy nyári gyakorlatról. Az egyik orosz gumis volt, a másik egy sűrűbb mintas.A sima 80-as és 80/A más gumival van szerelve, lehet azt láttad.
Egyébiránt kérdezek valaki hozzáértőbbet, mi a baj a Komondorral? Egyébként amondó vagyok, ha akar az ország valamit a honvédség területén fejleszteni, akkor el kell kezdeni vásárolni. Azt hiszem mindegy hol kezdenék, mert minden szárazföldi technikára ráfér a fejlesztés. Tőlem vehetnének akár Komondort is, (sőt pozitívan venném a hírt, meg lájkolnám, meg stb...) azért védettebb egy platós teherautónál... meg a zöld harci buszoknál..Esetleg az ár/érték aránnyal van a baj...?
Egyébiránt kérdezek valaki hozzáértőbbet, mi a baj a Komondorral? Egyébként amondó vagyok, ha akar az ország valamit a honvédség területén fejleszteni, akkor el kell kezdeni vásárolni. Azt hiszem mindegy hol kezdenék, mert minden szárazföldi technikára ráfér a fejlesztés. Tőlem vehetnének akár Komondort is, (sőt pozitívan venném a hírt, meg lájkolnám, meg stb...) azért védettebb egy platós teherautónál... meg a zöld harci buszoknál..Esetleg az ár/érték aránnyal van a baj...?
Bár nem vagyok a Komondor szakértője, de azért vannak változatok és feladatok, amire tökéletesen megfelelne. Pl.: sebesült szállítás, műszaki mentés, műhely kocsi, tüzérségi vontató (esetleg hordozó), mozgó vezetési pont...
De ne PSzH vagy "harckocsi" legyen.
Elég szerény tipus vagyok, így sajnálom ha ez jött le neked a kommentből...6 év szolgálat és 152/122 mm-es lövegekkel való lövészet után sem mentem be ekkora arccal a toborzóirodába. Ne írjál, mert Te vagy egy kicsit vicces.
Honvéd! Egy nap alatt átudna szerelni pár jó szaki. Hidro adott, csak a vetőtt kellene hozzá beszerezni a forgatható talpazattal együtt. Plusz a rakétákat.Itt meg a billenős helyett képzeljetek el egy sorozatvetőt.
![]()
Egyet is értek meg nem is. Van ma egy rakás cég amelyik kis szériás, speciális járműveket készít. Amit még beepitenek alkatrészt az kereskedelmi forgalomban úgyis kapható. Lámpa búra,féktárcsa stb. Felveszed a telefont és rendelsz tíz ikarus 256 kormányt.Nem tudom mennyi az ára, lehet azzal semmi baj. Éppen nem ez kell, ennyi a baj. APC sem lehet így, mert nem az. IFV pláne nem. Nekünk meg az kellene. Lényegében az a helyzet, hogy a fejlesztők rossz irányba mozdultak el. Egy igazi APC-vel kezdhettek volna. Amire veszik a kész tornyot valakitől. Mert a Komondoron látszik, az alvázat, megfelelő páncélzattal meg tudták volna csinálni az APC-hez. Ami még nálam kérdéses, mennyit tudna legyártani a fejlesztő cég, mondjuk 5 év alatt ,egy APC-ből, ha megrendelünk 500 db-ot. Egyáltalán ilyen eszközt tud sorozatban gyártani, adott határidőre, adott minőségben ? Mert egy dolog elkészíteni szinte kézi munkával néhány teszt példányt, akár különböző verziókat és más a sorozatgyártás. Mert ott bizony komoly a logisztikai követelmény. Beszállítók tömege kell, akik a gumitól, az indexlámpán át, a motorig, mindent határidőre, legyárt és leszállít. Kis cég ezt nem tudja megcsinálni. Szerintem hazánkban jelenleg, csak a Rába tudna sorozatban katonai harcjárművet gyártani. Viszont nem hallani róla, hogy kaptak volna megrendelést, bárminek az átvételére gyártásra, vagy saját fejlesztésre, harcjármű terén.
I
Egyet is értek meg nem is. Van ma egy rakás cég amelyik kis szériás, speciális járműveket készít. Amit még beepitenek alkatrészt az kereskedelmi forgalomban úgyis kapható. Lámpa búra,féktárcsa stb. Felveszed a telefont és rendelsz tíz ikarus 256 kormányt.
Honvéd! Egy nap alatt átudna szerelni pár jó szaki. Hidro adott, csak a vetőtt kellene hozzá beszerezni a forgatható talpazattal együtt. Plusz a rakétákat.
Ez komoly? Nem dobtuk ki őket? Akkor egyértelmű, hogy elő kellene kaparni őket.A BM-21 rakátron van elvileg mind. Persze rájuk férne egy kipofozás a vetőkre, az biztos. Pusztító erőben ma is potens lenne. Terültet lő, a tűzvezetése nem elérhetetlen dolog még itthon sem. Mondjuk lehetne épp itt kezdeni a régi, de ki nem dobandó fegyverek modernizálását. Na ez csak egy ötlet volt.
![]()
Én is a pályánál mászkáltam a múltkor, Nagykálló/Nyírjes fele, de azelőtt meg a Rozsrétinél és a Nyíregyháza-nyugatnál is szétnéztem már motorral.Ép a múltkor voltam kint a határban a haveral. Fásított terület az autópálya felvezetés két oldalán. Jobbra is balra is belátható km re. A fásított területt a szakasztól 200-300 méterre két oldalt. Amire szükségünk van. Fagot vagy Metisz. Hőviszaverő paplan vagy pléd a hőkamerák ellen. 25-30 ember. Ak al meg pkm el esetleg agm el felszerelve. Szerinted egy romai konvojban mit okoznának?
Meg e van még a Nagyszállási lőszerraktár? Vagy teljesen benőtte a gaz?Én is a pályánál mászkáltam a múltkor, Nagykálló/Nyírjes fele, de azelőtt meg a Rozsrétinél és a Nyíregyháza-nyugatnál is szétnéztem már motorral.
Átmegyünk asszimetrikus gerila hadviselésbe.Nem egészen értem milyen asszimetrikus háborúról beszéltek,bármelyik szomszédunknak vagy pár tucat mbt-je,dzsippje,pct rakétája,és pár ezer hivatásos katonája. Az említett 60mbt,200 apc,meg pár tucat d30 is legfeljebb egyszerre egyik szomszédunkat tudná feltartani,ha egyszerre több is ránk nyit,akkor mi a szitu?
Ez komoly? Nem dobtuk ki őket? Akkor egyértelmű, hogy elő kellene kaparni őket.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..