Na, akkor reagálok én is........
Senki nem mondta, hogy aszimmetrikus hadviselésre kell felkészülni.
Ellenben azt írtam, ha a hivatásos honvédség elér egy színvonalat a fejlesztéssel, érdemes a tartalékosokat az aszimmetrikus harcra kiképezni. Miért?
Mert
1. A fejlesztés is könnyebb, ha a viszonylag elavult technikát (AK, PCT, RPG, stb.) nem kidobjuk, elajándékozzuk, hanem a már elavult tudást képviselő, de kiképzett tartalékosokat szereljük fel vele. Egy esetleges konfliktusban is (igaz nagy veszteség mellett, de ezt a tartalékosok "vállalták") egy gyors (Toyota), helyismerettel rendelkező üss/fuss taktikát alkalmazó kisebb csoportok - a védelem megszilárdulásáig, és hatékony reagálásáig - nyugtalanítani, demoralizálni tudják a felvonuló ellent. Az oszlopok szisztematikus támadásával, a helik ritkításával, álláspontok, hírközpontok támadásával, még ha kevéssé eredményes is, segíteni tudnak a hivatásos haderőnek.
2. Én anno AK-47-re és RPG-re voltam kiképezve. Azóta ugyan lőttem ezer más dologgal is, de jó kezekben, megfelelő ellenfél ellen (értem ezen pl. a kedves szomszédokat) igenis lehet eredményt elérni.
3. Senki sem írta/mondta, hogy az allahuakbarok mintájára Hejehujahajrá ordítással essünk az ellennek. De a Mecsek, a Bakony, a Pilis, stb. erdeiben, útjain és még pár területen hatékonyan tudnák a tartalékos területvédelmi erők már csak jelenlétükkel is lassítani az ellent.
4. Toyota: elbírja a géppuskát, elbírja az aknavetőt, a MANPADot és némi páncéltörőt is lehet rá applikálni. Tudom, mert láttam. 4-5 ember lazán elfurikázik rajta az erdőben vagy az utakon (persze nem piros metáll festéssel).
5. Drón ide, műhold oda, a helyismerő, gyors, tapasztalt tartalékos kiváló hírforrás a saját erők számára....
6. NEM az US ARMY vagy a SPECNAZ ellen természetesen, hanem ismétlem, a szomszédok szintjén...
Volna még érv, de inkább nyitok egy sört.