ezt a hozzászólást pedig egy cikk alatt találtam:
<i>Én komolyan nem értem, a reguláris hadseregben (már ha egy igazi haderő szánalmas maradványait nevezhetjük így) hogy nem tör ki valamiféle zendülés. Pontosabban, ezen maradvány maradványaiban, azaz, pár lövész- és felderítő zászlóaljban, mert nagyjából ennyi a mai orkbánisztáni “haderő” harcoló, és igazi katonának nevezhető létszáma. Kb. 3000 fő.
.
Ezek az egyébként derék srácok hihetetlenül sz…r viseletben és felszereléssel vészelik át a mindennapokat, pocsék körülmények között, olyan “parancsnoki” bandával a nyakukon (pár kivételtől eltekintve), melyeket egy értelmes országban életfogytra vágnának egy szigorított katonai fegyházba.
.
Folyamatosak az elvonások, igazi kiképzés (nagyon ritka kivételektől eltekintve, pl. rohamlövész- tanfolyam) már rég nincs, bár ennek az oka nem mindig a pénzhiány, hanem az adott alakulat vezéreinek totális ignoranciája, inkompetenciája, lustasága.
.
A legénységi állomány új (többnyire használhatatlan, pár hónap alatt magától széteső) bakancsot, kínai piacos minőségű (de felső árkategóriásként beszerzett) viseletet akkor lát, ha éppen véletlenül az alakulatukhoz kerül pár ilyen darab. Testmelegtől meg nem száradó, egy hirtelen mozdulattól szétszakadó, alkalmatlan gyakorlóban dideregnek az esőben, hidegben egy “terepgyakorlatnak” nevezett szánalomhalmaz alatt az erdőben, vagy a pusztán, fél napokig tétlenül.
Van, hogy egy vagy több napon át nem látnak ilyenkor meleg ételt, mondván, a tábori konyha “nem telepíthető ki”.
A “hideg étel” fejadag egyébként is egy iskolásgyerek adagja – hideg étel pedig egy napra: fejenként fél- egy kiló kenyér, két- három mackósajt, 200 gramm szalámi, egy- két, 10 grammos kockavaj, 100 gramm sózott földimogyoró (ez nem mindig), két- három kis darálthúskonzerv (néha átcímkézve, lejárt szavatossággal), és egy liter ásványvíz. “Ebéd” ilyenkor, már ha van: egy, ehetetlen, többnyire lejért szavatosságú, olcsó babkonzerv (néha már fertőző állapotban).
.
Árvízvédekezésen mindezt tetézi a többnyire deportálást idéző “körleti elhelyezés”, ami gyakran úgy néz ki, hogy az adott település tornatermében van összezsúfolva egy zászlóaljnyi szerencsétlen, egymás nyakában, alapvető higéniás lehetőségek nélkül.
.
Na, és akkor ezek végignézik, hogy állít ki a maffiaállam immár egy egész zászlóaljra való, luxusban tobzódó, mindent azonnal megkapó “parlamenti”, meg mittudoménmilyen “őrséget”. Nem csak a legénységi állomány, de a parancsnokaik is tétlenül nézik mindezt.
OK, értem én, hogy őket még a szolgálati szabályzat is köti (melyet egyébként több alakulat, és rengeteg tiszt naponta szeg meg különféleképpen rengeteg alkalommal), szóval, még annyira sincs lehetőségük lázongani, mint a civileknek.
De ez már ugyanaz a totális reményvesztettség állapota, ugyanúgy nézhetik a kiválasztott kevesek luxusban való tobzódását, míg nekik már morzsák se jutnak, stb.
.</i>
azóta kijavítottak, nincs 3000 fő.