5 misi körül vannak az új T-90-ek...
Az csak az alap export változat amit az irakiak is szereztek be. Szerintem itt mindenki kiegyezne azzal a változattal is
A T-72 ek jelenleg a 21 es csapda tipikus esete itthon. Kidobni őket a várható és jelenlegi biztonsági környezetben nem lehet. Sőt egyre inkább úgy tűnik hogy a későbbiekben szűkség lehet rájuk. (Tartalékba rakni) Felújítani modernizálni a darabszám miatt kérdéses.
Használt nyugati mbt nyugat europai készletekből szinte képtelenség beszerezni. Nagyon sok helyen M-zárolták a készleteket. Jóformán marad a szűkös K.K.E ai kínálat. Itt a lengyeleken kívül jóformán senkinek sincs értékelhető készlete. Talán szerbiának M-84 es vonalon.
T-90 es meg a nato és egyéb tényezők miatt lehetetlen beszerezni. Pedig milyen jó lenne számunkra itt
. Szinte adva lenne hozzá minden.
A lehetőségek a következők:
-felújítjuk/modernizáljuk a maradék vasakat. 8-10 évre (közben reménykedjünk hogy ne legyen rosszabb az europai biztonsági helyzet, és remélhetőleg az orosz ellenes hangulat is le fog csengeni)
-Tavasszal szó volt valami Leo-2 lizingről (de Arpikav tavaszi megjegyzése szerint ezt nem nagyon szeretnék) Lehet hogy olyan feltételei lennének hogy számunkra nem érné meg. Új Leo hoz hogy beinditanák a gyártást ahhoz legalább több százas rendelés kéne. A várható irreális ár miatt ez szerintem kapásból felejtős.
-Esetleg tudunk beszerezni az izraeliektől Merkavát
ami szerintem inkább irreális beszerzési kategoria. Nem az ár miatt. Szerintem egyéb tényezők miatt.
-Vagy kunyerálunk Abrams kat. Ami természetesen a többe kerülne a leves mint a hús. Ismerve a jenki üzletpolitikát.
"Sajnos" jelenleg számunkra akárhogy nézzem az első opció a "legelőnyösebb"
Talán még mindig előnyösebb,értelmesebb ezeket a vasakat modernizálni mint a Mi-24 et. Ha 60-70 db akkor annyit. Várni vele hogy majd lesz valami alapon szerintem a lehető legrosszabb választás lenne most. Egy biztos hogy 2021 ben se lesz jobb a helyzet itt az eu ban. Talán még romlani is fog.
Ha pedig ha tényleg eljutunk odáig hogy lesz felesleges 400-600 mrd unk. Mert kb 150-200 db harckocsi reálisan számolva mindennel együtt ennyibe fájna. Akkor remélhetőleg ár érték arányban fogunk tudni beszerezni. Persze ehhez szükséges lenne vagy 4-6 normális gdp is évre is. Ami jelenleg bizonytalan.
-A T-72 hez a modernizációs csomagok 600 ezer és 1.5 millió dollár között mozognak. Sacc per kb.
megj-2: celebrával értenék most egyett. Itt mindneki hű de nagy tankcsatákat viziónál. Azok az idők már rég lejártak. Jelenleg itt az eu ban egy asszimetrikus vagy hibrid háborúra kell (kellene) készülni. Ahhoz meg inkább mennyiség fog kelleni. A minőség maradjon meg a 3 ik nagy égésnek. Ami rémelem soha nem fog bekövetkezni!