Igen. Tudom hogy elsőre hülyén hangzik. Nézd van elvileg két dandárunk most ugye, amiknek a létszáma talán kiadna egy normális felállású dandárt. Ha tényleg 3-at akarnak és nem csak egy kb erősebb ezred szervezeti formában és ahogy rebesgették nehéz-közepes-könnyű formában akkor van 1 db nehéz dandárod amivel támadnod kellene. Mivel a könnyűvel önmagában ugye elég nehéz. Így elvileg majd két ponton tudsz védekezni egy ponton támadni. Vagy az egészet összevonod egy helyre aztán lesz ami lesz. Viszont több államnak a szomszédban bármilyen is most a viszonyunk egymással mennyiségileg, létszámilag nagyobb a hadereje jóval. Ugye román-ukrán. Még a szerbek is összegyűlnek elég sokan. Natot aktuálpolitikát félretéve gondolkodom ami egy elég extrém helyzet. A 3 dandárnak jóval több ellenséges egységgel kell szembenéznie akik természetesen manőverezés terén ezért nagyobb szabadsággal bírnak, mivel saccra (a pontos kilométer előírást már nem tudom) mi csak egy 15 km-rs szakaszon tudnák hathatósan tevékenykedni az 1-1 dandárunkkal. Ha ők így felállnak velünk szemben a 2-2x-os túlerejükkel akkor csak helyben topi van, védekezünk majd katlanba szorulunk. 3 katlanba az egész sereg napok alatt. Csakhogy nekünk támadnunk kellene mert szerintem az a legjobb védekezés. Mások szerint is. Így ebben a formációban viszont amit én mondok jobban megmaradna a mozgáslehetőségünk, tudnánk fogni,vagy támadni más irányokban míg az egyik tudom is én kb 1000 fő nagyságú csoport lefogja az ellen nehéz ,gépesített lövész alakulatait. Egyszerre volna képes védekezni és támadni a dandár egy kb 50 km széles szakaszon, miközben az ellen nem tudná egy időre hogy pontosan hol van a dandár fő támadási iránya. Változtatnia kell a tervein, áttervezni, megbontani, széthúzni. De mondom ettől még mehet egy település ellen az egész dandárunk, illetve a 3 harccsoport. Csak ha a szitu kívánja akkor kettő védekezhet 1-2 perc átszervezéssel mondjuk két irányból, egy meg támadhat. Nem lenne az hogy akkor most 8 harckocsi ide, egy zászlóalj oda, a tüzérség fele menjen arrébb 30km-et hogy elérje a célpontot, de ezt még meg kell vitatni, beszélni ,szavazni dandár és hadsereg szinten is, izé... 1 nap. Így a dd pk, vagy tf annyit mond hogy A harccsoport errefelé és errefelé halad, B meg itt és itt foglal el védállást , a C meg egyenlőre marad tartalékban hogy ha kell kéznél legyen. Szóval ez a formáció a beszerzett/beszerzendő modern eszközökre támaszkodva ki tudná valamennyire küszöbölni az emberhiányt és alakulathiányt. Mert így ha már védekezés a fő fétis a seregben akkor nem egy, hanem 3 helyen vagy képes feltartóztatni az ellent( attól függetlenül hogy én a nehéz dandárt nem használnám védekezésre ha lehet). Az eredeti felállásban amit írsz egyetlen (nagyon) erős támadási irány lenne szűk sávban, ami küzdene folyamatosan az utak,hidak leterheltségével. Amit én írok ott meg 3 irányba is kalézolhat, portyázhat a három csoport gyakorlatilag szinte mindenhol megjelenve. Ugye 1 dandárt egyszerre csak egy dologra tudsz használni jelenleg. Mennyi lenne egy normálisan feltöltött és megfelelő számú alegységgel bíró gl dandárnak 4000 körül? Így meg volna három karod 1000-1200 fővel kb (most passz hogy pontosan mennyi mert azt én csak becsülhetem) meg egy kb 500 fős dd törzzsel és támogató csapattal. A másik két könnyű vagy közepes (vagy mit tudom én hogy hívják) dandárt is szintén így osztanám fel. Olyasmi volna ez az egész mint az Usa Stryker dandárjainak a harccsoportjai. Ott is valami 4000 fő körül van a létszám és le vannak 3(?) harccsoportra amik elég jól képesek önállóan tevékenykedni.