Az atlathato nyilt tenderek gazosaka. Megy a kenopenz a huzas halasztas a vetok es a tobbi... Eggyik fegyvergyartos se akar felegni. Hisz ha a tender nyilvanos a vegen a pontozas is nyilvanos...sok esetben mar nem is az elso helyert a gyozelemert megy a huzavona hamem a masodik harmadikert /senki se akar utolso lenni mert felo hogy a termeke eladhatatlanna vallik mas piacon./
???
A nem nyilvános tenderen nincs kenőpénz???
Hogy a veszteseknek ez beégés?
Minden országnak mások a prioritásai.
Szóval ha mi kiírunk egy tendert vadászgépre,kiír az usa,kiír németország teljesen más elképzeléseik lesznek.
Más a fontos.
Ahogy ha elmész autót vásárolni lehet neked teljesen más elvárásaid vannak mint nekem.
De ha én autót akarok venni bemehetek egy porsche hungária kereskedésbe. Ott odavihetnek az audikhoz de akkor is csak skodát fogok venni mert nekem arra telik. Vagy mert ár/érték szemszögből azt tartom jobbnak. Vagy mert jobban tetszik. Stb.
Ettől az még nem von le az értékéből az audinak. És a következő lehetséges vevőt az nem érdekli.
Ha meg valamire ki van írva a tender az akkor már nem nyilt, átlátható. Nem véletlen, hogy sokszor ilyenkor más gyártók el sem indulnak.
Ahogy így végig gondolom a kenőpénz elkerülhetetlen.
Miért nem lettem politikus.
Szegények kényszerpályán mozognak. Nem tudnak ellene tenni. Mindenképp lefizetik őket.