Mekkora létszám lenne az dudi? Csak maga a zászlóalj, vagy a támogató kiszolgáló egységek is? Milyen zászlóalj ? Azért nem hiszem hogy luxus lenne, még ha csak maga a zászlóalj (5-600 fő) áll fel. Egy 5-600 főt foglalkoztató üzem sem luxus. Igaz a HM nem termel hasznot de foglalkoztatna az adott (amúgy is xar mutatókkal rendelkező) térségben 600 főt. Akik nem segélyen élnek ezentúl hanem valamit vissza is hoznának a konyhára.
Mondjuk én úgy látom inkább picit nagyobb kb 1200-1300 fős egységeket lehetne szervezni ami pl egy gépesített lövész viszonylatban (ami nálunk nincs) kb így nézne ki, nevezzük ezrednek? :
Törzs- Hk század (4x4hk)-Lövész zl (4x1 szd+ törzs és a támogató részleg)-Tüzér üteg (8 löveg)- Felderítő szakasz- + a többi, javító szakasz, ellátó szakasz, műszaki szakasz,pct stb.
3 ilyen önálló ezred alkotna egy dandárt ami csak egy plusz támogató irányító egységgel járulna hozzá a tevékenységhez de összefogná irányítaná a 3 önálló ezred tevékenységét. Kb 4000-4500 fő lenne így egy harccsoport dandár 2-3 ilyen egységnél többre jelenleg nem is lenne szükség. Ez 6-9 városban adna városonként kb 1300 főnek munkát. Dandáranként kb 250 tiszt elég lenne. A vízfejből átcsoportosítással a fiatalabbak mehetnének, aki nem fogadja el távozhat.
Na jó még legyen egy kicsit különlegesebb légimozgékonysági alakulat szolnokon 2 zászlóaljjal (olyan vdv-szpecnaz kombó) de ehhez hogy 2-3 fordulóval kirakhatók legyenek kellene kb 20-24 mi-8 kategóriájú heli. Kisebb MH-60 kategóriából meg vagy 60 db (
)
Jelenleg kb 5000 fős a békehiány tehát a mostani rendszer nem működik. Nem mindenki akar katona lenni főleg nettó 70000-ért a lakhelyétől akár 200km-re. Ha helyben lenne alakulat még azért többen jelentkeznének. Ha valaki mondjuk Kiskundorozsmán már otthagyja az eddigi egzisztenciáját,lakását,kapcsolatait az nem Debrecenbe megy honvédnek hanem Sopronba vagy Mosonmagyaróvárra aztán ha csak 2-3 napot feketézik is kint Asztriában, akkor is megkeresi azt a 70-80000-et.
Mondjuk engem nem tudna rávenni a honvédség itt hagyjak mindent amit eddig elértem megteremtettem és Tatán dolgozzak pl tőlem 150km-re. Megértem hogy vannak elhivatottak meg olyanok akik úgymond gyökértelenek de az nem elég. Ez meg is jelenik az 5000-fős hiányban. A Hőr kirendeltségen ahol dolgoztam kb 100-an voltunk, mindenki max 30km-ről járt be. 1 munkatársam volt (egy ex honvéd) aki úgy költözött ide hogy határőr lehessen. Tőlünk kb 20 km-re volt az igazgatóság kb 5-600? fővel és a két tőlünk 25-30km re levő szomszédos őrs a hasonló létszámával. Nagyon sokan leszerelnek (lásd rendőrség-én is emiatt) ha az ország más pontjára vezénylik őket , ott biztosítva csak beosztást. Hozzáteszem én már 2001-ben 70000-et kaptam őrm-ként nem most 2014-ben honvédként.