A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

egy erős és megreformált önkormányzati rendszer

Dehát ez van most. Erős feudális kiskirályságok mikszáthi hálózata. Hova lehetne még erősíteni ezt? Ezt szétverni kell és erős centrális hatalom kontrollja alá helyezni. Megyékre ugyanakkor tényleg nincs szükség, öt tartomány elegendő lenne (Felvidék=Észak-Dunántúl, Alvidék=Dél-Dunántúl, Alföld=Duna-Tisza köze+Dél-Tiszántúl, Felföld=Észak-Magyarország+Észak-Tiszántúl, és az agglomerációt magába foglaló Nagy Budapest). A régiók kaphatnának saját saját parlamentet költségvetéssel és nekik felelne a rendőrség is.

Ilyen rendvédelmi szervezetet tudnák elképzelni:
http://img59.imageshack.us/img59/7274/fm52.jpg

Ezenkívül Svájc nem Magyarország. Nekünk megvannak a magunk kihívásai. A korrupció és a feudalizmus elleni harc elképzelhetetlen erős központosítás nélkül. Feltéve, hogy maga a központ nem a feudalizmus fészke, mint a jelenlegi feudumokat dohánybolt, földek, hitelátvállalás és zsíros EU-s pénzek képében osztogató oligarchia.

http://legiero.blog.hu/2014/04/01/vendegsegben_a_harckocsizoknal#comments

Zord szerint 40 T-72-es van rendszerben. Szerintetek mennyire lehet igaz? Úgy értem egy képet se láttam, amin 15-nél többen lettek volna. Sehol sem.

Igaz lehet. Az elmúlt hónapokban zászlóaljjá bővítették a századot. Persze kérdés, hogy az állománytáblát is feltöltötték e hozzá.

Az a baj, ha még meg is lenne a 40 harckocsi, akkor is egy önállóan működésképtelen kiherélt zászlóalj. Vagy papíron minden más fegyvernemi alegység is a része már??????

Ha meg is van a 40 gép, személyzet tuti nem lesz hozzá egyhamar. Nemrég olvastam valahol, hogy 4-5 ezer fő hiányzik, de nem is töri magát a HM, hogy fel legyen töltve, mivel nem lenne pénz a bérekre...

Két század mindenképp megvan úgy tudom, ez akkor 30 harckocsi biztosan. Amennyiben folytatódik a 3. század feltöltése, reális lehet a 40 körüli db szám. Egyébként raktáron Tatán még van harckocsi, több is. Csak nem üzemelnek gondolom, vagy M zárolt tartalék. A T-72 M1 verziók gondolom megvannak ,ezekből nem hinném hogy adtunk bárkinek is. Kérdés milyen állapotban, a nem használt gépek.

A T-72M1-esek eladására mos hirdettek tendert, mind az 56 darabra.

Akkor passz, szerintem civil ember meg nem mondja mennyi tankunk van még és épp milyen állapotban.
A harckocsik eladása azt jelentheti hogy megszűnik harckocsizás, vagy azt hogy váltunk egy típust.
Na majd meglátjuk...

A T-72M1-esek eladására mos hirdettek tendert, mind az 56 darabra.

De most komolyan mi f........t művelnek ezek miért kell mindent eladni, mert ha csere akkor okés de ha nem akkor hazaárulás és az ország szándékos gyengítése.

Egyébként szerintem nagyon nagy hiba volt azt a 180 darabos T-72 állományt így leépíteni.
Csak egy dologba gondoljatok bele! Abba, hogy minden IFV-t és APC-t képes kilőni szinte. Jó lövedékkel a környékbeli modernizált T-55 variánsok is elbújhatnának....
Gyakorlatilag ezzel az egy dandárnyi T-72-essel ma nem kellene keseregni. Arról nem is beszélve, hogy MINIMÁLIS modernizációkat itthon is el lehetett volna végezni rajtuk.....
Esetleg még gépesített dandárokhoz fel lehetett volna használni a BMP-ket... A jelenlegi helyzettől fényévekkel jobban állnánk. És akkor még nem is beszéltük a tüzérségről...

Abba, hogy minden IFV-t és APC-t képes kilőni szinte. Jó lövedékkel a környékbeli modernizált T-55 variánsok is elbújhatnának....

Ha elbújnak, akkor nem látjuk őket, aztán még ha lőnek is, akkor kész a baj... :)
Valóban lett volna, és talán még most is lenne értelme modernizálni őket (bár ilyen kicsi megmaradt aktív darabszám mellett azért ez erősen kérdéses), de azért ne állítsuk be a T-72-eseket úgy, mintha nem lenne ellenfelük a környéken.
Igen, még a mostani lepusztult, full fapad állapotukban is képesek szinte mindent kilőni, ami a környéken szembe jöhet velük, de ez visszafelé is igaz, pl. egy román TR-85-nek ugyanúgy nem ellenfél egy modernizált T-72, de arról se vagyok meggyőződve, hogy minimális modernizációkkal a 30 mm-es gépágyúk ellen hathatós védelmet tudna-e nyújtani egy 72-es (főleg, hogy a mai IFV-ket előszeretettel szerelik fel AT-képességgel, lásd MLI-84M).

Kb 105 db 72-es van az országban egyben a honvédségnél. Valahol olvastam pár hete, 110 körül de abból 2-t nemrég megvett valami civil kft . Ebből 56-60 ami megy a méhbe vagy kuvukiföldre ajándékba a lényeg sajnos kivonják pótlás nélkül. Marad kb 40 db. Ebből van talán 5-6 db a tiszti meg tiszthelyettes iskolában (nem tudom most hirtelen a nevüket bocsi Zrínyi?) Marad 35 kb ami tatán van üzemképesen,hadrendben. Tehát az 2 szd + a zászlóalj pk.