A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113
egy erős és megreformált önkormányzati rendszer

Dehát ez van most. Erős feudális kiskirályságok mikszáthi hálózata. Hova lehetne még erősíteni ezt? Ezt szétverni kell és erős centrális hatalom kontrollja alá helyezni. Megyékre ugyanakkor tényleg nincs szükség, öt tartomány elegendő lenne (Felvidék=Észak-Dunántúl, Alvidék=Dél-Dunántúl, Alföld=Duna-Tisza köze+Dél-Tiszántúl, Felföld=Észak-Magyarország+Észak-Tiszántúl, és az agglomerációt magába foglaló Nagy Budapest). A régiók kaphatnának saját saját parlamentet költségvetéssel és nekik felelne a rendőrség is.

Ilyen rendvédelmi szervezetet tudnák elképzelni:
http://img59.imageshack.us/img59/7274/fm52.jpg

Ezenkívül Svájc nem Magyarország. Nekünk megvannak a magunk kihívásai. A korrupció és a feudalizmus elleni harc elképzelhetetlen erős központosítás nélkül. Feltéve, hogy maga a központ nem a feudalizmus fészke, mint a jelenlegi feudumokat dohánybolt, földek, hitelátvállalás és zsíros EU-s pénzek képében osztogató oligarchia.
 

nalson

Member
2013. december 30.
187
0
16
http://legiero.blog.hu/2014/04/01/vendegsegben_a_harckocsizoknal#comments

Zord szerint 40 T-72-es van rendszerben. Szerintetek mennyire lehet igaz? Úgy értem egy képet se láttam, amin 15-nél többen lettek volna. Sehol sem.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113
Igaz lehet. Az elmúlt hónapokban zászlóaljjá bővítették a századot. Persze kérdés, hogy az állománytáblát is feltöltötték e hozzá.
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 921
4 670
113
Az a baj, ha még meg is lenne a 40 harckocsi, akkor is egy önállóan működésképtelen kiherélt zászlóalj. Vagy papíron minden más fegyvernemi alegység is a része már??????
 

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 683
5 502
113
Ha meg is van a 40 gép, személyzet tuti nem lesz hozzá egyhamar. Nemrég olvastam valahol, hogy 4-5 ezer fő hiányzik, de nem is töri magát a HM, hogy fel legyen töltve, mivel nem lenne pénz a bérekre...
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 046
18 729
113
Két század mindenképp megvan úgy tudom, ez akkor 30 harckocsi biztosan. Amennyiben folytatódik a 3. század feltöltése, reális lehet a 40 körüli db szám. Egyébként raktáron Tatán még van harckocsi, több is. Csak nem üzemelnek gondolom, vagy M zárolt tartalék. A T-72 M1 verziók gondolom megvannak ,ezekből nem hinném hogy adtunk bárkinek is. Kérdés milyen állapotban, a nem használt gépek.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 046
18 729
113
A T-72M1-esek eladására mos hirdettek tendert, mind az 56 darabra.

Akkor passz, szerintem civil ember meg nem mondja mennyi tankunk van még és épp milyen állapotban.
A harckocsik eladása azt jelentheti hogy megszűnik harckocsizás, vagy azt hogy váltunk egy típust.
Na majd meglátjuk...
 

pulai

Member
2010. október 10.
64
0
6
A T-72M1-esek eladására mos hirdettek tendert, mind az 56 darabra.

De most komolyan mi f........t művelnek ezek miért kell mindent eladni, mert ha csere akkor okés de ha nem akkor hazaárulás és az ország szándékos gyengítése.
 
D

danielblack

Guest
Egyébként szerintem nagyon nagy hiba volt azt a 180 darabos T-72 állományt így leépíteni.
Csak egy dologba gondoljatok bele! Abba, hogy minden IFV-t és APC-t képes kilőni szinte. Jó lövedékkel a környékbeli modernizált T-55 variánsok is elbújhatnának....
Gyakorlatilag ezzel az egy dandárnyi T-72-essel ma nem kellene keseregni. Arról nem is beszélve, hogy MINIMÁLIS modernizációkat itthon is el lehetett volna végezni rajtuk.....
Esetleg még gépesített dandárokhoz fel lehetett volna használni a BMP-ket... A jelenlegi helyzettől fényévekkel jobban állnánk. És akkor még nem is beszéltük a tüzérségről...
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
612
113
Abba, hogy minden IFV-t és APC-t képes kilőni szinte. Jó lövedékkel a környékbeli modernizált T-55 variánsok is elbújhatnának....

Ha elbújnak, akkor nem látjuk őket, aztán még ha lőnek is, akkor kész a baj... :)
Valóban lett volna, és talán még most is lenne értelme modernizálni őket (bár ilyen kicsi megmaradt aktív darabszám mellett azért ez erősen kérdéses), de azért ne állítsuk be a T-72-eseket úgy, mintha nem lenne ellenfelük a környéken.
Igen, még a mostani lepusztult, full fapad állapotukban is képesek szinte mindent kilőni, ami a környéken szembe jöhet velük, de ez visszafelé is igaz, pl. egy román TR-85-nek ugyanúgy nem ellenfél egy modernizált T-72, de arról se vagyok meggyőződve, hogy minimális modernizációkkal a 30 mm-es gépágyúk ellen hathatós védelmet tudna-e nyújtani egy 72-es (főleg, hogy a mai IFV-ket előszeretettel szerelik fel AT-képességgel, lásd MLI-84M).
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 243
67 962
113
Kb 105 db 72-es van az országban egyben a honvédségnél. Valahol olvastam pár hete, 110 körül de abból 2-t nemrég megvett valami civil kft . Ebből 56-60 ami megy a méhbe vagy kuvukiföldre ajándékba a lényeg sajnos kivonják pótlás nélkül. Marad kb 40 db. Ebből van talán 5-6 db a tiszti meg tiszthelyettes iskolában (nem tudom most hirtelen a nevüket bocsi Zrínyi?) Marad 35 kb ami tatán van üzemképesen,hadrendben. Tehát az 2 szd + a zászlóalj pk.