A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 553
4 774
113
És honnan akasztod le őket? Elég depressziós nép a miénk, de azért nem lóg minden fán kiképezhető kezelő.

A modern technikának is lesz azért vonzereje... Meg hát jelenleg is kezelik a KUB-okat.
Visszatérve a vonzerőre: egyszer volt egy film a Natgeo-n, amin egy svéd fiatal mesélte, hogy micsoda élmény a tundrán száguldozni egy 1500LE-ős Leó-val.
Szerintem egy ilyen korszerű technikát kezelni nagyon komoly vonzerővel bír és talán annyira nem is korfüggő, mint lövésznek lenni, vagy pilótának.
Illetve biztos, hogy a modern technika megérkezésével komoly toborzás is lesz.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
43 658
84 143
113
Felkészültek a vasúti szállításra

Alakulat szintű vasúti módszertani foglalkozást tartottak az MH 25. Klapka György Lövészdandár katonái február 14-én, csütörtökön, a tatai vasútállomás területén.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: krisss

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 471
1 878
113
A kérdés: ezt a sok csili vili fegyvert majd ki kezeli?
Nem únjátok ezt az oda-vissza, melyik volt előbb a tyúk vagy a tojás jellegű kérdéseket? Mikor nincs technika, az a baj, hogy minek vonuljon be az ember, hogy vaskoporsókban bohóckodjon? Mikor meg van, akkor meg azon megy a sírás, hogy lesz e rá ember? Lesz.

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 940
12 786
113
Nem únjátok ezt az oda-vissza, melyik volt előbb a tyúk vagy a tojás jellegű kérdéseket? Mikor nincs technika, az a baj, hogy minek vonuljon be az ember, hogy vaskoporsókban bohóckodjon? Mikor meg van, akkor meg azon megy a sírás, hogy lesz e rá ember? Lesz.
Erre mondják, hogy a szar sem elég büdös.

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 574
7 044
113
És honnan akasztod le őket? Elég depressziós nép a miénk, de azért nem lóg minden fán kiképezhető kezelő.
Közhely tudom, de pénz beszél. Ha lesz korrekt fizu, tényleg korrekt akkor lesz minőségi, értelmes, lojális, megbízható, önmagára és a szaktudására igényes, önállóan tevékenykedni tudó ember.

Darabra nem sok ember kell konkrétan erre a feladatra, más út nincs szerintem.

A technika milliárdos, a védendő érték 100 milliárdos, büdzsé adott, szóval dönteniük kell.

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 542
12 788
113
Honvédelmi szakértő a PS-nek: Komoly ország nem lehet komoly hadsereg nélkül

...
/

Kiemelném a kérdező kormányközeli újságíró szavait:

"Nemrég Németországtól vásároltunk új, modern harckocsikat, és a tervezett légvédelmi rendszer is norvég-amerikai közös projekt, ha jól tudom."

Namost ez vagy tud valamit már, vagy csak a szokásos újságírói össze-vissza beszéd.

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 553
4 774
113
Kiemelném a kérdező kormányközeli újságíró szavait:

"Nemrég Németországtól vásároltunk új, modern harckocsikat, és a tervezett légvédelmi rendszer is norvég-amerikai közös projekt, ha jól tudom."

Namost ez vagy tud valamit már, vagy csak a szokásos újságírói össze-vissza beszéd.

Több orgánum tényként, vagy szinte biztosra hozta le a NASAMS-t. Főleg miután a ballisztikus rakéták elleni védelemről jó pár napig nem esett szó.

• Tetszik
Reactions: zsolti

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 579
8 447
113
T

Törölt tag

Guest
Közhely tudom, de pénz beszél. Ha lesz korrekt fizu, tényleg korrekt akkor lesz minőségi, értelmes, lojális, megbízható, önmagára és a szaktudására igényes, önállóan tevékenykedni tudó ember.

Darabra nem sok ember kell konkrétan erre a feladatra, más út nincs szerintem.

A technika milliárdos, a védendő érték 100 milliárdos, büdzsé adott, szóval dönteniük kell.

Egyik esélyes munkahely (skandináv design):
FDC.jpg

FDC-3.jpg

Ez meg egy esélyes az amcsi design...
659503-575.jpg

Ez meg a jelenlegi (immáron modernizált) szovjet valóság:
hun-kub.jpg

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
1 000
2 538
113
Egyik esélyes munkahely (skandináv design):
FDC.jpg

FDC-3.jpg

Ez meg egy esélyes az amcsi design...
659503-575.jpg

Ez meg a jelenlegi (immáron modernizált) szovjet valóság:
hun-kub.jpg

Ezek szerint egy db új komplexumhoz kb feleannyi személyzet kell mint egy db kub-hoz? Mert akkor ugyanennyi ember=másfél-kétszer akkora légvédelem.

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
5 355
14 191
113
Írták itt hogy egy modern rendszer zárólejbe teszi a környező F-16 beszerzéseket.

F-35 ellen mondjuk egy NASAMS 2 mit érne jelenleg(vennénk mondjuk egy század F-35-öt, szomszédok meg valamilyen modern légvédelmi rendszert ere reagálva)?

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
43 658
84 143
113
Felkészültek a vasúti szállításra

Alakulat szintű vasúti módszertani foglalkozást tartottak az MH 25. Klapka György Lövészdandár katonái február 14-én, csütörtökön, a tatai vasútállomás területén.

DYNAMIC FRONT 2019 gyakorlat?

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
43 658
84 143
113
Igen, mondták a videóban. Tüzérek 18 éve nem voltak külföldi gyakorlaton

Leopard 2-vel majd izgalmasabb lesz a vonatozás, az 11 cm-rel szélesebb mint a T-72.

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 894
6 165
113
Leopard 2-vel majd izgalmasabb lesz a vonatozás, az 11 cm-rel szélesebb mint a T-72.

Nagyobb vas, nagyobb felelősség a vezetőnek, zászlós embereknek. Vasúti kocsink ugyanolyan van, mint németeknek?

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
43 658
84 143
113
Nagyobb vas, nagyobb felelősség a vezetőnek, zászlós embereknek. Vasúti kocsink ugyanolyan van, mint németeknek?

Szerintem szabványos/egységes lehet a vasúti kocsi mérete. De biztos van itt olyan, aki ért a vasúthoz és a tankokhoz is és meg tudja mondani.

• Tetszik
Reactions: ms07

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 802
26 388
113
Na olvasgattam egy kicsit, a németek pőrekocsijainak (amik jármű szállítására is alkalmazhatók) ilyen szélességük van: a) 2850mm b)3150mm és van egy harmadik amiről pontosabbat nem találtam de c)2904mm, az a) és b) tud ezek közül maximálisan ~65-70t hasznos tehert szállítani.
Amit nekünk találtam, ami jelenleg a t72-ket fuvarozza nem bírja el a leo2-t mert annak a teherbírása ~58t, de van nekünk egy 6 tengelyű pőrekocsink ami 81t hasznos terhet tud szállítani és a szélessége 3050mm.