Hát ezzel a testnevelés dologgal teljes a homály, még a régi katonák körében is. Na szóval van 4 kategória és ezekbe van sorolva az állomány : T1,T2,T3,T4,. A különböző beosztások különböző kategóriába vannak sorolva. Pl: lövész katona T4 -es kategória , egy raktáros(irodista) T2 kategória,
egy gépjárműszerelő T3 -as kategória...STB .
Mindegyik kategóriához van egy minimális pont szám rendelve amit a különböző mozgás nemeben elért eredmények által kap a katona.
A T4 -ben 280 pontot kell elérni,
T3 -ban 260
T2 -ben 240
T1 -ben 220
A pontszámok több nagy táblázatban vannak ezt nem fogom most ide prezentálni. De írok egy példát. Nem biztos hogy helyesek lesznek a pontok mert nem tudom fejből a táblázattót.
Egy férfi, 31 éves, T4 kategóriás lövészkatona
Futás: 3200m :15,00 perc az eredménye ezért kap 100 pontot.
Karhajlítás: 65 db ez is 100 pont.
Felülés: 70 db ez is 100 pont
Így összesen 300 pontot szerzet tehát meghaladta a kategória minimumát a 280 pontot.
Persze alakulatonként még van egyéb kiegészítő mozgás formák is amit teljesíteni kell.
Pl: ingafutás, kézigránát dobás...stb. De ezek csak extrák.
Én belülről úgy látom hogy tényleg javult az katonák eredménye egyre többen sportolnak és egyre jobb eredményeket érnek el. Kár fikázni az állományt mert ők tényleg oda teszik magukat. Igaz van egy két kivétel és nem tud teljesíteni, de lassan kikopnak a seregből. Igaz van olyan srác akit kimondótan sajnáltam, hogy el kelet mennie nagyon jó szakember volt a szakterületén. És nagyon nehéz pótolni a hiányát a szakterületén .