Azért ennek van egy másik oldala is. Így még mindig olcsóbban lehet katonai (harci) tapasztalatokat szerezni, mint ha saját kis háborúnk lenne. Ott ki lehet próbálni élesben a tanultak egy részét.
Nekem ezzel csak az a problémám, hogy az afganisztáni, iraki tapasztalatokat hogyan hasznosítod itt, a mi környezetünkben.
Egyáltalán. Szereztünk mi ott bármiféle - nekünk releváns, értsd Kárpát-medencében hasznosítható - új ismeretet ? 65 milliárdért ? Sztem vajmi keveset. Szvsz több a kára, mint a haszna, mert az illető országokban a megítélésünk lesz problémás.
Semmi biztosíték nincs arra, hogy pl. Irakban nem lesz konzervatív, iszlám-fundamentalista váltás és elzavarják az amerikaiakkal cimborálókat. Ugyanez az afgánoknál. A talibán nem szűnt meg, fönt vannak a hegyekben, vagy elvegyültek a városokban és várják a megfelelő pillanatot.
Nekem továbbra is meggyőződésem, a magyar történelmi tapasztalatokból okulva, hogy a saját szomszédos régiónkon kívül nincs semmi keresnivalónk. Még a Balkánon se. Nem a mi dolgunk, és ez nem szövetségi rendszerhez való tartozás kérdése, ami mostanában amúgy is problémás. Az osztrák mintájú semlegesség jobb megoldás. Volna, mert sajna most nem az van. De, mielőtt kérdeznéd, én nem szavaztam a tagságra, se az egyik, se a másik viszonylatában.