A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 513
2 547
113
Kicsit orosz gyanús a dolog. Hiszen kazahoknál mi van ami nagyobb durranás? Lehet van de én nem tudok róla, viszont orosz cképzelni.
Dél afrikai a Mbombe család,a tüzérségük meg izraeli technológiával felújitva.ont hogy inkább minnél inkább függetlenedni akarnak az oroszoktol.
Miért, Algéria NATO tagállam?
De arra szerettem volna utalni, hogy a gyártó országnak akkor is maradhat utánnyúlási joga, ha esetleg a vevő fél függetleníteni akarja magát.
Fegyvereknél a továbbértékesítéshez a licence tulajdonosának mindenképpen hozzá kell járulni az üzlethez.
Lehet, hogy meg lehet oldani a dolgot úgy, ahogy írtad, azonban lehet, hogy akkor az oroszok ezekre a gépekre visszavonhatják a típusengedélyt. Akkor annyit érünk el vele, hogy vagy mindenhol újra engedélyeztetjük az "új típust" vagy csak idehaza használjuk őket. Ebben az esetben onnantól csak a felújító céggel lehet később szerződni.
Nem vagyok tisztában a fegyverek licencelési jogaival, de biztos vagyok benne, hogy oka volt annak, hogy az oroszokkal csináltattuk a felújítást, még akkor is, ha az embargó keresztbe tett az ügynek, és nem ez volt a legolcsóbb megoldás...
Miért,az nem abszurd,hogy egy NATO tagállam oroszokkal restauráltatja 30évvel ezelötti állaotra a rohadó szovjet helikoptereit?
Bulesz inkább a pénz miatt viszakozott.És a lengyeleket sem zavarja az orosz engedély hiánya.Mint ahogy az etióokat sem,mikor a MiG21eiket izraellel ugradelték.Vietek a T55öket szintén a zsidókkal,egyiptomiak angolokkal javitatták fel az öreg ötvenöcsit.Stb.Érdekes mód ez csak nálunk probléma-vagy csak kifogás.
Az a helyzet a T5-52-ben legkevésbé a d.afrikai szakemberek tudását dicséri.
Sokkal inkább ennek az úriembernek a zsenije kellett hozzá..
Gerald Bull
360px-Gerald_Bull_1964_cropped.jpg

Ausztrián át Kínán keresztül D.Afrikáig mindenhol az általa kifejlesztett GC-45-ös modell újabb és újabb változatait gyártják a mai napig és még nem igazán találtak ki ennél jobb konstrukciót.
gc_45_l17.jpg

Nem mellesleg Ő volt az aki megreformálta a tüzérségi lőszereket is amik ő előtte kb. így néztek ki:
M107+shell.jpg

Ő meg megalkotta ezt a formát:
efrb+shell.jpg

Ez a váltás a gránát alakjában egymagában 20%-os hatótáv növekedést jelentett! Mindehhez még hozzátette a Svédek által kitalált gázgenerátoros (Base bleed) megoldást ami további 30%-ot hozott.
G5 volt a Bull alkotása.Ez azért már annak egy alaposan fejlesztett utóda.
És elég jól sikerült ráfejlesztésnek tűnik.
Azért én kötöm az ebet a karóhoz.Gyakorlati próbán hasonlitanám össze a szóba jöhető lövegeket.Még akkor is,ha én folyton azt emlegetem,hogy a búrok fegyvereit és harci tapasztalatát igencsak komolyan kéne venni.

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 513
2 547
113
Az első kettőre tuti, ezenfelül harckocsira oldalról/hátulról.
Svéd 3P lövedékkel gyakorlatilag mindenre.Oroszok most fejlesztik a másolatát.Meg egy APFSDSt hozzá.(dél koreaiak 200mm átütést értek el 40milis AFSDS löszerrel 2km.en)De az AHEAD technológiát is lehet illeszteni hozzá

T

Törölt tag 1586

Guest
  • Tetszik
Reactions: Kishuszár

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 513
2 547
113
NIMR
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Szerintem a JAIS 6x6 modelljük egész figyelemre méltó:
NIMR-JAIS-01-NIMR-692x360.png

Ugyebár ez nem más mint a BAE RG-35-ös license változata
BAE-RG35-6x6-640x639.jpg

és igen sokoldalú jármű…
RG35-Family.jpg
Leánykori nevén Bae Sud Africa RG35

K.Atti63

Active Member
2019. február 4.
254
104
43
Uraim! Kérdésem volna felétek: ez a Barys 8x8-as vajon ár-érték arányban hol helyezkedhet el, Pandur 2, Piranha 5 meg a Parshoz képest? Meg a biztonság terén szerintem az előző kettőt veri. A másik dolog: a csehek mit használnak? Pandurt. Románok? Piranha-t. A szerbek? Lazart. Szerintem ezeknél jobb. Az úszóképességet hagyjuk a 6x6-okra, mert olyanokat is be kellene szerezni a 8x8-asok mellett. Nem kell minden áron a horror árú Patriahoz meg Boxerhez ragaszkodni.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 577
132 661
113
Uraim! Kérdésem volna felétek: ez a Barys 8x8-as vajon ár-érték arányban hol helyezkedhet el, Pandur 2, Piranha 5 meg a Parshoz képest? Meg a biztonság terén szerintem az előző kettőt veri. A másik dolog: a csehek mit használnak? Pandurt. Románok? Piranha-t. A szerbek? Lazart. Szerintem ezeknél jobb. Az úszóképességet hagyjuk a 6x6-okra, mert olyanokat is be kellene szerezni a 8x8-asok mellett. Nem kell minden áron a horror árú Patriahoz meg Boxerhez ragaszkodni.
A pandur meg a piranha ezekhez képest kissé erőteljesebb minőséget képvisel.

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 875
7 166
113
nem mindenáron horror áru eszköz kell hanem rohadtul a lehető legjobb ami a piacon van , a kazak "csoda" nem mérhető össze nem hogy egy piranhaval de még egy pandúrral se... látom nem értitek hogy most nem a foltozgatás ideje van , hanem az hogy végre esélyt adjunk a szerencsétlennek hogy túléljen egy ütközetet , nyilván lehetne akár a BTR-ekkel is kiküldeni őket , az végülis a legolcsóbb megoldás nem? :D gyerekek nemár ...

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 577
8 440
113
Szerintem ő másképp értette? Másodvonalba és kiegészítésként. Nem hiszem hogy olyan kazlakban állnának itt a források hogy több száz db os tétteleket meg tudunk engedni magunknak több milliós eurós harci eszközökben. Rengeteg helyre kellene forrás nem is kevés ha azt nézzük. Nem beszélve a közepes és a könnyű dandárok igényeiről. Azzal mit fogunk elérni ha a nehéz dandárron kívül a többi szegényesen fog futkosni. De a legfontosabb hogy legyen később azokra a modern eszközökre és dandárokba ember is.

H

Hummen23

Guest
Én látok a Barys 8x8-ban fantáziát, főleg az 57 mm-es torony miatt. Nagy elrettentő erő lehetne. Nem hiszem, hogy bármelyik ellenséges katona nyugodtan ülne be a saját harcjárművébe, amikor tudja, hogy ilyenek lesekednek rá. Persze a 30-as is potens atgm-el kiegészítve. De ez olcsóbb, többet és gyorsabban tud lőni. Atgm-nél mindössze 2-3 lehetőséged van megsemmisíteni a célt. Ne felejtsük el, hogy a dél-afrikaiaknak benne van a keze.