Szerintem nálad elég nagy kavarok vannak.
A Patria alap kialakítása kb. 26t-ig úszóképes, úszófeltétekkel 28-ig... Ez nem a pénzen múlik, hanem a fizikai méretein.
Az AMV 6x6-os verzióját gyakorlatilag senki sem rendelte meg (a lengyelek gondolkoztak rajta), mert nem jelent lényegesen kedvezőbb árat, de alapvetően kisebb a hely benne, mert kicsit rövidebb. Én még csak ATGM hordozóban meg APC verzióban láttam róla képet.
Akinek a 8x8 túl drága, annak kezdték el fejleszteni a Patria 6x6-ot, ami a Pasi utódja. Most ott tartanak, hogy gyakorlatilag teljes a termékskála. APC, EÜ, parancsnoki, műszaki, felderítő, és most már NEMO toronnyal is szállítják. Stanag 4-ig fejleszthető a páncélzata, de természetesen ez nem ugyanazt a védettséget jelenti, mint amit az AMV tud.
A lengyeleknek nem öszvér Patriájuk van, hanem a saját iparuk által felfegyverzett, licenceben gyártott járműveik.
A csehek a 200db Pandur 2-esüket 5M/db átlagáron kapták annak idején. 2006-ban. Nem tudhatjuk, hogy pontosan mi volt a csomagban, de szerintem az nem volt olcsónak mondható...
Egy részét otthon csinálták.
De a szlovákok az új AMV XP-ért 5,6M-ós átlagos darabárat fizettek. Ehhez vállalták, hogy a szlovákok tornyát ráfejlesztik a járműre. Az árban elvileg már ez a torony is benne van.
Szerintem a finnek bármilyen tornyot ráraknak nekünk és így is ki fog jönni 7M USD átlagárból 200db esetén. Az kb. 1,4Mrd USD.
Szerintem nagyon fontos dolog lenne, hogy a torony egyezzen a 2 platformon, mind logisztikai, mind C4ISR szempontból. Egyszerűbb lenne az alakulatok közötti mozgás is, ebben az esetben.
A lánctalpas dandár járműveit, én valahol 1,8-2Mrd USD összköltséggel kalkulálom.
A 2 együtt szerintem nem lépi túl a 3,3Mrd USD-t. Az majdnem pont 1000Mrd HUF. Ez a 2 tétel együtt a jelenlegi haderőreform legnagyobb tételei.
Ehhez képest NASAMS (kb. 1Mrd USD) a szállító repcsik (kb.: 300M USD), KMW nehéztechnikák (600M USD), mellékszálak.
A számított rendelkezésre álló keret 3500Mrd HUF. Ebből nem kell a Gripenek leváltanunk. Tehát a fennmaradó 2000Mrd-nak elégnek kell legyen minden másra is.
Ha alapvetően nem Patriát választunk, a nagyságrendek akkor sem változnak. Azt gondolom, hogy a tervekben szereplő keretösszeg lehetővé teszi, hogy kedvünk szerint válasszunk a SZÁMUNKRA legjobb megoldások közül. Természetesen a helyzetet csak javítja, ha idehaza tudjuk őket összeszerelni, gyártani.