Igen ez így van.Nem neked írtam.Egyébként nem nagyon lehet átkelni úgy,hogy ne legyen ott elleség.Egy ilyen átkelést elég sok idő(napok-hetek)előznek meg hisz nem elég elindulni,át is kell érni és ha átértél onnan tovább is kell tudni menni.Annak nincs értelme,hogy átmegy egy század és ott van de semmi mást nem képes csinálni mert semmilyen más feltétel nem adott hozzáArról nem is beszélve,hogy a gépesített lövészeknél a zászlóalj az alap egység így egy század magában át sem menne,egy zászlóaljnyi erő meg a büdös életben nem tud úgy átkelni,hogy az ellenség ne tudja,hogy ezt tervezi.
Ezért is írtam, hogy az időtényező nagyon fontos.
Bármi, amivel meg lehet gyorsítani, vagy/és a manőver helyét váratlanná tenni, az életbe vágó lehet.
A lengyelek az úszóképességet választották eszközül. (És persze pl. nem minden Borsuk lesz úszóképes.) A németek meg az "önjáró pontonok" (M3) mellett döntöttek, kombinálva az ejtőernyős/légi mozgékony erőkkel. Ez utóbbi fajlagosan szerintem sokkal drágább, de sokoldalúbb megoldás.
Az M3-nak különben szintén az az előnye - azzal, hogy önjáró -, hogy kb. felére csökkentheti a pontonok összeállításának idejét, ezzel pedig javítják a manőver sikerességét.
Kétségtelen, hogy a modern felderítő eszközök nem segítenek ebben, de én el tudok képzelni olyan szituációt, hogy suttyomban átküldenek egy századnyi úszóképes erőt a folyón mindenféle plusz logisztikai támogatás nélkül, szigorúan korlátozott célokkal, és időtartamra. Azért egy századnyi AMV is tisztességes kupit tudna csapni a meglepetés erejével.
Szerencsére az ötleteimet csak szűk körben terjesztem! Mint ahogy a 3+6-os lövészraj elképzeléseimet is.
Én arra is nagyon kíváncsi vagyok, hogy ha a PESCO-s UGV projekt is megvalósul idehaza, akkor azok hogyan fognak beépülni a HM harcrendjébe.
Az én tippem az, hogy századonként lesz 1-2 rendszeresítve. Vagy zászlóaljanként 3-4. Mondjuk ez egyben azt is jelentené, hogy ezeknek is külön kezelőre lesz szükség.
Egy önjáró .50-es kaliber azért elég hasznos tud lenni.
És még tulajdonképpen csökkenti a létszámigényt is.
Tulajdonképpen egy rajnyi ember (9 fő) ki tudna szolgálni 4 darab ilyen Themist.
És mivel többfeladatúak, ezért akár "mule" feladatokkal, akár távirányított tűztámogatói, akár felderítő funkcióikkal is hozzájárulhatnak az alegységek munkájához.
Szerintem legalább akkora hasznuk lenne, mint az UAVknak, vagy még több!