A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

<blockquote rel="cinikus"><blockquote rel="zotyek78">10 anyahajó?
Van olyan ország, amelyik tart anyahajót rendszerben - és mindjárt tíz darabot?! :DDDDD</blockquote>

Szerintem egyetlen ilyen orszag nem volt... :)</blockquote>

A múltban volt ilyen elég bőven, ma már nincs, "csak" repülőgép-hordozó.

<blockquote rel="papichulo"><blockquote rel="cinikus"><blockquote rel="zotyek78">10 anyahajó?
Van olyan ország, amelyik tart anyahajót rendszerben - és mindjárt tíz darabot?! :DDDDD</blockquote>

A múltban volt ilyen elég bőven, ma már nincs, "csak" repülőgép-hordozó.</blockquote>

Ahogy latom a USN-nek es - talan - a RN-nek valoban volt egyszerre 9-nel tobb anyahajoja, de tobbet en nem talaltam.

<blockquote rel="emel"><blockquote rel="papichulo"><blockquote rel="cinikus"><blockquote rel="zotyek78">10 anyahajó?

A múltban volt ilyen elég bőven, ma már nincs, "csak" repülőgép-hordozó.</blockquote>

Ahogy latom a USN-nek es - talan - a RN-nek valoban volt egyszerre 9-nel tobb anyahajoja, de tobbet en nem talaltam.</blockquote>

A repülőgép-anyahajó olyan egység volt, amely hidroplánokat szállított, a gépek vízről szálltak fel és vízre szálltak le, a hajóra/ról "közlekedést" daruval oldották meg. Ilyen hajók a XX. szd. elején üzemeltek 5-6 ország flottájában, de a flottakötelékkel való együttműködés problémás volt, így kiszorították őket a repülőgép-hordozók, amelyekről már fedélzeti gépek üzemelnek.

Olvastam, hogy Azerbajdzsán átalakított BTR-et árul Simsek toronnyal.
http://www.armyrecognition.com/adex_2014_show_daily_news_coverage_report/azerbaijan_ministry_of_defence_industry_presents_btr-70_apc_fitted_with_simsek_23mm_gun_turret_13091.html
Ez a torony, ha jól olvastam Dél-Afrikából van... Szerintem ilyet Magyarországon is lehetne legfeljebb nem BTR alapra, hanem Patria alapokra....

Nem is tudtam, hogy egy Dél-Afrika cég foglalkozik MI-17, MI-24, Sukhoi-25 felújításával...
http://www.paramountgroup.biz/en/capabilities/aerospace.html

Nem tudom mennyire jó, de a gazdasági megszorító csomagok között érdemes lenne szerintem megfontolni főleg a MI-24-es helikopter és a Sukhoi-25 repülőgép felújítását...

Mondjuk... Sokakkal ellentétben én legalább belátom, ha hülyeséget írtam, és bocsánatot is kérek érte.

csaba77

" és a Sukhoi-25 repülőgép felújítását..."

Nincs és nem is volt ilyen repülőgépünk.

csaba77

Bea Hawk képes a jövőben a Gripen -re is elérhető A-Darter rakéta indítására (Nincs ilyen, de nem hiszem, hogy komoly pénzért adnák a működő képes repülőgépeket):
http://www.paramountgroup.biz/PDF/Advanced-Technology/hawk.pdf

<blockquote rel="fip7">csaba77

Bea Hawk képes a jövőben a Gripen -re is elérhető A-Darter rakéta indítására (Nincs ilyen, de nem hiszem, hogy komoly pénzért adnák a működő képes repülőgépeket):
http://www.paramountgroup.biz/PDF/Advanced-Technology/hawk.pdf
</blockquote>

Igaz, gyönyörű gép a Hawk, de akkor is csak egy iskolagép, nem vadászgép, még egy légifolyosóban utazósebességgel haladó gyorsabb utasszállitógépet se érne utol. Aszimmetrikus háborúban, ahol az ellenségnek nincs légiereje, még megfelelő lehet, komolyabb ellenség számára csak célpont.

csaba77

Szerintem a haladó kiképző gépeknek csak akkor lenne értelme, ha jóval nagyobb légierőnk lenne. Például 40-50 db Gripenre már lenne értelme saját képzést indítani.
Az alatt szerintem nincs sok értelme. Inkább kellene még +4 db Gripen és +repült órák, normális fizetés.

Ha már a Hawk szóbakerült, akkor már inkább Alca... :)
Át lett ez már beszélve... Molninak és még aki magyaráztra, igazuk van abban, hogy inkább a Gripenekre kellene több fegyver... De azért ott motoszkák bennem, hogy ha a csapásméréshez több gépet is szeretnénk, akkor 12-14 Alca nyílván jóval olcsóbb lenne, mint még 6-8 Gripen.