A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
8 303
8 967
113
Miért indokolható? Pont az a képessége hiányzik, amiért értelme lett volna a felújításnak; nincs hozzá irányított tankelhárító fegyverzet...
Háát egyrészt erről fingunk sincs, hogy mi van hozzá. Azt hittük, hogy a Gripenekre sincs AIM-9, aztán csak megjelent, amikor ki kellett menni a BAP-ra.
Nagyjából szerintem a Mi-24-esek is egy olyan ügy, mint a T-72. KB. fél évente változik, hogy mit fognak vele csinálni. Erre meg felesleges bármilyen régi ATGM-et beszerezni. Meg lehet nézni az AN-26-osokat is. Tavaly év végén még felújítás volt napirenden.
Pozitív hozadéka még, hogy a hajózó állomány a rendszerben maradt.
Ezen felül meg szerintem a MH vezetése ezek meglétét egy szükséges minimumnak gondolja, mint a maradék 1 zl.nyi rendszerben tartott T-72-est.
 
  • Tetszik
Reactions: kamm and marton

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
425
835
93
Érdekes, hogy szerinted eltitkolják a harckocsik számát a németek. Leopard 2A5, A6, A6M és A7 van nekik. Szerinted melyiket bontották vissza nekünk?:rolleyes:
Nem kell mindent elhinni, amit az M1-en mondanak... o_O

Ezt a képet biztos láttad, a test színe sokat elárul.....
"Nem kell mindent elhinni amit az M1-en mondanak." Ezt sem gyakran lehet olvasni ezen az oldalon. Már ezért megérte.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
10 055
23 424
113
Háát egyrészt erről fingunk sincs, hogy mi van hozzá. Azt hittük, hogy a Gripenekre sincs AIM-9, aztán csak megjelent, amikor ki kellett menni a BAP-ra.
Nagyjából szerintem a Mi-24-esek is egy olyan ügy, mint a T-72. KB. fél évente változik, hogy mit fognak vele csinálni. Erre meg felesleges bármilyen régi ATGM-et beszerezni. Meg lehet nézni az AN-26-osokat is. Tavaly év végén még felújítás volt napirenden.
Pozitív hozadéka még, hogy a hajózó állomány a rendszerben maradt.
Ezen felül meg szerintem a MH vezetése ezek meglétét egy szükséges minimumnak gondolja, mint a maradék 1 zl.nyi rendszerben tartott T-72-est.
Kivéve, hogy a T-72 sose változott, mióta 2026 a 2026.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
4 135
3 671
113
Az NG-nek milyen más fegyverzete van? Mert a jenki NG is szép nevű, csak elsővonalas harkocsijai is vannak. Az ANG meg F-22-vel is repül.
Szóval önmagában a névnél több kell. Ha van legalább valami APC mozgáshoz és legalább valami olyan ATGM, ami 30 éves hk-t kilő, akkor van értelme. Egyébként szerintem nem sok.
Hát a jenk NG pont rossz analóg nekünk.Az nem területvédelmi erő ma már,hanem tartalékos manővererő.
És nem csak ATGM-ből áll a világ.Az ócska,elaggott,de filléres és könnyen kezelhető Type63 sorozatvető,ha kap egy kummulativ altöltetes kazettás fejet,egy tűzcsapással kiiktathat egy századnyi méregdrága szupermodern hk-t.Ha utána otthagyja a kezelőszemélyzet,akkor is megérte az árát-annyira olcsó.Ősöreg M40 hsn ágyúbol ki lehet lőni a LAHAT rakétát,miközben 6km távra támogató tüzet tud adni-és primitiv,könnyen kezelhető eszköz.Bozótnéger is elboldogul vele.Stb.
Egy csomó olyan eszköz van,aminek már a manővererőknél semmi keresnivalója,de területvédelmi miliciáknak meg nagyon jó.Mert olcsó és egyszerűen kezelhető.RPG7 is ilyen.Nyilt prérin már nem sokat ér,de városvédelemben még jol használható.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
8 303
8 967
113
Letárolni?Amugy az nem lehet hogy lejárt a fejek szavideje és ezért gondolták hogy lecserélik az rpg-t?Mint a pct rakétáknál,csak itt senkinek sem jutott eszébe ellőni.
Nem hinném, akkor vennének hozzá a bolgároktól, csehektől, szerbektől másik rakétát. A CG-vel generáció váltás van folyamatban. Ami jó még azt addig kell tartani, amíg OK, utána meg elbúcsúzni. RPG-7-et már senki nem vesz meg tőlünk. A 7,62-es fegyverek viszont még elég sokáig piacképesek lehetnek.
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
5 616
9 149
113
En ertem, hogy az iras mit akar mondani, de ezt kar manipulalt avagy teves szamokkal megtamasztani. Soha nem kapsz $8M 2A7-et, ez biztos. :)Hat, megneznem a nemetek arait is... egy biztos, uj 2A7 nem lesz $8M, az biztos.

A cikkben csak annyi szerepel,hogy Leo 2 nem ír konkrét variánsról
a cseh fórumon azt írták,hogy a csehek kértek 2013 magasságában árajánlatot a németektől új gyártású a Leo2A5 illetve Leo2A6-a a cseh fórumozók szerint ezt az árat használta a cikkíró.
 

Galthran

Well-Known Member
2020. január 31.
721
2 113
93
nemrég vettek a szerbek kínai drónokat, itt van néhány kép . van hozzá rakéta is, irányított
csak hogy ismerjük a potenciális ellenséget is
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
8 303
8 967
113
A 24-esek felújításának értelmét abban találtam meg, hogy volt pilótának, műszakinak értelmes dolga. Harcértékük a sokat emlegetett "milíciák" ellen releváns, más tekintetben nem értelmezhető.
A többiekre pedig csak azt látom, hogy OK, eltesszük valahová, mert nem dobjuk ki. Aztán egyszer csak azt vesszük észre, hogy ott áll halomszám egy nagy rakás ócskavas. Mint, ahogy mondjuk Tatáról vonatszám kellett elhordani a "jó lesz még valamire" technikákat. Ezzel is pont erre számítok, semmi egyébre.
Lesz új fegyver, azokhoz remélhetőleg lesz kellő mennyiségű új lőszer. Inkább abból vegyünk még annyit, ami a mi kis tartalékosainknak is jó, mint betároljuk a múzeumot.
Ezen 4 tételből nagyjából a 7.62-es karabély és puskalőszeres fegyverekből tudsz pénzt csinálni. Azok mondjuk időtállóak. Egy esetlegesen lejáró rakétás RPG-7 készlettet már csak háborús övezetbe tudsz eladni, azt meg a különböző embargók azonnal tiltják. A T-72 ugyan ez, csak ott még költeni is kellene rá, hogy legalább valamelyik 3. világban uralkodó hadúr legalább kicsit villoghasson velük a dísszemlén. Másrészt a NATO vállalások sem biztos, hogy mennének még a Leok rendszerbe állításáig.
A Mi-24-esek eladása is meredek. Azt max. Olyan venné meg, akinek van saját felújító kapacitása, mert a gyártói élettartamot már lassan elérik.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
4 291
4 423
113
Az odáig rendben van, hogy az én hozzászólásomra válaszoltál, de a hsz -ed tartalma miatt nem vagyok biztos benne, hogy nem nyomtál-e félre ... Úgy egyébként gondoltam, hogy "angolosan" távolmaradok, de aztán így mégse :)

Ugye a mai nap/a héten/elmúlt időszakban kb. raklap számra írtam, hogy amennyiben bármi komolyabb "galiba" lenne a reguláris erőkkel vagy azok felszerelésével (ilyen-olyan fogyás miatti jelentős képességcsökkenés) - akkor kb. k@rva gyorsan fehér zászlót lengetni, mert a "B terv" a mészárlás (mármint a rossz oldalán). Ennek melyik része nem érthető?

A tartalékosokkal kapcsolatban szintjén sokadszorra az elképzelésem - most csak nagyon zanzásítva:

- ÖMT (ha eljutunk oda, hogy túlnyomórészt aránylag frissen leszerelt hivatásosok/szerződésesek alkotják): fő manővererők békelétszámának feltöltése - amennyiben marad, akkor sorban a többi egységet is.
- ÖTT : Teherautósofőr, targoncás/pakoló a logisztikai központban vagy egyéb raktárakban, őrszolgálat kiegészítése laktanyákban/raktárakban egyéb, tűzoltó szolgálat, konyhás, "kiskutyafülefarka", de leginkább a hátországban. Azaz nemhogy az ellen "élcsapatai" közelébe nem engedném Őket, hanem még a szabadcsapatai közelébe sem ...

És egyelőre még a fentiek is a "fantázia birodalma" ...

Azt is írtam párszor, hogy az ellen szabadcsapataI/sokadvonalas brigádjai ellen egy jól felszerelt és modern regulárisokat könnyű dandár konstrukcióban (KMZ -t nem ide) képzelek el, ha majd egyszer lesz ilyen. Ezek nem AK -s bakák - lépcsőházról-lépcsőházra stílusban. Hanem az olyan "szó nélkül bontjuk a fél várost, ha kell" típusú arcok illetve felszerelésekkel ...

Az eddigiekkel nem értesz egyet? OK, mondj jobbat.

Namost az urasan kihajigálunk mindent (mármint irreverzibilis módon) dologgal továbbra sem értek egyet. Részletesen leírtam miért nem. Egyelőre a "letolt gatyán" (technika vonalon) kívül nincs semmi. Amennyiben majd lassan csorog egy-két dolog, akkor az volt a mondás a részemről, hogy toljuk be a laktanya sarkába a mostani dolgokat. Nulla költéssel, nulla semmivel (bakker még a kohó is egy rakás pénzbe kerül ezeknél).

Erre jönnek a válaszok (nem Tőled), hogy akkor a tartalékosnak/milicistának majd az USA/német és az orosz élcsapatokat kellene legyalulni (hogymi? :confused:) ... Még jó, hogy nem egyszerre ... :D

A 'Negan' -nak írt válaszodra - csak azért, mert ezt a témakört is pedzegettem részleteiben korábban.

"Semmit nem ér a milícia, ha nem találkozik hozzá méltó erővel. Senki nem tart fenn ilyen erőt a környéken. Vagy én nem látok valamit?"

Na ebben pont 100% -ban nincs igazad. Úgy egyébként a saját civil lakosságot tekinthetjük "méltó erőnek"? Ugye ezen országokban (sajnos) sok esetben nem mindig az ellen fegyveres erőivel (legyen az bármilyen) keresik a "harcérintkezést ...

Pont a szomszédos államok baromira erős "szabadcsapat képző" képességgel rendelkeznek. Ld. közelmúlt illetve jelen (délszlávok, ukránok) vagy akár az elmúlt bő egy évszázadban kb. minden "jószomszédnál". Több- akár soktízezres nagyságrendben. Semmilyen erkölcsi- vagy morális gáttal (!!). Úgy mellesleg itt-ott némi (sokadvonalas) nehéztechnikával is.

Csak példaként - ugye pont most volt nemrégen bedobva egy YT videó asszem a 300 kilőtt ukrán T-64 tankról. Namost azokat a kilőtt roncsokat nem a madarak hordták ám oda össze ...
Felejsd már el hogy a ÖMT/ÖTT csak volt katonákra épüljön. Ezzel nem leszel előrébb max a rendelkezesre álló humán erőforást konzerválod le egy szük körben.
Normális kiépitett ÖTT/ÖMT re lenne szükség. Ahhoz meg nem csak szűk humán erőforrásokra épüljön. Ép ezert jegyeztem meg korábban hogy jó lenne ezt a 6 hónapos speciális tartalékos rendszert meghagyni és kibővítenni a polgári/rendvédelmi irányba is.
A honvédelmi alapismereteket meg rábővítenni a cégekre. 20 napra még a járvány után se fogják engedni legtöbb helyen el az embert. De iskolarendszerű modulban. Plusz némi "kárpotlásért" már enyhülne a jég. Utánna ha ismét gebasz lenne akkor pl lehetne olyan szerződést is kötni hogy ha csökken a termelés akkor azok az emberek akik valamilyen honvédelmi alapismeret rendszerben vannak vagy ÖTT be akkor szabadon választhatóan tudjanak belépni il visszalépni a spec tartalékos rendszerbe. Mivel már részben kiképzet/felkészített emberekről van szó így szolgálatott is tudnának vállalni egy felkészítés után ott ahol lehet. A cégeknek meg azért lenne jó részben ha ismét beindulnak akkor nem 0 ról kellene nekik betanítani az embert.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
4 291
4 423
113
nemrég vettek a szerbek kínai drónokat, itt van néhány kép . van hozzá rakéta is, irányított
csak hogy ismerjük a potenciális ellenséget is
A szerbek párran már megj itt hogy azért vehetek kínai dront hogy a saját fejlesztéseiket ki tudják építenni il szintet lépjenek.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
6 220
6 546
113
Az a gond,hogy kiindúlsz az amcsi csúcsteknikábol.Ezzel szemben mifelénk arkan van,meg kicsi és hiányossan felszerelt hadseregek.Mindtöbbször leirtam,ez a módszer nem működik egy nagy ésélvonalbeli sereggel szemben.Ha valaki 3000 T90/type98/M1A2(nem kivánt rész törlendő) tankal jön,meg félmiliós szuper IFVkel ellátott gyalogsággal,legmodernebb tüzérséggel meg 800gépes 4++/5.generációsgépekkel-hát inkább tűzzűk ki a fehér zászlót.NATO nélkül esélyünk sincs.Ha akarnak,szarrá lőnek minket.
De a környékünkön nem ilyenek a haderők.És az országok legtöbbször a szomszédjukkal keverednek háborúba.

A helyzet az, hogy méretünk és erőforrásaink folytán, hazánknak soha nem lesz több százezer főt felvonultató hadereje a közeljövőben. Ami realitás lehet, hogy a rendelkezésünkre álló katonákat, a legkorszerűbb technikával szereljük fel és megpróbáljuk a legjobb és leghatékonyabb kiképzést biztosítani számukra. A tartalék, ami most kezd formálódni, két fő dolgon áll vagy bukik majd, ha kiforrja magát. Mármint eredményesség, vagy eredménytelenség terén. Az egyik, hogy nekik is a lehető legjobb fegyverzetet és felszerelést kell biztosítani. A másik, a szintén magas színvonalon álló kiképzés, amiről eddig nem sokat tudunk még. Mindenképp el kell jutni a tartalékos erőkkel is oda, hogy valamikor majd, nehéz fegyverzettel bírjanak, amennyiben komolyan vesszük őket. Nehézfegyverben kaphatják, az aktív alakulatoknál lecserélt eszközöket, ezt el tudom fogadni, hisz az isten minden pénze nincs nálunk. Viszont kézifegyverekben, személyi felszerelésben, ugyan azt a szintet kell hozni náluk is, mint a profinak mondott erőknél. Akkor rendelkezni fognak értéklehető harcértékkel is. Az esetben, nem csak hátországi objektumvédelemre, utcai járőrözésre, közlekedési utak, csomópontok biztosítására lehet használni őket.
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
2 194
2 420
113
Őőő... Amennyire Benkő papa temette őket 1 évvel ezelőtt, annyira meglepődtem, hogy most meg valami olyat nyilatkozott, hogy "Még kiderül."
ezt mikori nyilatkozat? csak mert én úgy tudom hogy azóta hogy lenyilatkozta hogy az A7-ek érkezésével ki lesznek vonva nem jött új hivatalos álláspont
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
4 135
3 671
113
A helyzet az, hogy méretünk és erőforrásaink folytán, hazánknak soha nem lesz több százezer főt felvonultató hadereje a közeljövőben. Ami realitás lehet, hogy a rendelkezésünkre álló katonákat, a legkorszerűbb technikával szereljük fel és megpróbáljuk a legjobb és leghatékonyabb kiképzést biztosítani számukra. A tartalék, ami most kezd formálódni, két fő dolgon áll vagy bukik majd, ha kiforrja magát. Mármint eredményesség, vagy eredménytelenség terén. Az egyik, hogy nekik is a lehető legjobb fegyverzetet és felszerelést kell biztosítani. A másik, a szintén magas színvonalon álló kiképzés, amiről eddig nem sokat tudunk még. Mindenképp el kell jutni a tartalékos erőkkel is oda, hogy valamikor majd, nehéz fegyverzettel bírjanak, amennyiben komolyan vesszük őket. Nehézfegyverben kaphatják, az aktív alakulatoknál lecserélt eszközöket, ezt el tudom fogadni, hisz az isten minden pénze nincs nálunk. Viszont kézifegyverekben, személyi felszerelésben, ugyan azt a szintet kell hozni náluk is, mint a profinak mondott erőknél. Akkor rendelkezni fognak értéklehető harcértékkel is. Az esetben, nem csak hátországi objektumvédelemre, utcai járőrözésre, közlekedési utak, csomópontok biztosítására lehet használni őket.
Tea jenki NG-t látod mintának,amire szerintem nincs pénzünk.Én a svájci területvédelmi miliciát.
 

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
425
835
93
Pontosan, Mar 10x leirtuk, a romanok Europa Indiaja, meg az iparag szerint is: osszevissza bejelentenek mindent, a megrendelest, annak elfogadasat, engedelyezest, aztan amerikai engedelyezest, annak elfogadasat stb - aztan nincs penz semmire, igy nem is vesznek semmit vagy max a toredeket.
Egy vicc az egesz roman modernizalas, total kaosz es irgalmatlan osszegeket elcsapnak olyasmire, amire az amerikaiak - okosan - behulyitik oket, csak kezeljek oket felnottkent es baratkent az amcsik, ennyi.
Attól nagyobb hibát nem követhetünk el, hogy lebecsüljük a románokat. Hála az égnek vettek egy halom jó drága Patriot üteget, remélhetőleg elköltenek pár milliárd dollárt a haditengerészetre is, de azt nem szabad elfelejtenünk, hogy vettek - érdekesen nagy számú - nagyon potens és számunkra több, mint veszélyes HIMARS sorozatvetőt is. Arról nem beszélve, hogy még mindig többszörös túlerőben vannak.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
2 194
2 420
113
Attól nagyobb hibát nem követhetünk el, hogy lebecsüljük a románokat. Hála az égnek vettek egy halom jó drága Patriot üteget, remélhetőleg elköltenek pár milliárd dollárt a haditengerészetre is, de azt nem szabad elfelejtenünk, hogy vettek - érdekesen nagy számú - nagyon potens és számunkra több, mint veszélyes HIMARS sorozatvetőt is. Arról nem beszélve, hogy még mindig többszörös túlerőben vannak.
megint kezdjük Isteníteni a szőröstalpúakat? vettek himars oké, más? semmi , nulla, az hogy meg túlerőben vannak... hát azért a technikai részét is nézzük már... és most nem arról beszélek vagy ne arról beszéljünk hogy miket mondtak hogy MAJD vesznek, hanem amit tényleg le is rendeltek.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
6 220
6 546
113
Tea jenki NG-t látod mintának,amire szerintem nincs pénzünk.Én a svájci területvédelmi miliciát.

Tartalékos erőknek, alakulatoknak is csak akkor van értelmük és illeszthetők a hadrendbe, ha normális harcértékkel bírnak. Olyan tartalékosoknak, akik csak egy alap lőgyakorlatot lőttek AK-val és alig kaptak harcászati kiképzést, támogató nehézfegyverük nincs, harcbavetésük komoly kockázatot rejt, negatív értelemben. Márpedig olyan haderő, amelyiknek csak 2 lövész dandára, 1 felderítő ezrede, 1 különleges erejű dandára jelenti a harcoló erőt, az bizony háborús helyzetben harca fogja vetni a tartalékosait is az első vonalban. Bármit is állít most békében erről, bárki is. Mert rákényszerül.
 
  • Tetszik
Reactions: fedett_mókus

molnibalage

Well-Known Member
2010. április 18.
30 280
35 474
113
Milyen feladatra szánod őket? Hátországban ellátmánylerakatok őrzésére, rendészeti feladatokra, kapcsolattartásra a lakossággal, vagy mennek a darálóba. Első esetben tökéletesen megfelel a terepjáró, teherautó levedlett előző generációs karabély is.
És az első helikopter szétlövi az egészet, mert nincs légvédelme... Még NIR-rel is..
Ez a bibi...
 
  • Tetszik
Reactions: endre