A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
2 328
1 808
113
Állitolag augusztusban kapnak ejder yalcin-okat.De hogy milyen fegyverrendszer lesz rá integrálva,arrol semmi hír sem volt.
Már nagyon kiváncsi vagyok,hogy tényleg igy lesz e.

Simán megeshet, hogy egyelőre járművet kapnak csak, ismerkedni vele, aztán később lesz hozzá pct
 

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
5 098
5 578
113
Nem tudom, hogy hányszor tisztáztuk már. o_O
A norvégok bárkinek eladják a NASAMS rendszert. Mi kötjük a megrendelést ahhoz, hogy rendeződjön a norvég alapok helyzete.
Ezt elmondta mind az amerikai, mind a norvég nagykövet, hogy a 2 ügyet a magyar kormány köti csak össze.
Gyakorlatilag az AMRAAM rakéták előzetes engedélykérése is mintegy nyomásgyakorlás volt részünkről.

Pontosan.
 

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
5 098
5 578
113
Kedves forumozók. Régóta olvaslak bennetek, de csak most írok először.
Ha már mindéig szóba jön Románia, engedjétek meg, hogy én is írjak a témában egy pár tapasztalaton alapuló tényt az egyesek által vizionált nagy román "invázó" margójára.
Sokáig köztük éltem, úgy, hogy van testközeli tapasztalatom velük. Még a gondolkodás módjukat is ismerem hejjel közzel (csak azért ennyire, mert ahány történlmi régióban élnek, annyi féle képpen gondolkodnak - de erről majd később).

Hogy Románia képes lenne megtámadni Magyarországot, teljesen kizártnak tartom (hangsúlyozom, hogy ezt csak jelen konstelációban értem).

ad. 1. Először is azért, mert nincs meg hozzá a gazdasági ereje. Rottyon vannak. Már pedig egy háborúhoz pénz kell. Nagyon sok. Per pillanat még a részben tőlünk örökölt infrastruktűrát sem képesek fenntartani, illetve fejleszteni. Lassan rájuk rohad az egész, úgy, hogy van EU-s pénzük.

ad. 2. Politikailag instabilak. Csak, hogy értsétek. Az elmúlt 30 évben 27 kormányuk volt. Nem semmi stabilitás. Jó, tudom, a magyarok ellen mindég össze lehet kapni a népet. De nem mindenkit. Van vagy 5 millió kissebbség (cigány vagy 3 millió, magyar 1.5 millió és a maradék török, tatár, lipován, macedon, orosz, ruszin, ukrán), akik nem fognak mozdulni.

ad. 3. Romániának egy ilyen háború esetén számolnia kellene egy Bolgár közbelépéssel (onnan is elvették annó Dobrudzsát, és a vesztesek nem mondtak le róla teljesen), illetve a hátukban találnának a magyar kissebbség "személyében" egy közel 1.5 milliós ellenséget (akiknek legalább harmad hadra fogható), amit, ha ügyes a magyar hadvezetés, pillanatok alatt fel tudna fegyverezni, ha nem is teljesen, de olyan szintre, hogy komolyabb ellenállást fejtsenek ki három megye területén, illetve zavarják az utánpótlási útvoinalakat. Romániának pedig nincs és nem is lesz olyan katonai potenciálja, hogy egy külső háborút egy partizánháborúval a háta mögött megvívjon. Ezt ők is nagyon jól tudják, éppen eézért, minden eshetőségre felkészülve törekednek a magyarok elüldözésére vagy beolvasztására. Apropó, fegyverrel történő ellátás. Itt szerintem az oroszok is belépnének, ezzel, azzal.

ad. 4. Amíg van a NATO, addig ilyen nem lesz, mert nem érdeke az USA-nak egy belső megosztottság. Főleg, hogy a medvét készül megdugni.

ad. 5. A 4 alatt írtakat is fegyelembe véve, Románia soha sem indított egy háborút sem a történeleme során, ha nem volt mögötte, egy vagy több nagyhatalom, aki/akik támogatta (-ák) ezirányú tervét. Jelenleg, pedig ilyen nincs.

ad. 6. Ami a legfontosabb, hogy nagyon gyengék logisztikában. Szolgáltam a hadseregükben, úgy, hogy tudom mit beszélek. Ha van egy nép aki be van oltva logisztika ellen, az a Román. Minden ad-hok alapon működik. Semmit sem tudnak A-ból B-be pontosan eljuttatni. Fele megérkzik, fele nem, vagy csak később. Az infrastruktúrájuknál csak a szervező készségük pocsékabb. Ha nem hisztek nekem, olvassátok el mi történt a Román csapatokkal az első világhábórus kudarcos erdélyi betöréskor. Sok helyen azért vesztettek csatát, mert rossz volt a logisztikai háttér, illetve azért veszítették el a bevonuláshoz használt technika nagy részét, mert a szervezés nyomokban sem volt jelen köreikben.
Sok mindent meg lehet tudni ebből a hadi-naplóból:
Az oláhok vérnyomában a Fekete-tengerig - Maderspach Viktor
Megéri elolvasni, sok érdekes tényt közöl az író.
Egy szó mint száz, a Románok nagyon gyengék tervezésben, megvalósításban összességében az utánpótlás kivitelezésében (logiszika). Ha egy 10-es skálán az USA és a Németek 9-esek, mi 6 vagy 7-esek, akkor a románok a legjobb indulattal is 2-3 közé sorolhatók. És ez nem vicc.
El sem tudom, képzelni, hogy miként oldanák meg a seregek ellátását (ha csak ezt valamilyen "zsoldos" logisztikusok nem teszik helyettük).

ad. 7. Karbantartási képességük versenyzik a fent kifejtett képességükkel.
Tiszta balkán (angol utazó mondta, hogy a balkán ott kezdődik, ahol a karbantartás abba marad - ez jelenleg Temesvár-Arad-Nagyvárad-Szatmár vonaltól keletre van, sajnos). Ennek tükrében még a technika fele sem érne el a kijelölt felvonulási területre.

ad. 8. Tételezzük fel a lehetetlent, hogy képesek a románok egy Magyarország elleni nagyszabású müvelet megtervezésére titokban a kaszárnya falain belül. A kivitelezés akkor sem menne zökkenőmentesen, mert ott van a keblükben - ahogy ők mondják hivatalosan is - 1.5 millió potenciális kém és azok közül egyesek azonnal jelentenék a nagyméretű csapatmozgásokat nyugat felé.
Ahogy megindulnának a kétsávos útjaikon át a hegyeken a többszáz technikával nyugat felé, mondjuk Déváról, Gyulafehérvárról, Kolozsvárról, egyből akkora közlkedési káosz alakulna ki, hogy abban vesznének bele. Ne feledjük, ha támadnak, fel kell vonulniuk, délen, középen (itt át kell menni a hegyeken) és északon (ott pedig van a szilágysági dombság).
Ha vasúton tervezik ezt megvalósítani, akkor csak a déli vonalak (Szeben-Arad, illetve Temesvár-Lugos-Karánsebes szárny) jöhetnek szóba. A szilágysági kapú felé, ahol a legjobb a felvonulás Debrecen és Nyíregyháza felé, nincs ekkora tömegű fegyverzet mozgatására használható vasútvonal és egyébb út is alig (Szatmár és Zilah között van egy autóút). Kolozsvár-Nagyvárad szárnyról, jobb ha nem beszélünk. Egy vágány és az sincs villamosítva (azért nemert féltek egy magyar inváziótól:)).
Most, ezek tükrében el tudja valamelyiketek képzelni, hogy Románia képes egy Blitzkriegre ellenünk? Amig ezek felvergödnek a nyugati határra, addig szerintetek a magyar hadvezetés ölbetett kézzel ül?

A román katonákról pedig annyit, hogy nem kell lebecsülni őket. Köztük voltam egy ideig, ismerem a mentalitásukat és a hadrafoghatóságukat.
Először is, alapból van három féle román. A moldvai (a misztikus, tradicionalista) a havasalföldi (az ügyeskedő, munkát másra toló) és az erdély (aki tanult mind a magyar, mind a szász kultúrából, szorgalmas, kitartó és öntudatos).
A moldvai románok jellemzően mélyen vallásosk, fanatizálhatók és nem beszarik. Vagyis jó katonák nevelhetők belőlük.
A havasalföldi az más. Jól lehet vele mulatni, beszédes és laza. Ő megszervezi, hogy ki haljon hősi halált a hazárt, de ha lehet kimarad a sztriból. Lobbanékoyn. Olyan mint a bors, elsőre nagyon csíp, de aztán elmarad. Amolyan fogjatok le mert megölöm kategória. Katonaként nem nagy durranások.
Az erdély román, külön téma. Ott van két erős katonanép. A Fogaras és a Máramaros vidéki Románok. Ők kb. a székelyekhez hasolíthatók (kivéve szervezés, mert ezek is be vannak oltva ellene).
Szóva vegyes a kép. Azt kell mondjam, hogy ha csak az erdélyi és moldvai románok jönnének ellenünk, akkor fel kéne kössük rendesen a gatyát, de ha már közéjük van keverve a havasalföldi román, akkor nincs nagy ütőerejük. Márpedig a tisztek nagy része délről van, ahogy az az első világháború idején is volt (meg is lett az eredménye az erdélyi offenzíva idején a rátermett vezetésüknek).

Korábban többször elhangzott itt, hogy milyen könnyű egy támadás Magyarország ellen, mert sík terepen kell előrenyomulniuk a románoknak.
Fel sem merült senkiben, hogy esetleg mi indulunk meg és akkor nekünk van sík terep egésszen az erdélyi középhegység aljáig (középen), máramarosi hegység lábig (északon), a szerémségi kapuig (délen). Ha valami okból (feltételezve, de meg nem engedve, mondjuk egy erdélyi magyar-pogrom miatt) megindulna a magyar hadsereg kelet felé, akkor kb. a hegyekig lévő 60 km. egy nap alatt elfoglalná, illetve körülzárná a négy - jelenleg - Románok által bitorolt nagyvárost.
Kisebb csapatokkal és tűzérségi támogatással első pillanattól lezárhatná a maros völgyét és a királyhágot, nagyobb erőkkel pedig biztosítaná a szörénység irányából nyitott részt, míg északon a szilágysági kaput (mondjuk én a Maros folyón állítanám fel a védelmi vonalat, Szegeddel kezdődőleg és Máriaradnával bezárólag, úgy, hogy időlegesen Kiszombor, Deszk, Tiszasziget háromszöget beáldoznám).
Szóval csak ennyit akartam írni a témában.

Remek komment.

A teljes szervezetlensegre utalva en nem veletlenul mondom ugy ~30 eve, hogy nekunk a legnagyobb szerencsenk volt, hogy az osztrakok befolyasa ala kerultunk.
Ugyan korabban is volt korrekt (csunyan allamalkotonak szoktak hivni) berendezkedesunk, de a nagyon feudalis-felfeudalis arisztokracia onzese miatt az nem mukodott tovabb - ezert is vesztettuk el a fuggetlensegunket, ugye. Viszont utana vettuk at az igazan fejlett, nyugati szervezesu mukodo burokraciat es infrastrukturat, ami halistennek atalakitotta az orszagot es az utana kovetkezo burokraciak mind azokra az alapokra epultek, amit a Monarchia hagyott hatra...

...ami tolunk keletebbre sosem letezett.
Gyakorlatilag Erdellyel egy ekszerdobozt kaptak, megprobaltak a Regatot hozza felzarkoztatni, de persze nem sikerult, ezert utana ugy dontottek, akkor legyalaluljak azt is Dobrudzsa szinvonalara - ezugyben kotelezo olvasmany: https://24.hu/kulfold/2020/06/25/trianon100-erdely-romania-magyarsag-unio-autonomia/

Erdekes, amit a bolgarokrol irsz, nekem mindig feltunt, milyen baratsagosak velunk a bolgarok, ez eszembe sem jutott, hogy hosszu tavon lehetseges politikai szovetsegest latnak bennunk.
 

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
5 098
5 578
113
Lehet mar 2 eve ala van irva a szerzodes csak meg "piackutatnak", ha ez igaz es van itt bennfentes, mennyit rohoghet az elmeleteken. Volt mar itt Patriot, Meads, Falcon, Diehl, Nasam, Aster, CAMM-ER, torok csoda es meg ki tudja mennyi minden.

Amig nem utalunk, nem csinalnak semmit...
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
8 725
24 200
113
Hát,nekem az érintettek kommunikálták le,de ugye bármi lehet.
A Magyar Honvédség 2018 októberében kötött keretszerződést egy török céggel páncélozott többcélú moduláris járművek beszerzésére. Az első megrendelés 2019 decemberében volt, ezek a járművek a tervek szerint 2020 végén fognak megérkezni – válaszolta a Magyar Nemzet megkeresésére a Honvédelmi Minisztérium.
https://magyarnemzet.hu/belfold/sarkanyok-es-nomadok-erkeznek-a-honvedseghez-nezze-meg-8264415/
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
8 725
24 200
113
A Magyar Honvédség 2018 októberében kötött keretszerződést egy török céggel páncélozott többcélú moduláris járművek beszerzésére. Az első megrendelés 2019 decemberében volt, ezek a járművek a tervek szerint 2020 végén fognak megérkezni – válaszolta a Magyar Nemzet megkeresésére a Honvédelmi Minisztérium.
https://magyarnemzet.hu/belfold/sarkanyok-es-nomadok-erkeznek-a-honvedseghez-nezze-meg-8264415/
Mist újraolvasva cikket elég érdekes ez a szerződéskötés. Van egy keretszerződésünk és igény, vmint zsé függvényében küldik a szajrét. Elég rugalmas szerződésnek tűnik. Nemtom mással is van-e hasonló.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
793
1 293
93
A Magyar Honvédség 2018 októberében kötött keretszerződést egy török céggel páncélozott többcélú moduláris járművek beszerzésére. Az első megrendelés 2019 decemberében volt, ezek a járművek a tervek szerint 2020 végén fognak megérkezni – válaszolta a Magyar Nemzet megkeresésére a Honvédelmi Minisztérium.
https://magyarnemzet.hu/belfold/sarkanyok-es-nomadok-erkeznek-a-honvedseghez-nezze-meg-8264415/
Muzulmánoknak most van év vége, augusztus 20-án már új év lesz. ;):D
 

Terminator

Well-Known Member
2010. április 19.
15 070
19 573
113
Amig nem utalunk, nem csinalnak semmit...

Ha esetleg rendelnénk valamit az amerikaiaktól és elkezdenék nekünk gyártani, azt honnan tudnánk meg?
A kongresszusi jóváhagyásokról tudjuk hogy semmi biztosat nem jelentenek.
A Védelmi Minisztériumon keresztül kötött szerződésekből sem biztos, hogy ki lehet találni. Pl. ha az AMRAAM-nál felsorolják hogy a következő batchben milyen országoknak készül rakéta és van benne még egy meg nem nevezett ország, akkor az bárki lehet.
A cégek éves jelentésében sem biztos hogy ki van emelve.
Magyarországon meg biztos nem fogják bejelenteni, csak esetleg átadáskor.
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 391
4 311
113
Ha esetleg rendelnénk valamit az amerikaiaktól és elkezdenék nekünk gyártani, azt honnan tudnánk meg?
A kongresszusi jóváhagyásokról tudjuk hogy semmi biztosat nem jelentenek.
A Védelmi Minisztériumon keresztül kötött szerződésekből sem biztos, hogy ki lehet találni. Pl. ha az AMRAAM-nál felsorolják hogy a következő batchben milyen országoknak készül rakéta és van benne még egy meg nem nevezett ország, akkor az bárki lehet.
A cégek éves jelentésében sem biztos hogy ki van emelve.
Magyarországon meg biztos nem fogják bejelenteni, csak esetleg átadáskor.

Onnan, amikor lefotózza valaki a vasúti szerelvényt, ahogy valahol Győr magasságában, ahogy begurul az állomásra.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
8 813
9 883
113
Zord augusztusi (Air)LandPowerNews-a.
Illetve @kelepisti kommentje:

"He éppen most találtam rá az új posztra. Parádés kép..
Ha már a Konkursz.. A tankászok képességnövekedése mellett, a némi képességcsökkenés a nagy hatótávolságú pctörő komplexumok és a tüzérségi lokátorok kivonása.. Reméljük - a háttér beszélgetéseken legalábbis volt róla szó - hogy LR-Spike és Arthus is érkezik... (bocsánat, hogy konkrét típusokat írtam).."
@kelepisti ! A következő felvetés félig költői. A kérdés kényességére való tekintettel megválaszolása fakultatív.
Biztosan jól értetted a LR-t?
Nem véletlenül ER2 volt az? Mert az LR2 a maga 5,5km-es hatótávolságával a lövész harcjárművekre rendben van, de a páncéltörőtüzér zászlóalj járműveire én a nagyobbikat (ER2 - 10km) gondolnám. Sőt ott esetleg az NLOS is szóba kerülhetne.
Ha nem lenne külön zászlóalj Tatán a pct. feladatokra, akkor egy osztály erejéig NLOS esetleg mehetne a tüzérosztályba is a maga 25km-es hatótávolságával.
Ha jól látom az NLOS-t egyelőre csak a Rafale gyártja, a kisebbek már európai gyártásba is kerültek. Mind az Eurospike, mind a Mesko gyártja már a teljes termékpalettát Talán a Meskonak ER-re nincs licence, csak SR-re és LR-re, de nagyon tolják az izraeliek az NLOS-t is a lengyeleknek.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
2 218
2 844
113
Erdekes, amit a bolgarokrol irsz, nekem mindig feltunt, milyen baratsagosak velunk a bolgarok, ez eszembe sem jutott, hogy hosszu tavon lehetseges politikai szovetsegest latnak bennunk.
A második balkáni háború óta ellenségeik (és a szerbek is). Érdemes elolvasni, hogyan lépett Románia a háborúba. Az sem véletlen egyébként, hogy a bolgár zászló fehér-zöld-piros.