A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.

Fennek

Well-Known Member
2010. május 8.
7 116
22 884
113
Itt a Reihnmetall 2020 első féléves üzleti jelentése. Nem látom benne a 2 milliárd Euró körüli növekedést a védelmi szektornál, így vagy még nincs üzlet, vagy nem Lynx lesz... De nézzétek át ti is, hátha mást láttok a számokból.
Csak teljesítés után fizetünk, megmondta a kormány.
Szóval csak akkor látod az eredményben ha már itt van a vas.
 
  • Tetszik
Reactions: Loken and SilvioD

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
8 841
9 933
113
Itt a Reihnmetall 2020 első féléves üzleti jelentése. Nem látom benne a 2 milliárd Euró körüli növekedést a védelmi szektornál, így vagy még nincs üzlet, vagy nem Lynx lesz... De nézzétek át ti is, hátha mást láttok a számokból.
Ilyenbe csak a legnagyobb dolgokat teszik bele, mint az új egység haladását az ausztráloknál.
Mindenesetre az látszik, hogy valaki nagyon a hónuk alá nyúlt, hogy elfogadhatóra sikerüljön hozni a féléves jelentést, mivel az autóipar részleg nagyon durván minuszba csúszott. Van egy olyan megjegyzés benne, hogy a megrendelő kérésére a lőszer részleg egyik megrendelését előrehozták, és ez sokat javított a számokon.
Ezek lehetnek a németek is, de akár mi is, ha mondjuk azt kértük - némi árengedményért cserébe - hogy módosíshatnak (előre hozás) a szállítási határidőkön.
A KMW ügyletben biztosan van lőszer is, és ráadásul a COVID előtti időkben a szállítás ütemezése is valószínűleg csak valamikor '22
-től '25-ig lenne esedékes nagyobb mennyiségben.
De van egy érdekes grafika a MAN járművekről is (20. oldal). Nekem az azt sugallja, mintha valaki (Mi?) bekapcsolódott volna a német GBP programba.
Leírja, hogy Június 30-ig eddig a program kerete 4,2 Mrd EUR volt. Ebből 0,5Mrd-ot már le is szállítottak, 0,6Mrd-ra van leadott megrendelés, és még 3,1Mrd-nyi keret van szabadon. Na, viszont erről az összegről további infót is elárul:
- A 3,1Mrd-ból 2,4Mrd-ot Németországnak fognak leszállítani 2024-ig,
- míg a becsatlakozott félnek (országnak?) még további 0,7Mrd-nyi járművet 2026-ig.
Honnan is ilyen ismerős ez a szám? Hja a a haderőfejlesztési programunk egyelőre pont 2026-ig van meghatározva.
Mondjuk, ha tényleg beletenyereltünk egy Bundeswehr-es tételű flottavásárlásba, akkor azért az elég komoly húzás lenne. :rolleyes:
Mindenesetre egy ilyen közös programba nem túl sok olyan van aki ekkora tételben szállna be és eszméletlen módon titkolja is!
Ugye a V4 groupnak megvan a saját Tatra, Jelcz platformja, a franciáknak szintén. A románok összebútoroztak ugye az olaszokkal az Iveco fronton.
A skandinávok és a balti államok minden megrendelése nyilvános. Az angolok ugyan most bútoroznak majd össze a Rheinmetallal, de nekik presztizs kérdés, hogy nagy dérrel dúrral jelentsék be a beszerzéseiket, ráadásul náluk nem is 0,7Mrd-os lenne a volumen. Az osztrákokat majd kihagytam. Na ők meg örülnek, ha per pillanat lyuk van a seggükön.
Az elméletemet az is erősíti, hogy a V4-en kívül nincs másik olyan ország, akivel szorosabb lenne a katonai, védelmi együttműködésünk.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
8 841
9 933
113
Csak teljesítés után fizetünk, megmondta a kormány.
Szóval csak akkor látod az eredményben ha már itt van a vas.
???
Böngészd már át a költségvetés áthúzódó programjait! Az Airbusnak is előre fizettünk a H145M-ért, mint ahogy a H225M-ért szinte egészében kifizetjük, mielőtt elindítanák a szállítást.
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses

Terminator

Well-Known Member
2010. április 19.
15 106
19 677
113
Csak teljesítés után fizetünk, megmondta a kormány.
Szóval csak akkor látod az eredményben ha már itt van a vas.

Pedig eddig mindent előre fizettek vagy ha úgy jobban hangzik, időarányosan a leszállításig.
Ha lenne egy nagyobb megrendelés, az a cég jelentésében látható lenne pl. az "Order intake" résznél.
 

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
5 159
5 623
113
A második balkáni háború óta ellenségeik (és a szerbek is). Érdemes elolvasni, hogyan lépett Románia a háborúba.

Igen, azt tudtam. csak nem raktam ossze, hogy emiatt lehetnek olyan baratsagosak velunk.


Az sem véletlen egyébként, hogy a bolgár zászló fehér-zöld-piros.

Mire gondolsz? Nekem ugy remlik, jo regen az volt mar nekik, oket el kellett vernunk, amikor bejottunk a Karpatok koze......
 

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
5 159
5 623
113
Ha esetleg rendelnénk valamit az amerikaiaktól és elkezdenék nekünk gyártani, azt honnan tudnánk meg?
A kongresszusi jóváhagyásokról tudjuk hogy semmi biztosat nem jelentenek.
A Védelmi Minisztériumon keresztül kötött szerződésekből sem biztos, hogy ki lehet találni. Pl. ha az AMRAAM-nál felsorolják hogy a következő batchben milyen országoknak készül rakéta és van benne még egy meg nem nevezett ország, akkor az bárki lehet.
A cégek éves jelentésében sem biztos hogy ki van emelve.
Magyarországon meg biztos nem fogják bejelenteni, csak esetleg átadáskor.

Altalaban az alvallalkozo ilyenko bejelenti a megbizast...
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
4 205
7 897
113
A második balkáni háború óta ellenségeik (és a szerbek is). Érdemes elolvasni, hogyan lépett Románia a háborúba. Az sem véletlen egyébként, hogy a bolgár zászló fehér-zöld-piros.
A bolgár zászlót kifejthetnéd valamelyik másik topikban, annyit tudok, hogy nem akartak az oroszra hasonlítani ezért a középső szín zöld lett, viszont a ciril betűket meghagyták, ellentétben a románokkal akik az 1800-as évek közepén letették a cirilt is, hogy a történelmüket jobban passzoltassák az elképzelésükhöz.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
8 693
6 572
113
Csak mert ha jolemlekszem gyalogsagba kepzelte el.
Es szerintem pont hogy az a koncepciojanak buktatolya.

Huszar csapatra mint megnevezes sokkal jobban raillik egy olyan jarmucsaladdal felszerelt alegysegre. Ami konnyu nagy mobilitasu /viszomylag jo pancelveddetseggel rendelkezo /sulytasok textilvert./ viszonylag nagy tuzerovel /karabely es pisztoly is./ rendelkezik minimalis vagy abszolute de semmi desszant nelkul.
Igy a feladatuk lekorlatozodik az ellenseges utanpotlasi utvonalak gyors racsapasara /majd fuss./ ellenseges erok zaklatasara es az ellenseg vonalai moge torteno betoresre ahol tuzzel pusztitanak /majd fuss./ es visszafele ujra attornek de ekkor mar hatbatamadva az ellent....

En erre a celra konnyu hk alvazat kepzelnek agyuval gepagyuval aknavetovel es panceltoro eszkozokkel felszerelt jarmuvek kepzelnek el /mindegyiket granatvetovel ellatva a nehez geppuska mellett./ 4 fo kezelovel. Vezeto fo fegyver iranyzo masodlagos fegyverek iranyzoja es a pk.

Onalloan teruletszerzesre csata nyeresre alkalmatlan /de nem is ennek kellene a fo feladatuknak lennie./

Esetleg egy nagyon jo terepjaro kepessegu 4x4 est tudnak elkepzelni /mint a manitau./ ket fo vel. Tamogato es raronto esetleg vadasz szerepkorben...

Gyors racsapasoknal ellenseg zaklatasanal akar harcaszati melysegbe folosleges a desszantot cipelni hisz nem a terulet megszerzese a cel...
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
10 737
9 920
113
Egy apróság kiderült az iskolaőrség kapcsán, ami elgondolkodtató! Komolyan vették ugyanis a felvételi követelményeket ellentétben az ÖTT-vel és annak eredeménye is lett:

Már az előszűrőn kiesett az iskolaőrségre jelentkezők többsége

"Várható, hogy az egy hónapos, de kifejezetten sűrű gyorstalpalón még többen lemorzsolódnak majd.
Július végéig összesen 1409 fő adta be jelentkezését a rendőrség által meghirdetett iskolaőri pályázatra, az egészségügyi, pszichológiai és erőnléti vizsgálatok után pedig augusztus 3-án 497 fő kezdte meg a képzést – tudta meg a Népszava az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK). A pályázók kétharmada tehát már a tanfolyam előtti szűrőn fennakadt és várható, hogy az egy hónapos, de kifejezetten sűrű gyorstalpalón még többen lemorzsolódnak majd. A résztvevőknek 40 órás pedagógiai-pszichológiai, 24 órás bűnmegelőzési és konfliktuskezelési, 56 órás rendvédelmi és gyakorlati tanfolyamon kell részt venniük. A modulok mindegyike vizsgával zárul."


Namost ehhez tudni kell, hogy: 27/2020. (VII. 17.) BM rendelet az iskolaőrökről

8. § A munkáltató a fizikai állóképességi vizsgálaton részt vevőket - a fizikai alkalmassági követelmények meghatározása érdekében - a tárgyévben betöltött életkor alapján az alábbi két korcsoportba sorolja:

a) I. korcsoport: ötvenöt éves korig,
b) II. korcsoport: ötvenöt év felettiek.

9. § (1) A fizikai állóképesség vizsgálatára szolgáló mozgásformák a következők:
a) mellső fekvőtámaszban karhajlítás és karnyújtás,
b) hanyatt fekvésből felülés, valamint
c) 1500 méteres síkfutás.

10. § (3) A 9. § (1) bekezdése szerinti gyakorlatok végrehajtását a korcsoportok figyelembevételével kell értékelni az alábbiak szerint:

a) I. korcsoport:
aa) 0-40 pont esetén „Nem megfelelő”,
ab) 41-75 pont esetén „Megfelelő”,

b) II. korcsoport:
ba) 0-35 pont esetén „Nem megfelelő”,
bb) 36-75 pont esetén „Megfelelő”.


És akkor nézzük a mellékletet a pontszámokról:Hát, őszintén szólva nem lesz itt semmilyen tartalékosrendszer! Ezek szánalmasan degradált pontszámok, ahol látszik, hogy éppen csak tolókocsi nélkül, önállóan mozogni képes személyeket kerestek és ezen bukott ki a kétharmada a jelentkezőknek! Ami itt maximum, az lenne az elvárható minimum egy használható területvédelmistől, elvégre könnyűgyalogosról beszélünk az isten szerelmére!
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
4 309
4 458
113
Hát, őszintén szólva nem lesz itt semmilyen tartalékosrendszer! Ezek szánalmasan degradált pontszámok, ahol látszik, hogy éppen csak tolókocsi nélkül, önállóan mozogni képes személyeket kerestek és ezen bukott ki a kétharmada a jelentkezőknek! Ami itt maximum, az lenne az elvárható minimum egy használható területvédelmistől, elvégre könnyűgyalogosról beszélünk az isten szerelmére!
Azért néha érdemes a honvédelmi linkre is rákatintani még mielőtt eldobod magadat.