Együttműködési megállapodások, egyik sem megrendelés. Amúgy lengyelről angolra kell fordítani az úgy elég korrekt.Bár 0 a lengyel tudásom, de ahogy értelmeztem ez egyik sem bejelentés, csak lehetőségek, de semmi konkrétum.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Együttműködési megállapodások, egyik sem megrendelés. Amúgy lengyelről angolra kell fordítani az úgy elég korrekt.Bár 0 a lengyel tudásom, de ahogy értelmeztem ez egyik sem bejelentés, csak lehetőségek, de semmi konkrétum.
Main Battle Tank.
93M védőruhaABC fegyverek ellen van vagy lesz valamilyen komolyabb védőfelszerelés? Különösen a biológia rész érdekelne. Egy komolyabb koronavariáns esetén gondolom a sereget is bevethetnék valamilyen színten. Reélem azért már nem a régi szovjet gumiruhák vannak aktív szenes szűrőkkel.
Amúgy, ha jól emlékszem a taposóaknákat kivonták, de tank elleni akna, különösenen lég vagy tűzérség által telepíthető létezik egyáltalán? Keresgéltem, de konkrétan nem leltem, lehet Én vagyok béna.
Szóval akkor a doktrínák és elnevezések dobálása közben nem érzitek, látjátok a különbséget az MBT és az MGS között?
Egy kézi töltésű löveg?Eközben az LG1 digitalizált, MK III-as változata képes 15 mp alatt leadni 6 lövést, 30mp alatt pedig elhagyhatja a TÁS-t.
A korszerű "réskitöltő" radarok (én inkább a hadszintéri radar kifejezést használnám),mint a csehek vette Elta,már egyben tüzérségi felderitő/bemérő radarok is.A várható ellenséges erők közül egyébként egyedül az ukránoknak van meg a megfelelő számú lövege és radarja ahhoz hogy egyáltalán a teljes műveleti területet lefedje.
Ezt attól kérdezd aki MBT-t MGS-ként akar használni(ha már angolul írtad)...
Egy kis összegzés.
Légierő
2 A319 / 2 DF 7X / 1 A330 / 8 Zlin
Itt még 2 és fél lyuk van.
- Rámpás.szállító: ez sztem 3 KC-390 a honvédség kotelékein belül és A440 a közös NATO német-magyar légiszallitó század keretein belül.
- Sugárhajtású kiképzőgép: tudom ez sokaknak nemszimpatikus, de a Z2026 konkrét célja ennek beszerzése. Hány darab L-39NG-t lenne idealis beszerezni a 8 Zlin mellé?
- +1 század vadászgép. Nekem szimpatikusak a svédek, itt "spórolhatnánk", hogy maradjon másra. Kivéve ha Keletről nem hoznak lépékényszerbe.
Ha már azt nézzük, egy mbt,(én is jobb szeretem harckocsinak nevezni) bármikor el tudja látni a tűztámogató szerepet, de a hozzá képest papír mgs eléggé korlátozottan a harckocsi áttörő szerepét, hacsak az adott területen nincs nehéz erő, legalábbis nehezebb mint ő maga. Egy ócskavas hk is jó eséllyel komolyabb védelmi mutatókkal rendelkezik passzív védelem tekintetében. Amíg célozni, tüzelni, menni képes, mgs szerepkörre is képes.
Egy ifv alapú járgány számára a t55 is horrort tud jelenteni. Önmagában az a t55 már nem elég védett akár a gépágyú sorozatával szemben, egy atgm-el szemben meg főleg, de kevés plusz páncéllal már pusztán a rétegzés miatt a gépágyú kevés lehet, marad az atgm aminek meg a hk lövedékkel szembeni sebességbeli hátrányát ismerjük, a nagy hatótáv pozitívuma mellett. És nem kell túl sok plusz páncél, hogy kellően osztott célfelület területei közül kelljen válogatni, az atgm indítás viszont rizikós az indító jármű szempontjából is. Szóval az 55-ös lazán elláthatja ezt a tűztámogató szerepet és lehet ráplusszolni némi segítséget, ha aktív rendszerre ilyen szinten nem is sokan pazarolnának, bár egyértelműen ha erre lenne használva, komoly túlélési esélyt biztosítana neki. Ez ugyanígy kiöregedett t-72-vel, Leo 1-el, 2-vel, pattonnal, akármivel működik.
De ha fogod a lynxet, nem tervezed át hátsó motorosra, hogy előre belerakhass valami brutál páncélbetétet, akkor annyit fog tudni mint egy ifv. Ha beállítanád harctéren első sorokba, muszáj lenne neki elsőként felderíteni, befogni a célt és tüzelni, különben gyakorlatilag vége. Mert a legtöbb harctéri fegyver a védettségi szintje alatt marad, gépágyúk ellen, kézi páncéltörő fegyverek ellen van passzív és jó eséllyel atgm ellen aktív védelme, de a hk bedarálja. Lehet temetni a maradványokat, meg veszteséglistára írni a gépet. Egy az egyben vagy tömeges hk-k elleni összecsapásban csak előkészített és jól kihasználható terepen lenne esélye. És mivel már most 50 tonna, elég nehéz további páncélt rátervezni a teljes szerkezet fejlesztése nélkül.
Persze a játékok kedvelt (best armor is the no armor) filozófiája a valóságban is menthet életet egyszer-egyszer, mert a túl könnyű védelem, alu alapú technológia miatt egyszerűen átszáll rajta a lövedék, ha a ballisztikai forma nem elég és behatol, de erre építeni csak veszteségek tudomásul vételével lehet.
Amit felvetettem, 72 alvázra hitfact 120, azt több verzióban görgettem a fejemben, mert azért a modern támadó eszközök és tűrhető(erősíthető) frontpáncél a teknőn még nem teszik védetté a tornyot kellően, csak szűkítik a támadásra érdemes felületet. Harckocsiként bátrabban támadhatna mint bármelyik ifv alapú jármű, de sokkal sebezhetőbben mint egy rendes toronnyal. Segítség a jobban tárolt lőszer, de ha eltalálják, pont ugyanannyira kellemetlen mint a Leóknak volt Szíriában. Tehát azt mint fejlesztendőt gondoltam el, ez egyfajta köztes gépkét született meg bennem, amit fejleszteni kell páncélzatban, talán szerkezetben is a terhelhetőség miatt, vagy kellő védettség tudattal tölthet be mgs szerepet aktív védelmi rendszerrel kiegészítve, szörnyként hatva a gyalogság és annak a gépei számára.
Ettől még hülyeség.Az elavult harckocsit amit tűztámogatónak használsz ugyan úgy kilősz bármilyen modern panceltörő fegyverrel mint egy modern MGS-t.A különbség annyi,hogy a modern MGS-t nem hátráltatja az elavult harckocsi elavultságából adódó problémahalmaz...
Ertem akaro irniEttől még hülyeség.Az elavult harckocsit amit tűztámogatónak használsz ugyan úgy kilősz bármilyen közepesen modern pánceltörő fegyverrel mint egy modern MGS-t.A különbség annyi,hogy a modern MGS-t nem hátráltatja az elavult harckocsi elavultságából adódó problémahalmaz...
A harcérték soktényezős dolog és a védettség ebből csak az egyik.Attól,hogy valami védettebb még nem lesz jobb.Nincs az az isten,hogy én egy MGS-ként használt valamennyire modernizált T-72M1-be üljek akárcsak egy Stryker MGS helyett.
MBT,avagy alap/csata hk a közepes és nehéz hk összeolvadásával született (bár nem ilyen egyszerű,de mára kb igaz).De nem halt ki a könnyű hk kategória.Ettől még hülyeség.Az elavult harckocsit amit tűztámogatónak használsz ugyan úgy kilősz bármilyen közepesen modern pánceltörő fegyverrel mint egy modern MGS-t.A különbség annyi,hogy a modern MGS-t nem hátráltatja az elavult harckocsi elavultságából adódó problémahalmaz...
A harcérték soktényezős dolog és a védettség ebből csak az egyik.Attól,hogy valami védettebb még nem lesz jobb.Nincs az az isten,hogy én egy MGS-ként használt valamennyire modernizált T-72M1-be üljek akárcsak egy Stryker MGS helyett.
Részben.Strykernél,meg általában a kerekeseknél ez azért nem egészen igaz.Azoknál azért vastagon a hadműveleti-harcászati ok is van.Az ifv alapu mgs-ek eddig nem is voltak sikeresek,mert majdnam annyiba kerülnek mint egy hk.Szerintem az mgs es egyeb probalkozasok a rohamloveg kategoria amit a sporolas hozott letre /nem pancelvadasz/vadaszpancelos azt inkabb a nahyobb loveg igenye./
De a rohamloveg azert jott letre mert nem volt kello menmyisegu hrckocsi tamogatasra.
Szerintem ez a kezdőcsomag! Meglátják az igényeket, a lehetőségeket. Szerintem ez a készlet elsősorban a KMD mozgatására, kiszolgálására lesz elegendő.Helikopter
20 H145M / 16 H225M
Ide még várunk vmit vagy ez a rész pipa?
Én ugy értettem kimondottan támadó helink nem lesz, oder?
- A Gripenek C/D+-ra való fejlesztését szerintem el fogják indítani még a 2026-os programban, és a fegyverzetet - addig is - folyamatosan apránként fejlesztik.Légierő
2 A319 / 2 DF 7X / 1 A330 / 8 Zlin
Itt még 2 és fél lyuk van.
- Rámpás.szállító: ez sztem 3 KC-390 a honvédség kotelékein belül és A440 a közös NATO német-magyar légiszallitó század keretein belül.
- Sugárhajtású kiképzőgép: tudom ez sokaknak nemszimpatikus, de a Z2026 konkrét célja ennek beszerzése. Hány darab L-39NG-t lenne idealis beszerezni a 8 Zlin mellé?
- +1 század vadászgép. Nekem szimpatikusak a svédek, itt "spórolhatnánk", hogy maradjon másra. Kivéve ha Keletről nem hoznak lépékényszerbe.
A Mistralt sem fogják így hagyni szerintem. Megy mellé a NASAMS, meg még felé egy ABM képes dolog is.Légvédelem
Samoc / AMRAAM / NASAMS
A meglévő Mistral rendszer mellé a fentiek tükrében, mi lenne még a prioritás??
Én reménykedem egy második zl. A7+-ban '26 előtt (a megérkezés szinte biztosan kicsúszik már)Szárazföld
12+44 Leopard / 24 PzH2000 / 200 Hiúz / Több száz Ejder Yalcin - NMS Yörük
Plusz a részletek @blogen összefoglalójában.
Háát ez talán kicsúszik a Z2026-ból. A Lynxek rendelési száma és szálítási ütemezése fogja - talán -A BTR csere elég időszerűnek tűnik talán Boxerre.
A jelenlegi D-20-akat a PZH-k küldik nyugdíjba. Volt itt sustorogva vontatott is... Meglátjuk. Szerintem az inkább 105-ös méretben játszhatna.A D-20-akat mire válthatjuk? Erről nem nagyon megy a találgatás...
Nincs még megnevezve raj géppuska/LMG, Nincs még megnevezve a DMR (Valószínűleg Bren BR) és az általános mesterlövész fegyver.Kézifegyver
P07 és P-09 tpisztolyok / Bren 2 / Scorpion Evo 3 típusú / CG
- Ezenkívűl?? Aknavető alap a Hirtenbergertől, azonkívűl, mi lenne még szükséges??