Az a jó ebben amúgy (bár ez megítélés kérdése),hogy akár a legkevésbé esélyesnek tűnő hadiipari beruházást is bejelenthetnek,tekintetbe véve az eddig(szinte a semmiből)haditechnikai beszerzéseket.
Abban biztos vagyok, hogy amerikai eredetű gyártó nem fog idetelepülni. Ez most nem trend. Meg akkor ezek szerint másik Airbus sem lesz. Meg úgy általában gondolom, hogy nem nagyon lesz repülő eszköz gyártásához itt semmi, mivel akkor aktív konkurenciát jelentene az AERO-nak.
A szárazföldi erőknél az egyéni felszerelés túl sokrétű, hogy rentábilis legyen itt gyártani, pláne, hogy az EI-nek már van ilyen jellegű üzeme.
A kézifegyverek nagyrészt kipipálva. A géppuskák viszont még mindig lógnak a levegőben. Az FN- gyártásáról már volt egy kósza hír. Az biztos, hogy ott lenne azért lehetőség. A legtöbb új járműre kell majd fedélzeti géppuska. (7,62, .50) Ezt korábban már kifejtettem.
A GBP-t leváltó programot még nem jelentettek be, bár ráutalóan már MAN-okat rendeltünk a KWM ügylet részeként.
Rakétatechnológiával nagyon csehül állunk.
ATGM-et nem hinném, hogy gyártanának itt. Ha Spike lesz, akkor annak már az eredeti izraeli cégen kívül is van európai partnere (MESKO, Eurospike). Nem valószínű.
A Diehl viszont rendelkezik olyan portfolioval, ami érdekes lehet nekünk (OK, a szerbeket nem említem
). Ráadásul ezek nem csak ide kellhetnek, de más országok is vennék mint a cukrot.
Amit kihagytam még, az esetleg az MBDA lehetne, ott is elsősorban a repülőgép fedélzeti esetleg légvédelmi rakétáikkal. (nem tartom valószínűnek).
Radartechnika? Van ugye kis cégünk, aminek kérdés, hogy mennyire akarunk betenni.
A RUAG ugye árulja a teljes külföldi védelmi portfoliót, és a siroki üzemről volt is szó korábban.
A Nurol esetében szerintem nem tudnánk olcsóbban legyártani a járműveket, mint a törökök teszi. Ha jól emlékszem, csak karbantartó bázisról volt szó.
A Merci csak bónuszként került bele a tippembe, mert ott is van ugye már kapcsolat, de az is inkább a GBP.
A drónok esetén viszont simán alkalmasak lennénk egy kompozít üzem üzemeltetésére. Arra meg mostanában elég nagy szükség lesz. Pláne, ha hullanak mint a legyek.