Laikus, és féllaikus körökben (szerény nyomott személyemet is ideértve) megy a számolgatás, hogy milyen járműigénye lehet egy harckocsi vagy gépesített lövész alegységnek. Pár viszonyítási pont a nem túl távoli múltból. (Na jó, picit régi, de azért az alapok rendben vannak)
Ez az angol hadsereg harckocsi századát mutatja 1997-ből:
Már itt látszik, hogy a 15 hk.-ra (Leo2) jut 1 műszaki mentő (Wisent 2), 2db IFV alapú karbantartó/javító jármű (Lynx), 1 lánctalpas sebesültszállító (Lynx), 4 kerekes terepjáró teherautó (MAN HX4x4), 3 4x4-es hiradó jármű (NMS) , valamint 2 egyéb APC jellegű páncélozott lánctalpas szállító (Lehet Lynx is, de ezen pl. lehetne spórolni).
És itt egy teljes gépesített nehéz lövész zászlóalj (nagyítható, érdemes kattintani!),
Egyrészt nagyon fontos, hogy ez a '97-es technikai követelményeknek megfelelő szerkezet. Másrészt látszik, hogy a Tatai Dandárnál sem csak a lövészek fognak Lynx-et kapni, de még a harckocsi zászlóalj is. Én még nagyon kíváncsi leszek, hogy lesz-e esetleg egy kisebb méretű, lánctalpas is rendszeresítve tatán, vagy megpróbálnak mindent Lynx-szel és kerekes alternatívákkal megoldani.
Másik dolog, hogy szinte biztos, hogy nem így lesz nálunk szervezve sem a harckocsi század, sem a lövész zászlóalj, mert pl. a rendelt lánctalpas műszaki és műszaki mentő járművek nem nagyon illenek bele ebbe a sémába. De az látszik, hogy a 218db Lynx pik-pak el fog fogyni.
És nekem a 3db Leguan nagyon kevésnek tűnik. Vagy az van, hogy maradnak a régi hídvetők is, vagy azokból kell még beszerezni. Lehet az akár Lynx alapú is.
Biztos vagyok benne, hogy a Leopard 1-ből összerakott elem simán rápakolható a Lynx alvázra (A lynx hasonló tömegű). Kérdés, hogy erre van-e értelme Lynx alvázakat befogni.
Mindenesetre az egy kiváló első fejlesztési feladat lenne pl. a magyar gyárnak, ha ezt egy jó megoldással összehoznák.