Konkrét eszközben addig nem érdemes gondolkodni, amíg nem jelentenek be valamit, valamelyik pénteken, akkor szoktak (az Katarban pihenőnap
).
Viszont a harcképesség elemeit, részterületeit érdemesebb vizsgálni.
Nekem hiányérzetem az alábbi harc és harctámogató szakterületek vonatkozásában van:
- Csapatok kis és közeli légvédelme, különösen a gránátok, rakéták, irányított fegyverek és kis méretű repülő eszközök elleni védelem területén (C-RAM, meg minden ilyesmi).
- Távaknásítás és szórt aknamezők, intelligens (programozható) aknák alkalmazása.
- Nagy távolságú precíziós csapásmérő eszközök légi és földi indítású eszközei.
- Nagy túlélőképességű, nehezen felderíthető légvédelmi rendszerek.
- Harcászati szintű rakétatüzér eszközök.
- Nagy túlélőképességű harcászati kommunikációs és harcvezető rendszer (azt remélem van koncepció).
- Harcászati és hadműveleti szintű távirányított vagy robotizált felderítő és csapásmérő repülőeszközök.
Nem közvetlenül, de szerintem ide tartozik:
- Saját (magyar), regionális helymeghatározó rendszer (nem műholdas, földi bázisú csak az MH részére hozzáférhető). Ennek szerintem a harcvezető rendszerrel együtt kellene létrejönnie.
- Magyar, többcélú (katonai és polgári) kommunikációs és felderítő műhold rendszer. Akkor is ha nincs saját fellövésre (háborúban pótlásra) lehetőségünk.
- Terepjáró személy és tehergépkocsik, logisztikai járművek. (Rába RM is jó lenne, de legyen).
És még nagyon sok más terület van szerintem, de ezek nélkül biztos, hogy nem lehet teljes egy korszerű haderő.