A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Laci1970

Well-Known Member
2016. július 23.
1 760
3 195
113
Igen, a Lynx gyár éves kapacitását 45 db-ra tervezik, a 30 db az a magyar igény egyenletesen elosztva 6 évre, hogy mellette az exportra is legyen kapacitás. De ez csak egy becslés.

Az év végi bejelentések alapján kiegészítettem a listát:

2021
kiépül a SAMOC rendszer Benkő prezije szerint.
érkezhet kb. 6 db Pzh2000
40 db Ejdar Yalcin/Gidrán 4x4 érkezik (török gyártásból)
4x4 járművek fejlesztése és gyártása megkezdődik Kaposváron (összesen kb. 250 db készül majd)

2022:
érkezik kb. 12 db Pzh2000
érkeznek az első Németországban gyártott Lynx-ek és a műszaki járművek (x db Buffalo)
Döntés a Gripenek 2026 utáni sorsáról
Megérkezik az első ELM-2084 radar (a gyártással és összeszereléssel kapcsolatos ipari együttműködés kezdete nem ismert)

2023:
érkezik kb. 6 db Pzh2000
megérkezik a maradék német gyártású Lynx és x db Buffalo
érkeznek az első Leopárd 2A7-esek kb.12 db (+ műszaki járművek: Wisent / Leguán / MAN HX)
érkezik 4 db H225M
1 KC-390
NASAMS (AMRAAM)
További ELM-2084 radarok érkeznek
Megkezdődik a nagy kaliberű lőszer- és robbanóanyag gyártás Várpalotán

2024:
8 db H225M
kb. 20 Leopárd 2A7 (+ y db Wisent / Leguán / MAN HX)
megindul a hazai Lynx gyártás: kb. 30 Lynx
1 KC-390
C-RAM / GBAD közös légvédelmi projektek eredménye
kereskedelmi/kommunikációs műhold (?)

2025:
4 db H225M
kb. 12 Leopárd 2A7
kb. 30 Lynx

2026:
kb. 30 Lynx
Forradalmian új kerekes harcjármű sorozatgyártása elkezdődik Kaposváron (magyar rendelés még nem ismert)

2027:
kb. 30 Lynx

2028:
kb. 30 Lynx

2029:
kb. 30 Lynx

---------------------------------

Mivel tudnátok még kiegészíteni a listát a bejelentések alapján?
Talán azzal, hogy ezt talán még módosíthatja a 22-es választás eredménye. Egy esetleges liberális kormány nem fegyverkezni akar majd hanem leépíteni, a szomszédainknak való maximális megfelelés jegyében. Bár remelem nem így lesz.

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 574
7 044
113
Milyen területi revízióra gondolsz? A Horvát királyság a Magyar királyság és nem Magyarország része volt, azt nem vették el tőlünk, különváltak. Erdélyt, felvidéket őrvidéket stb. vették el tőlünk. Azok visszaszerzése lenne területi revízió.
Először is én a videóban elhangzottakra reagáltam, ő említette.

Másodszor nem jól tudod, mert a Drávaszög és a Muraköz soha nem volt Horvátország és királyság része, tehát ott jogos lehetne, de konkrétan ez most abszolút nem téma sehol, ezért érthetetlen, hogy ezt felhozta.

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 923
9 052
113
Először is én a videóban elhangzottakra reagáltam, ő említette.

Másodszor nem jól tudod, mert a Drávaszög és a Muraköz soha nem volt Horvátország és királyság része, tehát ott jogos lehetne, de konkrétan ez most abszolút nem téma sehol, ezért érthetetlen, hogy ezt felhozta.
Megérte őket segíteni a 90-es évek elején. Többet nem kéne elkövetni ezt a hibát.

H

Hummen23

Guest
Engem nagyon érdekelne a két alábbi dolog, amiről szó volt az új gumikerekes harcjármű fejlesztése és gyártása kapcsán.
Abból kii dulva, ami a ppt-n látható:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Az egyiken a viper fegyvertorony, amit itt akarnak gyárzani. Nem tudom, hogy kész tervek lehetnek e rá, vagy csupán egy prekoncepció.
A másikon "hybrid drive technology" felirattal látható egy 8x8-as gép, ami engem nem emlékeztet a boxerre. Igaz, rossz minőségű. Persze mondták is hogy új lesz, de nem tudjuk hogy minden elemében. Lehetséges, hogy a következő 1-2 évben ez lesz a legtisztább képünk a járműről.
Azért merem gondolni, hogy nem egy-egy véletlenszerű képpel illusztrálták a topicokat, mert a "skyranger 30"-nál is egy lynx látható.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 853
134 320
113
Engem nagyon érdekelne a két alábbi dolog, amiről szó volt az új gumikerekes harcjármű fejlesztése és gyártása kapcsán.
Abból kii dulva, ami a ppt-n látható:

Az egyiken a viper fegyvertorony, amit itt akarnak gyárzani. Nem tudom, hogy kész tervek lehetnek e rá, vagy csupán egy prekoncepció.
A másikon "hybrid drive technology" felirattal látható egy 8x8-as gép, ami engem nem emlékeztet a boxerre. Igaz, rossz minőségű. Persze mondták is hogy új lesz, de nem tudjuk hogy minden elemében. Lehetséges, hogy a következő 1-2 évben ez lesz a legtisztább képünk a járműről.
Azért merem gondolni, hogy nem egy-egy véletlenszerű képpel illusztrálták a topicokat, mert a "skyranger 30"-nál is egy lynx látható.
Hát ha belegondolsz, ha gyorsan és költséghatékonyan akarnak új gépet csinálni akkor a boxer jó kiindulási alapnak.

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 923
9 052
113
Mondjuk ebből még nem vonnám le ezt a következtetést, és szövetségesekre is szükség van, de az tuti, hogy egyik szomszéd sem hálás, sokszor teljesen inkorrektek lásd most Ukrajna.
Mindig segítettük Ukrajnát. Ha jol tudom, mi voltunk az elsők, akik elismertük a függetlenségüket. Erre most ezt művelik, mintha a karpataljai magyarság bármit is veszélyeztetne ott. Az egy bukott állam, az oligarchák markában, egyik fele amerikai kliens, a másik orosz alattvaló. Remek szomszédaink vannak...

T

Törölt tag

Guest
Mindig segítettük Ukrajnát. Ha jol tudom, mi voltunk az elsők, akik elismertük a függetlenségüket. Erre most ezt művelik, mintha a karpataljai magyarság bármit is veszélyeztetne ott. Az egy bukott állam, az oligarchák markában, egyik fele amerikai kliens, a másik orosz alattvaló. Remek szomszédaink vannak...

Ez lélektanilag elég egyszerű, az oroszok szétszívatták őket, most keresnek valami kisebbet, amivel elbírnak, hogy helyreállíthassák kicsit a büszkeségüket.

Harci fecske

Active Member
2020. augusztus 18.
57
121
33
Azért kicsit furcsa ez a horvát rettegés a területi revízió miatt...

Illetve tudtommal ők is beszereztek jó sok használt cuccot (Bradleyk, Pzh-k) új Patriakat, meg most vesznek vadász gépeket....
Ez teljesen meglepett engem is! A Horvátokkal voltunk a legjobban Trianon előtt. Volt saját parlamentjük és dfelegáltak képviselőt a mienkbe is. Közös volt a királyunk, de szinte majdnem mindenben önállóságuk volt. Amikor megtámadtak minket 1848-ban, az is a Habsburgok miatt volt. Horvátországban szinte elvétve vannak magyarlakta részek, így területi revízió a horvátok ellen elképzelhetetlen. Fiúmét is gazdaságilag terveznénk visszavenni, nem területikeg!

Laci1970

Well-Known Member
2016. július 23.
1 760
3 195
113
Ez teljesen meglepett engem is! A Horvátokkal voltunk a legjobban Trianon előtt. Volt saját parlamentjük és dfelegáltak képviselőt a mienkbe is. Közös volt a királyunk, de szinte majdnem mindenben önállóságuk volt. Amikor megtámadtak minket 1848-ban, az is a Habsburgok miatt volt. Horvátországban szinte elvétve vannak magyarlakta részek, így területi revízió a horvátok ellen elképzelhetetlen. Fiúmét is gazdaságilag terveznénk visszavenni, nem területikeg!
Azert érdekes, hogy a mi kis szomszédaink rögtön a területi revízióval rémisztgetnek. Ők bezzeg szarasig fegyverkezhetnek az nem baj.

Sivatagiróka

Well-Known Member
2017. február 7.
276
603
93
A hazai illetékesek pont leszarják, hogy itt és máshol milyen jellegű tippmix folyik.
Értelek , de semmi energiába nem kerül hogy egy BOT begyűjtse az adatokat , nem mondom , hogy elemzik nap mint nap. Abban biztos vagyok , hogy például ha történe valami robbantás vagy valami biztos , hogy átfutatnának egy keresést adott kulcsszavakra. Hidd el biztosíthatlak létezik ilyen program itthon is , részletekbe nem bocsátkoznék.

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
14 798
37 500
113
Megérte őket segíteni a 90-es évek elején. Többet nem kéne elkövetni ezt a hibát.

Igazából nem segítettük őket annyira, ha jól tudom a kalasnyikovok árát bottal üthették, miután leállítottuk a szállítást. Természetesen a ballibnek köszönhető ez is, akik lelkesen segítették a szerb oldalt. A Népszabadság Jankapuszta címmel közölt cikket, párhuzamba állítva a horvát államnak való fegyverszállítást a Marseille-ben Sándor jugoszláv királyt megölő usztasák magyarországi kiképzésével.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 853
134 320
113
Értelek , de semmi energiába nem kerül hogy egy BOT begyűjtse az adatokat , nem mondom , hogy elemzik nap mint nap. Abban biztos vagyok , hogy például ha történe valami robbantás vagy valami biztos , hogy átfutatnának egy keresést adott kulcsszavakra. Hidd el biztosíthatlak létezik ilyen program itthon is , részletekbe nem bocsátkoznék.
Persze, hogy létezik, de itt arra gondoltam, hogy itt van aki azt szeretné, hogy trollokkal vitázó hivatásos megmondóember legyen aki tévhiteket oszlat el :D

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
10 158
40 541
113

30 és 155 mm között. Bővített lövegcsőgyártás a HSW-nél​