Utáljuk a liberalizmust mi?? De a kiképzésben lehetőleg hagyják meg a szabadságjogokat és ne beszéljenek gorombán az őrmesterek. Sőt kérjék meg az illetőt: Ön, honvéd, legyen szíves lehasalni mert géppuskatűz alatt vagyunk, ha nem tetszett volna észrevenni és kiásni a lövészteknőjét. De csak ha szeretné! Szóljon, ha elfáradt, segítek...
Egy működő csapat felépítéséhez és az engedelmességre neveléshez bizony kicsit le kell törni az egyént, néha értelmetlen marhaságokkal. Pont azoknál fontos, akik a hátuk közepére sem kívánják a katonásdit és nem bírják a fegyelmet.
Ez nem harcművészet, a kettő módszertana más.
Pont a sorkatonaság megszüntetésének ötletével nyert annyi támogatót a liberalista oldal. Most sem lenne másként.
Egyébként a hadiállapot bevezetésével profi hadsereg esetén is elrendelnék a sorozást, tehát akkor is kötnének le erőforrást.
Én nem sorkatonaságot szeretnék, hanem fegyveres kiképzést.
Magyarországnak szüksége van egy professzionális haderőre arra az esetre, ha összezördülnénk valakivel, de nagy gebasz esetén sajnos az asszimetriukus hadviselésre kényszerülnénk, vagyis a megszállók elleni gerillaharcra, adott esetben irreguláris szabadcsapatokkal ill. egyéni szabotőrökkel.
Ehhez nem sorkatonákra, hanem harcosokra van szükség.
Amikről én beszéltem, az messze nem a "honvéd, legyen szíves lehasalni mert géppuskatűz alatt vagyunk, ha nem tetszett volna észrevenni és kiásni a lövészteknőjét", hanem a fölösleges, önmagukért való szívatások.
<b>Nem tudom, hogy a sorkatonaságot támogatókban megfordult-e a gondolat, hogy élnek közöttünk igen nagy számban a többségi nemzethez nem egészen lojális etnikumok?</b>
De nem csak nekik lehet veszélyes fegyvert adni a kezébe.
Máskülönben. A sorkatonák mindig és mindenhol csak golyófogók voltak, igaz különböző mértékben. Professzionális katonákra, életvitelszerű harcosokra van szükség.
Szerény véleményem szerint a jó úton a lengyelek járnak. Van egy erős hivatásos mag, de a közelmúltban lényegében legalizálták a területi milíciákat. Ez utóbbiak mozgalmi jellegükből adódóan ki fogják maguk közül szűrni a nem közéjük valókat.
Megjegyzem, az Azov is emiatt az elhivatottság miatt eredményes, a korszerű felszerelés hab a tortán.
Igen, bennem megfordult, azért sem támogatom.
Tarzaan a második VH-ban a német katonák azért voltak jobbak a többieknél, mert már jóval a háború előtt, még fiatal korukban elkezdték a kiképzésüket. Azok a táborok, azok a játékok (szerezd meg a másik csapat zászlaját) mind arra készítették fel őket, hogy egyszer majd csapatban kell dolgozniuk, embereket kell irányítaniuk, vagy parancsokat kell elfogadniuk.
Emellett pesze nagy hangsúlyt fektettek a sportra, testnevelésre és természetesen mindegyikük lőni is megtanult (kispuskával).
Nem tartom a hitleri Németországot követendő példának, de valahol itt kezdődik a felkészítés nem csak a háborúra, de akár a polgári életre is, talán nem lenne annyi elkallódott gyerek, ha foglalkoznának velük.
Bocs, de az a sorállomány ahogy írod is, alakilag már eleve rendben volt a sorozás előtt is, és olyan szintű kiképzést kapott, mint a profik.
Egy ilyen sorkatonasághoz ma is 2-3 éves szolgálati időre lenne szükség.
<blockquote rel="tarzaan">Senki nem lesz jó harcos attól, hogy szépen ágyaz be maga után vagy hogy fogkefével fel tudja sikálni a mosdót, vagy hogy vigyázállásban végighallgat egy üvöltöző idiótát.
Mindennel egyetértek, amit írsz, kivéve ezt. A megalázás, ha irányított (szabályozott) és egy képzett ember viszi véghez, az végülis önfegyelemre tanít. Tény, hogy a nehezebb, de a gyorsabb úton.
A gond ott kezdődik, ha egy képzetlen, sötét barom végzi, nem pedig egy pedagógiai érzékkel megáldott szakavatott kiképző.
S hogy miért mondom ezt? Mert harcművészetet oktatok fiatal felnőtteknek és nagyon sokszor kijött, hogy mekkora hiányosságok vannak a pszichikai tűrőképesség és az önfegyelem terén.
</blockquote>
Nos, neked ez a személyes tapasztalatod, ezzel nehéz vitatkozni, főleg mert szerintem is igazad van.
De ugye ezért is - meg amiatt is, amit @silurusglanis írt - van ugye mindenképp szükség valamiféle pszichológiai előszűrésre.
Pl. ezt is lehetne úgy csinálni - mármint a kiképzést - hogy a végén - mint egy egyetemen - lennének gyakorlati vizsgák (fegyverismeret, lövészek, alapvető taktikai ismeret, stb.), és aki teljesíti, azzal "ki van képzve".
Nyilván lesz oylan, aki már eleve jó "katonaanyag", rendelkezik előzetes ismeretekkel, és akár egy hét alatt fel van készítve, másoknál ez tovább tarthatna.
Ez egy jó motiváció lenne az együttműködésre ill .a haladásra.
Én egyébként anyagilag is motiválnám a dolgot, főleg ha valaki esetleg aláír szerződésesnek (ebben az esetben a fentebb említett életpálya kidolgozásával).