Igen! Szerintem is felesleges elaprózni a dolgot.
DE akkor mondok jobbat. Én nem csak a Ludovikát, de a AA-t is elköltöztetném Szentendréről, a(z akkorra már) frissen felújított Hajmáskéri műemlék épületbe, ami köré (irgalmatlan nagy szabad, vagy felszabadítható terület van körülötte) simán fel lehetne húzni egy olyan kiképző létesítményt, ami ki tudná szolgálni mind a AA altiszti, valamint a Ludovika tiszti jelöltjeit is. A körülötte lévő területen meg annyi harcászkodni és "mindennellőnni" alkalmas kiképzési terület van, hogy gyakorlatilag egy helyen mindenkit végig lehetne oktatni aki a katonaságot választja szakmájának.
Gondoljuk csak el, hogy mekkora előny lenne, ha mondjuk mindenből csak ide kellene felhalmozni a kiképzési anyagokból.
Pl.: elegendő mondjuk szakasz szintig oktatni itt a harcászatot mind harckocsikkal, mind a gyalogsági harcjárművekből.
Azaz elegendő lenne 4db Leo-t, 4db Lynxet, 1db PZH-t, stb. , a Bakonyba telepíteni. Ezen kívül oda kerülhetnének a szimulációs központok is.
De jó lenne mondjuk létrehozni ott a környéken egy vérprofi zárt és nyitott lőteret is, akár szituációs lövészetekkel. Helységharcászkodni alkalmas szellemvárost. (mondjuk az így is van a közelben Szentkirályszabadján) És előny lenne, ha minden ott lenne a közelbe. Szentkirályszabadja (az is hasznosításra kerülhetne így), A nulla ponti lőtér, meg úgy az egész bakonyi kiképző központ.
Ahogy én látom, ha egy ilyen jól megtervezett high-tech "katonai kalandparkot" létrehoznak ott, akkor oda úgy jönnének a külföldiek - gyakorlatokra - mint húsra a legyek. Ez meg megintcsak plusz bevételt jelentene.
Ha központosítod a rendszert, akkor mindenből csak egyet kell csinálni, viszont azt az egyet használnák a AA és a Ludovika hallgató is.
Sportközpont, akadálypálya, uszoda, közelharci központ, stb...stb!
Nem gondolom, hogy akkora ország lennénk, hogy büszkeségi ügyet lehetne abból csinálni, hogy mondjuk az Ludovika nem közösködik az AA -val.
És Szentendrével mi lenne?
Oda kellene szervezni egy könnyű lövész zászlóaljat/ezredet. Az ö feladatuk lenne biztosítani az egész országból érkező bevonulók alapkiképzését.
Szentendrén erre meg is lenne a lehetőség. Harcászkodni ott van Csobánka. Nyílt lőtérnek ott van Izbég. De a laktanya mellett van egy fedett lőtér is.
Ez szerintem az alapok elsajátítására elégnek kellene lennie. Ahogy az AA-nak most is elég.
Természetesen az ottani létesítményeket is rendbe kell rakni, de így elég lehet 2 normálisan felszerelt kiképző központ az egész országnak.
Cserében a Ludovika épületét (ha már végre elkészült
) nem a katonák kapnák, valamint a Zrínyi Laktanyát meg akár fel is is lehet számolni, és eladni, vagy egyéb nem katonai célokra felhasználni.