A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
4 831
5 015
113
Az a gondom ezzel az egész diskurzussal, hogy pontosan ugyan abban a szellemiségben történik, mint pár hónapja a Kaukázusban lezajlott háború után történt – akkor páran olyan szinten ráizgultak a drónokra, mintha valami ultmate weapon jött volna el ezekkel. Most pont ugyan ez a felfokozott izgalmi állapot van a román rakétatüzérség miatt. Ugyanaz a képesség és lehetőség túlbecsülés.

Szeretném figyelembe ajánlani az 1999-es Allied Force hadműveletet – ahol a világ legjobban felszerelt légiereje (+szövetségeseik) 78 napig rágcsálták a szerbeket. Olyan felszereléssel, olyan eszközökkel, amelyekkel a világon senki nem rendelkezik (bevetettek megint csak mindent, amijük csak volt az inventoryban, nehézbombázóktól a hordozókig) – mégis, sehol nem volt az az első perces teljes haderő elsöprés és győzelem (pedig kezdetektől totális légifölény volt), amiről itt megy a fantáziálás pár rakétaindító miatt. És ott tényleg, a semmiből jött az áldás (B-2) iszonyú rövid reakcióidővel – mégis, a szerbek egész jól bírták, nem vált köddé a haderejük.

Na most egy román haderő 3x18 indítóval akkor egy sokkal modernebb haderővel rendelkező magyart mégis hogyan szecskázna fel egyetlen csapából olyan szinten, mint itt le van vezetve?


De egye fene, fussunk egy kört ezzel a scenarióval – de ne a Binkov Battleground féle steril módszerrel, hanem a valósággal – NATO tagok csapnak össze. Szóval a románok kitáraznak a HIMARS-ból és megszórják Magyarországot. Ok
A NATO alapszerződése alapján a szervezet a megtámadott mellé áll – vagyis a románok baszhatják, csusszan be a gépolajos bráner.
HA azonban nem áll a megtámadott mellé a szervezet (játszunk el ezzel a gondolattal), akkor onnan két folyamány van:

1, A NATO úgy esik szét, mint a huzat, mert a tagoknak világossá válik, hogy a védelem fals, ha a nagyok úgy akarják. Széthullik az egész atlanti szövetség.

2,Magyarország látva megszegték a megegyezést és a létét fenyegetik instant segítséget kér az oroszoktól/kínaiaktól, hiszen innentől nem köti a kezét a NATO (sőt ellenségnek tekinthető), kilépett ha az nem szakadt még össze. Azok pedig örömmel ugorhatnak is, nemzetközi joggal megegyezően, hiszen a regnaráló kormány engedi őket – egyrészt mert behívják őket, másrészt pedig így Európa közepén lesz egy új szövetségesük és bázisuk. Az oroszokkal pedig nem áll le háborúzni senki, főleg, hogy ők egy már nem NATO tag területére mennek be és nem hatolnak az esetleg még létező NATO tagok területére (az agresszor románia), csak szétkenik a támadó erejüket.

Szóval a románok raksitámadása gyönyörűen beszakította a NATO-t, ami nem hinném, hogy a nagyfőnök számára ildomos lenne – így erre az esély igen kicsi.
Persze lehet a támadást úgy tekinteni, hogy valami csoda folytán nem NATO tag egyik ország sem – de akkor már egy teljesen más környezet van mint ma (és szövetségese akkor is van a feleknek).Szóval az egész teljesen felesleges fantáziálás – és ahogy többen leírták, többféle reakció lehetséges, de egyértelműen a korai felismerés a döntő. Vagyis a hírszerzés majd szépen figyeli ezeket, mikor hol vannak, mekkora az alakulatok feltöltöttsége, mi a maintenance schedule az indítóknak stb... és a tűzkészültségüknek megfelelően reagál a HM is, pl adott szint fölött a kitelepülési zónákba való kifarolással.

Jó cuccok ezek, nagyon is kell Magyarországnak ilyen és egyéb kategória – de a drónhoz hasonlóan ezt sem kell akkora hisztivel kezelni, nem jelent instant wint a meglétük (minden modern fegyver igazából megér egy hisztit, olyan hatékonyak), de nagyon fontos részei az összhaderőnemi hadviselésnek. Fájdalmas veszteségeket tudnak okozni - de hogy magukban megnyerik háborút úgy, hogy a haderejük többi része meg közel sem ilyen tip-top - hát azt erősnen kétlem
őőő....nem.Nem,és igen,Meg nem.Szóval nem egyszerű.
Alapvetés,hogy lehet NATOn belüli háború.Török-görög.Attila hadművelet.Az egy NATOn belüli korlátozott célú háború volt.Hh közepén.
Hogy lehet e KM-i háború?Lehet.Értelme ugyan semmi nem volna,de én több esélyét látom,mint egy orosz-nyugati vagy USA-Kina háborúnak.Merthogy a világ 3 legnagyobb atomhatalma nem fog közvetlen háborúba bocsátkozni,abba biztos vagyok.Dehogy itt a mi kis szarosvödrünkben a politikusok felelőtlensége összehozhat egy "futballháborút",azt viszont nem tudom kizárni.Szerintem ily módon összejöhet egy különben nem tervezett háború.És ezt tartom belátható időn belül a leginkább háborúveszélyes helyzetnek-bár még ezt sem tartom túl valószinűnek.Csak lehetségesnek.
Önmagában egy sorozatvető csak egy sorozatvető.Veszélyessé tüzérségi rendszerben válik.Kaukázusban a dronokat az tette veszélyessé,hogy az örmények nem tudtak ellenük csinálni semmit.Sem technikailag,sem harceljárások tekintetében.Pedik az utóbbi tekintetbe azért tehettek volna,bőséggel.
Az AF egy hatáscentrikus légi művelet volt.Nem analóg egy esetleges KM-i konfliktusnak.Alapvetően nincs meg hozzá senkinek az ilyen művelethez való légierő.Légvédelmek viszont vannak,amik képesek blokkolni a helyi gyenge légierőket.A közelmúlt közeli és távolabbi háborúi meg azt mutatják,hogy ilyen helyzetben viszont rendületlenűl a tüzérség a Háború Istene.Itt nincsenek légvédelmet elnyomni képes többezrednyi jol felszerelt,és bőséges fegyverzettartalékokkal rendelkező légierők.Képtelenek lennénk megfizetni.Se mi,se más a KM-én belül.De nem tudunk hk csapatokat sem olyan mennyiségben és minőségben megfizetni,hogy azok vegyék át a csatadöntő szerepet.(mellesleg azok is igénylik a tüzérségi támogatást).
Viszont tüzérséget meg tudjuk mi is,más is fizetni.
HIMARS rendelkezik azzal a képességgel,hogy RENDSZERBE INTEGRÁLVA,képes a tüzérségi párbaj eldöntésére.Jol kidolgozott,gyakorlatban kipróbált és bevált eljárásrendje van a dolognak.(91ben,de még 2003ban sem volt az amcsiknak olyan lövegük,ami felért volna az irakiak G5 és GNC45 Bull lövegeik teljesitményével-mégis megnyerték a tüzérségi párbajt,ezzel a módszertannal,a légierőtől függetlenül is.De a kubaiak 88as angolai módszereit is érdemes tanulmányozni).Az a fél,amelyik megszerzi a tüzérségi fölényt,olyan előnyt birtokol,amit itt a mi kis szarosvödrünkben a másik fél sehogy nem tud könnyedén kiegyenliteni.Hk fölényt ki lehet egyenliteni,müszaki zárakkal,pct fegyverekkel-és tüzérséggel.A tüzérségi fölényt viszont csak légierővel lehetne kiegyenliten-az viszont itt nincs bent a lehetőségek tárházában-kicsi és gyenge légierők,erős légvédelmek.(persze van még rá módszer,megintcsak az angolai háborúbol,a búrok mobil,felderitő-portyázó hadviselése.De ez is igényli a mi körülményeink között a tüzérségi támogatást,tehát egy már elvesztett tüzérségi párbaj után már nem olyan hatásos-viszont segithet megnyerni a tüzérségi párbajt)
Miután az egyik fél kinyirta a másik fél tüzérségét,utána megteheti,hogy kerüli a közelharcot.Saját csapatait inkább csak jelző és tereló erőknek használja,és a tüzérséggel pusztit.És ekkor már nincs is szüksége modern tüzérségre.Modern löszerekre,felderitő és harcvezető rendszerekre igen,de löveganyagra nem.Egyszerűen csak annyit kell tennie,hogy a messzehordó tüzérségét vesztett fél zl tüzérségének hatókörén kivül marad.Onnan módszeresen tüzérségi tűzzel felórli a megmaradt erőket.Ehez már nem is kell HIMARS,ehez megfelel az ősöreg APR40 és a D20 is.
Sorozatvető előnye,hogy bármekkora távolságban képes MRSI hatást produkálni,és gyorsan.(van hátránya is a sorozatvetőnek,nem csak előnye,kell mellé a csöves löveg is).Kazettás löszer meg növeli a tűzsűrűséget és a tűzcsapáskörzet nagyságát.Ezért ideális a kazettás löszeres sorozatvető a tüzérségi párbaj végrehajtására.Gyorsan tud válaszolni,és nagy területet lefedni.Még az üsd és fuss taktikát alkalmazó gyors önjárók sem biztos,hogy kiérnek a választűz csapáskörzetéből,ilyen esetben.
Ugyancsak ez a egyidejű viszonylag nagy területű csapásmérő képesség az,ami ideállisá teszi a menetben lévő gépesitett zl-ak elleni csapásmérésre.De a már harchoz szétbontakozottakra való csapásra is.
Szóval továbbra is azt mondom,hogy térségünkben a tüzérség,mint mint rendszer/fegyvernem a csatadöntő elem.A HIMARS a tüzérségi fölény megszerzésének egy kulcseszköze.Persze nem önmagában,hanem rendszerbe foglalva.És a HIMARS mint tűzeszköz behelyettesithető bármilyen más hasonló képességű tűzeszközzel,nem maga a konkrét eszköz a csodaszer.Lynx,Szmercs,Astros,FR5,akármi megfelelő elláthatja ezt a szerepet.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
4 831
5 015
113
@kamm ,továbbra sem érted a dolgot.Javaslom,szép sorban olvasd el újra a diskurzust módszeresen,és próbáld megérteni.Ha valahol megakadsz (rögtön az elején),fordulj bizalommal @krisss hez,majd ő elmagyarázza-hátha néki sikerül megértetni véled,bár ahogy látom,neki se nagyon sikerül.....
 

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
5 985
6 687
113
@kamm ,továbbra sem érted a dolgot.Javaslom,szép sorban olvasd el újra a diskurzust módszeresen,és próbáld megérteni.Ha valahol megakadsz (rögtön az elején),fordulj bizalommal @krisss hez,majd ő elmagyarázza-hátha néki sikerül megértetni véled,bár ahogy látom,neki se nagyon sikerül.....
Jaj, ne takarozz mar massal, annyira gyerekes. :rolleyes: Kétszer is vegigmentunk mar rajta es mindig az jon ki, hogy zöldségeket magyaraztal, plane az F-35 oruletnel. :)
Ezt amugy masik harom ember is leirta mar neked, higy ezek a panikolos tulzasok gyerekesek.
@krisss is valószínűleg elszamolta a tavolsagokat, pl azert hitte, hogy roman teruleten kellene repkedni, van ilyen, nekem is utana kellett keresnem, melyik is a long-range cruise fegyver a Gripenen.
Ha van epkezlab ellenerved (es reciprocate modon feltetezel dolgokat) akkor valaszolok, amugy en reszemrol lezartam ezt a
"gyakorlatot." :)
 

Hummen23

Well-Known Member
2019. március 5.
619
1 093
93
Erre jó az L-39 drón-flotta:

 1. L-39 drón gépenként vihet pár csali és igazi támadófegyvert is az 500-1.200 kg feggverterhelésével.
 2. Többszörösébe kerül a semlegesítésre elpufogtatott eszköz,
 3. 3-4-5 L-39 drón (és fegyverzetének) semlegesítése után ki is fogytak,
 4. túlterhelés sikeres,
 5. 2. felvonás: Gripenek zavarásávala háttérben második hullám L-39 elvégzi a "takarítást!


...jaaaa nincs ilyen eszköz!
...jaaaa nem is terveznek hasonlót.
...majd ha lesz 10 év múlva, valami 10x-es árú, és német!


U.i: Amíg a hazai fejlesztés nem születik meg, a "zizraeliek" --szerintem-- adnak kölcsön az L-39 drónra pár hatékony "dolgot"...
Kérlek ne!
 
 • Tetszik
Reactions: rudi and Chima3ra

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
11 749
30 108
113
Ezért elnézést kérek előre is (nem sértésnek szánom @LMzek 2.0 de tényleg)
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
5 540
11 743
113
Az a gondom ezzel az egész diskurzussal, hogy pontosan ugyan abban a szellemiségben történik, mint pár hónapja a Kaukázusban lezajlott háború után történt – akkor páran olyan szinten ráizgultak a drónokra, mintha valami ultmate weapon jött volna el ezekkel. Most pont ugyan ez a felfokozott izgalmi állapot van a román rakétatüzérség miatt. Ugyanaz a képesség és lehetőség túlbecsülés.

Szeretném figyelembe ajánlani az 1999-es Allied Force hadműveletet – ahol a világ legjobban felszerelt légiereje (+szövetségeseik) 78 napig rágcsálták a szerbeket. Olyan felszereléssel, olyan eszközökkel, amelyekkel a világon senki nem rendelkezik (bevetettek megint csak mindent, amijük csak volt az inventoryban, nehézbombázóktól a hordozókig) – mégis, sehol nem volt az az első perces teljes haderő elsöprés és győzelem (pedig kezdetektől totális légifölény volt), amiről itt megy a fantáziálás pár rakétaindító miatt. És ott tényleg, a semmiből jött az áldás (B-2) iszonyú rövid reakcióidővel – mégis, a szerbek egész jól bírták, nem vált köddé a haderejük.

Na most egy román haderő 3x18 indítóval akkor egy sokkal modernebb haderővel rendelkező magyart mégis hogyan szecskázna fel egyetlen csapából olyan szinten, mint itt le van vezetve?


De egye fene, fussunk egy kört ezzel a scenarióval – de ne a Binkov Battleground féle steril módszerrel, hanem a valósággal – NATO tagok csapnak össze. Szóval a románok kitáraznak a HIMARS-ból és megszórják Magyarországot. Ok
A NATO alapszerződése alapján a szervezet a megtámadott mellé áll – vagyis a románok baszhatják, csusszan be a gépolajos bráner.
HA azonban nem áll a megtámadott mellé a szervezet (játszunk el ezzel a gondolattal), akkor onnan két folyamány van:

1, A NATO úgy esik szét, mint a huzat, mert a tagoknak világossá válik, hogy a védelem fals, ha a nagyok úgy akarják. Széthullik az egész atlanti szövetség.

2,Magyarország látva megszegték a megegyezést és a létét fenyegetik instant segítséget kér az oroszoktól/kínaiaktól, hiszen innentől nem köti a kezét a NATO (sőt ellenségnek tekinthető), kilépett ha az nem szakadt még össze. Azok pedig örömmel ugorhatnak is, nemzetközi joggal megegyezően, hiszen a regnaráló kormány engedi őket – egyrészt mert behívják őket, másrészt pedig így Európa közepén lesz egy új szövetségesük és bázisuk. Az oroszokkal pedig nem áll le háborúzni senki, főleg, hogy ők egy már nem NATO tag területére mennek be és nem hatolnak az esetleg még létező NATO tagok területére (az agresszor románia), csak szétkenik a támadó erejüket.

Szóval a románok raksitámadása gyönyörűen beszakította a NATO-t, ami nem hinném, hogy a nagyfőnök számára ildomos lenne – így erre az esély igen kicsi.
Persze lehet a támadást úgy tekinteni, hogy valami csoda folytán nem NATO tag egyik ország sem – de akkor már egy teljesen más környezet van mint ma (és szövetségese akkor is van a feleknek).Szóval az egész teljesen felesleges fantáziálás – és ahogy többen leírták, többféle reakció lehetséges, de egyértelműen a korai felismerés a döntő. Vagyis a hírszerzés majd szépen figyeli ezeket, mikor hol vannak, mekkora az alakulatok feltöltöttsége, mi a maintenance schedule az indítóknak stb... és a tűzkészültségüknek megfelelően reagál a HM is, pl adott szint fölött a kitelepülési zónákba való kifarolással.

Jó cuccok ezek, nagyon is kell Magyarországnak ilyen és egyéb kategória – de a drónhoz hasonlóan ezt sem kell akkora hisztivel kezelni, nem jelent instant wint a meglétük (minden modern fegyver igazából megér egy hisztit, olyan hatékonyak), de nagyon fontos részei az összhaderőnemi hadviselésnek. Fájdalmas veszteségeket tudnak okozni - de hogy magukban megnyerik háborút úgy, hogy a haderejük többi része meg közel sem ilyen tip-top - hát azt erősnen kétlem
Részben jó amit írtál, de a jövő héten várlak a beszélgetőben napi hatvan percre. :D Pont a szerb példád léptéke az alapja ennek a diskurzusnak. A románok jelenleg a kiritikusan előttünk járó szegmensekben fejlesztenek, a többi téren a korabeli szerb erőkhöz hasonlóan leharcolt szarjaik vannak. De abból sok. Nincs beolvasztva, nem adták el Nigériába, vagy ajándékozták Iraknak. Otthon rohad nekik és ha a hirig szintet lép, akkor előveszik. A diskurzus további meghatározó alapja a romulán tábornok interjúja, amiben arról példálózik, pont, hogy figyelembe véve a jövendő csilli-villi haderőnket, hogy a kritikus téren előttünk járnak, így elég annyit tenniük, hogy a kellő mennyiséget ezekből a letárolt vagy épp használt szarokból modern harcelektronikával, esetleg egyéb frissítéssel látják el. Ahogy a TR85m1 esetében is a kalibernövelésen is filóznak. Megtehetik, ráérnek. ÉS akkor innentől a scenárió, szerb hh-s haderő vs. usa, román vegyesfelvágott élvonalas és modernizált valamint hh-s haderő vs. Magyar Honvédség. Ha az usának nem volt egy sima menet, akkor csak mert lesz egy mennyiségi hátrányban levő de USA minőségű magyar haderő, akkor annak mivel lesz könnyebb? Persze ha lesz még egy század vadászunk, már jobb, de azzal sem leszünk semmiféle előnyben, csak behozunk a lemaradásból. Jó hadvezetéssel persze a Honvédségünk meg tudná csinálni a szuper technológiával a csodát ezzel a mennyiséggel ha úgy hozná, de ahhoz kell egy rossz román hadvezetés is.

Ha behívjuk bármelyik keleti hatalmat az usa személyesnek tekintett territóriumára, az instant világégés, szóval a NATO ezt az egészet bármelyik fél nyílt megsegítése nélkül végignézné, vagy antant romantikából a románokat elég gyorsan megtolná a győzelemhez.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
1 585
3 992
113
Külső támadásra vonatkozik a dolog, a tagországok közti konfliktusokra nem.
Összefolyt két komment, bocs.

Szóval olvasva az 5. cikkelyt, ami ugye ez:
The Parties agree that an armed attack against one or more of them in Europe or North America shall be considered an attack against them all and consequently they agree that, if such an armed attack occurs, each of them, in exercise of the right of individual or collective self-defence recognised by Article 51 of the Charter of the United Nations, will assist the Party or Parties so attacked by taking forthwith, individually and in concert with the other Parties, such action as it deems necessary, including the use of armed force, to restore and maintain the security of the North Atlantic area.

Na most ez nem specifikálja hogy a szervezettől külső legyen a támadás, csak a támadás tényét helyezi kontextusba. Vagyis a megtámadott tag tényét - de nem nyilatkozik ki támadja meg, ergo az tökmindegy.
Nem vagyok jogász, de az én értelmezésemben a hangsúly a megtámadott védelmén van, nem a támadó kilétén (ami akkor értelemszerűen az USSR volt).
Nyilván a szervezet nem szól bele mindenbe mert fenn akar maradni - de kell legyen egy határvonal a nagyhatalmi érdekek és a szervezet alapértelme között, amit ha átlépsz, a szervezet összeomlik. Nagyon ingatag talaj ez, meddig lehet elmenni a belső agresszor támogatásában addig, míg az nem a szervezet fennmaradását fenyegeti.
 
 • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
2 308
3 471
113

Ezért elnézést kérek előre is (nem sértésnek szánom @LMzek 2.0 de tényleg)

Hol a T-72 upgrade verzió????
...kérésre!
...hozom délután!
Azért mert nem tetszik nektek, még egy lehetséges jó megoldás!
Pár hónapja ugyanígy dobáltak bennünket "fórum-terméskővel" a sorkatonai szolgálat emlegetéséért.
Mind az L-39, mind a T-72 sokkal költséghatékonyabb, mint a "csillagrombolók" további álmodása a beszerezhetetlen (szükséges)mennyiségben, a megfizethetetlen áraikon.

Néhányan kedveljük a megvalósítható megoldásokat.
Amik a magyar érdekérvényesítésnek jók, nem a gyártóknak!


Figyelmébe ajánlom mindenkinek a román tábornok --egy gyenge pillanatában elszólt információját --amit @Pogány is észrevett--, miután megkaptuk a 44 Leot, a 218 Lynx-et és a Pzh-kat, akkor, majd lépnek kb. ennyit: olajat töltenek a gépeikbe, mielőtt beindítják, és új távcsöveket vesznek rájuk.
Ezt mind kb. 1 az az egy Lynx árából.
Ezek a pénzügyi nagyságrendek az egyensúly/erőfölényük megtartása érdekében.


Nagyságrendileg 5 Leo árába kerül egy realista szemléletű fejlesztéssel nemcsak ellensúlyozni, hanem erőfölényt teremteni a Kárpát-medencében.
Miért is lenne nehéz?

Ugyanúgy meg lehet tenni mint most a Néppártos kilépést.
"kicsit" meglepődne mindenki, hogy egy ország nem a hadi-ipari gyártók lobbistáinak nótájára táncol!
Úúúúúúú...


U.i: A szerbek az utóbbi tíz évben a Z2026 összegének töredékéből létrehoztak egy ütőképesebb haderőt, mint ami nekünk lesz, majd a kb. tízszereséből.
(Nem véletlenül kerültek szóba a napokban!!!)

A katonai aranyszabály: Minőség és mennyiség!!!
A minőség kb. már rendben van. A mennyiség nélkül továbbra is kényszerlépések/kudarcok kimagyarázását fogjuk látni az ismeretlen háttéralkuk eredményként.
A mai napon úgy látom, hogy Viktor és a csapat ismét a korábbi eredményes unortodox stratégiát veszi elő!
Remélem!
Jókor, jól változtatva ismét jól járunk!

.
 
 • Tetszik
Reactions: Pogány

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
28 604
23 850
113
...kérésre!
...hozom délután!
Azért mert nem tetszik nektek, még egy lehetséges jó megoldás!
Pár hónapja ugyanígy dobáltak bennünket "fórum-terméskővel" a sorkatonai szolgálat emlegetéséért.
Mind az L-39, mind a T-72 költséghatékonyabb, mint a "csillagrombolók" további álmodása a beszerezhetetlen (szükséges)mennyiségben a megfizethetetlen áraikon.

Néhányan kedveljük a megvalósítható megoldásokat.
Amik a magyarságnak jók, nem a gyártóknak!


Figyelmébe ajánlom mindenkinek a romás tábornok gyenge pillanatában elszólt információját --amit @Pogány is észrevett--, miután megkaptuk a 44 Leot, a 218 Lynx-et és a Pzh-kat, akkor majd lépnek kb. ennyit: olajat töltenek a gépeikbe, mielőtt beindítják, és új távcsöveket vesznek rájuk.
Ezt mind kb. 1 az az egy Lynx árából.
Ezek a pénzügyi nagyságrendek az egyensúly/erőfölényük megtartása érdekében.


Nagyságrendileg 5 Leo árába kerül egy realista szemléletű fejlesztéssel nemcsak ellensúlyozni, hanem erőfölényt teremteni a Kárpát-medencében.
Miért is lenne nehéz?

Ugyanúgy meg lehet tenni mint most a Néppártos kilépést.
"kicsit" meglepődne mindenki, hogy egy ország nem a hadi-ipari gyártók lobbistáinak nótájára táncol!
Úúúúúúú...


U.i: A szerbek az utóbbi tíz évben a Z2026 összegének töredékéből létrehoztak egy ütőképesebb haderőt, mint ami nekünk lesz, majd a kb. tízszereséből.
(Nem véletlenül kerültek szóba a napokban!!!)

A katonai aranyszabály: Minőség és mennyiség!!!
A minőség kb. már rendben van. A mennyiség nélkül továbbra is kényszerlépések/kudarcok kimagyarázását fogjuk látni az ismeretlen háttéralkuk eredményként.
A mai napon úgy látom, hogy Viktor és a csapat ismét a korábbi eredményes unortodox stratégiát veszi elő!
Remélem!
Jókor, jól változtatva ismét jól járunk!

.
Mit csináltak a szerbek?
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
2 308
3 471
113
Mit csináltak a szerbek?


Saját fejlesztésű és gyártású rakéta-tüzérséget 5-500 km-ig (kb.).
...nem 1 db-ot, nem 5-t, ...

Saját fejlesztésű és gyártású felderítő és csapásmérő drónokat....vettek izraelit: "valami" Elbit-et.


...vettek: "Sajtóértesülések alapján Szerbia három üteg kínai gyártmányú FK-3 légvédelmi rakétát vásárol 620,3 millió dollár értékben..."

...fejlesztenek, gyártanak 152/155 mm-es tüzérséget(önjáró/vontatott)

...nem dobtak ki, modernizáltak, vettek,T-72-t,


Talán a Griffekkel vagyunk jók, ha még nem üzemelték be a kínai légvédelmet.
...ha igen, akkor az is földhöz van szegezve!

Kis biztonság-politikai kitérőt téve, a történelmi hagyományok figyelembevételével: én a déli határra "némi" tartalékos erőt mindig/fixen tartanék a biztos keleti/északi készenlétünk esetén!
"Alkalom szüli a ...(mindig vmi rosszat!)"
 

Chima3ra

Well-Known Member
2020. július 28.
158
445
63
...kérésre!
...hozom délután!
Azért mert nem tetszik nektek, még egy lehetséges jó megoldás!
Pár hónapja ugyanígy dobáltak bennünket "fórum-terméskővel" a sorkatonai szolgálat emlegetéséért.
Mind az L-39, mind a T-72 sokkal költséghatékonyabb, mint a "csillagrombolók" további álmodása a beszerezhetetlen (szükséges)mennyiségben, a megfizethetetlen áraikon.

Néhányan kedveljük a megvalósítható megoldásokat.
Amik a magyar érdekérvényesítésnek jók, nem a gyártóknak!


Figyelmébe ajánlom mindenkinek a román tábornok --egy gyenge pillanatában elszólt információját --amit @Pogány is észrevett--, miután megkaptuk a 44 Leot, a 218 Lynx-et és a Pzh-kat, akkor, majd lépnek kb. ennyit: olajat töltenek a gépeikbe, mielőtt beindítják, és új távcsöveket vesznek rájuk.
Ezt mind kb. 1 az az egy Lynx árából.
Ezek a pénzügyi nagyságrendek az egyensúly/erőfölényük megtartása érdekében.


Nagyságrendileg 5 Leo árába kerül egy realista szemléletű fejlesztéssel nemcsak ellensúlyozni, hanem erőfölényt teremteni a Kárpát-medencében.
Miért is lenne nehéz?

Ugyanúgy meg lehet tenni mint most a Néppártos kilépést.
"kicsit" meglepődne mindenki, hogy egy ország nem a hadi-ipari gyártók lobbistáinak nótájára táncol!
Úúúúúúú...


U.i: A szerbek az utóbbi tíz évben a Z2026 összegének töredékéből létrehoztak egy ütőképesebb haderőt, mint ami nekünk lesz, majd a kb. tízszereséből.
(Nem véletlenül kerültek szóba a napokban!!!)

A katonai aranyszabály: Minőség és mennyiség!!!
A minőség kb. már rendben van. A mennyiség nélkül továbbra is kényszerlépések/kudarcok kimagyarázását fogjuk látni az ismeretlen háttéralkuk eredményként.
A mai napon úgy látom, hogy Viktor és a csapat ismét a korábbi eredményes unortodox stratégiát veszi elő!
Remélem!
Jókor, jól változtatva ismét jól járunk!

.
@LMzek 2.0 ,ne haragudj,de ez valami iszonyú nagy baromság amit a szerbekkel kapcsolatban összehordtál... Regionális viszonylatban van egy kimondottan korrektnek nevezhető hadiiparuk,illetve az anyagi lehetősegeiket is figyelembe véve egy még inkább korrektnek nevezhető haderejük,de itt megint átestél a ló túloldalára,és egy értékelhetetlen agymenés lett belőle... Amúgy mégegyszer,mi az ami ekkora kényszeres hisztit okoz nálad a Zrínyivel kapcsolatban? Mert azt pont nem szoktam látni tőled,hogy amiatt lennél kiakadva,amit úgy elég egységesen a Z legnagyobb hibájának tartunk,hogy a folyamatos pofázas ellenére,hogy az ember az első,pont a katona van leginkább lesz@rva a felszerelését és az illetményét tekintve... Haditechnikai illetve hadiipari szempontból(ami kb.a nulláról kerül kiépítésre egy európai mércével is magas minőségű szintre),meg igazából nem nagyon volt olyan,amibe bele lehetne kötni. Amúgy ha csak a harckocsikat nézzük példának,akkor is tényleg szakadj már el a wikipédiás papírhadseregektől, a 44+12 Leopárd még darabszámban is a legnagyobbak között lesz a régióban... lehetne több? Persze! Még egyszer ennyit simán el kellene bírnunk gazdaságilag is,illetve indokoltnak is tartok egy ekkora mennyiséget... De azt azért vedd észre,hogy a környéken máshol sincs kolbászból a kerítés...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
28 604
23 850
113
Saját fejlesztésű és gyártású rakéta-tüzérséget 5-500 km-ig (kb.).
...nem 1 db-ot, nem 5-t, ...

Saját fejlesztésű és gyártású felderítő és csapásmérő drónokat....vettek izraelit: "valami" Elbit-et.


...vettek: "Sajtóértesülések alapján Szerbia három üteg kínai gyártmányú FK-3 légvédelmi rakétát vásárol 620,3 millió dollár értékben..."

...fejlesztenek, gyártanak 152/155 mm-es tüzérséget(önjáró/vontatott)

...nem dobtak ki, modernizáltak, vettek,T-72-t,


Talán a Griffekkel vagyunk jók, ha még nem üzemelték be a kínai légvédelmet.
...ha igen, akkor az is földhöz van szegezve!

Kis biztonság-politikai kitérőt téve, a történelmi hagyományok figyelembevételével: én a déli határra "némi" tartalékos erőt mindig/fixen tartanék a biztos keleti/északi készenlétünk esetén!
"Alkalom szüli a ...(mindig vmi rosszat!)"
Ugyen nem azt akarod mondani,hogy a szerb saját fejlesztés az bármilyen módon is megközelíti a német saját fejlesztést?Szerintem már annak is örülnek,hogyha a középmezőnybe odaérnek a saját fejlesztéseik.