Én sírni szoktam. De leginkább a currus telephelyét kéne felgyújtani az icaruséval együtt... Aztán csodálkoztok, hogy az aktív állomány sikítófrászt kap a "tisztán" hazai fejlesztési ötletektől...Ilyenkor sírni kell vagy nevetni?
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Én sírni szoktam. De leginkább a currus telephelyét kéne felgyújtani az icaruséval együtt... Aztán csodálkoztok, hogy az aktív állomány sikítófrászt kap a "tisztán" hazai fejlesztési ötletektől...Ilyenkor sírni kell vagy nevetni?
Ami azt illeti,itt folyton csak HIMARS kategóriájú eszközben megy a gondolkodás.Pedig szerintem kisebb kategóriájú eszközök is kellenének,alacsonyabb szinteű támogatónak.Én még egészen könnyű,század szintre illeszthető eszközt is beszereznék.
Érdekes, de ez a Maróth interjú sehol sem jelent meg a Hír tévén kívül.... Fura nagyon a magyar sajtó, mit tekint hírnek, mit futtat és mit nem.
Képekben:Mi lenne a kisebb rakéták előnye?
Mint a nissan meg a renault? Legalább világszínvonal.Az, hogy beázik meg párásodik.
A kisebb rakétasorozatvetőkről érdeklődtél, csak evidenciaként vettem számításba, hogy észben van tartva ez. Egy kisebb rakétákkal operáló sorozatvetőnél ez az indítási szám, szükséges legénység, költség, logisztika ugye nagyságrendi különbség lehet az MLRS-hez képest is, amit képi hivatkozásnak beraktam. A saját érdeklődésedre ne az aztán nagy rakétát vedd alapul, azt csak a csövek és lehetséges indítások számának érzékeltetésére raktam be. Rakhattam volna Grad-ot is, vagy bármit @Negan által hozott képgyűjteményből.Javítsatok ki, ha tévednék, de annak a 12 indításnak azonnal ára van!
Azért ne akarjuk azt eladni, hogy 10 mp után, amire a csöves leadta azt a 3 lövést, a rakétás újból 12-t fog indítani! Ha meg csak a kezdő tűzerőfölényt akarjuk biztosítani, akkor legyen minden Leonkon és Lynxen Katyusa, és olyan sokat tudunk lőni az első 10 mp-ben, hogy azt a románok tényleg nem űberelik!
Azt az elvet hallottam, hogy az első lövések hatásosabbak, mert még nem vonult fedezékbe az ellenség. De nekem elég furcsa lenne egy román rangadón, hogy a TR-85-ösök lábainál alig páncélozott négykerekeseink szaladgálnak tele robbanóanyaggal és úgy lövöldöznek ráérzésből, mint a beszívott drogos Szilveszter éjszakáján.
Nekem a rövid hatótáv két dolgot jelent:
1, Nem fedi le a frontvonal döntő részét, csak egy pontot a hosszú vonalon. Papíron lesz elég tűzerőnk, de igazából minden 20 kilométeren jó ha egy akad. Nagyon lassúnak tűnő újratöltéssel. Fele árból felpakolsz egy platóra 12 ágyúcsövet, amit a sógortól vett gyárban simán legyártunk tömegével. És körülbelül ugyan ott vagyunk, ugyan úgy 12 lövés/indítás a csata kezdetén. (LMzek, én téged választalak!)
2, Nem tud biztonságos távolságból dolgozni, simán lerohanhatóvá válik. Az ellenség légierejének is sokkal könnyebb préda. Az ellátmányt szállító kocsik is jobban ki vannak téve, vagy nagy távolságra kell visszavonulni. (Szíriában a lázadók tömegével lőtték ki a kormányerők support gépeit tankelhárítóval.)
Hát ennyire nem gondoltam túl.Mi lenne a kisebb rakéták előnye? Csöves tüzérség van 40 kilométerig. És ezt különböző kategóriában kaphatjuk.
Egy 10 km-es hatótávolságú sorozatvetőnek mi lenne az összharcászati jelentősége? Átolvastam Wilson infóit, amit aszem te ajánlottál. Ott a legújabb aknavetőkre már 4 km feletti távot adnak meg. És elég nagy a tűzgyorsaságuk. A legtöbb ágyú pedig nem csak hatótávval (5-től 40 km), de olyan kezdeti tűzgyorsasággal is rendelkezik, ami pontos találat esetén kivált szerintem egy sok csöves rakétavetőt. (10 mp alatt 3 lövés, az ágyú túlmelegedése miatt ez után a tűzgyorsaságot csökkenteni kell. 3 becélzott ágyúgolyó szerintem kivált 12 saccra elengedett rakétát.) És olcsóbbnak is tűnik egy ágyúhoz a muníció, mint egy rakétát összeszerelni. (Ha csak nem amerikai intelligens lőszert akarunk, amibe GPS-t és aranyórát is beleépítenek.)
Tényleg érdekelne, hogy a rakétának mi előnye van még a nagy távolságon túl... Az ukrán példa nekem inkább kínjában érett banánnak tűnik.
Mire gondolsz?
A HírTV a kormány sajtójának zászlóshajója. Sokkal jobban viszi az infót, ha valaki épp meg akarja tudni, mint öt kis portál. Viszont nem hangzott el semmi, amit sulykolni akarnának. A migrik, a nátha, meg az oltás témáját átveszik, mert ezek központi kérdések. Népszerűek, eladhatók, miközben ha 50 orgánumban megjelenik a jobboldali perspektíva, ugrani fognak a balos politikusok és ők is lehozzák az ellenkoncepciójukat minimum a saját lakájaik csatornáiban. Ezeket már át lehet venni a jobboldali fórumoknak is (fórum: valami lehetőség a kommunikációra, a sima sajtótájékoztató László József f@szbóók posztjára, egészen a foglalkozzatok a témával, menjenek a beszélgetős műsorok, szólaltassatok meg szakértőket és minket politikusokat kategóriáig bezárólag) és lehet ijesztgetni a saját tábort, hogy "nézzétek meg, hogy mit akar a másik oldal, pofám leszakad, de van képük lenyilatkozni, hogy az én agyam 70-80%-ban csak vízből van!" A Maróth dologban viszont nincs semmi, amivel kiválthatnák a baloldal beszólogatásait, sem nincs külön mozgósító erővel a jobboldal számára.
Szóval nem értem, miért kellett volna átvenni másnak az anyagot. A Leok kiemelt anyag volt, mert az átmegy a civileken, hogy mi a különbség a Leo2 és a T-72 között, miért akarunk cicákat. A Lynx pörgetve volt, mert... A felét nem értette a civil, de baromi jól hangzott, hogy megint német vas és lánctalpon fut. Mi gyártjuk, azt érti mindenki, hogy a lerombolt hadiipar sírból kirángatása. És Vadai ATV-s hosszú műsoridős válasza pont az volt, amit a kormány emberei úgy hívnak, hogy POLITIKAI HASZON. Baloldal elmondta, hogy ő az AT-AT lépegetőt is támogatná, de hát miért pont az idő? Biztosan egy járvány és az őt kísérő gazdasági összeomlás idején kell költeni a hadseregre? És ezt nagyszerűen le lehet kezelni a jobboldalnak. Nézzétek meg, hogy ezek már megint megtalálták a Válságukat, hogy ne költsenek a honvédelemre. Gyurcsány-éra. Tudod mi volt ott. Elvették a nyugdíjat meg a Gyest.
Mi hangzott el az interjúban, ami miatt plusz energiát fektetnél bele a téma iránt nem érdeklődök figyelmének kikényszerítésére és valamiről meggyőzésére? (Drónok még nagyon ködös. Politikai offenzíva még nem építhető rá. A kerekesről keveset tudtunk meg, nincsenek meggyőző vágóképek, nem lekommunikálható az, hogy miért nem a szovjet vasak maradnak, de nem erősebbek a kicsi cicáinknál, nem harctérre és frontharcra tervezzük.)
A kis sorozatvető nem a nagy helyett kell,hanem mellete.Mitgondolsz,minek van század aknavető?Javítsatok ki, ha tévednék, de annak a 12 indításnak azonnal ára van!
Azért ne akarjuk azt eladni, hogy 10 mp után, amire a csöves leadta azt a 3 lövést, a rakétás újból 12-t fog indítani! Ha meg csak a kezdő tűzerőfölényt akarjuk biztosítani, akkor legyen minden Leonkon és Lynxen Katyusa, és olyan sokat tudunk lőni az első 10 mp-ben, hogy azt a románok tényleg nem űberelik!
Azt az elvet hallottam, hogy az első lövések hatásosabbak, mert még nem vonult fedezékbe az ellenség. De nekem elég furcsa lenne egy román rangadón, hogy a TR-85-ösök lábainál alig páncélozott négykerekeseink szaladgálnak tele robbanóanyaggal és úgy lövöldöznek ráérzésből, mint a beszívott drogos Szilveszter éjszakáján.
Nekem a rövid hatótáv két dolgot jelent:
1, Nem fedi le a frontvonal döntő részét, csak egy pontot a hosszú vonalon. Papíron lesz elég tűzerőnk, de igazából minden 20 kilométeren jó ha egy akad. Nagyon lassúnak tűnő újratöltéssel. Fele árból felpakolsz egy platóra 12 ágyúcsövet, amit a sógortól vett gyárban simán legyártunk tömegével. És körülbelül ugyan ott vagyunk, ugyan úgy 12 lövés/indítás a csata kezdetén. (LMzek, én téged választalak!)
2, Nem tud biztonságos távolságból dolgozni, simán lerohanhatóvá válik. Az ellenség légierejének is sokkal könnyebb préda. Az ellátmányt szállító kocsik is jobban ki vannak téve, vagy nagy távolságra kell visszavonulni. (Szíriában a lázadók tömegével lőtték ki a kormányerők support gépeit tankelhárítóval.)
Ilyesmi válaszok érdekelnek.A kis sorozatvető nem a nagy helyett kell,hanem mellete.Mitgondolsz,minek van század aknavető?
IDFnek most már minden harcjárművén van 60milis aknavetője.De ettől még van 81milis század aknavető,és van 120milis zl aknavető is.És van nekik emellett dd tüzérségük és ho tüzérségük is.
De pl a dél koreai seregnek van egy helyi MLRS/HIMARS kazettákat is használni tudó sorozatvetőjük,egy kisebb Grad jellegű,és egy még kisebb 70milis Hydra rakétákkal működő rendszerük is Olyat mellesleg itt a szomszédban a horvátok is csináltak.De tanulmányozhatod a szerbek tüzérségi rendszereit,és a hadrendbe való integrálását is.érdemes.
Hát ez nem egyszerű kérdés.Eleve én a teljes hadszervezetet másképpen gondolnám kiépiteni,mint ahogy ebben a Z planban az alakulgat,Ilyesmi válaszok érdekelnek.
Közben írtam másnak reagálást. De neked is kiemelném, hogy jelenleg az a meglátásom, hogy valamihez túl kevés van, de a semmihez meg túl sok. Miket szereznél be rövid távon és miket szereznél be hosszabb távon?